Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Πεντάγωνο: Ο αριθμός των στρατευμάτων στο Ιράκ ανήλθε στο υψηλότερο το σημείο

Πεντάγωνο: Ο αριθμός των στρατευμάτων στο Ιράκ ανήλθε στο υψηλότερο το σημείο

Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ έχει ανέλθει προσωρινά στο υψηλότερο του επίπεδο, καθώς κατέφθασαν οι νέες μονάδες που πρόκειται να αντικαταστήσουν αυτές που πρόκειται να αποχωρήσουν από τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο. 'Οπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, οι αμερικανικές δυνάμεις ανήλθαν στις 162,000, εν συγκρίσει με 161,000 το 2005, κατά τη διάρκεια των ιρακινών εκλογών του 2005.

Οι αμερικανικές δυνάμεις κυμαίνονται συνήθως γύρω στις 155,000 με 159,000, μετά και τις διαταγές το προέδρου Μπους τον περασμένο Γενάρη. Ο αριθμός τους αυξήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια των ιρακινών εκλογών του 2005 και κατόπιν διατηρούνταν στα συνηθισμένα επίπεδα των 138, 000. Ο αριθμός τους έφτασε τις 161,000 κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Παραπομπή

Το Ιράκ και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν

Το Ιράκ και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν

Το Ιράκ και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την πάταξη της δράσης του ΠΚΚ στα εδάφη του Βορείου Ιράκ. O Ιρακινός πρωθυπουργός δεν υπέγραψε όμως την συμφωνία, υποστηρίζοντας πως πρώτα πρέπει να τη θέσει ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου.

"Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία να αγωνιστούμε για τον τερματισμό της παρουσίας του ΠΚΚ στο Ιράκ," είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν σε κοινή διάσκεψη τύπου με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νούρι αλ-Μαλίκι.

Ο Ερτογάν δήλωσε πως οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης και συμφώνησαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για υπογραφή αντιτρομοκρατικής συμφωνίας για καταπολέμηση των Κούρδων ανταρτών που χρησιμοποιούν τις βάσεις τους στα εδάφη του Βορείου Ιράκ ως ορμητήριο για την εξαπόλυση επιθέσεων κατά της Τουρκίας.

¨Σύντομα, μια μεγάλη αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Υπουργού Εσωτερικών (του Ιράκ) θα επισκεφθεί τους αξιωματούχους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επισφράγιση της συμφωνίας," πρόσθεσε ο Ερτογάν.

Η συνεργασία του Ιράκ στο θέμα της αντιμετώπισης του ΠΚΚ, πιθανότατα θα αποτρέψει μια τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ θεωρούν το ΠΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, θέλουν όμως να διαφυλάξουν την σταθερότητα που επικρατεί στον ιρακινό Βορρά που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Ερτογάν πως "έχουμε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ιδέες μας. Αυτό το προσύμφωνο θα τεθεί ενώπιον τεχνικών επιτροπών ώστε να ληφθούν πρακτικά μέτρα και μηχανισμοί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας."

Παρόλο που οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τους Κούρδους αντάρτες, ο Μαλίκι δεν υπέγραψε την συμφωνία, επικαλούμενος αναρμοδιότητα, εφόσον, όπως υποστήριξε κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Βουλή. Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο Μαλίκι δεν ήθελε να δεσμευτεί σε κάτι που τελικά ίσως να μην μπορέσει να υλοποιήσει.

Εντούτοις, ο Μαλίκι δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την Τουρκία στην αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών. "Εμείς στο Ιράκ είμαστε θύματα των τρομοκρατών και κατανοούμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας," δήλωσε, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεργαστεί με την Άγκυρα. "Έχουμε πως θα συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών και κυρίως των ανταρτών του ΠΚΚ."

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως ότι συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις είναι δεσμευτικό και για τις Κουρδικές Αρχές του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν. "Το Κουρδιστάν αποτελεί μέρος του Ιράκ και ότι συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ είναι δεσμευτικό για ολόκληρη τη χώρα."

Παραπομπή

Προειδοποίηση Ταλάτ για κλιμάκωση της έντασης με αφορμή τις έρευνες για πετρέλαιο στην Κύπρο

Προειδοποίηση Ταλάτ για κλιμάκωση της έντασης με αφορμή τις έρευνες για πετρέλαιο στην Κύπρο

Για κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρήσει με τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες στα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

Ο Χασάν Ερτσακιτζά σημείωσε ακόμα ότι για την κλιμάκωση της έντασης, ευθύνεται αποκλειστικά η Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, κατά την έκφρασή του, «προσπαθεί να μοιράσει την ανατολική Μεσόγειο».

Παραπομπή

Το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τα ταξίδια την Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τα ταξίδια την Μέση Ανατολή

Οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους Ισραηλινούς που ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και σε άλλες Μουσουλμανικές χώρες να επιστρέψουν άμεσα στο Ισραήλ, εξαιτίας συγκεκριμένων και πολύ σοβαρών πληροφοριών πως ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Επίσης, όπως προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να απαχθούν από μέλη της Χεσπολλάχ. Οι Ισραηλινοί τουρίστες επιτρεπόταν μέχρι τώρα να επισκέπτονται μόνο την Αίγυπτο και την Ιορδανία που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Το Συμβούλιο όμως τους καλεί να διακόψουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα ταξίδια τους σε αυτές τις χώρες..

Τέλος, το Συμβούλιο συμβουλεύει ρητώς τους πολίτες να μην επισκέπτονται τις χώρες της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Ιράκ, Υεμένη, Σουδάν, Συρία, Σαουδική Αραβία και χώρες του Περσικού Κόλπου), καθώς και Αφρικάνικες χώρες, όπως τη Σομαλία, το Τζιμπουτί και την Τσαντ.

Παραπομπή

Σκληρή μάχη για τον «Νικητή»

Σκληρή μάχη για τον «Νικητή»

Αν πράγματι το άγαλμα «Νεαρού νικητή» είχε σμιλευτεί από τον Λύσιππο, όπως αρχικά είχαν πει οι επιστήμονες το 1963, οπότε και ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας, κατανοεί κανείς τη λυσσώδη προσπάθεια της Ιταλίας να αποσπάσει το συγκεκριμένο έργο από το μουσείο Ζαν Πολ Γκετί.

Ακόμη, όμως, και αν δεν αληθεύει (παρότι ο Μπέρναρντ Ασμολ και άλλοι συνάδελφοί του επιμένουν), οι Ιταλοί θα ανθίστανται μέχρι τελικής πτώσης, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αρχαία ελληνικά αυθεντικά αγάλματα στον κόσμο.

Και τότε, θα πείτε, γιατί το διεκδικούν οι Ιταλοί και όχι εμείς; Αυτό είναι ένα από τα παράδοξα της Ιστορίας. Διότι βρέθηκε στα ιταλικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στις ακτές της Αδριατικής, σύμφωνα με τους ψαράδες που το ανέσυραν. Αν και προερχόταν με βεβαιότητα από την Ελλάδα, οι αιώνες που το άγαλμα έμεινε στον βυθό μάς έχουν αφαιρέσει τα δικαιώματά μας!

Η Ιταλία και το Γκετί συμφώνησαν να μην περιληφθεί το συγκεκριμένο έργο τέχνης στα 40 που το μουσείο επιστρέφει στη χώρα, αλλά να συνεχιστούν οι έρευνες περί των συνθηκών ανεύρεσής του και απόκτησής του.

Ισως πάντως είναι πρόβλημα το γεγονός ότι ο «Νεαρός Νικητής» ανασύρθηκε το 1963, πριν, δηλαδή, από τη συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970 που απαγορεύει την παράνομη διακίνηση αγαθών.

Το χάλκινο άγαλμα μοιάζει τρομερά με τον δικό μας έφηβο των Αντικυθήρων. Εχει φυσικό μέγεθος, δημιουργήθηκε τον 4ο αι. π.Χ. (οπότε και έζησε και ο Λύσιππος) και παριστάνει νεαρό αθλητή, πιθανώς με κότινο (κλαδί ελιάς). Θα πρέπει να αποτελούσε πορτρέτο του αθλητή και προέρχεται ή από την αρχαία Ολυμπία ή από την πατρίδα του νεαρού.

Αποσπάστηκε βίαια τον 1ο αι. π.Χ. ή μ.Χ. για να μεταφερθεί στη Ρώμη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ξανά το μέταλλό του.

Αυτό δείχνει, τουλάχιστον, το ότι του λείπουν τα πόδια, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να ήταν ακέραιο. Το πλοίο που τον μετέφερε, βούλιαξε.

Δεν γνωρίζουμε πώς το απέκτησε το μουσείο, αν δηλαδή προέρχεται από δωρεά ή από αγορά.

Ετσι και αλλιώς, οι συλλέκτες που δωρίζουν αρχαία σε ιδρύματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται πλέον υπεράνω πάσης υποψίας.

Τουλάχιστον 13 από τα 40 αντικείμενα που θα επιστρέψει το Γκετί στην Ιταλία προέρχονται από τη συλλογή Φλάισμαν - μάλιστα κάποια οι Φλάισμαν τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς. Αλλά και ένα θραύσμα από ψηφιδωτό με τη μορφή του Ηρακλή «κολλάει» ακριβώς με το υπόλοιπο ψηφιδωτό που βρίσκεται στη συλλογή της Σέλμπι Γουάιτ.

Το Γκετί είχε πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια 20 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τα 40 αντικείμενα που επιστρέφει τώρα στην Ιταλία. Η ζημιά που υφίσταται, όμως, είναι μεγαλύτερη, αφού, πλέον, έχει τρωθεί το γόητρό του.

Παραπομπή


Η ηγεσία της Τουρκίας θα δώσει μια τελευταία προειδοποίηση στο Ιράκ για το ΠΚΚ

Η ηγεσία της Τουρκίας θα δώσει μια τελευταία προειδοποίηση στο Ιράκ για το ΠΚΚ

Η ηγεσία της Τουρκίας αναμένεται να δώσει σήμερα στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί αλ Μαλίκι μια τελευταία προειδοποίηση για να προβεί σε κινήσεις πάταξης των ανταρτών του ΠΚΚ που στρατοπεδεύουν στο ιρακινό έδαφος.

Σε περίπτωση που το Ιράκ αποτύχει να πράξει κάτι τέτοιο, η Άγκυρα θα εισβάλει στο βόρειο Ιράκ για να επιληφθεί η ίδια της κατάστασης.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Μόρτον Αμπράμοβιτς, δήλωσε πως "είναι καιρός να αναλάβουν δράση οι ίδιοι οι Κούρδοι (εν. του Ιράκ). Αν δεν το πράξουν, ελπίζω να το κάνουν οι Αμερικανοί. Σε περίπτωση που επαναληφθεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο, τότε πιστεύω θα αναλάβουν δράση οι Τούρκοι από μόνοι τους. Νομίζω πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση."

Παραπομπή

ΚΑΣΙΝΗΣ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ

ΚΑΣΙΝΗΣ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ

Την ικανοποίηση της Υπηρεσίας Ενέργειας για το έως τώρα ενδιαφέρον διεκδίκησης αδειών έρευνας που έχει εκδηλωθεί για υδρογονάνθρακες στα προκηρυχθέντα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου, εξέφρασε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης.

Οπως δήλωσε ο κ. Κασίνης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν και ενημερώνονται για τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή χωρίς να ανησυχούν, μιας και όλες οι πράξεις της Δημοκρατίας γίνονται στο πλαίσιο της διεθνώς αποδεκτής νομολογίας και του Δικαίου της Θάλασσας.

Οπως ανέφερε ο κ. Κασίνης, ''η 16η Αυγούστου είναι η ημερομηνία που ορίστηκε και μέχρι την οποία οι ενδιαφερόμενοι, εταιρείες ή κράτη και γενικά τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους, για να μελετηθούν και να τους παραχωρηθεί άδεια έρευνας για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου''.

Η άδεια έρευνας, πρόσθεσε ο κ. Κασίνης, θα δοθεί για ''τα συγκεκριμένα τεμάχια, τα οποία έχουμε διαθέσει και ανακοινώσει σε 21 γλώσσες''.

''Οι αιτήσεις'', είπε ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, ''θα ανοιχθούν κα θα αξιολογηθούν από την αρμόδια καθορισμένη από το Νόμο Συμβουλευτική προς τον Υπουργό Επιτροπή και ο υπουργός (Εμπορίου, Αντώνης Μιχαηλίδης), στη συνέχεια, θα υποβάλει την έκθεση με τις εισηγήσεις του στο Υπουργικό Συμβούλιο''.

''Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου'', συνέχισε ο κ. Κασίνης, ''θα δοθούν οδηγίες στον Υπουργό για να συνομολογηθεί η συμφωνία της αδειοδότησης, η οποία είναι διάρκειας τριών χρόνων''.

Ερωτηθείς για το πότε ακριβώς θα αρχίσει η διαδικασία αυτή της αξιολόγησης, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι ''θα συνέλθει η Επιτροπή και θα αποφασίσει, αλλά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε ορίσει, η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί και οι άδειες να παραχωρηθούν πριν το τέλος του χρόνου''.

''Πριν το τέλος του χρόνου'', είπε ο κ. Κασίνης, ''θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του κύκλου αξιολόγησης και μετά θα συνεχίσουμε με δεύτερο κύκλο προκήρυξης για κατάθεση αιτήσεων, βάσει των οποίων θα δώσουμε τα εναπομένοντα τεμάχια, καθώς επίσης και νέα στοιχεία με τρισδιάστατες παραστάσεις και την αξιολόγηση αυτών''.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τί θα γίνει με τα τεμάχια που θα παραχωρηθούν στους ενδιαφερομένους πριν τις αρχές του νέου έτους, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι ''θα παραχωρηθούν και θα συνομολογηθούν συμβόλαια, τα οποία θα ακολουθήσουν οι εταιρείες για να κάνουν τις δικές τους έρευνες εντός του χρονικού διαστήματος που έχουμε πει, δηλαδή τρία χρόνια, στο διάστημα των οποίων αναμένεται να κάνουν και άλλες σεισμολογικές έρευνες''.

''Επίσης'', όπως είπε ο κ. Κασίνης, ''θα κάνουν και διερευνητικές γεωτρήσεις, με τις οποίες θα διαφανεί το είδος των υδρογονανθράκων, είτε είναι πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο, καθώς και οι ποσότητες''.

''Υπάρχει και το ενδεχόμενο'', πρόσθεσε, ''να τους δώσουμε και ανανεώσεις μέχρι και δύο χρόνια επιπλέον των τριών, αλλά μειώνοντάς τους την επιφάνεια της θαλάσσιας εκείνης έκτασης που θα τους παραχωρηθεί''.

Σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας και την αποστολή ειδικού ερευνητικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι η Υπηρεσία του ενημερώνεται τακτικά, αλλά γενικότερα ''η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί εντός των νομικών πλαισίων της διεθνούς νομολογίας, την οποία σέβονται πέραν των 140 χωρών και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως οντότητα''.

''Αρα, λοιπόν'', τόνισε ο κ. Κασίνης, ''εμείς πιστεύουμε πως δεν έχουμε για τίποτε να ανησυχούμε για τα όσα πράττουμε και, εάν οι Τούρκοι παραβούν το νομικό τούτο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας, εμείς θα τους καταγγείλουμε διεθνώς''.

'Οπως κάνουν έρευνες όλες οι χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία και ο Λίβανος'', είπε ο κ. Κασίνης, ''το ίδιο ας κάνει και η Τουρκία, απλώς να ενεργεί εντός του νομικού πλαισίου του Δικαίου της Θάλασσας''.

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος βλέπει ως υπαρκτό τον κίνδυνο δημιουργίας οιασδήποτε επιπλοκής, εάν η Τουρκία παραχωρήσει επίσης ως ''θαλάσσια οικόπεδα'' περιοχές τις οποίες ήδη η Κύπρος θα έχει παραχωρήσει σε ενδιαφερομένους, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι οι διεθνείς αυτές εταιρείες δεν είναι ''καραγκιόζηδες'', όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά θα μελετήσουν το κατά πόσον η Τουρκία ενεργεί εντός του Διεθνούς Δικαίου και δεν θα σπεύσουν να τους ακούσουν.

Ο κ. Κασίνης εξέφρασε την ικανοποίηση της Υπηρεσίας Ενέργειας για το έως τώρα εκδηλωθέν ενδιαφέρον διεκδίκησης αδειών έρευνας για τα προκηρυχθέντα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

''Το ενδιαφέρον είναι πράγματι καλό, είναι ουσιαστικό και είναι εντός του διεθνούς πλαισίου και της πρακτικής που ακολουθείται'', είπε ο Διευθυντής Ενέργειας.

''Εχουμε ενδείξεις'', κατέληξε ο κ. Κασίνης, ''διότι τα σεισμολογικά δεδομένα η συγκεκριμένη εταιρεία -με την έγκρισή μας- τα πωλούσε σε εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν με ποσά της τάξης του 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε φορά, καθώς επίσης και την έκθεση αξιολόγησης την έχουμε πωλήσει σε δεκαπέντε εταιρείες''.

Παραπομπή

Πλημμύρες με νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές πλήττουν την Βουλγαρία

Πλημμύρες με νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές πλήττουν την Βουλγαρία

Πέντε νεκρούς άφησαν οι πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Βουλγαρία ενώ όλο το κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας δοκιμάζεται από τα έντονα φαινόμενα.

Στην πόλη Τσαρ, στη βόρεια Βουλγαρία, πνίγηκαν την Δευτέρα τρεις γυναίκες και δύο άνδρες ενώ την ίδια στιγμή αγνοούνται τέσσερα άτομα.

Η ισχυρή βροχόπτωση στην Τσαρ είχε διάρκεια τέσσερις ώρες και προκάλεσε την υπερχείλιση ενός ποταμού και το σπάσιμο των φραγμάτων ενός ιχθυοτροφείου. Η πόλη κατακλύστηκε ξαφνικά από νερά ύψους ενός μέτρου με αποτέλεσμα να πνιγούν τέσσερα άτομα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Αρχών ανάμεσα στους τέσσερις αγνοούμενους βρίσκεται μία μητέρα και το παιδί της.

Εντονότερα δοκιμάζονται οι πόλεις Μοντάνα, Σούμεν και Πάζαρντζικ. Οι ζημιές σε κατοικίες και τις καλλιέργειες είναι, σύμφωνα με τις Αρχές τεράστιες.

Η Βουλγαρία δοκιμάζεται από έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει πλημμύρες μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας σε περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η Βουλγαρία και τα Βαλκάνια είχαν πληγεί και από κύματα καύσωνα οπότε και είχαν σημειωθεί οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων ετών.

Παραπομπή

Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης

Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα από έκρηξη νάρκης στην νοτιοανατολική Τουρκία. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και δύο χωροφύλακες.

Μετά το περιστατικό ο στρατός διεξαγάγει μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των ανταρτών που τοποθέτησαν τη νάρκη.

Παραπομπή

Ο Kokoity ισχυρίζεται πως τα γεωργιανά μαχητικά βομβάρδισαν τη Νότια Οσετία

Ο Kokoity ισχυρίζεται πως τα γεωργιανά μαχητικά βομβάρδισαν τη Νότια Οσετία

Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Eduard Kokoity κατηγόρησε τη Γεωργία πως τα αεροσκάφη της παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Νότιας Οσετίας και βομβάρδισαν περιοχές εντός της επικράτειάς της.

"Ένα γεωργιανό μαχητικό εισήλθε στον εναέριο χώρο της Νοτίου Οσετίας και αφού έκανε ελιγμούς πάνω από κάποια χωριά, έριξε δύο βόμβες. Επρόκειτο για προβοκάτσια εκ μέρους της γεωργιανής πλευράς, που είχε ως στόχο τη δυσφήμηση της Ρωσίας," δήλωσε ο Kokoity στο Interfax, ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Γεωργίας πως ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο της χώρο.

"Η μία βόμβα έπεσε στην επαρχία Gori της Γεωργίας, κοντά σε ένα χωριό της Οσετίας και η δεύτερη σε δασική περιοχή της Νοτίου Οσετίας," είπε ο Kokoity.

Παραπομπή

Πυραύλους S-400 παρουσίασαν οι Ρώσοι

Πυραύλους S-400 παρουσίασαν οι Ρώσοι

Σε θέση μάχης βρίσκεται από χθες, στην πόλη Ελεκτροστάλ στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, το νέο, υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας που απαρτίζεται από τη νέα γενιά ρωσικών πυραύλων, S-400.

Τα... αποκαλυπτήρια του νέου συστήματος έγιναν συν χορδαίς και οργάνω χθες από τον Βαντίμ Βολκοβίτσκι υποδιοικητή της αεροπορίας, αρμόδιο για την αντι-αεροπορική άμυνα. «Η πραγματική αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος είναι η ικανότητά του να καταστρέψει βαλλιστικούς στόχους, βαλλιστικούς πυραύλους και αεροδυναμικούς στόχους», δήλωσε ο υποδιοικητής, εξηγώντας ότι το σύστημα λειτουργεί «όχι μόνον ως αεράμυνα αλλά και ως αντιπυραυλική άμυνα».

Σύγχρονος
Οι S-400 είναι το εκσυγχρονισμένο μοντέλο των πυραύλων S-300 που έχει αγοράσει και η Ελλάδα. Ο νέος πύραυλος μπορεί να καταστρέψει στόχους που κινούνται έως και 30 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος και με ταχύτητα έως και 5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, μπορεί δηλαδή να πλήξει αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου stealth, ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, όχι όμως και διηπειρωτικούς πυραύλους, που κινούνται με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Σε πρώτη φάση, οι S-400, με βεληνεκές 400 χιλιομέτρων, εγκαταστάθηκαν, μαζί με τον εκτοξευτήρα, το ραντάρ και ένα όχημα ελέγχου, στην Ελεκτροστάλ για την αεράμυνα της Μόσχας και της κεντρικής Ρωσίας, ενώ υπάρχει σχέδιο ανάπτυξής τους στο θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το 2014.

Οι σχεδιαστές του νέου υπερσύγχρονου πυραύλου δήλωσαν μάλιστα σε ρωσική εφημερίδα ότι οι S-400 θα αποτελέσουν τη βάση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας και ότι ήδη επεξεργάζονται σχέδια για την ανάπτυξη κινητού συστήματος αεράμυνας. Ο Ιγκόρ Ασουρμπέιλι, μάλιστα, γενικός διευθυντής της σχεδιάστριας εταιρείας Almaz, ανακοίνωσε και το επόμενο βήμα, το σύστημα S-500, «ένα αντιπυραυλικό σύστημα, ένα κινητό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, η πέμπτη γενιά, που θα αποτελέσει το βασικό στοιχείο του ενιαίου συστήματος αντι-πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας».

Η παρουσίαση του νέου αντιπυραυλικού συστήματος έγινε μεσούσης της σφοδρής αντιπαράθεσης της Μόσχας με την Ουάσιγκτον σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν αντι-πυραυλική ασπίδα στην Τσεχία και την Πολωνία. Οι S-400 και οι S-300 αποτελούν τον «κορμό» της ρωσικής πρότασης για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος που η Μόσχα πρότεινε στο ΝΑΤΟ, χωρίς επιτυχία.

Παραγωγικότητα
Δεν είναι τυχαίος λοιπόν ο... οργασμός εξοπλιστικής παραγωγικότητας που παρουσιάζει εσχάτως η Ρωσία. Η παρουσίαση των S-400 χθες ακολούθησε την προχθεσινή ανακοίνωση για την παραγωγή της νέας γενιάς διηπειρωτικών πυραύλων, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν να εκτοξεύονται από υποβρύχια. Πρόκειται για τους πυραύλους Bulava - Μ, η παραγωγή των οποίων θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του πλήρους φάσματος των δοκιμών το 2008.

«Το ναυτικό θα αποκτήσει τους συγκεκριμένους πυραύλους το 2008», βεβαίωσε ο ναύαρχος Βλαντίμιρ Μασορίν και πρόσθεσε ότι οι Bulava - Μ θα εξοπλίσουν τα τρία νέα πυρηνικά υποβρύχια τύπου Borei, το πρώτο εκ των οποίων παραδόθηκε τον Απρίλιο, ενώ τα άλλα δύο είναι υπό κατασκευή. Ο Bulava - Μ έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων και μπορεί να φέρει έξι πυρηνικές κεφαλές με τη δυνατότητα η κάθε μία να πλήττει διαφορετικό στόχο. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τους πυραύλους Bulava-M ως «βασικό συντελεστή» των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει εξάρει τη δυνατότητά τους να διαπερνούν οποιαδήποτε πυραυλική άμυνα.

Ο πύραυλος S-400

Με βεληνεκές 400 χλμ., μπορεί να πλήξει αεροσκάφη, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο διηπειρωτικός πύραυλος Bulava-M

Εχει βεληνεκές 10.000 χλμ., μπορεί να φέρει έξι πυρηνικές κεφαλές και να εκτοξευτεί από υποβρύχιο.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Επικίνδυνα παιχνίδια

Έκπληξη προκαλεί η ανακίνηση θέματος ομοσπονδίας από υποστηρικτές της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου - Είναι προεκλογική σκοπιμότητα ή υπάρχει και ουσία που μπορεί να επηρεάσει το Κυπριακό;

Ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά προκαλεί, στην Κύπρο και το εξωτερικό, η δημόσια συζήτηση και η αμφισβήτηση του μοντέλου της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως βάση λύσης του πολιτικού προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία την προσήλωση της ε/κ πλευράς στο συγκεκριμένο μοντέλο λύσης. Η διζωνική - δικοινοτική, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου μεταξύ των κυρίων Παπαδόπουλου - Ταλάτ και των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στάση έχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Στελέχη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και σύσσωμο το ΕΥΡΩΚΟ φέρνουν, όμως, διαρκώς τον τελευταίο μήνα το θέμα στη δημοσιότητα. Αντιτίθενται, όπως ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης, ανοιχτά στην ομοσπονδία, ή τονίζουν, όπως το επίσημο ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ότι σημασία δεν έχουν οι ταμπέλες και οι ονομασίες της βάσης λύσης, αλλά το περιεχόμενό της. Η θέση του ΕΥΡΩΚΟ κατά την ομοσπονδίας δεν είναι καινούργια, αλλά εδώ και χρόνια κατατεθειμένη. Στο όλο ζήτημα έχει εμπλακεί με δηλώσεις του και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, προβάλλοντας τη θέση ότι η λύση ομοσπονδίας, που συμφώνησαν το 1977 ο Μακάριος και ο Ντενκτάς, δεν είναι ίδια με αυτήν που συζητούμε σήμερα. Τη δημόσια συζήτηση παρακολουθούν με έκπληξη πολίτες στο νησί, αλλά και χώρες που ασχολούνται με το Κυπριακό. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η αμφισβήτηση της ομοσπονδίας εξυπηρετεί προεκλογικούς σκοπούς, για τη συσπείρωση των κομματικών χώρων που την υποστηρίζουν ή αν έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο, που μπορεί να επηρεάσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία λύσης του πολιτικού προβλήματος.

Παραμένουν προσηλωμένοι
Τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Γενικού τους Γραμματέα, έθεσαν για πρώτη φορά ερωτηματικά για το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Στην έκθεσή του, τον Ιούνιο του 2004, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Κόφι Ανάν διερωτήθηκε αν πραγματικά η ομοσπονδία είναι το κατάλληλο όχημα, που μπορεί να οδηγήσει τις δύο κοινότητες σε συμφωνημένη λύση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σπεύδει από τότε να τονίζει διαρκώς ότι η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στο συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο προέκυψε (μολονότι αμφισβητείται σήμερα από την ΕΔΕΚ) από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς το 1977 και 1979 αντίστοιχα. Ακόμα και χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μολονότι χαρακτήρισε χαρακίρι την αποδοχή της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας το '77, τόνισε ότι αποτελεί τη βάση λύσης του Κυπριακού. Τη στήριξή τους στο ομοσπονδιακό μοντέλο επαναλαμβάνουν διαρκώς ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου μάλιστα του κόμματος της Αριστεράς, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε χθες ότι τυχόν εγκατάλειψη της ομοσπονδίας οδηγεί στη διχοτόμηση. Ίδια ήταν και η τοποθέτηση του Δημήτρη Χριστόφια περίπου δυο εβδομάδες πριν.

Επίμονα ερωτηματικά
Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρθηκε κι ανωτέρω, στελέχη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και ο Αρχιεπίσκοπος θέτουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την ομοσπονδία υπό αμφισβήτηση. Πολιτικοί κύκλοι στην Κύπρο, αλλά και διπλωμάτες τόνισαν στον "Π" ότι η στάση αυτή προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά. Ειδικά λόγω του γεγονός ότι η αμφισβήτηση προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο στήριξης της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ορισμένοι αποδίδουν προεκλογικές σκοπιμότητες στο όλο θέμα, τονίζοντας ότι μετά την αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την τριμερή, η ανάπτυξη σκληρότερων θέσεων στο Κυπριακό θα συσπειρώσει τους κομματικούς χώρους που στηρίζουν τον απερχόμενο Πρόεδρο. Άλλοι, διπλωματικοί κύκλοι κυρίως, τονίζουν ότι "οι θέσεις που αναπτύσσονται για την ομοσπονδία, σημειώνονται με προσοχή στις πρωτεύουσες που ασχολούνται με το Κυπριακό". Σε αυτό το στάδιο δεν επιχειρείται η εξαγωγή συμπερασμάτων. Τονίζεται, όμως, ότι στη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία έχουν βασιστεί όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού από το 1980 κι έπειτα, το μοντέλο έχει καταγραφεί, με τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ αποτελεί τη βάση λύσης και για την ΕΕ, η οποία δεσμεύεται να το προσαρμόσει στο κοινοτικό κεκτημένο. Τονίζεται, επίσης, ότι τυχόν προσπάθεια απομάκρυνσης από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του '77 και του '79, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και ανοίγει το δρόμο για μοντέλα λύσης που ενδέχεται να απέχουν πολύ από τις προσδοκίες της ε/κ πλευράς.

Παραπομπή

Προειδοποίηση σε Aγκυρα από Kύπρο

Προειδοποίηση σε Aγκυρα από Kύπρο

«Εάν η Τουρκία παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, θα καταγγελθεί σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλης Πάλμας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικό ερευνητικό πλοίο προσεγγίζει τις περιοχές όπου η Κύπρος έχει δηλώσει ότι θα ερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα σε κάποιες περιοχές και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση, πρόσθεσε, όμως, ότι δεν σημειώθηκε παραβίαση των χωρικών υδάτων, ενώ δήλωσε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη ο ΟΗΕ. Η αντίδραση της Τουρκίας στην πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο για ενεργειακά κοιτάσματα, εντείνεται όσο πλησιάζει η 16η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία, όπως δήλωσε χθες ο κ. Πάλμας, ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου. «Αυτός είναι ο πρώτος γύρος της διαδικασίας. Ολοι όσοι καταθέσουν πρόταση ενδιαφέροντος θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν εξόρυξη σε ό,τι αφορά τα πετρέλαια. Υπάρχει όμως και ο δεύτερος γύρος των αδειοδοτήσεων, με τρισδιάστατες έρευνες, με πιο ακριβείς μελέτες, που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2008», πρόσθεσε.

Εν όψει της 16ης Αυγούστου, η Τουρκία προέβη σε διάβημα προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, ζητώντας την παρέμβασή του για να σταματήσουν οι έρευνες και κατηγορώντας την Κύπρο για προσπάθεια διαμόρφωσης τετελεσμένων στην περιοχή. Η Κύπρος απάντησε επίσης με διάβημα, αναφέροντας ότι ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Πάντως, η τουρκική πλευρά δείχνει να εμμένει στις θέσεις της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ θα έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου τον δικό της διαγωνισμό για εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να αναθέσει σε εταιρείες τις έρευνες για ενεργειακά αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, ανάμεσα στις περιοχές που αναφέρονται ως υποψήφιες για έρευνα είναι και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, τον οποίο έχει δεσμεύσει για έρευνες η Κύπρος.

Παραπομπή

«Κατηγορώ» κατά Ρωσίας για ρίψη πυραύλου στην επικράτεια της Γεωργίας

«Κατηγορώ» κατά Ρωσίας για ρίψη πυραύλου στην επικράτεια της Γεωργίας

Για επιθετική ενέργεια κατηγορεί τη Ρωσία η πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας, καταγγέλλοντας ότι ρωσικά μαχητικά έριξαν στο γεωργιανό έδαφος πύραυλο εδάφους-αέρος που δεν εξερράγη. Ουδεμία αποστολή πραγματοποιήθηκε στον εναέριο χώρο της Γεωργίας, λέει η Μόσχα.

Σε ένα ακόμη επεισόδιο στις διαταραγμένες -μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991- σχέσεις των δύο γειτόνων, η Γεωργία ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι ρωσικά μαχητικά προχώρησαν σε ρίψη βόμβας ή τηλεκατευθυνόμενου πυραύλου στο χωριό Τσιτελουμπάνι, περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας, Τιφλίδα.

Το χωριό αυτό βρίσκεται κοντά στη Νότια Οσετία, επαρχία που έχει αποσχισθεί από τη Γεωργία και αποτελεί μόνιμη αιτία διαμάχης μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας. Η επαρχία λαμβάνει οικονομική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία.

«Τα ραντάρ μας έδειξαν ότι τα αεροσκάφη ήλθαν από τη Ρωσία και κατόπιν πέταξαν πίσω, στην ίδια κατεύθυνση. Εκλαμβάνω το γεγονός αυτό ως επιθετική ενέργεια από αεροσκάφη που πέταξαν από το έδαφος άλλης χώρας» είπε ο Γεωργιανός υπουργός Βάνο Μεραμπισβίλι στο πρακτορείο Reuters.

Ο Γεωργιανός υπουργός Εσωτερικών μίλησε για παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και «επιθετική ενέργεια». Από ρωσικής πλευεράς, ο εκπρόσωπος της αεροπορίας αρνήθηκε τις κατηγορίες, υπογραμμίζοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία επιχείρηση στον γεωργιανό εναέριο χώρο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν δραματικά πέρυσι όταν η Γεωργία απέλασε τέσσερις Ρώσους στρατιωτικούς με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ξέσπασε θυελλώδης διπλωματική διαμάχη και η Μόσχα επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τιφλίδας, απελαύνοντας παράλληλα πολλούς Γεωργιανούς από το έδαφός της.

Παραπομπή

Ιράκ: Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο στην επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ.

Ιράκ: Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο στην επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ.

Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο σήμερα από έκρηξη εν ώρα υπηρεσίας στην επαρχία Ντιγιάλα στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

’λλοι δώδεκα στρατιώτες τραυματίσθηκαν στην επίθεση που δέχθηκαν στην ταραχώδη αυτή επαρχία, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον των στασιαστών.

Η Ντιγιάλα βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων επειτα από την επιχείρηση ασφαλείας στη Βαγδάτη, η οποία απώθησε τους σουνίτες ισλαμιστές και τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα στις γειτονικές περιοχές.

Παραπομπή