Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Πυραύλους S-400 παρουσίασαν οι Ρώσοι

Πυραύλους S-400 παρουσίασαν οι Ρώσοι

Σε θέση μάχης βρίσκεται από χθες, στην πόλη Ελεκτροστάλ στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, το νέο, υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας που απαρτίζεται από τη νέα γενιά ρωσικών πυραύλων, S-400.

Τα... αποκαλυπτήρια του νέου συστήματος έγιναν συν χορδαίς και οργάνω χθες από τον Βαντίμ Βολκοβίτσκι υποδιοικητή της αεροπορίας, αρμόδιο για την αντι-αεροπορική άμυνα. «Η πραγματική αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος είναι η ικανότητά του να καταστρέψει βαλλιστικούς στόχους, βαλλιστικούς πυραύλους και αεροδυναμικούς στόχους», δήλωσε ο υποδιοικητής, εξηγώντας ότι το σύστημα λειτουργεί «όχι μόνον ως αεράμυνα αλλά και ως αντιπυραυλική άμυνα».

Σύγχρονος
Οι S-400 είναι το εκσυγχρονισμένο μοντέλο των πυραύλων S-300 που έχει αγοράσει και η Ελλάδα. Ο νέος πύραυλος μπορεί να καταστρέψει στόχους που κινούνται έως και 30 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος και με ταχύτητα έως και 5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, μπορεί δηλαδή να πλήξει αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου stealth, ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, όχι όμως και διηπειρωτικούς πυραύλους, που κινούνται με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Σε πρώτη φάση, οι S-400, με βεληνεκές 400 χιλιομέτρων, εγκαταστάθηκαν, μαζί με τον εκτοξευτήρα, το ραντάρ και ένα όχημα ελέγχου, στην Ελεκτροστάλ για την αεράμυνα της Μόσχας και της κεντρικής Ρωσίας, ενώ υπάρχει σχέδιο ανάπτυξής τους στο θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το 2014.

Οι σχεδιαστές του νέου υπερσύγχρονου πυραύλου δήλωσαν μάλιστα σε ρωσική εφημερίδα ότι οι S-400 θα αποτελέσουν τη βάση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας και ότι ήδη επεξεργάζονται σχέδια για την ανάπτυξη κινητού συστήματος αεράμυνας. Ο Ιγκόρ Ασουρμπέιλι, μάλιστα, γενικός διευθυντής της σχεδιάστριας εταιρείας Almaz, ανακοίνωσε και το επόμενο βήμα, το σύστημα S-500, «ένα αντιπυραυλικό σύστημα, ένα κινητό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, η πέμπτη γενιά, που θα αποτελέσει το βασικό στοιχείο του ενιαίου συστήματος αντι-πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας».

Η παρουσίαση του νέου αντιπυραυλικού συστήματος έγινε μεσούσης της σφοδρής αντιπαράθεσης της Μόσχας με την Ουάσιγκτον σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν αντι-πυραυλική ασπίδα στην Τσεχία και την Πολωνία. Οι S-400 και οι S-300 αποτελούν τον «κορμό» της ρωσικής πρότασης για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος που η Μόσχα πρότεινε στο ΝΑΤΟ, χωρίς επιτυχία.

Παραγωγικότητα
Δεν είναι τυχαίος λοιπόν ο... οργασμός εξοπλιστικής παραγωγικότητας που παρουσιάζει εσχάτως η Ρωσία. Η παρουσίαση των S-400 χθες ακολούθησε την προχθεσινή ανακοίνωση για την παραγωγή της νέας γενιάς διηπειρωτικών πυραύλων, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν να εκτοξεύονται από υποβρύχια. Πρόκειται για τους πυραύλους Bulava - Μ, η παραγωγή των οποίων θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του πλήρους φάσματος των δοκιμών το 2008.

«Το ναυτικό θα αποκτήσει τους συγκεκριμένους πυραύλους το 2008», βεβαίωσε ο ναύαρχος Βλαντίμιρ Μασορίν και πρόσθεσε ότι οι Bulava - Μ θα εξοπλίσουν τα τρία νέα πυρηνικά υποβρύχια τύπου Borei, το πρώτο εκ των οποίων παραδόθηκε τον Απρίλιο, ενώ τα άλλα δύο είναι υπό κατασκευή. Ο Bulava - Μ έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων και μπορεί να φέρει έξι πυρηνικές κεφαλές με τη δυνατότητα η κάθε μία να πλήττει διαφορετικό στόχο. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τους πυραύλους Bulava-M ως «βασικό συντελεστή» των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει εξάρει τη δυνατότητά τους να διαπερνούν οποιαδήποτε πυραυλική άμυνα.

Ο πύραυλος S-400

Με βεληνεκές 400 χλμ., μπορεί να πλήξει αεροσκάφη, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο διηπειρωτικός πύραυλος Bulava-M

Εχει βεληνεκές 10.000 χλμ., μπορεί να φέρει έξι πυρηνικές κεφαλές και να εκτοξευτεί από υποβρύχιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: