Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα κουρδικά χωριά με βόμβες διασποράς

Τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα κουρδικά χωριά με βόμβες διασποράς

O αναπληρωτής διοικητής της επαρχίας Ζάκχο του Βορείου Ιράκ, Φαχμί Σόφι κατήγγειλε πως μια βόμβα διασποράς εξερράγη και τραυμάτισε ένα πολίτι σε χωριό στα βόρεια της επαρχίας Ζάκχο.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Sawa πρόσθεσε ότι "τα τουρκικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς για τον βομβαρδισμό αρκετών χωριών, 15 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα."

Ανέφερε επίσης πως οι χωρικοί της περιοχής έχουν βρει μέχρι τώρα 5 βόμβες που δεν εξερράγησαν, κάτι που τους έκανε να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να φοβούνται να πάνε στα χωράφια τους.

Παραπομπή


Κατά της διχοτόμησης του Κοσόβου τάχθηκε ο Φ.Σεϊντίου

Κατά της διχοτόμησης του Κοσόβου τάχθηκε ο Φ.Σεϊντίου

Κατά της διχοτόμησης του Κοσόβου τάχθηκε ο πρόεδρος της περιοχής Φατμίρ Σεϊντίου, λέγοντας ότι εάν η διάσπαση παρουσιαστεί ως εναλλακτική λύση τότε το Κόσοβο θα εξετάσει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της περιοχής. Επιζήμια η διάσπαση και για τον ΟΗΕ.

Ο Φ.Σεϊντίου τόνισε ότι η διάσπαση του Κοσόβου δεν είναι αποδεκτή. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να επιβάλει μία τέτοια λύση» είπε και προσέθεσε ότι όταν επισκέφθηκε την Πρίστινα η τρόικα των διαμεσολαβητών της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο δεν υπήρξε αίτημα να συζητηθεί το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσόβου.

Αλλωστε, και ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο Αλμπερτ Ρόχαν δήλωσε ότι η διχοτόμηση του Κοσόβου θα ήταν επιζήμια και προσέθεσε ότι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τια τη διεθνή κοινότητα.

Ο Αλ.Ρόχαν είπε ότι τόσο το Βελιγράδι, όσο και η Πρίστινα αντιτίθενται στην προοπτική της διχοτόμησης, λέγοντας ότι μόνο το 50% των Σέρβων του Κοσόβου ζει σε σχετικά εθνικά ομοιογενή περιοχή, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Προσέθεσε ότι στόχος του ΟΗΕ είναι να διατηρηθεί η παρουσία των Σέρβων στην περιοχή.

Την Κυριακή τα μέλη της «τρόικας» δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο του διαχωρισμού του Κοσσυφοπεδίου σε σερβικό και αλβανικό τομέα αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε αυτό, ενώ η ομάδα των διαμεσολαβητών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία δεν φάνηκε να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσόβου.

Παραπομπή

H Ρωσία μπλόκαρε την παράδοση κινέζικων μαχητικών στο Πακιστάν

H Ρωσία μπλόκαρε την παράδοση κινέζικων μαχητικών στο Πακιστάν

Η Ρωσία δεν επέτρεψε στην Κίνα να εξαγάγει τις μηχανές RD-93 των κινέζικης κατασκευής μαχητικών στο Πακιστάν.

Το Πεκίνο σύναψε συμβόλαιο με τη Μόσχα το 1992 για την προμήθεια 100 μηχανών RD-93, με δικαίωμα προμήθειας ακόμη 400, για τον εξοπλισμό του μαχητικού F-17 Thunder που αναπτύσσει από κοινού με το Πακιστάν.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για παραγωγή 150 - 300 αεροσκαφών για την κάλυψη των στρατηγικών αναγκών της πολεμικής του αεροπορίας. Αυτό θορύβησε την Ινδία που μπροστά στην αυξανόμενη δυναμική του πακιστανικού στρατού, ζήτησε από τη Μόσχα να "παγώσει" τη συμφωνία.

Η Ρωσία, οι στρατιωτική συνεργασία της οποίας με την Ινδία σε αρκετά ευαίσθητα ζητήματα, όπως η επισκευή του αεροπλανοφόρου Gorshkov και η αναπροσαρμογή της τιμής παράδοσης των Su-30 MKI, έχει προς το παρών βαλτώσει, πληροφόρησε την Κίνα πως δεν μπορεί να επανεξαγάγει τις μηχανές RD-93 χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας.

Εντούτοις, το Πεκίνο παρέδωσε στο Πακιστάν δύο μαχητικά JF-17 εξοπλισμένα με μηχανές RD-93 τον Μάρτιο του 2007, γεγονός που ώθησε την Ινδία στην άμεση καταγγελία την Κίνας στη Μόσχα για παραβίαση των όρων της συμφωνίας.

Τα δύο μαχητικά επεστράφησαν στην Κίνα έπειτα από πιέσεις της Ρωσίας και η Μόσχα πληροφόρησε επίσημα την Ινδία για την απόφασή της να απαγορεύσει στο Πεκίνο να επανεξαγάγει τις μηχανές RD-93.

Το Πακιστάν αναμένεται να αρχίσει τη δική του παραγωγή μαχητικών JF-17 εντός του 2008.

Παραπομπή

Η γηραιότερη άνθρωπος στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 114 ετών

Η γηραιότερη άνθρωπος στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 114 ετών

Μια γυναίκα από την Ιαπωνία που πιστεύεται πως ήταν η γηραιότερη άνθρωπος στον κόσμο, πέθανε σήμερα σε ηλικία 114 ετών.

Η Yone Minagawa κατονομάστηκε τον Ιανουάριο απο το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ώς η γηραιότερη άνθρωπος στον πλανήτη, μετά το θάνατο της Αμερικανίδας Emma Tillman, που ήταν επίσης 114 ετών.

Η υγεία της Yone άρχισε να επιδεινώνεται τον Ιούνιο. Υποβλήθηκε σε θεραπεία στο νοσοκομείο και κατόπιν επέστρεψε στην ιδιωτική κλινική που διέμενε. Όπως δήλωσε το νοσηλευτικό προσωπικό, η υγεία της παρουσίαζε βελτίωση και η ίδια ένιωθε καλύτερα, όμως χθες το πρωί απεβίωσε.

Η Υοne έζησε περισσότερο από το σύζυγο και τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά της. Είχε όμως 7 εγγόνια και 12 δισέγγονα.

Παραπομπή

Η Χαβάη προετοιμάζεται για τον τυφώνα Flossie

Η Χαβάη προετοιμάζεται για τον τυφώνα Flossie

Το νησί της Χαβάης κηρύχθηκε σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κλείνοντας τα σχολεία και προετοιμάζοντας καταφύγια, καθώς ο τυφώνας Flossie πλησιάζει απειλητικά τα νοτιοανατολικά του νησιού.

Η Flossie εξασθένησε κάπως χθες και υποβιβάστηκε από την κατηγορία 4 στην 3. Παραμένει όμως επικίνδυνη και η παρούσα ισχύς της δεν αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το επόμενο εικοσιτετράωρο.

Ο τυφώνας θα προσεγγίσει το μεγαλύτερο νησί της Χαβάης σήμερα στις 2 τοπική ώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητες 65- 80 χιλιομέτρων και τα κύματα θα φτάνουν τα 5 μέτρα.

Ο τελευταίος τυφώνας που καταγράφηκε στην Χαβάη ήταν ο κυκλώνας Kohala το 1871.

Παραπομπή

Δέσμευση Γκιουλ για υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους

Δέσμευση Γκιουλ για υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους

Τη δέσμευση να υπερασπιστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, που είναι εκ νέου υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

«Η προστασία της κοσμικότητας είναι μία από τις βασικές αρχές μου. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι' αυτό», δήλωσε ο κ. Γκιούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και διαβεβαίωσε ότι εάν εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος όλων των Τούρκων.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του 11ου προέδρου της Τουρκίας θα αρχίσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα.

Η υποψηφιότητα Γκιούλ προσκρούει ωστόσο σε αντιδράσεις, λόγω των ισλαμιστικών του καταβολών, ενώ το γεγονός ότι η σύζυγός του εμφανίζεται δημόσια με την ισλαμική μαντίλα δημιουργεί επίσης προβλήματα στα μάτια των υπερμάχων του κοσμικού χαρακτήρα της τουρκικής κοινωνίας.

Παραπομπή

Ο Ταλάτ αποδέχθηκε πρόσκληση του Τ. Παπαδόπουλου για συνάντηση

Ο Ταλάτ αποδέχθηκε πρόσκληση του Τ. Παπαδόπουλου για συνάντηση

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για συνάντηση, με στόχο την προώθηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έλαβε σήμερα επιστολή από το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε σχέση με τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ήδη αυθημερόν προς τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, τον οποίο κάλεσε να προβεί αμέσως στις αναγκαίες διευθετήσεις για την πραγματοποίηση της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, με σκοπό την άμεση έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας.

Παραπομπή

Η Τουρκία αντιδρά στις δηλώσεις Μαρκουλλή

Η Τουρκία αντιδρά στις δηλώσεις Μαρκουλλή

«Να μην διασυνδέουν τα πετρέλαια με το κεφάλαιο ενέργεια οι Ε/κ»

Η Τουρκία αντέδρασε στις δηλώσεις της ΥΠΕΞ Ερατούς Κ. Μαρκουλλή περί μπλοκαρίσματος του κεφαλαίου ενέργειας στην ευρωπαϊκή της πορεία, μη αποδεχόμενη τη διασύνδεση του θέματος με το ζήτημα του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η Αγκυρα θεώρησε τις δηλώσεις της κ. Μαρκουλλή ως απειλή για βέτο στην ΕΕ και χαρακτήρισε «αδύνατη τη διασύνδεση» Κτης Ευρωπαϊκής της πορείας με το ζήτημα της ανόρυξης πετρελαίων στη Μεσόγειο.

«Η κατάσταση για άλλη μια φορά αποδεικνύει την εγκυρότητα των θέσεων μας ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έπρεπε να αφεθεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός ανάμεσα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τη θέση της ΕΕ στο πεδίο της ενέργειας και των ερευνών για πετρέλαιο στη Μεσόγειο» δήλωσε ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης στην «Τουντέις Ζαμάν».

Το Νοέμβριο ξεκινούν έρευνες

Πάντως σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) θα ξεκινήσει το Νοέμβριο τις σεισμικές δραστηριότητες για ανέυρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο ενώ ήδη έχει ενοικιάσει εξειδικευμένο πλοίο για το σκοπό αυτό. Τονίζοντας ότι 7 ξένες εταιρίες έχουν ήδη ενδιαφερθεί, ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι οι προσφορές θα κατατεθούν το Σεπτέμβριο.

Παραπομπή


Ερχεται «Μεγάλη» Πέμπτη για την ημερομηνία των εκλογών

Ερχεται «Μεγάλη» Πέμπτη για την ημερομηνία των εκλογών

Η αναζήτηση της ημέρας που θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, είναι η μοναδική εκκρεμότητα ώστε να αποσαφηνιστεί και η Κυριακή που θα επιλεγεί τελικά για να στηθούν οι κάλπες, αφού κορυφαίοι υπουργοί -χωρίς περιστροφές πλέον- μιλούν δημοσίως για τις αρχές του φθινοπώρου.

Το ραντεβού
Ο τελευταίος «γρίφος», όπως πολλοί εκτιμούν, ενδέχεται να απαντηθεί ακόμη και την προσεχή Πέμπτη όταν, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Τήνο, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στη «ναυαρχίδα» των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν χθες να «αιφνιδιάσει» τους πάντες ο πρωθυπουργός και να συναντηθεί αμέσως μετά και με τον Κ. Παπούλια.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και η εθνική σύνταξη αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αλλά στη συνάντηση της Πέμπτης εκτιμάται ότι θα «κλείσει» τόσο το εύρος των δικαιούχων του επιδόματος φτώχειας, όσο και το ύψος της κατώτερης σύνταξης.

Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και οι κυβερνητικές προτεραιότητες ως προς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν από τη Βουλή, αφού από τον αριθμό τους εξαρτάται η ημερομηνία διάλυσής της και κατ επέκταση ο ακριβής χρόνος των εκλογών. Αν προκριθεί η Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί το αργότερο στις 31 Αυγούστου και σε αυτή την περίπτωση ο Κ. Καραμανλής ενδέχεται να πάει στον Κ. Παπούλια ακόμη και εντός της προσεχούς εβδομάδας. Αν οι εκλογές γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου, τότε οι εργασίες του κοινοβουλίου μπορούν να παραταθούν για μία ή δύο εβδομάδες αντιστοίχως, οπότε και η συνάντηση του Προεδρικού Μεγάρου ενδέχεται να μετατεθεί για τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου. Χθες πάντως υπήρξε έντονη φημολογία ακόμα και για την προκήρυξη των εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου.

Δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο Γ. Βουλγαράκης και ο Μ. Λιάπης, χθες ήταν σαφείς -περισσότερο από ποτέ- για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο υπουργός Πολιτισμού, σε συνέντευξή του στο «Εθνος», υπογράμμισε πως «έχει δημιουργηθεί μία δυναμική που καθιστά εξαιρετικά πιθανή την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο και πιθανόν τον Σεπτέμβριο».

Δηλώσεις
«Αυτό νομίζω είναι η ουσία», είπε ο κ. Βουλγαράκης προσθέτοντας ότι «όλα τα άλλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στο επόμενο διάστημα». Ο ίδιος επιβεβαίωσε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και για το λόγο αυτό θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής.

Για το θέμα του χρόνου των εκλογών ρωτήθηκε χθες και ο Μ. Λιάπης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ και του Τραμ. «Όταν με είχατε ρωτήσει αρχές του καλοκαιριού, εάν θα γινόταν τότε εκλογές, σας είχα πει ότι δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού». Ομως τώρα, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, «αυτά τα μπάνια τελειώνουν».

Τι λένε οι υπουργοί

Γ. Βουλγαράκης: «Εχει δημιουργηθεί μία δυναμική που καθιστά εξαιρετικά πιθανή την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο και πιθανόν τον Σεπτέμβριο».

Μ. Λιάπης: «Οταν με είχατε ρωτήσει αρχές του καλοκαιριού, εάν θα γινόταν τότε εκλογές, σας είχα πει ότι δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού». Ομως τώρα, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, «αυτά τα μπάνια τελειώνουν»

Το ραντεβού Καραμανλή - Αλογοσκούφη

  • Στη συνάντηση της Πέμπτης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας αμέσως μετά την επιστροφή του Κ. Καραμανλή από τις διακοπές, εκτιμάται ότι θα «κλείσει» τόσο το εύρος των δικαιούχων του επιδόματος φτώχειας, όσο και το ύψος της κατώτερης σύνταξης
  • Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και οι κυβερνητικές προτεραιότητες ως προς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν από τη Βουλή, αφού από τον αριθμό τους εξαρτάται η ημερομηνία διάλυσής της και κατ επέκταση ο ακριβής χρόνος των εκλογών
Παραπομπή

Το Κογκρέσο πρέπει να αποφύγει έναν πόλεμο ΗΠΑ - Τουρκίας

Το Κογκρέσο πρέπει να αποφύγει έναν πόλεμο ΗΠΑ - Τουρκίας

Τα σύννεφα πολέμου μαζεύονται στη Μέση Ανατολή, με το Κιρκούκ να αποτελεί τον πυροκροτητή για το ξέσπασμα ενός πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Εντός του Ιράκ έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί οι διαδικασίες για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στο Κιρκούκ και την επικείμενη αλλαγή του ισοζυγίου δυνάμεων της περιοχής εναντίον της Τουρκίας. Το δημοψήφισμα θα διαλύσει τα σύνορα του Ιράκ, εφόσον το Κιρκούκ και το 40% των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ θα περάσουν στα χέρια των Κούρδων. Η Τουρκία δεν προτίθεται να αποδεχτεί ένα δημοψήφισμα για το Κιρκούκ.

O Λευκός Οίκος κάνει πλέον λόγο για επανεξέταση των σχεδίων του, εφόσον βλέπει ξεκάθαρα πως αφενός η αντιτρομοκρατική στρατηγική του στο Ιράκ έχει αποτύχει και αφετέρου η ξεροκέφαλη πολιτική του οδηγεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία, με καταστροφικές επιπτώσεις.

Το λάθος του Μπους είναι η απερίσκεπτη υποστήριξη προς τους Κούρδους, με παράδειγμα το δημοψήφισμα για το Κιρκούκ. Εν αντιθέσει με το επιτελείο του Μπους, οι εκθέσεις των Μπάκερ και Χάμιλτον καταδεικνύουν πως το δημοψήφισμα πρέπει να ματαιωθεί για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος εντός του Ιράκ και μια σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Παρομοίως, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διεθνών Κρίσεων θεωρεί πως το δημοψήφισμα για το Κιρκούκ δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Την ίδια άποψη έχει και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντένις Ρος.

Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα δεν αναβληθεί, οι ΗΠΑ δεν θα σκέφτονται πλέον μόνο το Ιράκ. Θα έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν, εφόσον θα βρεθούν αντιμέτωπες με την Τουρκία και τις Αραβικές χώρες. Και ο λόγος θα είναι επειδή το ΠΚΚ βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία και βρίσκει καταφύγιο Βόρειο Ιράκ που ελέγχεται από τις Κουρδικές Αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους βρίσκονται υπό την προστασία του αμερικανικού στρατού. Εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τα πετρέλαια περάσουν στα χέρια των Κούρδων, τότε θα ευθυγραμμιστούν πλήρως με το ΠΚΚ και θα είναι σαν να κηρύττουν και αυτές πόλεμο στην Τουρκία.

Οι Κουρδικές Αρχές έστειλαν 6000 ενόπλους για να προστατεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κιρκούκ. Οι ισορροπίες έχουν ήδη διαταραχθεί και πολύ σύντομα θα σπάσουν.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Μόρτον Αμπράμοβιτς δήλωσε πως ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσουν οι ΗΠΑ την εμπιστοσύνη της Τουρκίας, είναι να βομβαρδίσουν τις βάσεις των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ. Το επιτελείο του Μπους όμως δεν είναι πρόθυμο να άρει την υποστήριξη του προς τους Κούρδους.

Αντιθέτως, δεν προσκάλεσε καν τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ερτογάν στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν το πρόβλημα και να βρουν μια συμβιβαστική λύση.

Παραπομπή


Ισραήλ, Τουρκία, ΗΠΑ θα διεξαγάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Ισραήλ, Τουρκία, ΗΠΑ θα διεξαγάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από το Ισραήλ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ θα διεξαγάγουν στα τέλη Αυγούστου κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Τουρκίας.

"Δέκα πλοία, τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης από τις τρεις χώρες θα συμμετάσχουν στην άσκηση Πιστή Γοργόνα VIII στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου Νότια της Τουρκίας," ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

¨Ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης θα είναι η εξάσκηση με συντονισμένες ενέργειες σε έκτακτα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Παραπομπή

Ρωσία - Τρομοκρατική ενέργεια πίσω από τον εκτροχιασμό τρένου

Ρωσία - Τρομοκρατική ενέργεια πίσω από τον εκτροχιασμό τρένου

Σε τρομοκρατική ενέργεια αποδίδουν οι ρωσικές αρχές τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

«Η αιτία του ατυχήματος, όπως εξακρίβωσαν τα αρμόδια όργανα, ήταν ένα ρήγμα στις σιδηροδρομικές γραμμές που προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό», δηλωσε η εκπρόσωπος.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, τουλάχιστον 60 άνθρωποι τραυματίσθηκαν μετά τον εκτροχιασμό τεσσάρων βαγονιών της ταχείας που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μόσχα - Αγία Πετρούπολη.

Παραπομπή

Εκρηξη σε χημικό εργοστάσιο της Σιβηρίας

Εκρηξη σε χημικό εργοστάσιο της Σιβηρίας

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα από την έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο της Σιβηρίας, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής διχλωροαιθανίου στην πόλη Σαγιάνσκ κοντά στο Ιρκούτσκ, 5.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Από την έκρηξη, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, προκλήθηκε μόλυνση στο περιβάλλον.

Το διχλωροαιθάνιο είναι ένα λιπαρό, άχρωμο, εύφλεκτο και άκρως τοξικό υγρό, το οποίο χρησιμοποιείται ως διάλυμα και επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή PVC. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα όργανα του ανθρωπίνου σώματος.

Παραπομπή

«Δεν παραχωρούμε ούτε ίντσα εδάφους»

«Δεν παραχωρούμε ούτε ίντσα εδάφους»

Η Σερβία απορρίπτει κάθε ιδέα διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και «δεν θα παραχωρήσει ούτε ίντσα εθνικού εδάφους με αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή ένταξη».

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Μ. Ριστιβόγεβιτς, σχολιάζοντας τη νύξη του μεσολαβητή της ΕΕ, Β. Ισινγκερ, περί πιθανής διχοτόμησης της επαρχίας, «αν το θέλουν Σέρβοι και Αλβανοί».

Η επιστροφή της διχοτομικής λύσης στο τραπέζι θεωρείται επιτυχία της σερβικής πλευράς, η οποία ζητεί το μείζον (παραμονή του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία), για να κερδίσει το έλασσον (διαίρεση σε σερβικό και αλβανικό τομέα).

Με την ιδέα της συγκυριαρχίας στο Κοσσυφοπέδιο άρχισαν να συμβιβάζονται και αλβανικές παρατάξεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος του Κοσόβου, Μπελιούλι Μπετσάι, χαρακτήρισε τη συνομοσπονδία Αλβανών - Σέρβων ως την «πιο ρεαλιστική λύση». Κατά τον Μπετσάι το μοντέλο της συνομοσπονδίας δύο ανεξάρτητων κρατών εξασφαλίζει τους τρεις όρους της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία): α) δεν επέρχεται αλλαγή συνόρων, β) δεν επιστρέφουμε στο καθεστώς προ του 1999 και γ) αποκλείεται η συνένωση με άλλο κράτος.

Σε περίπτωση διχοτόμησης οι Σέρβοι θα πάρουν τη βόρεια περιοχή της Μιτρόβιτσα, ενδεχομένως και τον νότιο θύλακο στο Γκνίλιανε. Ωστόσο, οι Αλβανοκοσοβάροι ηγέτες απαιτούν πλήρη ανεξαρτησία και διοχετεύουν απειλές για μονομερή ανακήρυξή της στις 28 Νοεμβρίου, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Πάντως, η Πρίστινα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς η Ομάδα Επαφής δεν θα υποβάλει την πρότασή της στον γγ του ΟΗΕ πριν από τις 10 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη συνάντηση της τρόικας μεσολαβητών (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) με εκπροσώπους της Πρίστινας και του Βελιγραδίου θα γίνει στις 30 Αυγούστου στη Βιέννη.

Παραπομπή

Β.Κορέα: Εκτεταμένες πλημμύρες με εκατοντάδες νεκρούς

Β.Κορέα: Εκτεταμένες πλημμύρες με εκατοντάδες νεκρούς

Οι καταρρακτώδεις βροχές εδώ και περίπου μια εβδομάδα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στη Βόρεια Κορέα και αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ή να αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τις οποίες έδωσαν στη δημοσιότητα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, περισσότερα από 30.000 σπίτια στα οποία ζούν πάνω από 60.000 οικογένειες έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τις καταιγίδες που σημειώνονται από τις 7 Αυγούστου και οι οποίες κατέστρεψαν δρόμους, γέφυρες και προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες σε πολλές περιοχές.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καλύφθηκαν από τα νερά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

Η επαρχία Κανγκουόν στα νότια σύνορα της Βόρειας Κορέας είναι αυτή που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, ωστόσο πλημμύρες σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ.

Παραπομπή