Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Στις 20 Αυγούστου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου στην Τουρκία

Στις 20 Αυγούστου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου στην Τουρκία


Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση στις 20 Αυγούστου, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας προγραμματίζεται για τις 24 και ο τρίτος και τελευταίος για τις 28 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό να κάνει μία δεύτερη προσπάθεια εκλογής του στο ύπατο αξίωμα, παρά την έντονη αντίθεση των υπερμάχων του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους με επικεφαλής την ηγεσία του στρατεύματος, οι οποίοι απέτρεψαν την πρώτη προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών, εξαναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Παραπομπή

Όλες οι Βορειοκορεατικές Οργανώσεις θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν

Όλες οι Βορειοκορεατικές Οργανώσεις θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν

"Όλες οι Βορειοκορεατικές Οργανώσεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα αποχωρήσουν από τη χώρα σε διάστημα ένός μήνα από σήμερα," δήλωσε χθες Βορειοκορεάτης διπλωμάτης.

Ο πρεσβευτής της Βορείου Κορέας στο Αφγανιστάν Kang Sung-zu, ανακοίνωσε χθες πως η κυβέρνηση της χώρας του θα απαγορεύσει στους πολίτες της να ταξιδεύουν στο Αφγανιστάν και πως όλες οι Οργανώσεις παροχής βοήθειας θα αποχωρήσουν εντός ενός μηνός.

Στις 19 Ιουλίου οι αντάρτες των Ταλιμπάν απήγαγαν 23 πολίτες της Βορείου Κορέας στην επαρχία Χάζνι του Κεντρικού Αφγανιστάν. Οι αντάρτες σκότωσαν ήδη δύο άντρες εκ των ομήρων. Η Αφγανική Κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την ικανοποίηση του αιτήματος των Ταλιμπάν για ανταλλαγή των ομήρων με αριθμό ανταρτών που κρατούνται στις αφγανικές φυλακές, ενώ οι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τους Ταλιμπάν.

Παραπομπή

Εγκαίνια του αγωγού προτού «πάμε γι' άλλα»

Εγκαίνια του αγωγού προτού «πάμε γι' άλλα»

Στο τέλος Αυγούστου προγραμματίζεται «κανονικά» η επίσημη τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας από τους πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Τ. Ερντογάν.

Η εξ αναβολής τελετή θα οριστικοποιηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών, που δείχνουν να αναζητούν τη βολική ημερομηνία, ύστερα από τη μικρή αναβολή που είχε ζητήσει για τεχνικούς λόγους η τουρκική εταιρεία.

Οι δύο πλευρές είχαν κατ' αρχήν συμφωνήσει να κλείσουν το θέμα γύρω στις 10 Αυγούστου, τώρα όμως φαίνεται ότι η ημερομηνία θα κλείσει τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.

Εμμεση επιβεβαίωση

Η λεπτομέρεια αυτή έχει τη σημασία της, καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα εγκαίνια θα πρέπει να γίνουν «φυσιολογικά» μέχρι το τέλος Αυγούστου, γιατί «μετά θα πάμε γι' άλλα και τα εγκαίνια θα πρέπει να αναβληθούν για τον Οκτώβριο».

Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται εμμέσως αλλά σαφώς ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας της ελληνικής προεκλογικής περιόδου.

Από την πλευρά του χθες ο καθ' ύλην υπουργός Ενέργειας Δ. Σιούφας, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή, άφησε ανεπισήμως να εννοηθεί ότι αναζητά την κατάλληλη ημερομηνία, στο τέλος Αυγούστου ή στη χειρότερη περίπτωση στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια του αγωγού, που θα αποτελέσει και τη νέα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, μετά τις εκλογές στην Τουρκία και τη νέα νίκη Ερντογάν.

Παραλλήλως, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Χιλμί Γκιουλέρ ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να εγκαινιάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ 16 και 26 Αυγούστου, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ημερομηνία να μετατοπιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν χθες στην Αγκυρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον ομόλογό του τού Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίγεφ.

Παραπομπή

Περιμένουν στο ακουστικό

Περιμένουν στο ακουστικό

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Αμερικανο-Βρετανοί επιδιώκουν με διάφορες κινήσεις την πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το φθινόπωρο. Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι κανένας δεν παρουσιάζεται αισιόδοξος για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί. Στην ατζέντα θα βρίσκεται η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και συγκεκριμένα θα επιδιωχθεί η προώθησή της. Το ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσον στις επαφές των Τζιωνή - Περτέφ έχει γίνει επεξεργασία και έχει εξευρεθεί η φόρμουλα, κοινώς αποδεκτή, για να προχωρήσει η διαδικασία και την οποία απλώς θα επικυρώσουν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι ενδείξεις, πάντως, δεν είναι ενθαρρυντικές. Οι προβλέψεις, υπό τα σημερινά δεδομένα, είναι ότι η τουρκική πλευρά, με δεδομένη την αρνητική της διάθεση, θα καταφύγει σε νέο επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο την εξουδετέρωση κάθε προοπτικής για πρόοδο.

Ουδέν νεώτερον

Την ευχή όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά συνειδητοποιήσει πως θα πρέπει να υπάρξει μια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, εξέφρασε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, σημειώνοντας, παράλληλα, την ύπαρξη στασιμότητας στο Κυπριακό, η οποία οφείλεται στην άλλη πλευρά. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει οτιδήποτε το νεότερο γύρω από μια ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Πάλμας είπε ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για το συγκεκριμένο θέμα». Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε συγκεκριμένη επιστολή, στην οποία ζητούσε συνάντηση για να γίνει μια προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, αλλά «δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο προς το παρόν». Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων Τάσου Τζιωνή και Ρασίντ Περτέφ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση, αλλά τώρα, «λόγω διακοπών, έχει διακοπεί αυτή η επαφή μεταξύ τους. Ίσως στο επόμενο χρονικό διάστημα να αρχίσουν πάλι τις συναντήσει»ς, πρόσθεσε.

Ο λαός αποφασίζει

ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ και τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον έχει ο κυπριακός λαός και κανένας άλλος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ότι μια δεύτερη θητεία του Προέδρου Παπαδόπουλου εξυπηρετεί περισσότερο τα τουρκικά συμφέροντα.

Παραπομπή

ΗΠΑ - Ανασύρθηκαν κι άλλοι νεκροί από τα συντρίμμια της γέφυρας

ΗΠΑ - Ανασύρθηκαν κι άλλοι νεκροί από τα συντρίμμια της γέφυρας

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διασώστες εντόπισαν τις σορούς κι άλλων θυμάτων στα ερείπια της γέφυρας που κατέρρευσε στη Μινεάπολις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους οκτώ.

Ο ένας από τους νεκρούς που ανασύρθηκαν από τα ερείπια είναι ο 47χρονος Πίτερ Χάουσμαν, που περιλαμβανόταν στον κατάλογο με τους οκτώ αγνοούμενους. Η Κριστίν Κρούγκερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Μινεσότα, που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, απέφυγε να αναφερθεί στα στοιχεία των άλλων θυμάτων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια της γέφυρας.

Οι αρχές τηρούν εξαιρετικά προσεκτική στάση ως προς την ανακοίνωση των στοιχείων για τα θύματα, δεδομένης της αγωνίας των συγγενών των αγνοουμένων, που περιμένουν εδώ και δέκα μέρες για να μάθουν την τύχη των δικών τους. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται στους πολίτες να προσεγγίζουν την κατεστραμμένη γέφυρα.

Ο αρχικός απολογισμός της τραγωδίας ήταν πέντε νεκροί και οκτώ αγνοούμενοι. Άλλοι οκτώ τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Μπους σε δηλώσεις που έκανε στο Λευκό Οίκο σχολίασε τις έρευνες για τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας. "Ο αμερικανικός λαός πρέπει να ξέρει ότι εργαζόμαστε σκληρά για να διαπιστώσουμε γιατί συνέβη ό,τι συνέβη στη γέφυρα, ώστε να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι οι γέφυρες από τις οποίες περνούμε είναι ασφαλείς", ανέφερε ο Τζορτζ Μπους.

Παραπομπή

Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα της στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου

Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα της στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου

"Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα της δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο," διακήρυξε χθες κατά την εβδομαδιαία διάσκεψη τύπου ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Μπιλμάν.

Ο Μπιλμάν δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης", όπως αποκάλεσε τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για έκδοση αδειών ανόρυξης πετρελαίου και οριοθέτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων γύρω από το νησί, δεν συνάδουν με τη διεθνή νομιμότητα. Όπως σημείωσε, η Τουρκία διακηρύττει τις θέσεις της για το ζήτημα με κάθε ευκαιρία, κυρίως μέσω της διακήρυξης που απέστειλε στα Ηνωμένα Έθνη στις 2 Μαρτίου 2004.

"Η Τουρκία κατέχει νόμιμα δικαιώματα και εξουσία στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κύπρου. Εντούτοις, οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας."

Επεσήμανε επίσης πως ο Τουρκικός Οργανισμός Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) συνεχίζει τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Παραπομπή

Κεφάλι από μεγάλο άγαλμα του Αδριανού βρέθηκε στην Τουρκία

Κεφάλι από μεγάλο άγαλμα του Αδριανού βρέθηκε στην Τουρκία


Μέρος γιγάντιου αγάλματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού αποκαλύφθηκε σε αρχαιολογικό χώρο, στην Τουρκία.

Ολόκληρο το άγαλμα, εικάζεται από ειδικούς, ότι είχε ύψος 4-5 μέτρα. Ο Αδριανός διοίκησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά την περίοδο 117-138 μ.Χ. και ήταν γνωστός ως πολύ ικανός στρατιωτικός ηγέτης και ένας από τους πέντε καλούς αυτοκράτορες. Μέχρι στιγμής, οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως, το κεφάλι, μία πατούσα και μέρος ποδιού, ενώ είναι αισιόδοξοι ότι και άλλα μέρη του αγάλαματος θα αποκαλυφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Το κεφάλι, το οποίο είναι σε πολκύ καλή κατάσταση, μετρήθηκε έχει 70 πόντους ύψος.


Παραπομπή

Αργεί το πετρέλαιο

Αργεί το πετρέλαιο

"Γείωσε" ο υπουργός Εμπορίου τις φήμες για υποβολή πολλών διεθνών αιτήσεων αδειοδότησης στις 16 Αυγούστου. 'Αλλο το ενδιαφέρον για μελέτη κι άλλο οι άδειες, είπε χαρακτηριστικά

Καταπραϋντική ένεση επιχείρησε χθες να κάνει ο Υπουργός Εμπορίου, για να μετριάσει τον ενθουσιασμό και κάποιες υπερβολές που κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα, για το θέμα της εκμετάλλευσης των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων διαθέτει η Κύπρος. Αμέσως μετά από συνάντησή του με τον πρέσβη της Κίνας, τον οποίο ενημέρωσε, για λογαριασμό κινεζικής εταιρείας, σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης αδειών έρευνας, ο Αντώνης Μιχαηλίδης έσπευσε να τονίσει: "Η μελέτη των δεδομένων είναι ένα θέμα και η υποβολή αίτησης για αδειοδότηση και διεξαγωγή έρευνας είναι άλλο θέμα" και "αυτό θα διαφανεί στις 16 Αυγούστου". Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για εκχώρηση άδειας ερευνών, οι όποιες εταιρείες ενδιαφέρονται να διαπιστώσουν την ποιότητα και ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην υποθαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Κι ο κ. Μιχαηλίδης ήθελε, προφανώς, να επισημάνει ότι το ενδιαφέρον μιας εταιρείας για να μελετήσει το σχετικό φάκελο πληροφόρησης που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και υποβολή αίτησης για να λάβει άδεια έρευνας με σκοπό την ανόρυξη πετρελαίου. Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί πως η Λευκωσία αναμένει υποβολή αίτησης από "εταιρεία κολοσσό". Ο "Π" αντιλαμβάνεται πως σε αυτό το στάδιο δεν τίθεται θέμα υποβολής αίτησης από εταιρίες το βεληνεκούς της Exxon Mobil, της Shell, ή της BP. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ενδιαφέρον και κάποιες ενδείξεις ότι θα ζητήσουν άδεια έρευνας υπάρχει από επτά πετρελαϊκές εταιρείες μέσου βεληνεκούς. Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες από την Κίνα, την Ινδία, τη Νορβηγία, ενώ "θερμή" δείχνει και εταιρεία αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων.

Προσβλέπουν στο 2ο γύρο
Η 16η Αυγούστου σηματοδοτεί απλώς την εκκίνηση μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει, έπειτα από επτά χρόνια κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σε έναρξη διαδικασίας ανόρυξης υδρογονανθράκων από τα 13 "τεμάχια" που έχει ορίσει η Κυβέρνηση στην υποθαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας δεν εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες στον πρώτο γύρο αιτήσεων για έρευνα, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2007. Προσδοκούν, όμως, ότι το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί κατά τον 2ο γύρο της διαδικασίας αδειοδότησης, που τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Στο πρώτο στάδιο, οι όποιες έρευνες θα διενεργηθούν σε 11 "τεμάχια" που έχει ήδη παραχωρήσει η Κυβέρνηση. Εκτιμάται, όμως, κατόπιν και "τρισδιάστατων" ερευνών που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές, ότι τα πιο "ελπιδοφόρα" κοιτάσματα εντοπίζονται στα δύο "τεμάχια" που δεν παραχωρούνται τώρα και τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της κυπριακής προσφοράς το 2008. Το γεγονός αυτό, ωθεί την Κυβέρνηση να ελπίζει ότι τότε θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και οι πετρελαϊκές εταιρίες "κολοσσοί" των ΗΠΑ. Επισημαίνεται, πάντως, ότι παρά τις θετικές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου, αυτά βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, κάτι που λειτουργεί απαγορευτικά για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Οι "κολοσσοί" αυτοί, όπως έχει εξηγήσει επανειλημμένα ο αρμόδιος Διευθυντής Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, αποφεύγουν πολυδάπανες διαδικασίες έρευνας με αβέβαιο αποτέλεσμα. Εντοπίζουν το ενδιαφέρον τους, σε κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν άμεσα.

Ενδιαφέρον μεν, αλλά...
Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη της Κίνας, Ζάο Γιαλί. Ο Κινέζος διπλωμάτης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον κινεζικής εταιρείας. Έλαβε από τον κ. Μιχαηλίδη το φάκελο με τις πληροφορίες που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση κι ενημερώθηκε για την όλη διαδικασία του πρώτου γύρου αδειοδότησης. Ο Υπουργός χαρακτήρισε "πολύ φυσικό να ενδιαφερθούν εταιρείες από την Κίνα, αλλά και από άλλες χώρες, για να λάβουν τα δεδομένα και να τα αναλύσουν". Έσπευσε, όμως, να "γειώσει" τον ενθουσιασμό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα και συνδέεται με πληροφορίες για πολλές και σημαντικές αιτήσεις για έκδοση αδειών έρευνας για πετρέλαια. "Η μελέτη των δεδομένων είναι ένα θέμα και η υποβολή αίτησης για αδειοδότηση είναι άλλο θέμα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Μιχαηλίδης.

Εκτός θέματος
Η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, στηλίτευσε τις τουρκικές αντιδράσεις στο θέμα του κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. "Θεωρούμε ότι δεν νομιμοποιείται η Τουρκία να αντιδρά με οποιοδήποτε τρόπο σε σχέση με αυτό το θέμα, από τη στιγμή που όλα γίνονται μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας", τόνισε ο Βασίλης Πάλμας. Σημειώνεται ότι ακόμα και χθες πηγές στην Άγκυρα ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει έρευνες κι εκμετάλλευση πετρελαίου στην περιοχή της Κύπρου. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Πάλμας, τα τουρκικά ερευνητικά πλοία που κινήθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες δεν εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις και θα προσφύγουν σε διεθνείς οργανισμούς, αν κρίνουν πως παραβιάζονται δικαιώματα της Κύπρου. Σημειώνεται ότι ο πρέσβης της Κίνας, χθες μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου, απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τις κινήσεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα των πετρελαίων. Προχθές, διά του πρέσβη τους στην Κύπρο, οι ΗΠΑ παρείχαν στήριξη στις σχετικές ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παραπομπή

Απειλών συνέχεια για την Άγκυρα σε σχέση με τα πετρέλαια

Απειλών συνέχεια για την Άγκυρα σε σχέση με τα πετρέλαια

Η Άγκυρα απείλησε ότι δεν θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην ανόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου από τη θαλάσσια της ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα, όπως τα χαρακτήρισε, δικαιώματά της.

Νωρίτερα το CNN Turk είχε μεταδώσει ότι οι αρμόδιοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι θα εμποδίσουν οποιοδήποτε πλοίο κινηθεί δυτικά του 32ου μεσημβρινού για έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και ότι έρευνες στην ίδια θαλάσσια περιοχή με τη Λευκωσία θα διεξαγάγει και η Άγκυρα.

Παραπομπή

Τούρκος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη νάρκης

Τούρκος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη νάρκης

Ένας Τούρκος στρατιώτης τραυματίστηκε σήμερα σοβαρά από έκρηξη νάρκης, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην επαρχία Χακκάρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση του ο στρατού ανέφερε πως κατά τη διάρκεια περιπολίας, ένα στρατιωτικό όχημα κτυπήθηκε από νάρκη, που είχε ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός στρατιώτη.

Παραπομπή

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς για αναχαίτιση των στρατιωτικών τους αεροσκαφών

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς για αναχαίτιση των στρατιωτικών τους αεροσκαφών

Ο αμερικανικός στρατός αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του Ρώσου Διοικητή πως τα αμερικανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά αεροσκάφη πάνω από τον Ειρηνικό, πλησίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης του Ειρηνικού που εδρεύει στη Χαβάη είπε πως τα αμερικανικά μαχητικά ήταν έτοιμα να απογειωθούν για να αναχαιτίσουν τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 που κατευθύνονταν προς το νησί Γκουάμ, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να το πράξουν.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως τα ρωσικά αεροσκάφη δεν πλησίασαν αρκετά τον αμερικανικό στόλο ή το νησί Γκουάμ για να δικαιολογείται η αναχαίτισή τους. Τα αμερικανικά ραντάρ εντόπισαν τα ρωσικά βομβαρδιστικά. εντούτοις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, τα ρωσικά και τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν βρίσκονταν τόσο κοντά μεταξύ τους ώστε να έχουν οπτική επαφή.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής αεροπορίας Πάβελ Αντρόσοφ δήλωσε ότι η ρωσική άσκηση σηματοδότησε εκ νέου την διεξαγωγή πτήσεων μακρινών αποστάσεων σε περιοχές όπου περιπολούν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Μόσχα διέκοψε τις πτήσεις αυτού του είδους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αντρόσοφ, ο οποίος είναι διοικητής του αεροπορικού στόλου μακρινών αποστάσεων της Ρωσίας, ανέφερε πως τα πληρώματα των ρωσικών βομβαρδιστικών "αντάλλαξαν χαμόγελα" με τους πιλότους των αμερικανικών μαχητικών που έσπευσαν να τους αναχαιτίσουν.

Παραπομπή

Οργιο φημών για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οργιο φημών για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Κόκκινο» άγγιξε χθες το πολιτικό θερμόμετρο στο Πακιστάν, καθώς οργίαζαν οι φήμες γύρω από το ενδεχόμενο κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Μουσάραφ.

Εν μέσω της ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων και ενώ οι πιέσεις της Ουάσιγκτον στον Πακιστανό πρόεδρο για αποφασιστική αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα γίνονται ασφυκτικές, τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας προειδοποιούσαν χθες για επικείμενη ανακοίνωση της κυβέρνησης, με την οποία ο στρατηγός Μουσάραφ -του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στο ναδίρ- θα κήρυττε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρά τις διαδοχικές διαψεύσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι επιβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα, οι έκτακτες διαβουλεύσεις του προέδρου με τους συμβούλους του κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χθεσινής ημέρας, οι δηλώσεις μέλους της πακιστανικής ηγεσίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, σύμφωνα με τις οποίες «τίποτα δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ανάληψης εκτεταμένων εξουσιών από τον πρόεδρο βρίσκεται υπό εξέταση», έβαλαν «φωτιά» στα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μουσάραφ, ο οποίος διανύει τη δυσκολότερη περίοδο από το 1999 όταν κατέκτησε την εξουσία με πραξικόπημα, αποφασίσει τελικά να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στηριζόμενος στη συνεχιζόμενη βία που πλήττει τη χώρα, όπου τον τελευταίο μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι από επιθέσεις αυτοκτονίας που αποδίδονται στους ισλαμιστές, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα από αυτά που επιθυμεί η σημερινή ηγεσία.

Εκκληση
Οπως υποστηρίζουν, μια τέτοια κίνηση θα εξωθούσε στα άκρα τις κοινωνικές εντάσεις οδηγώντας ακόμα και στην ανατροπή του Μουσάραφ. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους απηύθυνε χθες έκκληση στον στενό του σύμμαχο να μην προβεί σε μια ενέργεια που θα είχε ως αποτέλεσμα τη 12μηνη αναβολή των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2008, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο στρατηγός Μπουσάραφ να υποκύψει τελικά στις πιέσεις του εσωτερικού του συνεργάτη και προέδρου του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου, Σάουντρι Σουζαατ Χουσάιν, ο οποίος επιθυμεί να κηρυχθεί το Πακιστάν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης το κόμμα του θα έβγαινε εξαιρετικά αποδυναμωμένο.

Παραπομπή

Πλανητικό «παρών» από τη Μόσχα

Πλανητικό «παρών» από τη Μόσχα

Πού το πάει η Ρωσία του Πούτιν; Μέσα στο φετινό καλοκαίρι έστειλε υποβρύχιο με τη σημαία της στον βυθό του Βόρειου Πόλου, παραβίασε τον βρετανικό εναέριο χώρο στη Βόρεια Θάλασσα, έριξε βόμβες στη Γεωργία και χτες έφτασε ως την αμερικανική βάση Γκουάμ, στη μέση του Ειρηνικού, με πυρηνικά βομβαρδιστικά Tu-95! Κι ακόμη το ρωσικό Ναυτικό δήλωσε ότι θέλει να ξανακάνει αισθητή την παρουσία του στη Μεσόγειο, όπως τα «παλιά, καλά χρόνια». Αν δεν είναι όλα αυτά σημάδια πως η Ρωσία θέλει να ξαναγίνει υπερδύναμη, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους...

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είχαν να πετάξουν οι «αρκούδες» της ρωσικής αεροπορίας σε τόσο μακρινές περιοχές ευθύνης του ΝΑΤΟ. «Αναβιώσαμε μια παλιά παράδοση. Δύο νεαρά πληρώματα πέταξαν ως τη μέση του Ωκεανού και αντάλλαξαν χαμόγελα με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους», είπε ο αρχηγός μακρινών πτήσεων της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, Πάβελ Αντρόσοβ.

Οι Αμερικανοί «σηκώθηκαν» για να αναγνωρίσουν τα ρωσικά Tu-95, που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν με πυρηνικά το έδαφος του εχθρού, ακόμη κι αν οι επίγειες εγκαταστάσεις της Ρωσίας καταστραφούν από πυρηνικό χτύπημα.

Ο αρχηγός της ρωσικής αεροπορίας, πτέραρχος Ιγκόρ Χβόροβ, κάλεσε τη Δύση να συμφιλιωθεί με την πλανητική παρουσία της Μόσχας: «Δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο στη δραστηριότητά μας. Πώς οι Αμερικανοί πετούν από τη χώρα τους ως το Γκουάμ, ή στο νησί Γκαρσία, στη μέση του Ινδικού;...».

Η πτήση των Τουπόλεφ Tu-95 κράτησε 13 ώρες, από τη βάση Μπλαγκοβεσένσκ, της ρωσικής Απω Ανατολής. Μία μέρα νωρίτερα ένα ζεύγος στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 (οι ΝΑΤΟϊκοί τα λένε «Μπλακ Τζακ» και οι Ρώσοι «Λευκούς Κύκνους») πραγματοποίησε επιτυχή ρίψη πυραύλων, σε μία πτήση χιλιάδων χιλιομέτρων, από τη νοτιοδυτική Ρωσία ως την Απω Ανατολή. Κι ο ίδιος ο Πούτιν έχει πετάξει με αυτό το αεροσκάφος.

Στο μεταξύ, η Μόσχα δείχνει διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί, ακόμη και με την Ουάσιγκτον, στο θέμα των αεροπορικών βομβών που έπεσαν στη Γεωργία. Ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου, Γιούρι Μπαλουγέβσκι, χαρακτήρισε «πρόκληση» τις κατηγορίες της Τιφλίδας κατά της Μόσχας, κι επέμεινε πως ο πύραυλος «απορρίφθηκε», και δεν «εκτοξεύθηκε», όπως ισχυρίζονται οι Γεωργιανοί.

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν τη ρωσική «πυραυλική επίθεση» κοντά στη Νότια Οσετία, η οποία θέλει να αποσχιστεί από τη Γεωργία, με την υποστήριξη της Μόσχας. Οι Γεωργιανοί φέρνουν εσπευσμένα το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάντως η Ρωσία παραδέχτηκε έμμεσα πως το «λάθος» στη Γεωργία δεν ήταν και τόσο τυχαίο. Ο Μπαλουγέβσκι έκανε παραλληλισμό ανάμεσα στο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και των γεωργιανών επαρχιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους.

«Αν το Κόσοβο ανεξαρτητοποιηθεί, τότε η Γεωργία θα μπορούσε να χάσει τις δύο επαρχίες», είπε ο Μπαλουγέβσκι για να τ ακούσει η Δύση.

Από την άλλη πλευρά, το βήμα της Ρωσίας στον Βόρειο Πόλο κινητοποίησε και τον Καναδά, που διεκδικεί επίσης μέρος της υφαλοκρηπίδας. Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ πραγματοποιεί έκτακτη τριήμερη επίσκεψη στις αρκτικές επαρχίες, όπου θα εξαγγείλει στρατιωτικά και οικονομικά προγράμματα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το υπέδαφος του Βόρειου Πόλου κρύβει το 25% των μη ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παραπομπή

Στο Βελιγράδι η "τρόικα" για το Κόσοβο

Στο Βελιγράδι η "τρόικα" για το Κόσοβο

Συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι η "τρόικα" της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο που θα συντονίζει τις νέες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου.

Με τους διαμεσολαβητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ - κ.κ.

Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, Αλεξάνταρ Μπότσαν Χαρτσένκο και Φρανκ Βίσνερ, στο προεδρικό μέγαρο θα συναντηθούν ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Στη συνάντηση θα είναι παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Κοσόβου, κ. Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς.

Η τρόικα μετά την επίσκεψη στο Βελιγράδι θα μεταβεί αύριο στην Πρίστινα, όπου θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους των θεσμών του Κοσόβου.

Μαζί με τους διαμεσολαβητές της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο στο Βελιγράδι και την Πρίστινα θα ταξιδέψει και ένας ειδικός του UNOSEK, του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο, κ. Μάρτι Αχτισάαρι.

Ο εκπρόσωπος του UNOSEK, κ. Ρεμί Ντούρλο, δήλωσε ότι ο εμπειρογνώμονας στις συνομιλίες θα μετάσχει μετά από αίτημα της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν η ομάδα του κ. Αχτισάαρι θα συμμετάσχει στη νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

Η άφιξη της τρόικας στη σερβική πρωτεύουσα εντάσσεται στις προετοιμασίες για την έναρξη της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο.

Η κυβέρνηση της Σερβίας ζητά οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη θέση αυτή στηρίζει ο Ρώσος διαμεσολαβητής, κ. Μπότσαν Χαρτσένκο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι συμβιβασμός μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο κ. Μπότσαν Χαρτσένκο διατύπωσε τη θέση ότι η Ομάδα Επαφής συμμετέχει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο θέμα του Κοσόβου, αλλά η όλη διαδικασία παραμένει στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανός διπλωμάτης, κ. Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, δήλωσε ότι η «τρόικα» θα προσεγγίσει το πρόβλημα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, από τη στάση που τήρησαν ο ΟΗΕ και ο Μάρτι Αχτισσάρι, καθώς θα αφήσει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να διατυπώσουν ιδέες για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου.

«Λάβαμε εντολή ως τρόικα να έχουμε διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο των δύο πλευρών και να μην υποβάλουμε προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα. Εμείς θα ζητήσουμε από τις δύο πλευρές να καταθέσουν τις προτάσεις τους», τόνισε ο κ. Ίσινγκερ στο BBC.

Ο κ. Ίσινγκερ εκτίμησε ότι βασικό ρόλο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις πρέπει να έχει η διπλωματία, επειδή, όπως τόνισε, «ακόμη και στην περίπτωση που η κατάσταση φαίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη και όταν οι δύο πλευρές υιοθετούν αντίθετες απόψεις, τίποτα δεν είναι αδύνατον». Όμως, υπογράμμισε, αυτό εξαρτάται από την καλή θέληση των δύο πλευρών.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, κ. Φρανκ Βίσνερ, ανήγγειλε ότι η «τρόικα» μετά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των αρχών του Βελιγραδίου και του Κοσόβου θα υποβάλει έκθεση με τα συμπεράσματά της στην Ομάδα Επαφής.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Σερβίας υπέβαλε στους πρέσβεις των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής στο Βελιγράδι και στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν πρόταση με έξι κανόνες διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

Πρώτον, να είναι το καθεστώς του Κοσόβου το πρωταρχικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, δεύτερον να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες και τρίτον, χωρίς αυστηρό χρονικό περιορισμό. Επίσης το Βελιγράδι ζητά η πρόταση του κ. Αχτισάαρι να μην αποτελέσει βάση για τις συνομιλίες, η διαδικασία να τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις να ληφθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά, η διαπραγματευτική ομάδα της Πρίστινας, παρ΄ ότι οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες, δηλώνει ότι και στις νέες διαπραγματεύσεις θα παρουσιάσει την ίδια πλατφόρμα που παρέδωσε στον κ.

Αχτισάαρι το 2005 και ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Ο εκπρόσωπος της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας δήλωσε η πλατφόρμα βασίζεται σε τρεις αρχές - επιμονή στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και στην πρόταση του κ. Αχτισάαρι για το καθεστώς του Κοσόβου.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο και της «τρόικα» που θα συντονίζει τις διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τεχνικής φύσης ζητήματα. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία της «τρόικα» με την Ομάδα Επαφής και τον τρόπο ενημέρωσης της Ομάδας Επαφής για το έργο της «τρόικα» και την πρόοδο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Παραπομπή