Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Κατά της διχοτόμησης του Κοσόβου τάχθηκε ο Φ.Σεϊντίου

Κατά της διχοτόμησης του Κοσόβου τάχθηκε ο Φ.Σεϊντίου

Κατά της διχοτόμησης του Κοσόβου τάχθηκε ο πρόεδρος της περιοχής Φατμίρ Σεϊντίου, λέγοντας ότι εάν η διάσπαση παρουσιαστεί ως εναλλακτική λύση τότε το Κόσοβο θα εξετάσει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της περιοχής. Επιζήμια η διάσπαση και για τον ΟΗΕ.

Ο Φ.Σεϊντίου τόνισε ότι η διάσπαση του Κοσόβου δεν είναι αποδεκτή. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να επιβάλει μία τέτοια λύση» είπε και προσέθεσε ότι όταν επισκέφθηκε την Πρίστινα η τρόικα των διαμεσολαβητών της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο δεν υπήρξε αίτημα να συζητηθεί το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσόβου.

Αλλωστε, και ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο Αλμπερτ Ρόχαν δήλωσε ότι η διχοτόμηση του Κοσόβου θα ήταν επιζήμια και προσέθεσε ότι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τια τη διεθνή κοινότητα.

Ο Αλ.Ρόχαν είπε ότι τόσο το Βελιγράδι, όσο και η Πρίστινα αντιτίθενται στην προοπτική της διχοτόμησης, λέγοντας ότι μόνο το 50% των Σέρβων του Κοσόβου ζει σε σχετικά εθνικά ομοιογενή περιοχή, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Προσέθεσε ότι στόχος του ΟΗΕ είναι να διατηρηθεί η παρουσία των Σέρβων στην περιοχή.

Την Κυριακή τα μέλη της «τρόικας» δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο του διαχωρισμού του Κοσσυφοπεδίου σε σερβικό και αλβανικό τομέα αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε αυτό, ενώ η ομάδα των διαμεσολαβητών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία δεν φάνηκε να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσόβου.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: