Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Το Ιράκ και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν

Το Ιράκ και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν

Το Ιράκ και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την πάταξη της δράσης του ΠΚΚ στα εδάφη του Βορείου Ιράκ. O Ιρακινός πρωθυπουργός δεν υπέγραψε όμως την συμφωνία, υποστηρίζοντας πως πρώτα πρέπει να τη θέσει ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου.

"Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία να αγωνιστούμε για τον τερματισμό της παρουσίας του ΠΚΚ στο Ιράκ," είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν σε κοινή διάσκεψη τύπου με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νούρι αλ-Μαλίκι.

Ο Ερτογάν δήλωσε πως οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης και συμφώνησαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για υπογραφή αντιτρομοκρατικής συμφωνίας για καταπολέμηση των Κούρδων ανταρτών που χρησιμοποιούν τις βάσεις τους στα εδάφη του Βορείου Ιράκ ως ορμητήριο για την εξαπόλυση επιθέσεων κατά της Τουρκίας.

¨Σύντομα, μια μεγάλη αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Υπουργού Εσωτερικών (του Ιράκ) θα επισκεφθεί τους αξιωματούχους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επισφράγιση της συμφωνίας," πρόσθεσε ο Ερτογάν.

Η συνεργασία του Ιράκ στο θέμα της αντιμετώπισης του ΠΚΚ, πιθανότατα θα αποτρέψει μια τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ θεωρούν το ΠΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, θέλουν όμως να διαφυλάξουν την σταθερότητα που επικρατεί στον ιρακινό Βορρά που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Ερτογάν πως "έχουμε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ιδέες μας. Αυτό το προσύμφωνο θα τεθεί ενώπιον τεχνικών επιτροπών ώστε να ληφθούν πρακτικά μέτρα και μηχανισμοί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας."

Παρόλο που οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τους Κούρδους αντάρτες, ο Μαλίκι δεν υπέγραψε την συμφωνία, επικαλούμενος αναρμοδιότητα, εφόσον, όπως υποστήριξε κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Βουλή. Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο Μαλίκι δεν ήθελε να δεσμευτεί σε κάτι που τελικά ίσως να μην μπορέσει να υλοποιήσει.

Εντούτοις, ο Μαλίκι δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την Τουρκία στην αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών. "Εμείς στο Ιράκ είμαστε θύματα των τρομοκρατών και κατανοούμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας," δήλωσε, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεργαστεί με την Άγκυρα. "Έχουμε πως θα συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών και κυρίως των ανταρτών του ΠΚΚ."

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως ότι συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις είναι δεσμευτικό και για τις Κουρδικές Αρχές του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν. "Το Κουρδιστάν αποτελεί μέρος του Ιράκ και ότι συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ είναι δεσμευτικό για ολόκληρη τη χώρα."

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: