Κυριακή 19 Αυγούστου 2007

Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη αρχαία δεξαμενή νερού των Βαλκανίων

Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη αρχαία δεξαμενή νερού των Βαλκανίων



Αρχαιολόγοι από τη Βουλγαρία ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν την αρχαιότερη δεξαμενή νερού στα Βαλκάνια, λαξευμένη στο βράχώδη ναό που ανεβρέθηκε κοντά στο Perperikon στη νότια Βουλγαρία.

Ο υπεύθυνος της ανασκαφής, Nikolay Ovcharov δήλωσε πως το εύρημα αποδεικνύει πως στην αρχαιότητα το Perperikon ήταν πυκνοκατοικημένο και είχε μεγάλα αποθέματα νερού.

Η δεξαμενή έχει διαστάσεις 12 μέτρα μήκος, 6 πλάτος και 6 βάθος και χωρητικότητα 432 000 λίτρων νερού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δεξαμενή νερού της αρχαιότητας που ανεβρέθηκε στα Βαλκάνια

Τον περασμένο μήνα στο ναό του Perperikon βρέθηκαν δύο πήλινα ειδώλια με κεφάλι κόμπρας και δράκου αντίστοιχα, καθώς και ένας θρόνος με έναν όρθιο φαλλό πάνω του.

Η πόλη του Perperikon κατοικείτο από το 5000 π.Χ., ενώ το κοντινό ιερό που είναι αφιερωμένο στον Ορφέα χρονολογείται από το 6000 π.Χ..

Πηγή: Sofia News Agency

Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν Τούρκο στρατιώτη

Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν Τούρκο στρατιώτη

Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν σήμερα έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος πραγματοποιούσε περιπολία με άλλους συναδέλφους του στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η επίθεση στο όχημα των στρατιωτών σημειώθηκε στην επαρχία της Οσμανίγια, πολύ πιο δυτικά από τις περιοχές όπου διεξάγονται συνήθως οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τους αντάρτες του ΠΚΚ.

Πρόκειται για τον δεύτερο Τούρκο στρατιώτη που χάνει τη ζωή του αυτή την εβδομάδα, εφόσον ακόμη ένας σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους Κούρδους αντάρτες κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Πηγή: Ynetnews

Αρχίζουν οι ψηφοφορίες για εκλογή Γκιούλ στην προεδρία

Αρχίζουν οι ψηφοφορίες για εκλογή Γκιούλ στην προεδρία


Αύριο νωρίς το απόγευμα αρχίζει η ψηφοφορία στη νέα 550μελή τουρκική Εθνοσυνέλευση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με μοναδικό υποψήφιο τον κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον οποίο υπέδειξε το κυβερνητικό κόμμα ΑΚ πριν από δέκα ημέρες. Ο κ. Γκιουλ χρειάζεται να υποστηριχθεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών, δηλαδή να λάβει 367 ψήφους - πράγμα μάλλον δύσκολο επειδή το ΑΚ έχει μόνο 341 βουλευτές - εκτός αν ψηφιστεί και από τους 22 κούρδους και τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές, κάτι το οποίο δεν αποκλείουν ορισμένοι τούρκοι αναλυτές. Ωστόσο η εκλογή του κ. Γκιουλ είναι απολύτως εξασφαλισμένη στην τρίτη ψηφοφορία, ύστερα από μία εβδομάδα ακριβώς, όταν απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή μόνο 276 βουλευτών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο διαθέτει 99 έδρες, θα παραστεί στην ψηφοφορία, μολονότι ο ηγέτης του κ. Μπαϊκάλ επανέλαβε προχθές ότι «είναι ατύχημα για τη χώρα η κατάληψη της προεδρίας» από έναν ισλαμιστή, ενώ το εθνικιστικό κόμμα - με 70 έδρες - θα απόσχει. Ο ηγέτης του κ. Μπαχτσελί δήλωσε ότι όχι μόνο είναι αντίθετος στην εκλογή του κ. Γκιουλ αλλά θα μποϊκοτάρει κάθε δημόσια και εθνική εκδήλωση στην οποία θα παρίσταται ως πρόεδρος. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα σύρει τον κ. Γκιουλ στα δικαστήρια για οικονομικές ατασθαλίες οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, σημειώθηκαν στις εκλογές της δεκαετίας του '90.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι σχεδιάζουν και οι στρατιωτικοί διότι ο αρχηγός του Στρατού στρατηγός Μπουγιούκανιτ άφησε να εννοηθεί, σε προχθεσινές δηλώσεις του, ότι ίσως τηρήσει αποστάσεις από εκδηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο εξαιτίας του ισλαμικού κεφαλόδεσμου που εξακολουθεί να φοράει η σύζυγος του κ. Γκιουλ. Ο στρατηγός πάντως απέφυγε να κάνει σχόλια για τον μέλλοντα πρόεδρο από φόβο, όπως είπε, «μήπως παρεξηγηθούν τα λόγια του». Την αποχή του Στρατού στην εκλογή του κ. Γκιουλ ζήτησε ο επίτροπος κ. Ρεν δηλώνοντας ότι «η ΕΕ δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι ο στρατός είτε άλλος θεσμικός παράγων θα αναμειχθεί στη δημοκρατική διαδικασία που εξελίσσεται στην τουρκική Βουλή». Ο κ. Ρεν εξήρε την προσωπικότητα του κ. Γκιουλ ο οποίος τόνισε: «Εκανε πολλά για να ανοίξει ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ».

Οι υπαινιγμοί και οι ισχυρισμοί πολιτικών αντιπάλων του κ. Γκιουλ ότι «σε συνεργασία με τον ισλαμιστή πρωθυπουργό κ. Ερντογάν θα υπονομεύσουν τον χαρακτήρα του κοσμικού κράτους» και τελικώς «θα μεταβάλουν την Τουρκία σε ισλαμική χώρα» χαρακτηρίζονται από υπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη «παλαιάς σχολής μεθοδεύσεις ύποπτων μυθομανών», διαψεύδονται από τον ίδιο τον κ. Γκιουλ και από το κυβερνητικό κόμμα. Σε προχθεσινές δηλώσεις του ο προεδρικός υποψήφιος φρόντισε να διαλύσει τις φοβίες των κοσμικών - τις οποίες τροφοδοτούν το γραφειοκρατικό κατεστημένο και οι στρατιωτικοί - δηλώνοντας ότι «η προστασία του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους είναι μία από τις βασικές αρχές μου και ας μην αμφιβάλλει κάνεις γι' αυτό». Πρόσθεσε όμως ότι «θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερες ελευθερίες», γεγονός το οποίο προκάλεσε νέα σειρά αντιδράσεων κυρίως από αρθρογράφους που υποστηρίζουν τον «κεμαλικό χαρακτήρα» της Τουρκίας.

Ο κ. Γκιουλ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα διαδοχικά με τις ηγεσίες εργατικών συνδικάτων, επιστημονικών σωματείων, αθλητικών οργανώσεων, επιμελητηρίων και οικονομικών οργανισμών σε μια προσπάθεια να διαλύσει πραγματικές και τεχνητές ανησυχίες τους και να τους ζητήσει τη «συνεργασία» για μια «σειρά θεσμικών και άλλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα». Το περιβάλλον του βεβαιώνει ότι είχαν πολύ θετικό αποτέλεσμα αυτές οι συναντήσεις. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι και η αγορά δεν αποκλείουν κάποια «παρατεταμένη αστάθεια» - ήδη η λίρα υποτιμήθηκε κατά 1,3% έναντι του δολαρίου σε μια εβδομάδα - τονίζοντας ότι «ενδεχόμενες κινήσεις και δηλώσεις στρατιωτικών ασφαλώς θα επηρεάσουν την αγορά» (Τζουμχουριέτ). Είναι ενδιαφέρον ότι ακριβώς αυτό επισημαίνουν από ημέρες οι αρθρογράφοι της «Wall Street Journal» και των «Financial Times». Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου της Τουρκίας δείχνει ικανοποίηση για τη (βέβαια) εκλογή του κ. Γκιουλ για τον οποίο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Αγκυρας κ. Χεπέρ δήλωσε ότι «ο κ. Γκιουλ διαθέτει την πολιτική πείρα που δεν διέθετε ο προκάτοχός του κ. Σεζέρ, αντιλαμβάνεται τα βασικά προβλήματα της Τουρκίας τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά. Είναι επίσης σημαντικό ότι έχει προσωπικότητα και μπορεί, αν υπάρξει λόγος, να αντισταθεί ακόμη και στον κ. Ερντογάν», με τον οποίο συνδέεται ιδεολογικά, πολιτικά και κομματικά.

Τα λιγοστά προνόμια και εξουσίες του προέδρου

Μολονότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα μάλλον συμβολικό πρόσωπο, διαθέτει κάποια προνόμια και εξουσίες οι οποίες ορισμένες φορές τον καθιστούν κλειδί στη λήψη αποφάσεων. Διαθέτει λ.χ. δικαίωμα βέτο για διορισμούς ανώτερων κρατικών αξιωματούχων που υποδεικνύει η κυβέρνηση, το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής και μετέχει στο 7μελές Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας όπου η ψήφος του μπορεί να είναι καθοριστική στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων είτε σοβαρών θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Γκιουλ είναι 57 ετών, έχει διδακτορικό δίπλωμα οικονομικών επιστημών τουρκικού πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, μιλάει αγγλικά και αραβικά, εργάστηκε σε τραπεζικό γραφείο στα Εμιράτα και είναι ιδρυτικό μέλος του κυβερνητικού κόμματος ΑΚ. Διετέλεσε υπουργός και μεταβατικός πρωθυπουργός το 2002-2003, όταν ο νικητής των τότε εκλογών κ. Ερντογάν ήταν υπόδικος επειδή σε δημόσιο χώρο είχε απαγγείλει κάποιο ποίημα το οποίο ενόχλησε τους στρατιωτικούς. Το τουρκικό κατεστημένο ενοχλείται ιδιαίτερα από το ότι η σύζυγος του κ. Γκιουλ, η κυρία Χεϊρουνίζα, φοράει τον ισλαμικό κεφαλόδεσμο.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


Ιρανός διοικητής προειδοποιεί τους εχθρούς για ¨κόλαση¨στον Περσικό

Ιρανός διοικητής προειδοποιεί τους εχθρούς για ¨κόλαση¨στον Περσικό

O διοικητής των φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε σήμερα πως η περιοχή του Κόλπου θα μετατραπεί σε κόλαση για τους εχθρούς του Ιράν, εάν αυτοί τολμήσουν να επιτεθούν εναντίον της χώρας του.

"Με την δύναμη που έχουν αποκτήσει σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης, εάν οι εχθροί μας θέλουν να ξεκινήσουν μια στρατιωτική σύγκρουση, η Περσικός Κόλπος θα μετατραπεί κόλαση για αυτούς. ΜΕ τα μοντέρνα στρατιωτικά συστήματα που έχουμε στη διάθεση μας, οι κινήσεις και οι απειλές των εχθρών μας δεν μπορούν να παραμείνουν κρυφές," δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

Πηγή: The Washington Post

To Ιράν συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά του με το Ιράκ

To Ιράν συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά του με το Ιράκ

Το Ιράν συγκεντρώνει μεγάλους αριθμούς στρατευμάτων στα βορειοανατολικά σύνορά του με το Ιράκ, πλησίον των Κουρδικών περιοχών της χώρας.

Όπως ανέφεραν ανώνυμες κουρδικές πηγές, οι ιρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μεγάλης έκτασης επιθέσεις εναντίον των μελών του PKK και του PJAK.

Οι Κούρδοι αντάρτες, που αντιτίθενται τόσο στην κυβέρνηση του Ιράν, όσο και σε αυτή της Τουρκίας, πιστεύεται πως στρατοπεδεύουν στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στα ιρανικά σύνορα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το Ιράν αναφέρουν πως το Σάββατο οι Κούρδοι κατέρριψαν ένα ιρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Οι κοινές επιχειρήσεις Ιράν και Τουρκίας κατά των Κούρδων δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Την περασμένη Πέμπτη το πυροβολικό των δύο χωρών βομβάρδισε δύο κουρδικές πόλεις στις κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ. Την ίδια μέρα βομβαρδίστηκαν και αρκετά κουρδικά χωριά, ενώ αναφέρθηκε και μεγάλης έντασης επίθεση των ιρανικών δυνάμεων στην περιοχή της Σουλεϊμανίγια.

Πηγή: Monsters and Critics.com

Οι Ταλιμπάν απειλούν να εκτελέσουν κι άλλους ομήρους

Οι Ταλιμπάν απειλούν να εκτελέσουν κι άλλους ομήρους

Οι Ταλιμπάν απείλησαν πως θα αρχίσουν να εκτελούν τους Νοτιοκορεάτες που κρατούν ομήρους, εάν μέχρι αύριο η αφγανική κυβέρνηση δεν απελευθερώσει οκτώ Ταλιμπάν φυλακισμένους.

"Είχαμε σήμερα (Σάββατο) τηλεφωνική επικοινωνία με τη νοτιοκορεάτικη πλευρά και μας ζήτησαν διορία δύο ημερών", δήλωσε ο Αμπντουλάχ Τζάν, ένας από τους διοικητές των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν απήγαγαν 23 Νοτιοκορεάτες στις 19 Ιουλίου, ενώ ταξίδευαν με λεωφορείο από την Καμπούλ στην Κανταχάρ, στα πλαίσια ανθρωπιστικής αποστολής. Έχουν ήδη εκτελέσει δύο άντρες από τους ομήρους και απειλούν να σκοτώσουν και άλλους εάν δεν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν το στρατιωτικό απόσπασμα της Νοτίου Κορέας και η Αφγανική Κυβέρνηση δεν απελευθερώσει τους μαχητές τους που κρατούνται στις αφγανικές φυλακές.

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν τη Δευτέρα δύο γυναίκες ομήρους με προβλήματα υγείας.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Γιουσούφ Αχμαντί δήλωσε χθες πως οι μαχητές τους θα εκτελέσουν ακόμη ένα ή δύο ομήρους "εάν οι Νοτιοκορεάτες διαπραγματευτές δεν είναι τόσο ενεργοί στις διαπραγματεύσεις, όπως ήταν κατά το παρελθόν."

Πηγή: RIA Novosti

Συμμορία ληστών πήρε 30 ομήρους στο Ιράν

Συμμορία ληστών πήρε 30 ομήρους στο Ιράν

Συμμορία ληστών απήγαγε σήμερα 30 άτομα στο νοτιοανατολικό Ιράν, αφότου απέκοψε το δρόμο του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν και άνοιξε πυρ εναντίον των διερχόμενων οχημάτων. Μερικά άτομα τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Chabahar, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωπες με εμπόρους ναρκωτικών και άλλα εγκληματικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οπλοφόροι απέκοψαν τον δρόμο ενός επιβατικού λεωφορείου, αλλά δεν έγινε ακόμη γνωστό το κατά πόσον όλοι οι όμηροι επέβαιναν στο συγκεκριμένο λεωφορείο. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν και αρκετά άτομα που απλώς έτυχε να διέρχονται από το σημείο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο Βέλγοι τουρίστες απήχθησαν από ληστές στο νοτιοανατολικό Ιράν. Τουλάχιστον ο ένας έχει ήδη απελευθερωθεί.

Πηγή: Gulf News

Οι Ιρανοί βοηθούν τους παραστρατιωτικούς στο Νότιο Ιράκ

Οι Ιρανοί βοηθούν τους παραστρατιωτικούς στο Νότιο Ιράκ

Γύρω στα 50 μέλη των Ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης πιστεύεται πως βρίσκονται στο νότιο Ιράκ και εκπαιδεύουν Σιίτες παραστρατιωτικούς στη χρήση όλμων και ρουκετών, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

"Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εκπαίδευση των Σιιτών εξτρεμιστών. Πιστεύουμε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ιράκ περίπου 50 Ιρανοί, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης," είπε στους δημοσιογράφους ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη

Πηγή: Reuters

Μπακογιάννη: Γιατί τώρα οι εκλογές.

Μπακογιάννη: Γιατί τώρα οι εκλογές.

Η κυβέρνηση χρειάζεται την ανανέωση της λαϊκή εντολής και της εμπιστοσύνης της κοινωνίας για να υλοποιήσει το έργο της και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει προκρίνει δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον Αδέσμευτο Τύπο της Κυριακής.

Η κ. Μπακογιάννη εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα κερδίσει στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου διότι έχει καθαρές θέσεις και συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, έναν άξιο και πετυχημένο τιμονιέρη στη ηγεσία και μια συνεκτική και οργανωμένη πολιτική ομάδα που κυβερνά με σταθερότητα και σιγουριά.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι επενδύει στην πόλωση και στην οξύτητα προσπαθώντας να καλύψει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματά του. Δεν έχει πείσει ότι έχει κυβερνητικό πρόγραμμα που μπορεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.

Εξάλλου θεωρεί λογικό, συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες, να βιάζονται για το αποτέλεσμα, ωστόσο "αναγνωρίζουν ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης στηρίχτηκε το εισόδημά τους". Για τις πυρκαγιές υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εθνικό πρόβλημα ενώ για τα ομόλογα εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα σχετικά πορίσματα για μικροκομματικούς λόγους. Η απάντησή μας είναι καθαρή: Απόλυτη διαφάνεια γα όλους και για όλα, τονίζει η κ. Μπακογιάννη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η Σαουδική Αραβία διαγράφει το ιρακινό χρέος

Η Σαουδική Αραβία διαγράφει το ιρακινό χρέος

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ιράκ Μπαγιάν Τζαμπόν απεκάλυψε πως η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του $15.5 δισεκατομμυρίων χρέους που της οφείλει το Ιράκ. Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ - Φαϊσάλ δήλωσε πριν μερικούς μήνες πως διεξάγονται συνομιλίες με την ιρακινή κυβέρνηση για διαγραφή του χρέους της.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως σκοπεύει να διαγράψει $13 δισεκατομμύρια από τις οφειλές του Ιράκ.

Πηγή: AME Info

Εκδότης εφημερίδας κρατείται επειδή αναφέρθηκε στο "Βόρειο Κουρδιστάν"

Εκδότης εφημερίδας κρατείται επειδή αναφέρθηκε στο "Βόρειο Κουρδιστάν"

Οι "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" κάλεσαν σήμερα τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον δημοσιογράφο Yasin Yetisgen, ιδιοκτήτη και εκδότη της κουρδικής εφημερίδας Coban Atesi, ο οποίος συνελήφθη στις 14 Αυγούστου στην πόλη Gaziantep στην Ανατολική Τουρκία επειδή ανέφερε πως η πόλη βρίσκεται στο Βόρειο Κουρδιστάν.

Ο Yasin κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για αποσχιστική προπαγάνδα και για επίθεση κατά της ακεραιότητας και της ενότητας του κράτους. Oι "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα", οι οποίοι μάχονται για την προάσπιση της ελευθερίας του τύπου, θεωρούν τους λόγους κράτησης του "εντελώς άδικους και αναχρονιστικούς".

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε σε παρόμοιας φύσης υπόθεση το 2004 πως η χρήση του όρου "Κουρδιστάν" δεν δικαιολογεί την απαγόρευση της ελευθερίας του τύπου.

Πηγή: The Reporters Without Borders

Η Interpol εξέδωσε ανακοίνωση για εντοπισμό της μεγαλύτερης κόρης του Σαντάμ

Η Interpol εξέδωσε ανακοίνωση για εντοπισμό της μεγαλύτερης κόρης του Σαντάμ

Η Interpol εξέδωσε ανακοίνωση για εντοπισμότης μεγαλύτερης κόρης του Σαντάμ Χουσέιν, η οποία θεωρείται ύποπτη από την Ιρακινή Κυβέρνηση με την κατηγορία της τρομοκρατίας

Η "Κόκκινη ανακοίνωση" της Ιντερπόλ δεν αποτελεί διεθνές ένταλμα σύλληψης της 38χρονης Ράγκχαρντ Χουσέιν, αλλά αίτημα προς τις ξένες αστυνομικές αρχές για συνεργασία στον εντοπισμό της ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Ράγκχαρντ διέμενε από τον Ιούνιο του 2003 στην Ιορδανία και είναι ένα από τα 41 άτομα που η Ιρακινή Κυβέρνηση θεωρεί πως συνεργάζονταν με το καθεστώς του Σαντάμ και επιθυμεί να τα δικάσει με την κατηγορία της υποκίνησης της βίας στο Ιράκ.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιντερπόλ και αναφέρει πως η Ράγκχαρντ κατηγορείται για "εγκλήματα κατά της ζωής και της υγείας" και για "τρομοκρατία." Η Ιντερπόλ ζητεί από όποιον γνωρίζει που βρίσκεται να επικοινωνήσει με τις τοπικές αστυνομικές αρχές ή με το αρχηγείο της στη Λυών.

Πηγή:kerkuk.NET

Η Τουρκία παρακολουθεί τις πρσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για προμήθεια καινούργιων αρμάτων μάχης

Η Τουρκία παρακολουθεί τις πρσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για προμήθεια καινούργιων αρμάτων μάχης

Τουρκικές κυβερνητικές πηγές παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης για αγορά καινούργιων αρμάτων μάχης. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν πως όπως στο παρελθόν εναντιώθηκαν στην αγορά επιθετικών όπλων, έτσι και τώρα θα επικοινωνήσουν με τους φιλόδοξους πωλητές για να αποτρέψουν την πιθανότητα πώλησης αρμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τη δικαιολογία πως τέτοια επιθετικά όπλα συντηρούν την ένταση στο νησί και δεν συνάδουν με τις προσδοκίες για πρόοδο στην επικείμενη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία σκοπεύει να αγοράσει 41 άρματα μάχης, συνολικής αξίας 41 εκατομμυρίων στερλινών. Οι επαφές για την απόκτηση καινούργιου άρματος άρχισαν πριν από 10 μήνες και βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Οι πιθανοί προμηθευτές είναι η ρωσική Rosobonexport με το άρμα Τ-80, η γαλλική εταιρεία GIAT για το AMH30 V2 και μια ουκρανική εταιρεία, επίσης για το Τ-80. Ενδιαφέρον εξέφρασε και η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann, η οποία κατασκευάζει το Leopard.

Πηγή: The New Anatolian