Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Η Τουρκία αντιδρά στις δηλώσεις Μαρκουλλή

Η Τουρκία αντιδρά στις δηλώσεις Μαρκουλλή

«Να μην διασυνδέουν τα πετρέλαια με το κεφάλαιο ενέργεια οι Ε/κ»

Η Τουρκία αντέδρασε στις δηλώσεις της ΥΠΕΞ Ερατούς Κ. Μαρκουλλή περί μπλοκαρίσματος του κεφαλαίου ενέργειας στην ευρωπαϊκή της πορεία, μη αποδεχόμενη τη διασύνδεση του θέματος με το ζήτημα του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η Αγκυρα θεώρησε τις δηλώσεις της κ. Μαρκουλλή ως απειλή για βέτο στην ΕΕ και χαρακτήρισε «αδύνατη τη διασύνδεση» Κτης Ευρωπαϊκής της πορείας με το ζήτημα της ανόρυξης πετρελαίων στη Μεσόγειο.

«Η κατάσταση για άλλη μια φορά αποδεικνύει την εγκυρότητα των θέσεων μας ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έπρεπε να αφεθεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός ανάμεσα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τη θέση της ΕΕ στο πεδίο της ενέργειας και των ερευνών για πετρέλαιο στη Μεσόγειο» δήλωσε ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης στην «Τουντέις Ζαμάν».

Το Νοέμβριο ξεκινούν έρευνες

Πάντως σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) θα ξεκινήσει το Νοέμβριο τις σεισμικές δραστηριότητες για ανέυρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο ενώ ήδη έχει ενοικιάσει εξειδικευμένο πλοίο για το σκοπό αυτό. Τονίζοντας ότι 7 ξένες εταιρίες έχουν ήδη ενδιαφερθεί, ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι οι προσφορές θα κατατεθούν το Σεπτέμβριο.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: