Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

H Ρωσία μπλόκαρε την παράδοση κινέζικων μαχητικών στο Πακιστάν

H Ρωσία μπλόκαρε την παράδοση κινέζικων μαχητικών στο Πακιστάν

Η Ρωσία δεν επέτρεψε στην Κίνα να εξαγάγει τις μηχανές RD-93 των κινέζικης κατασκευής μαχητικών στο Πακιστάν.

Το Πεκίνο σύναψε συμβόλαιο με τη Μόσχα το 1992 για την προμήθεια 100 μηχανών RD-93, με δικαίωμα προμήθειας ακόμη 400, για τον εξοπλισμό του μαχητικού F-17 Thunder που αναπτύσσει από κοινού με το Πακιστάν.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για παραγωγή 150 - 300 αεροσκαφών για την κάλυψη των στρατηγικών αναγκών της πολεμικής του αεροπορίας. Αυτό θορύβησε την Ινδία που μπροστά στην αυξανόμενη δυναμική του πακιστανικού στρατού, ζήτησε από τη Μόσχα να "παγώσει" τη συμφωνία.

Η Ρωσία, οι στρατιωτική συνεργασία της οποίας με την Ινδία σε αρκετά ευαίσθητα ζητήματα, όπως η επισκευή του αεροπλανοφόρου Gorshkov και η αναπροσαρμογή της τιμής παράδοσης των Su-30 MKI, έχει προς το παρών βαλτώσει, πληροφόρησε την Κίνα πως δεν μπορεί να επανεξαγάγει τις μηχανές RD-93 χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας.

Εντούτοις, το Πεκίνο παρέδωσε στο Πακιστάν δύο μαχητικά JF-17 εξοπλισμένα με μηχανές RD-93 τον Μάρτιο του 2007, γεγονός που ώθησε την Ινδία στην άμεση καταγγελία την Κίνας στη Μόσχα για παραβίαση των όρων της συμφωνίας.

Τα δύο μαχητικά επεστράφησαν στην Κίνα έπειτα από πιέσεις της Ρωσίας και η Μόσχα πληροφόρησε επίσημα την Ινδία για την απόφασή της να απαγορεύσει στο Πεκίνο να επανεξαγάγει τις μηχανές RD-93.

Το Πακιστάν αναμένεται να αρχίσει τη δική του παραγωγή μαχητικών JF-17 εντός του 2008.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: