Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών στη Θεσσαλονίκη

Συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών στη Θεσσαλονίκη

Δύο άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για πρόκληση πυρκαγιάς στο νομό Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για έναν 22χρονο βοσκό στην περιοχή της Αρέθουσας το τσιγάρο του οποίου, όπως δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Φαφούτης, δεν έσβησε καλά, προκαλώντας φωτιά σε ξερά χόρτα. Ο ίδιος προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά, αλλά δεν τα κατάφερε και κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εξάλλου, ένας 63χρονος συνελήφθη στο Δρακόντιο Λαγκαδά, καθώς κατά τη διάρκεια εργασιών με ηλεκτρικό τροχό μέσα στον δικό του οικοπεδικό χώρο, προκλήθηκαν σπινθήρες και εκδηλώθηκε φωτιά σε ξερά, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του κλιμακίου Πυροσβεστικής Λαγκαδά, Πρόδρομο Καλαϊτζίδη. Και σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος προσπάθησε ανεπιτυχώς να σβήσει τη φωτιά ενημερώνοντας την Πυροσβεστική. Τα δύο άτομα αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν 12 από τους 19 ομήρους

Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν 12 από τους 19 ομήρους

Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν 12 από τους 19 ομήρους όπως υποσχέθηκαν, έπειτα από συμφωνία που κατέληξαν με την κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Οι όμηροι παραδόθηκαν στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που εδρεύει στο Κεντρικό Αφγανιστάν.

Οι απαγωγείς ανακοίνωσαν αρχικά πως θα απελευθέρωναν όλους τους ομήρους την Παρασκευή. Δεν έγινε ακόμη γνωστός ο λόγος της καθυστέρησης.

Οι Ταλιμπάν απήγαγαν 23 Νοτιοκορεάτες στις 19 Ιουλίου. δύο άντρες από αυτούς εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς περί τα τέλη Ιουλίου και δύο γυναίκες απελευθερώθηκαν αρχές Αυγούστου.

Πηγή: KXLY.com

Συνεχίζεται η ταυτοποίηση των θυμάτων από τις πυρκαγιές μέσω DNA

Συνεχίζεται η ταυτοποίηση των θυμάτων από τις πυρκαγιές μέσω DNA

ΑΠΟ ΤΟ Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών (DNA) της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίστηκαν σήμερα οι εργαστηριακές εξετάσεις και διαδικασίες διακρίβωσης της ταυτότητας - με την μέθοδο ανάλυσης DNA (μη δυνατής της «ταυτοποίησης» με τη δακτυλοσκοπική ή άλλη μέθοδο για ευνόητους λόγους (απανθράκωση) κλπ) - των μη «φυσικά» αναγνωρισθέντων θυμάτων των πρόσφατων φονικών πυρκαγιών σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Από το σύνολο των σαράντα ένα (41) σορών που απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για αναγνώριση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως:
· έχουν ήδη «ταυτοποιηθεί» (και) τα 5 μη άλλως αναγνωρισθέντα θύματα της περιοχής Αρεόπολη-Λακωνίας.
· έχουν ήδη «ταυτοποιηθεί» (και) τα 5 μη άλλως αναγνωρισθέντα θύματα της περιοχής Μεγαλόπολη-Αρκαδίας.
· έχουν ήδη «ταυτοποιηθεί» οι 27 σοροί μη άλλως αναγνωρισθέντων θυμάτων της περιοχής Ηλείας, από τα (31) προς διακρίβωση ταυτότητας, δεδομένου ότι από τα 42 δείγματα DNA εκ σορών θυμάτων περιοχής Ηλείας που ευρίσκονται στο Τμήμα DNA/ΔΕΕ τα 11 είχαν αναγνωρισθεί «φυσικώς» από συγγενείς τους στο Νεκροτομείο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μη αναγνωρισθείσες σοροί θυμάτων από περιοχή Ευβοίας. Απομένουν προς διακρίβωση ταυτότητας 4 σοροί θυμάτων περιοχής Ηλείας

Αριθμός, επίσης, θυμάτων περιοχής Πελοποννήσου είχε αναγνωρισθεί «φυσικά» από συγγενείς, προφανώς γιατί δεν είχαν υποστεί εκτεταμένες αλλοιώσεις χαρακτηριστικών.

Συντάχθηκαν οι σχετικές εκθέσεις, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες αρχές προς απόδοση των σορών στους οικείους τους, για τα περαιτέρω.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με σιωπή και χρώμα το μαύρο χιλιάδες Αθηναίοι διαδήλωσαν για τις πυρκαγιές

Με σιωπή και χρώμα το μαύρο χιλιάδες Αθηναίοι διαδήλωσαν για τις πυρκαγιές

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο «ανώνυμο» για μια ακόμα φορά κάλεσμα των Bloggers, των μηνυμάτων από κινητό σε κινητό και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να εκφράσουν με βουβό τρόπο τη διαμαρτυρία τους στον αφανισμό των ελληνικών δασών.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, γέροι, οικογένειες με μικρά παιδιά, παρέες φοιτητών, εργαζόμενοι με το κινητό στο χέρι, ομάδες με τα διακριτικά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπως η Greenpeace, ποδηλάτες που πρόσφατα έκαναν το γύρο της καμένης Πάρνηθας κατέκλυσαν το χώρο μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, τη λεωφόρο Αμαλίας και το σύνολο της Πλατείας Συντάγματος και των κάθετων δρόμων. Κύριο χαρακτηριστικό: όλοι ή σχεδόν όλοι φορούσαν μαύρα ρούχα.

Δεν έλειψαν και τα πανό με συνθήματα υπέρ της αναδάσωσης, φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, αλλά και ένα μεμονωμένο χάπενινγκ, όταν ομάδα νεαρών ανέβασε στα κοντάρια των σημαιών που υπάρχουν μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη ένα πανό με συνθήματα υπέρ της φύσης και της γης. Επίσης, στους δρόμους είχαν γραφτεί με σπρέι συνθήματα όπως «όχι άλλο κάρβουνο», «αναδάσωση τώρα».

Χωρίς συνθήματα, ομιλίες, επικεφαλής οργανωτικών επιτροπών, χωρίς μουσική και χάπενινγκ, οι διαδηλωτές δεν θέλησαν την πολιτικοποίηση της διαμαρτυρίας τους και γι’ αυτό απομάκρυναν όσους, σπάζοντας τη σιωπηλή διαμαρτυρία, θέλησαν να την πολιτικοποιήσουν με συνθήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν τη «εκκωφαντική σιωπή» των διαδηλωτών ρίχνοντας αναίτια βόμβες κρότου-λάμψης, προκειμένου να δημιουργήσουν πανικό και να τρομοκρατήσουν το πλήθος».

Πηγή: in.gr

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε οκτώ Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε οκτώ Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε σήμερα οκτώ Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία. Oι ένοπλες δυνάμεις επιχειρούσαν σε αγροτική περιοχή της επαρχίας Siirt έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν από αυτόμολο Κούρδο αντάρτη.

Οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και τραυματίστηκε ελαφρά ένας αγροφύλακας.

Πηγή: International Herald Tribune

"Αντιπύρ": Μεγάλη η συνεισφορά των Κυπρίων πυροσβεστών

"Αντιπύρ": Μεγάλη η συνεισφορά των Κυπρίων πυροσβεστών

Σημαντική είναι η βοήθεια που πρόσφεραν οι Ευρωπαϊκές χώρες στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ειδικά όμως για τους Κύριους δασοπυροσβέστες πρέπει να πούμε ότι εργάστηκαν συντονισμένα χρησιμοποιώντας κάποιες πρωτοποριακές μεθόδους. Συγκεκριμένα, σε δασικές περιοχές όπου τα πύρινα μέτωπα είχαν φορά προς κατοικημένες περιοχές, αντί για να προσπαθούν να σβήνουν τις φωτιές, αυτοί έβαζαν νέες εστίες , μπροστά από το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας. Δημιουργούσαν δηλαδή μια ελεγχόμενη εστία σε μια περιοχή όπου εκτιμούσαν ότι θα περάσει η φωτιά. Ετσι κατέκαιαν μερικά στρέμματα και όταν πλησίαζε η φωτιά πολύ απλά δεν έβρισκε τίποτε να κάψει με αποτέλεσμα να σβήνει . Η μέθοδος αποκαλείται στην ορολογία των ειδικών στη δασοπυρόσβεση «αντιπύρ» και είναι στην ουσία δημιουργία αντιπυρικής ζώνης με ελεγχόμενη καύση. Βάζουν δηλαδή φωτιά μπροστά από την κύρια πυρκαγιά καίγοντας μια μικρή έκταση, οπότε όταν φτάσει εκεί το κύριο μέτωπο δεν έχει τι να κάψει και σταματάει.

Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν αρκετοί δασοκομάντος σε όλο τον κόσμο.


Οι Κύπριοι ρίχτηκαν κυρίως στη μάχη με τις φλόγες στην Ανδρίτσαινα ενώ ο επικεφαλής της αποστολής του Τμήματος Δασών Γιώργος Παττίχης, δήλωσε ότι στην περιοχή μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας εικοσι-οκτώ Κύπριοι εθελοντές με τέσσερα βυτιοφόρα.
Ανέφερε ακόμη ότι ήδη έχουν γλιτώσει ένα μικρό χωριό από τη φωτιά. Ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάμπος Χαραλάμπους, είπε ότι οι πυροσβέστες και οι άνδρες της Πολιτικής Αμυνας παραμένουν προληπτικά στο χώρο της Εύβοιας, καθώς, όπως ανέφερε, με κόπους και κίνδυνο της ζωής τους, έχουν καταφέρει να κατασβέσουν τη φωτιά που απειλούσε το Αλιβέρι.

Μεγάλη συνεισφορά είχαν και οι Γάλλοι, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί ότι έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής από κατοίκους πολλών περιοχών.

Οφείλουμε λοιπόν ως Ελληνες ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων .

Πηγή: Aegean Times

Τι συμβαίνει με τον εμπρηστή στη Φλώρινα ;

Τι συμβαίνει με τον εμπρηστή στη Φλώρινα ;

Στον Εισαγγελέα Φλώρινας θα οδηγηθεί στις 12.00 το μεσημέρι ένας Έλληνας πολίτης που συνελήφθη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσονησίου του Δήμου Περάσματος από Συνοριοφύλακες, κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση.

Σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό, ο εμπρηστής ομολόγησε ότι πήρε 1.800€ για να κάψει την περιοχή! Γιατί το γεγονός αυτό , ενώ δόθηκε δημοσιογραφική ένταση στις 3 τα ξημερώματα προχτές, αργότερα ... ξεχάστηκε;

Πηγή: Aegean Times

Ιρακινός συνελήφθη ως ύποπτος για εμπρησμό στο Περιστέρι

Ιρακινός συνελήφθη ως ύποπτος για εμπρησμό στο Περιστέρι

Για εμπρησμό σε δάση κατ' εξακολούθηση κατηγορείται ο 22χρονος Ιρακινός ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη το απόγευμα στο άλσος της Χρυσούπολης στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο Ιρακινός έβαλε φωτιές στο αλσύλλιο της οδού Μελίτας 44 και Οδυσσέα στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους στο Χαϊδάρι, και σε άλλο ένα αλσύλλιο στο τέρμα της οδού Ιωαννίνων στη Χρυσούπολη και στην οδό Γαρδένιας 10-12 στην Κηπούπολη.

Αξιωματικούς της ασφάλειας αναφέρουν ότι ο 22χρονος αρχικά ισχυρίστηκε ότι τον έβαλε κάποιος άγνωστος Έλληνας να βάλει τις φωτιές. Στη συνέχεια όμως ομολόγησε ότι προέβη στους εμπρησμούς με σκοπό να αυτοπυρποληθεί από απελπισία, γιατί ήταν άνεργος, άστεγος και δεν είχε ούτε να φάει.

Όλες οι πυρκαγιές σβήστηκαν από κατοίκους οι οποίοι τις αντιλήφθησαν εγκαίρως.

Πηγή: in.gr

Σε έξαρση οι πυρκαγιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Σε έξαρση οι πυρκαγιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσιάζουν έξαρση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μετά το μεσημέρι γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ που βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική παρουσιάζουν έξαρση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μετά το μεσημέρι γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα η πυρκαγιά στο Μίστρο Ευβοίας που είναι σε εξέλιξη έχει μέτωπο σε δύσβατη περιοχή και με μεγάλο υψόμετρο και καταβάλλεται προσπάθεια να ελεγχθεί από ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς και ένδεκα αεροπλάνα μεταξύ των οποίων ένα πορτογαλικό, ένα γαλλικό, ένα ιταλικό και δύο ισπανικά.

Η πυρκαγιά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας παρουσιάζει έξαρση σε δύο μέτωπα, ένα στο χωριό Μάτεσι που κατευθύνεται προς το Παλαιόκαστρο και ένα στη Θεισόα, με κατεύθυνση το χωριό Κοτύλι.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος έξι αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Η εστία στην περιοχή Αγριανοί του Πάρνωνα επίσης από το μεσημέρι έχει ενταθεί και εκεί επιχειρούν τρία αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ενημέρωση, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε ότι προσφέρει 20.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια συμβασιούχου πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στις πυρκαγιές συμπεριλαμβανομένης και αυτής στην Κρήτη. 50.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο έθεσε στη διάθεση της πυροσβεστικής και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος.

Σε εξέλιξη φωτιά σε δασική περιοχή του Κιλκίς

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα, σε δασική περιοχή μεταξύ Μυριόφυτου και Ροδώνα, στο Κιλκίς.

Στο σημείο επιχειρούν οκτώ οχήματα με 19 άνδρες της Πυροσβεστικής, καθώς και ένα ελικόπτερο. Από τη φωτιά, που καίει κέδρα, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Αναζωπύρωση στη Γορτυνία

Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Γορτυνία, στα όρια των νομών Ηλείας - Αρκαδίας σημειώθηκε αργά το μεσημέρι.

Παρά το γεγονός ότι επιχειρούν και εναέρια μέσα, οι δυνάμεις κατάσβεσης δεν κατόρθωσαν να τιθασεύσουν τις φλόγες. Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και απειλεί χωριά του δήμου Γόρτυνος Αρκαδίας.

Εκτός από το Άνω Κοτύλιο που έχει εκκενωθεί προληπτικά από χθες, αργά το απόγευμα εκκενώθηκαν και τα χωριά Σαρακίνη και Παλαιόκαστρο, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι και άλλων χωριών της Γορτυνίας για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα χωριά τους.

Επίθεση αγνώστου σε πυροσβέστες

Επίθεση από άγνωστο άτομο δέχθηκαν δύο συμβασιούχοι πυροσβέστες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος στις 4 το απόγευμα στις ανεμογεννήτριες στα Κάψαλα Ευβοίας την ώρα που προσπαθούσαν να σβήσουν πυρκαγιά η οποία μόλις είχε ξεσπάσει, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να την καταστείλουν έγκαιρα και να χρειαστούν μεγαλύτερες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Το συμβάν, όπως δήλωσε ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού σώματος Νίκος Διαμαντής, αναφέρθηκε στην Αστυνομία η οποία διερευνά την υπόθεση και αναζητά το δράστη.

Μετακινήσεις δυνάμεων από τη βόρεια Ελλάδα

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης σχετικά με μετακινήσεις δυνάμεων από τη βόρεια Ελλάδα καθώς και σχόλια ότι δεν τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό στη συγκεκριμένη περιοχή, από τις 24 Αυγούστου είχαν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι δυνάμεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών των περιοχών με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας και μερική επιφυλακή το προσωπικό των υπόλοιπων υπηρεσιών της χώρας, αλλά από τις 27 Αυγούστου λόγω μετακίνησης οχημάτων προς τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών στη νότια Ελλάδα τέθηκε σε γενική επιφυλακή και η περιφερειακή διοίκηση κεντρικής Μακεδονίας.

Από τη βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο στάλθηκαν συνολικά στην Πελοπόννησο και στη δυτική Ελλάδα 35 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα 38 ατόμων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δημοσκοπήσεις της METRON ANALYSIS, της GPO και της ALCO για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών

Δημοσκοπήσεις της METRON ANALYSIS, της GPO και της ALCO για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών

Τρεις δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα για λογαριασμό ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για λογαριασμό του "ANT1" , η ΝΔ λαμβάνει 29,7% , το ΠΑΣΟΚ 28,1% , το ΚΚΕ 8,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, και ο ΛΑΟΣ 3,6%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του MEGA, η ΝΔ λαμβάνει 36%, το ΠΑΣΟΚ 34,8%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, ο ΛΑΟΣ 4,9% και η Δημοκρατική Αναγέννηση 1%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALTER, η ΝΔ λαμβάνει 31,6 %, το ΠΑΣΟΚ 30,9%, το ΚΚΕ 6,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4% και ο ΛΑΟΣ 3,3%.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Επιδημία χολέρας στο Βόρειο Ιράκ.

Επιδημία χολέρας στο Βόρειο Ιράκ.

Οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμής και δεκάδες άλλα έχουν αρρωστήσει από επιδημία χολέρας που ξέσπασε στο Βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσαν οι Υγειονομικές Αρχές του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν.

"Υπάρχουν μέχρι στιγμής 47 περιστατικά χολέρας στο Κιρκούκ και 35 στη Σουλεϊμανίγια. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα 2250 άτομα που υποφέρουν από διάρροια στην Σουλεϊμανίγια και στα 2000 που έχουν παρόμοια συμπτώματα στο Κιρκούκ," δήλωσε ο Υπουργός Υγείας του Κουρδιστάν Οτμάν Ζερυάν.

"Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σουλεϊμανίγια και ένας στο Κιρκούκ," πρόσθεσε ο Οτμάν. Επεσήμανε ακόμη τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η ασθένεια και στη Βαγδάτη, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί κάποια μεμονωμένα περιστατικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειας ανακοίνωσε πως από τις 10 Αυγούστου έχουν καταγραφεί στην Σουλεϊμανίγια 5000 περιπτώσεις διάρροιας και 10 θάνατοι από χολέρα και 51 περιπτώσεις στο Κιρκούκ. Σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα σχηματίσουν ομάδες για τον συντονισμό της κατάστασης και για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού και των τροφίμων στις εν λόγω περιοχές.

Πηγή: MSNBC

Δύο Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες του ΠΚΚ

Δύο Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες του ΠΚΚ

Όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές, δύο Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες του ΠΚΚ.

ΤΟ περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Gentish της επαρχίας Bingol, όταν οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον τουρκικού περιπόλου. Ο στρατός κάλεσε αμέσως ενισχύσεις και εξαπόλυσε κυνηγητό για τον εντοπισμό των ανταρτών.

Πηγή: Kuwait News Agency

Νέα κυβέρνηση από τον Ταγίμπ Ερντογάν στην Τουρκία

Νέα κυβέρνηση από τον Ταγίμπ Ερντογάν στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος Γκιούλ ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο μετέχει μόνο μια γυναίκα.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίμπ Ερντογάν ανακοίνωσε, σήμερα, πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ενέκρινε ήδη τον κατάλογο με τα μέλη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνηση του «θα εργαστεί για την προάσπιση των ελευθεριών και την ευμάρεια του τουρκικού λαού».

Οι υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης είναι συνολικώς 25. Μοναδική γυναίκα υπουργός είναι η κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού.

Κάποιοι υπουργοί παραμένουν στο υπουργείο που είχαν, μερικοί αλλάζουν υπουργείο και τέλος η κυβέρνηση συμπληρώνεται με «νέα» πρόσωπα -είναι όλοι βουλευτές του κόμματος, που αναδείχθηκαν στις τελευταίες εκλογές.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο κ. Αλί Μπαμπατσάν, 40 ετών, τεχνοκράτης, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση -θα εξακολουθήσει να κατέχει τη θέση αυτή- και με το ΔΝΤ στην προηγουμένη κυβέρνηση.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία έγιναν την 22α Ιουλίου. Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αναμένεται να απειληθεί κατά την προσεχή ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς διαθέτει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη

Επίθεση από άγνωστο άτομο δέχθηκαν δύο συμβασιούχοι πυροσβέστες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος στις 4 το απόγευμα στις ανεμογεννήτριες στα Κάψαλα Ευβοίας την ώρα που προσπαθούσαν να σβήσουν πυρκαγιά η οποία μόλις είχε ξεσπάσει, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να την καταστείλουν έγκαιρα και να χρειαστούν μεγαλύτερες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Το συμβάν, όπως δήλωσε ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού σώματος Νίκος Διαμαντής, αναφέρθηκε στην Αστυνομία η οποία διερευνά την υπόθεση και αναζητά το δράστη.

Σε ότι αφορά τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική παρουσιάζουν έξαρση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μετά το μεσημέρι γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα η πυρκαγιά στο Μίστρο Ευβοίας που είναι σε εξέλιξη έχει μέτωπο σε δύσβατη περιοχή και με μεγάλο υψόμετρο και καταβάλλεται προσπάθεια να ελεγχθεί από ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς και ένδεκα αεροπλάνα μεταξύ των οποίων ένα πορτογαλικό, ένα γαλλικό, ένα ιταλικό και δύο ισπανικά.

Η πυρκαγιά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας παρουσιάζει έξαρση σε δύο μέτωπα, ένα στο χωριό Μάτεσι που κατευθύνεται προς το Παλαιόκαστρο και ένα στη Θεισόα, με κατεύθυνση το χωριό Κοτύλι.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος έξι αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η εστία στην περιοχή Αγριανοί του Πάρνωνα επίσης από το μεσημέρι έχει ενταθεί και εκεί επιχειρούν τρία αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ενημέρωση, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε ότι προσφέρει 20.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια συμβασιούχου πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στις πυρκαγιές συμπεριλαμβανομένης και αυτής στην Κρήτη.

50.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο έθεσε στη διάθεση της πυροσβεστικής και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Σκόντα Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται από φέτος στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου

Η ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται από φέτος στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου

Στο περίοπτο για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και πολιτισμών Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου θα διδάσκεται από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά η ελληνική γλώσσα.

Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε ειδική πανηγυρική τελετή, με την παρουσία πανεπιστημιακών αρχών, Κινέζων αξιωματούχων, ξένων διπλωματών, καθώς και 1.100 φοιτητών.

Επισημαίνεται ότι το τμήμα Eλληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου θα είναι η δεύτερη έδρα Ελληνικής Γλώσσας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ύστερα από εκείνη του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, ενώ τα ελληνικά διδάσκονται, επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στο στρατιωτικό πανεπιστήμιο του Λουογιάνγκ και στο τμήμα Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νανκίν.

Στο νέο τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου έχουν ήδη εγγραφεί πολλοί Κινέζοι φοιτητές, ενώ πρόσφατα το πανεπιστήμιο συνήψε συμφωνία ανταλλαγής καθηγητών και φοιτητών με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

Στην τελετή έναρξης, την Ελλάδα εκπροσώπησε ως τιμώμενος ομιλητής ο πρέσβης της χώρας μας στην Κίνα, Μιχαήλ Καμπάνης, ο οποίος απηύθυνε, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του πανεπιστημίουπ Ξάο Πινγκ, και εξ ονόματος των παρευρισκομένων διπλωματών, χαιρετισμό προς τους φοιτητές.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε στη δυνατότητα της διδασκαλίας ξένων γλωσσών «να συμβάλλουν στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ εθνών και κυβερνήσεων, να συνεισφέρουν στην αμοιβαία κατανόηση των λαών και να προάγουν τη διεθνή ειρήνη και ευημερία».

Το νέο πρόγραμμα σπουδών με τη λειτουργία έδρας διδασκαλίας της ελληνικής, πρόσθεσε ο πρέσβης της Ελλάδας «αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στις σινο-ελληνικές σχέσεις κατά τα τελευταία έτη και φέρνει τον ελληνικό και κινεζικό λαό εγγύτερα».

Ο κ. Καμπάνης κατέληξε υπογραμμίζοντας τη βούληση και της πρεσβείας της Ελλάδας να συνεισφέρει στους δεσμούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου με ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με το οποίο έχει συνάψει σχέσεις συνεργασίας, και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να στηρίξει ανάλογα προγράμματα σε κινεζικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους φοιτητές τους.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Συγκέντρωση βοήθειας για τους πυροπαθείς από την ελληνική παροικία του Καναδά

Συγκέντρωση βοήθειας για τους πυροπαθείς από την ελληνική παροικία του Καναδά

Η ελληνική παροικία του Καναδά, υπό το συντονισμό του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου και των Ελληνικών Κοινοτήτων του Μόντρεαλ και του Λαβάλ, ξεκινά έρανο για τη συγκέντρωση βοήθειας υπέρ των πυροπαθών της Ελλάδας, ανοίγοντας λογαριασμό στη Scotia Bank ("The Greek Fires Relief Fund") με τον αριθμό 630810151610

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ελληνοκαναδικού Κογρέσου Δημήτρης Μανωλάκος δήλωσε: «Η θλίψη της ελληνικής ομογένειας για την πύρινη καταστροφή της πατρίδας μας είναι μεγάλη. Τώρα όμως δεν είναι ώρα περισυλλογής, αλλά δράσης για να δώσουμε δυναμικά το ''παρών'' της συμπαράστασης στα θύματα της εθνικής τραγωδίας».

Ο έρανος θα ξεκινήσει με ραδιομαραθώνιο που θα αρχίσει αυτό το Σαββατοκύριακο από τα τοπικά ομογενειακά ραδιόφωνα και θα συνεχισθεί με απευθείας προσφορές στον ανοιχθέντα τραπεζικό λογαριασμό. Παράλληλα, θα οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις προκειμένου να ενισχύσουν την ερανική προσπάθεια. Το συνολικό ποσόν θα κατατεθεί στον ενιαίο τραπεζικό λογαριασμό της Ελλάδας εκ μέρους της ομογένειας του Καναδά.

Εξάλλου, αποφασίσθηκε να αποσταλεί επιστολή του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου στον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ με αίτημα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας για την ανακούφιση των πυροπαθών στην Ελλάδα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΕΥΠ διαψεύδει την ύπαρξη στοιχείων για εμπρησμούς

Η ΕΥΠ διαψεύδει την ύπαρξη στοιχείων για εμπρησμούς

Με ανακοίνωση τής η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διαψεύδει δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που εμφανίζουν την Υπηρεσία να έχει εντοπίσει μια «συμμορία του Ντανίλο» να διαθέτει «κασέτες-φωτιά» σχετικά με εμπρησμούς κ.λπ.

Η Ε.Υ.Π. δηλώνει ότι τα αναγραφόμενα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

H Ρωσία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του πρώην διευθυντή της πετρελαϊκής εταιρείας Russneft

H Ρωσία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του πρώην διευθυντή της πετρελαϊκής εταιρείας Russneft

Ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρώην διευθυντή της Russneft, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και των παράνομων δραστηριοτήτων.


Συγκεκριμένα κατηγορείται πως οφείλει $135 εκατομμύρια καθυστερημένους φόρους για το 2003 και το πρώτο τρίμηνο του 2004. Για παρόμοια αδικήματα κατηγορούνται και αρκετοί συνεργάτες του.

Ο δισεκατομμυριούχος Mikhail Gutseriyev άσκησε κριτική πριν ένα μήνα στην κυβέρνηση με επιστολή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Ο Gutseriyev παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή στις 30 Ιουλίου και πιστεύεται πως διέφυγε στο εξωτερικό. Μετά από αίτημα της διερευνητικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, όλες οι μετοχές της εταιρείας πάγωσαν.

Σε περίπτωση ου δικαστεί, ο Gutseriyev θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έξι ετών.

Τα ρωσικά μέσα επισημαίνουν ακόμη πως ο 21χρονος γιός του Gutseriyev πέθανε την περασμένη εβδομάδα από εγκεφαλική αιμορραγία, όταν η Φερράρι που οδηγούσε ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Πηγή: International Herald Tribune

Δυναμική η προσφορά τραπεζών για την ανακούφιση πυροπαθών

Δυναμική η προσφορά τραπεζών για την ανακούφιση πυροπαθών

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ και μάλιστα με εντυπωσιακά μεγέθη, οι προσφορές των τραπεζών με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές αλλά και στην ανασυγκρότηση των περιοχών που αντιμετώπισαν την πύρινη λαίλαπα.

Πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν και τη στήριξη των πολιτών, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, θα υλοποιήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG με βάση τις προτεραιότητες που θα θέτει η πολιτεία στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου ανασυγκρότησης που θα εκπονηθεί. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τρεις δέσμες πρωτοβουλιών.

Για την ανακούφιση των πληγέντων, προβλέπεται οικονομική ενίσχυση σε οικογένειες με απώλεια συγγενικών προσώπων καθώς και σε πληγέντες που έχασαν την κύρια κατοικία τους ή άλλο βασικό περιουσιακό στοιχείο. Επίσης, θα γίνει πλήρης διαγραφή των υπολοίπων οφειλών των στεγαστικών, καταναλωτικών και αγροτικών δανείων που έχει χορηγήσει η Eurobank ΕFG στις δύο αυτές κατηγορίες πληγέντων. Οι δικαιούχοι των ανωτέρω ενισχύσεων θα προσδιοριστούν επί τη βάσει της επίσημης καταγραφής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη πυρκαγιών, θα γίνει δωρεά εξοπλισμού προς το Πυροσβεστικό Σώμα με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του. Το είδος του εξοπλισμού θα προσδιοριστεί καθ' υπόδειξη του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ επίσης θα χρηματοδοτηθούν μη κυβερνητικοί οργανισμοί και άλλες εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα προστασίας των δασών. Δέσμη πρωτοβουλιών θα ληφθεί για την αποκατάσταση των δασικών περιοχών με οικονομική ενίσχυση του εθνικού προγράμματος αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων που κατεστράφησαν από τις πυρκαγιές του 2007, όπως αυτό θα καταρτιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Για την Ηλεία

Ειδικά για το νομό Ηλείας, το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση θα διαθέσει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για την αποκατάσταση των πυροπαθών και των δήμων και κοινοτήτων που επλήγησαν στο νομό. Αυτό υπαγορεύεται από το ότι ο Νομός Ηλείας επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον και από το γεγονός ότι ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κατάγετο από την περιοχή, με την οποία είχε συνδέσει τη φιλανθρωπική του δράση εδώ και 40 χρόνια», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά μέριμνα για τους αστέγους, χορήγηση επιδόματος σπουδών για όλους τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές που έχασαν έναν από τους γονείς τους, έργα αποκατάστασης υποδομών στους δήμους και τις κοινότητες που καταστράφηκαν κατά τις πυρκαγιές (σχολικά κτήρια, κέντρα υγείας κ.λπ.) και οικονομική συνδρομή για την ανάπλαση του περιβάλλοντος πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.

* Το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ θα καταθέσει η Τράπεζα Κύπρου στο Ειδικό Ταμείο Στήριξης των πληττόμενων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (αρ. Λογ. 2341103053) για την κάλυψη άμεσων αναγκών των πυροπαθών. Επίσης, η τράπεζα θα διαθέσει 1 εκατ. ευρώ στους πληγέντες δήμους του νομού Ηλείας.

Η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει στη δωρεά 3 πυροσβεστικών οχημάτων δασών ταχείας επέμβασης στους Δήμους Βυτίνας, Λεβιδίου και Φαλάνθου για την υποστήριξη των υποδομών προστασίας και πυρασφάλειας των συγκεκριμένων δήμων που περιβάλλουν το όρος Μαίναλον, τη δωρεά 2 πυροσβεστικών οχημάτων δασών ταχείας επέμβασης στους δήμους Ξυλοκάστρου και Φενεού για την υποστήριξη των υποδομών προστασίας και πυρασφάλειας των συγκεκριμένων δήμων που περιβάλλουν το όρος Ζήρια, τη δωρεά 1 πυροσβεστικού οχήματος δασών ταχείας επέμβασης στο δήμο Μυστρά για την υποστήριξη των υποδομών προστασίας και πυρασφάλειας του δήμου που περιβάλλει το όρος Ταϋγετος και την δωρεά 2 πυροσβεστικών οχημάτων δασών ταχείας επέμβασης στους δήμους Διρφίων και Κύμης για την υποστήριξη των υποδομών προστασίας και πυρασφάλειας των συγκεκριμένων δήμων που περιβάλλουν τα όρη Δίρφη και Σέτα.

Οπως ανακοινώνει η τράπεζα, θα ενισχύσει τον ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) με την αγορά εξοπλισμού για τις άμεσες ανάγκες τους και ως αναγνώριση της θυσίας των πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους στην άνιση μάχη τόσο στις πρόσφατες πυρκαγιές όσο και στις πυρκαγιές της Κρήτης, θα εισφέρει το ποσό των 20 χιλ. ευρω στην οικογένεια κάθε εκλιπόντος. Η Κύπρου αναστέλλει επίσης την πληρωμή δόσεων των δανείων για ένα χρόνο των οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

* Το ποσό των 500 χιλ. ευρώ θα καταθέσει η Attica Bank στον ειδικό λογαριασμό που άνοιξε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ λάβει άμεσα μέτρα για την αναστολή δόσεων δανείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις της πολιτείας. Η διοίκηση της Attica Bank άνοιξε ειδικό λογαριασμό στον οποίο στελέχη και εργαζόμενοι μπορούν να καταθέτουν χρηματική βοήθεια υπέρ των οικογενειών με θύματα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στις πυρόπληκτες περιοχές.

* Η Geniki Bank θα προσφέρει το 1% της αξίας των αγορών όλων των πιστωτικών καρτών της από τις 29 Αυγούστου ως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα δέχεται καταθέσεις σε όλα τα καταστήματα του δικτύου της, προς το λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ενίσχυση των πυροπαθών, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με κανένα έξοδο.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΟΡΙΚΗ

YΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

YΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η λεκτική, σε έντονο ύφος, παρέμβαση του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία προκαλούν ανησυχία στην Κύπρο όπως και σε όλη την ΕΕ, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, επαναλαμβάνοντας πως άσχετα με τις οποίες εκλογικές διαδικασίες στην Τουρκία, το Κυπριακό συνεχίζει να παραμένει στα χέρια του τουρκικού στρατού.

Σε δηλώσεις της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από τη Σλοβενία, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, προσθέτοντας πως «μας ανησυχεί, όπως ανησυχεί βέβαια και όλη την ΕΕ, η παρέμβαση από το στρατό, σε ένα πολύ έντονο ύφος, έστω και αν μέχρι στιγμής είναι λεκτική».

Συνεχίζοντας η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε ότι «το Κυπριακό, βρίσκεται ακόμα, δυστυχώς, στα χέρια του τουρκικού στρατού», προσθέτοντας πως η άποψη της πλευράς μας βασίζεται στις πραγματικότητες και στη μέχρι τώρα συμπεριφορά του τουρκικού στρατού.

Αναφορικά με τις τουρκικές απειλές, που εκτοξεύτηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «σίγουρα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

«Παρακολουθούμε στενά και ενημερώνουμε συνεχώς τους εταίρους μας», είπε, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια των επαφών της στη Σλοβενία, σε όλες τις συναντήσεις που είχε εξέθεσε «όλες αυτές τις απειλές της Τουρκίας και για το θέμα των πετρελαίων, αλλά και για άλλα θέματα και τις σοβαρές ανησυχίες μας και βεβαίως ζήτησα την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μακάβριο λάθος με σορό

Μακάβριο λάθος με σορό

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο ιατροδικαστής για το περιστατκό με τη λανθασμένη παράδοση σορού προς ταφή.

Συγκεκριμένα, στην πυρκαγιά στο Οίτυλο κάηκε ζευγάρι Αλβανών, αλλά στην Αλβανία εστάλη η σορός μίας ελληνίδας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση, ο ιατροδικαστής τέθηκε σε διαθεσιμότητα και αντικαταστάθηκε αμέσως.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Συνωστισμός για τις αποζημιώσεις

Συνωστισμός για τις αποζημιώσεις

Οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν υφίστανται μία ακόμη ημέρα ταλαιπωρίας, αυτή τη φορά μπροστά στα υποκαταστήματα των τραπεζών, όπου πρέπει να αποταθούν.

Η επιλογή της κυβέρνησης να ξεκινήσει την καταβολή των ενισχύσεων πριν καν σβήσουν όλες οι εστίες, οδήγησε ανοργάνωτα μεγάλο αριθμό πληγέντων έξω από τις τράπεζες ειδικά στην Ζαχάρω.

Παράλληλα, στο παρασκήνιο εξελίσσεται και το πολιτικό παιχνίδι, με τους υποψηφίους των εκλογών να συμμετέχουν με κάθε δυνατό μέσο στην συγκέντρωση και προώθηση αιτήσεων, δημιουργώντας μάλλον αλγεινές εντυπώσεις σε όσους έχασαν οικείους, σπίτια και περιουσίες, για την πολιτική ζωή της χώρας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η Τουρκία απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για μετακίνηση των αμερικανικών μαχητικών

Η Τουρκία απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για μετακίνηση των αμερικανικών μαχητικών

H Τουρκική Κυβέρνηση απέρριψε δύο αιτήσεις των ΗΠΑ για μετακίνηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ στη νότια Τουρκία.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να επιτρέψει την πρόσβαση των μαχητικών στον εναέριο χώρο της Μεσογείου για εκπαίδευση και την πραγματοποίηση νυκτερινών πτήσεων στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Η Άγκυρα αέρριψε και τα δύο αιτήματα, επικαλούμενη τη συμφωνία για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ η οποία, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, δεν προνοεί κάτι τέτοιο.

H Τουρκία παρουσιάζεται επίσης απρόθυμη να τροποποιήσει τη συμφωνία ώστε να περιλαμβάνει και την κοινή διεξαγωγή ασκήσεων ανάμεσα στην τουρκική και την αμερικάνικη πολεμική αεροπορία.

Η συμφωνία προνοεί την στάθμευση 48 μαχητικών στην αεροπορική βάση και αεροσκαφών διοικητικής υποστήριξης, τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στην επαρχία Κόνια της Κεντρικής Ανατολίας.

Πηγή: Kuwait News Agency

Για πλημμύρες προειδοποιεί ο Σταύρος Δήμας

Για πλημμύρες προειδοποιεί ο Σταύρος Δήμας

Ο αρμόδιος για το Περιβάλλον ευρωπαίος επίτροπος Σταύρος Δήμας προειδοποίησε σήμερα ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα ενδέχεται να ακολουθήσουν πλημμύρες που θα απετελέσουν μια νέα απειλή για τις πληγείσες περιοχές.

«Μια νέα καταστροφή απειλεί τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές:

Αν βρέξει, μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες καθώς το έδαφος θα είναι εντελώς ξηρό και δεν θα μπορεί να απορροφήσει το νερό», τόνισε ο έλληνας επίτροπος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα “Die Welt”.

Ο κ.Δήμας πρόσθεσε ότι η Ευρωπαική Ενωση μπορεί να ενισχύσει οικονομικά τις πληγείσες περιοχές για την ανοικοδόμησή τους,και πρώτα από όλες την Πελοπόννησο, όπου οι καταστροφές είναι περισσότερες από ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, θα πρέπει επίσης οι εμπρηστές να τιμωρούνται με παραδειγματικό τρόπο.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τα αμέτρητα «γιατί» ζητούν απάντηση

Τα αμέτρητα «γιατί» ζητούν απάντηση

Ας υποθέσουμε ότι μας επιτίθεται μια γειτονική χώρα. Το ΚΥΣΕΑ δεν συνεδριάζει παρά έπειτα από τρεις ημέρες. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι εξαφανισμένος. Η ηγεσία του στρατεύματος δεν συνεννοείται με τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας. Ο αρχηγός του ναυτικού έχει κόντρα με τον αρχηγό της αεροπορίας και ο καθένας κάνει του κεφαλιού του.

Οι επιθέσεις αναγκάζουν τους πολίτες των νησιών να φύγουν από τα σπίτια τους, άλλα κανείς δεν τους λέει πού να πάνε. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Τέσσερις ημέρες μετά, εάν έχουν προλάβει και δεν έχουν φτάσει στο Σύνταγμα τα εχθρικά στρατεύματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνει συνέντευξη Τύπου και λέει: «Νιώθω τον πόνο των ανθρώπων, άλλα το μέτωπο είναι τόσο μεγάλο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί». Κοινώς... φταίνε οι εισβολείς που μας επιτέθηκαν και ήδη έχουν υψώσει τη σημαία τους στην Ακρόπολη!

Οργιώδης φαντασία; Ισως! Ας υποθέσουμε τώρα ότι όντως κάποιες «σκοτεινές δυνάμεις» έχουν βάλει ως στόχο να κάψουν όλη την Ελλάδα. Ας το δεχτούμε. Δεχόμαστε και τη δυσκολία που προκύπτει από τον τεράστιο αριθμό των πυρκαγιών. Αλλά τι έχει περισσότερη σημασία; Ποιος μας επιτίθεται; Ή πώς αμυνόμαστε; Οτι δεχόμαστε απειλή; Ή πώς την αντιμετωπίζουμε; Το ότι υπάρχει πρόβλημα; Ή πώς το διαχειριζόμαστε;

Η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά στη συνωμοσιομανία των Ελλήνων. Επενδύει όμως και στην αφέλειά τους; Μας δείχνει τον εχθρό άλλα δεν μας δείχνει τι έκανε αυτή για να τον αντιμετωπίσει. Δεν απάντησε ο εκπρόσωπός της τι έκανε η κυβέρνηση για τους δυστυχείς «οικολογικούς πρόσφυγες» που φτάσανε στις παραλίες της Ζαχάρως και των Στύρων περιμένοντας μάταια κάποιον (το λιμενικό, ίσως) να τους μεταφέρει ή να τους παράσχει πρώτες βοήθειες, τροφή, νερό, σκηνές; Δεν απάντησε γιατί αφέθηκαν οι τοπικές αρχές στην τύχη και την απελπισία τους, κάνοντας ότι τους φωτίσει ο Θεός, χωρίς να έχουν κεντρικές οδηγίες και συντονισμό. Δεν απάντησε γιατί το πρώτο Σινούκ σηκώθηκε 70 ώρες μετά την πυρπόληση του πρώτου χωριού; Γιατί οι δυνάμεις πυρόσβεσης του στρατού δεν μπήκαν στη «μάχη»; Γιατί ενώ οι φλόγες χόρευαν δύο ημέρες γύρω από την Ολυμπία, δεν καταστρώθηκε ένα σχέδιο για να αποφευχθεί η καταστροφή; γιατί έπρεπε να περάσουν κοντά τέσσερις ημέρες για να εγκατασταθεί ο Β. Μεϊμαράκης στην Ηλεία όταν οι «τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος», ακόμα και η «ασύμμετρη απειλή» απαιτούσε κάτι τέτοιο ή κάτι ανάλογο από τη πρώτη στιγμή; Και πολλά άλλα γιατί που τα φωνάζουν οι πυρόπληκτοι και οι οικογένειες των 63 νεκρών!

Αν βρει τόπο η «επένδυση» της κυβέρνησης στην προσφιλή συνωμοσιομανία μας (που δεν βρίσκει πάντως ούτε στα λογικώς σκεπτόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη της), τότε θα έχει βρει τόπο και η επένδυσή της στην αφέλειά μας.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Αμερικανική βοήθεια» ζητά η κυβέρνηση

«Αμερικανική βοήθεια» ζητά η κυβέρνηση

Δήλωση υποστήριξης από τον Τζ. Μπους ή τουλάχιστον ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, με την οποία θα εκφράζεται υποστήριξη στον Κ. Καραμανλή, επιδιώκει εναγωνίως από την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε σε τραγικά δύσκολη θέση μετά την καθολική κατακραυγή για την ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών να βοηθήσουν τα θύματα των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προεδρική δήλωση επρόκειτο να εκδοθεί χθες, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν, καθώς έγιναν δεύτερες σκέψεις, χωρίς να αποκλείεται όμως να δημοσιοποιηθεί σήμερα. Η αμερικανική παρέμβαση, θα παρουσιάζεται ως «βοήθεια προς ένα στενό φίλο και σύμμαχο», ο οποίος «έχει ανάγκη υποστήριξης σε μία πολύ δύσκολη στιγμή». Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) προσέφερε ήδη οικονομική βοήθεια ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ως πρώτη δόση, προς τα θύματα των φονικών πυρκαγιών.

Επίσκεψη
Παράλληλα, αποφασίστηκε να επισκεφθεί την Ελλάδα η υφυπουργός Εξωτερικών, Ενριέτα Φορ η οποία θα συναντηθεί με Ελληνες αξιωματούχους και να συζητήσει την επιπρόσθετη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Ουάσιγκτον.

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα κινητοποιείται για να προσφέρει γενναιόδωρη βοήθεια», είπε ο κ. Κάντριμαν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα και την πίστη ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες θα ανακάμψουν γρήγορα. Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από τον αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόν Νεγκροπόντε, ο οποίος εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον, τη θλίψη και τη συμπαράσταση της κυβέρνησης της χώρας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας, μετά τις πολλαπλές καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα, κτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα του CNN International, με βασικό ερώτημα «εάν οι εμπρηστικές επιθέσεις στα ελληνικά δάση μπορούν να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές ενέργειες». Μέχρι χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα αποτελέσματα έδειχναν ότι το 57% των ερωτηθέντων πίστευαν πως οι φωτιές προκλήθηκαν από τρομοκράτες.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ταξιδιωτικές συστάσεις από πέντε χώρες για όσους επισκέπτονται την πυρόπληκτη Ελλάδα

Ταξιδιωτικές συστάσεις από πέντε χώρες για όσους επισκέπτονται την πυρόπληκτη Ελλάδα

Ορατές αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες παρενέργειες στον τουρισμό από τις πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα, καθώς πέντε χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές συστάσεις σε όσους επισκέπτονται τη χώρα.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Τετάρτης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δημόσια ανακοίνωση (Public announcement) που ανήρτησε στο Δικτυακό του Τόπο στις 27 Αυγούστου και έχει ημερομηνία λήξης την 10η Σεπτεμβρίου, προειδοποιεί τους Αμερικανούς ότι «η Ελλάδα πλήττεται από μια σειρά εκτεταμένων, καταστροφικών και ταχύτατα κινούμενων πυρκαγιών.. οι περισσότερες από τις οποίες εκτείνονται στην περιοχή της Πελοποννήσου.

» Οι Αμερικανοί που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα παροτρύνονται να παρακολουθούν με προσοχή τις ειδήσεις καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, να αποφέυγουν τις πληγείσες περιοχές και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κλείσιμο δρόμων, αναγκαστικές αλλαγές διαδρομών και δημόσιες υπηρεσίες στα όρια των αντοχών τους.»

Αντίστοιχα, το Φόρεϊν Όφις επικαιροποίησε την ταξιδιωτική του οδηγία για την Ελλάδα προτάσσοντας μια παράγραφο, στην οποία αναφέρεται λεπτομερώς στις σοβαρές πυρκαγιές.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι υπάρχει μια «γενική απειλή τρομοκρατίας», η οποία πάντως δεν συνδέεται άμεσα με τις πυρκαγιές.

Σύντομες οδηγίες με τις οποίες ενημερώνουν τους πολίτες τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα εξέδωσαν και τα υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Πηγή: in.gr

Αφγανιστάν - Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι τρεις Νοτιοκορεάτες

Αφγανιστάν - Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι τρεις Νοτιοκορεάτες

Τρεις από τους 19 νοτιοκορεάτες ομήρους των Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα στο Αφγανιστάν και παραδόθηκαν σε αρχηγό φυλής, ανακοίνωσε ο αφγανός μεσολαβητής Χάτζι Ζαχίρ.

Οι τρεις γυναίκες παραδόθηκαν στον αρχηγό φυλής της περιοχής που έχει αναλάβει να τις οδηγήσει στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Χορήγηση βοηθημάτων στους πυρόπληκτους από τράπεζες

Χορήγηση βοηθημάτων στους πυρόπληκτους από τράπεζες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη δίνεται η δυνατότητα σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες να χορηγούν από τα καταστήματά τους το προνοιακό βοήθημα των 3.000 ευρώ και την αποζημίωση για την οικοσκευή και άμεσα έξοδα επισκευής κατοικιών ύψους 10.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει αρχίσει η καταβολή των βοηθημάτων αυτών στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εφιαλτική η αποτίμηση της καταστροφής

Εφιαλτική η αποτίμηση της καταστροφής

Χωριά αφανίστηκαν, δασικές εκτάσεις εξολοθρεύτηκαν, χιλιάδες έμειναν άστεγοι, καταστράφηκαν περιουσίες και υποδομές

Μέρες μετά την ολέθρια επέλαση της φωτιάς οι αρμόδιοι προσπαθούν να καταγράψουν το μέγεθος της καταστροφής. Στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας μόνο, κάηκαν περισσότερα από 1.270.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, έμειναν τουλάχιστον 16.000 αστέγοι, ενώ 4.500 σπίτια κάηκαν ή καταστράφηκαν. Αν σε αυτά προστεθούν τα περίπου 60.000 καμένα αιγοπρόβατα και οι μεγάλες ζημιές σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς και στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, θα έχει ίσως συμπληρωθεί μια πρώτη καταγραφή της καταστροφής που δεν έχει προηγούμενο. Στην Ηλεία, που η καταμέτρηση μόλις άρχισε, ο αντινομάρχης κ. Π. Πλατανιάς είπε στην «Κ» ότι περίπου 700.000 στρ. έχουν καεί (περίπου το 1/3 της έκτασης του νομού). Από αυτά τα 300.000 ήταν καλλιεργήσιμα. Δεκαπέντε χιλιάδες είναι οι άστεγοι (σε σύνολο πληθυσμού 193.000 κατοίκων), ενώ τα καμένα σπίτια φτάνουν περίπου τα 4.000.

Περίπου 20 χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ στην περιοχή της Ανδρίτσαινας και της Βίρβης, όπου είχε αναπτυχθεί και η βιολογική κτηνοτροφία, κάηκαν περίπου 30.000 αιγοπρόβατα. Τα συνεργεία συνεχίζουν την καταμέτρηση και η νομαρχία ζητάει από την πολιτεία να ενισχυθεί ο αριθμός των κτηνιάτρων μιας και υπάρχει άμεση ανάγκη για ταφή των νεκρών ζώων αλλά και περίθαλψη όσων απέμειναν και τραυματισμένα, νηστικά και άρρωστα περιφέρονται στα χωριά, με κίνδυνο να μεταδώσουν ασθένειες. Εκκληση γίνεται και για αποστολή γεωπόνων, που θα καταγράψουν τις ζημιές αλλά και μηχανικών που θα καταγράψουν απώλειες σε σπίτια και παραγωγικές μονάδες.

Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποίησε ο νομάρχης κ. Δ. Δράκος, έχουν καταστραφεί 135.000 στρ. δασικής έκτασης, 42.000 χορτολιβαδικής και 247.000 ελαιόδενδρα. Περίπου 21.000 αιγοπρόβατα κάηκαν ενώ 80 κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με ναούς και εξωκλήσια. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε 30 χιλ. του εθνικού οδικού δικτύου και σε 18 χιλ. του επαρχιακού, ενώ έγιναν καταστροφές σε σημαντικά υδραυλικά έργα και ειδικότερα σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καθώς και σε δεξαμενές αποθήκευσης υδάτων. Για την αποκατάσταση των ζημιών και για δασικές παρεμβάσεις η νομαρχία ζητάει 4.300.000 ευρώ, ενώ για τις αποζημιώσεις ιδιωτών ζητάει 19.500.000 ευρώ. Στη Λακωνία κάηκαν 35.000 στρ. πεύκης και ελάτης, 178.000 στρ. βοσκότοπων και 31.500 στρ. ελαιώνα. Περίπου 2.150 παραγωγοί επλήγησαν, ενώ 45 ποιμνιοστάσια κατεστράφησαν ολοσχερώς αφήνοντας χωρίς ζωικό κεφάλαιο 170 κτηνοτρόφους. Επίσης καταστράφηκαν 3.900 κυψέλες και 195 αρδευτικά συγκροτήματα. Οκτώ κατοικίες υπέστησαν ολικές ζημιές και άλλες οκτώ μικρότερες. Δύο κτίρια βιομηχανικά κάηκαν και 32 αποθήκες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν. Στην Αρκαδία, κάηκαν περίπου 70.000 στρέμματα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Ευχαριστώ» Καραμανλή στους πιλότους

«Ευχαριστώ» Καραμανλή στους πιλότους

ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ βάση της Ελευσίνας επισκέφθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ευχαρίστησε τους πιλότους, Ελληνες και ξένους, για την αυταπάρνησή τους στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο κ. Καραμανλής σε σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων για όσα κάνουν, καθώς και το θαυμασμό για την αυταπάρνηση που δείχνουν στην εκτέλεση της δύσκολης αποστολής τους».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την πλήρη εμπιστοσύνη και την ολόψυχη στήριξή του και σημείωσε ότι σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες δίνουν το παράδειγμα της αλληλεγγύης και της προσφοράς. «Με τον ηρωισμό σας στέλνετε μηνύματα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και εξέφρασε τις ευχαριστίες τους και στο τεχνικό προσωπικό που εργάζεται μέρα και νύχτα για να είναι ετοιμοπόλεμα όλα τα ιπτάμενα μέσα πυρόσβεσης.

Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους πιλότους που έφτασαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες προσφέροντας όπως είπε «υπερπολύτιμη συνδρομή στο τιτάνιο έργο της κατάσβεσης πλήθους εστιών στα πύρινα μέτωπα». Ο κ. Καραμανλής απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς τους ξένους πιλότους και στην αγγλική και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σταθερή η εικόνα στην Ηλεία

Σταθερή η εικόνα στην Ηλεία

Οι πυρκαγιές του νομού Ηλείας παρουσιάζουν σταθερότητα ως προς τη γεωγραφική τους εξάπλωση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι περιοχές προκαλούν ανησυχία είναι αυτές στην ανατολική και νότια πλευρά των πυρκαγιών και συγκεκριμένα, ο άξονας ΟΛΥΜΠΙΑΣ-ΛΑΛΑ-ΠΕΡΣΑΙΝΑΣ και ΘΕΙΣΟΑΣ- ΡΟΒΙΑΣ - ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΝΕΑΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ .

Ιδιαίτερη σημασία επίσης δίνεται στην περιοχή Ματεσίου, λόγω της στενότητας του ποταμού Αλφειού, στο συγκεκριμένο σημείο και επομένως, του αυξανόμενου κινδύνου να τον περάσει η φωτιά.

Η πυρκαγιά του Ταϋγέτου θεωρείται ως ιδιαίτερης δυσκολίας, λόγω του έντονου ανάγλυφου και των μεγάλων υψομέτρων. Αν και αυτή παρουσιάζει μια σταθερή κατάσταση, τα προβλήματα εντοπίζονται στην κορυφογραμμή, στα όρια των νομών Λακωνίας- Μεσσηνίας.

Σε σταθερή κατάσταση βρίσκεται επίσης η πυρκαγιά της Μεγαλόπολης, χωρίς ενεργά μέτωπα, αλλά με υπαρκτό τον κίνδυνο, λόγω του μεγάλου μήκους της περιμέτρου και του δύσβατου εδάφους.

Σχετική ύφεση παρουσιάζει η πυρκαγιά του Πάρνωνα, όπου έχει δημιουργηθεί ζώνη επαγρύπνησης από το σύνολο των δυνάμεων, για την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση έξαρσής της.

Στα μέτωπα του νομού Ευβοίας, η πυρκαγιά του Μίστρου είναι σε εξέλιξη, ενώ η πυρκαγιά στη Σέττα παρουσιάζει σταθερότητα, χωρίς ενεργά μέτωπα και καταπολεμούνται επιμέρους εστίες.

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές:

- Στις περιοχές Μάζι- Άσκρι, στον Αλίαρτο Βοιωτίας,

- Στο Καναλάκι Βοιωτίας και

- Στο Ανήλιο Μετσόβου Ιωαννίνων.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στο Γραμματικό Αττικής, όπου θα παραμείνουν και θα επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης έως τις 19:00 της ίδιας ημέρας ανέρχεται σε 36.

Η διεθνής συνδρομή σε εναέρια μέσα, για σήμερα, ανέρχεται σε 33 μέσα, εκ των οποίων 9 Α/Φ και 24 Ε/Π. Από αυτά, επιχείρησαν σήμερα τα 26, ενώ δεν επιχείρησαν τα 6 Α/Φ της Σερβίας και 1 Α/Φ της Πορτογαλίας.

Όσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις, σε πεζοπόρα τμήματα, επιχείρησαν χθες 64 Γάλλοι στην περιοχή του Πάρνωνα, 59 Κύπριοι με 6 οχήματα, στην περιοχή της Σέττας, στην Εύβοια, τμήμα Κυπρίων με 28 πυρ/στες και 4 οχήματα επιχείρησαν στο Μάτεσι Ηλείας και άλλοι 52 Κύπριοι με 4 οχήματα, στην περιοχή Λάλα.

Επίσης, 60 Ισραηλινοί επιχείρησαν στην περιοχή Καλυβάκια Ηλείας, 19 Ούγγροι με 5 οχήματα, στην περιοχή Άνω Σέττα στην Εύβοια και τέλος, τμήμα Γάλλων, Ισπανών, Πορτογάλων, Ιταλών και Ελλήνων επιχείρησαν και αυτοί στην Εύβοια.

Από τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων στα συμβάντα της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, σημαντική είναι η προσφορά των 100 εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Επικινδυνότητας, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου, δείκτης (4), στους νομούς Σάμου, Χίου, Λέσβου, Εύβοιας, Αττικής, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ