Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Χρυσό δαχτυλίδι με ελληνική επιγραφή

Χρυσό δαχτυλίδι με ελληνική επιγραφή



Χρυσό δαχτυλίδι με χαραγμένη ελληνική επιγραφή βρέθηκε στη Βουλγαρία. Το δαχτυλίδι φέρει τη μορφή ενός γενειοφόρου άνδρα και η επιγραφή γράφει «ο σωτήρας της Ασίας», σύμφωνα με την καθηγήτρια Μαργκαρίτα Τάτσεβα.

Βρέθηκε κοντά στο χωριό Τοπολτάνε στο Σλίβεν από τη βουλγαρική ανασκαφική ομάδα του καθηγητή Γκεόργκι Κίτοφ και επιβεβαιώνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται τάφος Θρακός βασιλέως, όπως δήλωσε η Γιορντάνκα Ραντάντσεβα, μέλος της ομάδας.

Στην ίδια περιοχή είχαν βρεθεί νωρίτερα μια χρυσή μάσκα, χρυσά, ασημένια, χάλκινα και πήλινα δοχεία.

Παραπομπή

Ενοπλοι δολοφόνησαν 29 χωρικούς στο Ιράκ

Ενοπλοι δολοφόνησαν 29 χωρικούς στο Ιράκ

Εικοσιεννέα χωρικοί δολοφονήθηκαν χθες από ενόπλους που φορούσαν στρατιωτικές στολές, οι οποίοι εισέβαλαν στα σπίτια τους σε χωριό της επαρχίας Ντιγιάλα βορείως της Βαγδάτης, δήλωσε σήμερα ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Εξάλλου σήμερα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία. Στο μεταξύ, δύο δημοσιογράφοι, ένας με σουηδικό διαβατήριο και ένας κουρδικής καταγωγής, είναι ανάμεσα στα 85 θύματα της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο Κιρκούκ, όπως γράφουν οι τοπικές εφημερίδες.

Παραπομπή

Τούρκος υποψήφιος δολοφονήθηκε

Τούρκος υποψήφιος δολοφονήθηκε

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία Tuncay Seyranlioglu πυροβολήθηκε ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητό του. Ο 42χρονος επιχειρηματίας ήλπιζε να εκλεγεί ως ανεξάρτητος βουλευτής στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ακόμη δυο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες, αυτή την φορά κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Παραπομπή

Ο νέος «ψυχρός» πόλεμος

Ο νέος «ψυχρός» πόλεμος

Εάν παρακολουθήσει κανείς τις «διευθετήσεις» για το Κοσσυφοπέδιο μέσω των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν φέρει σε πορεία σύγκρουσης την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, είμαι βέβαιος πως θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως ζούμε και πάλι στην εποχή του «ψυχρού πολέμου». Οι Ρώσοι, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, δεν αποδέχονται καμία εισήγηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους, οι οποίοι -είναι η αλήθεια- δείχνουν ψυχραιμία και ιώβεια υπομονή. Είναι σίγουρα μία μεγάλη αλλαγή στην αμερικανική συμπεριφορά, αφού ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχαν αναβάλει την υλοποίηση των σχεδιασμών τους, επειδή μία χώρα είχε αντιρρήσεις και πρόβαλε εμπόδια.

Την περασμένη Παρασκευή, κυκλοφόρησε ακόμη ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Διπλωμάτες που έχουν γνώση του παρασκηνίου, ισχυρίστηκαν ότι ο Ρώσος αντιπρόσωπος το πήρε, το διάβασε, δήλωσε ότι δεν το αποδέχεται και με ύφος... πλανητάρχη ανακοίνωσε στους συναδέλφους του ότι θα προσκόμιζε ο ίδιος νέο κείμενο τη Δευτέρα (χθες). Η συνεδρίαση ήταν καθορισμένη να αρχίσει στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). Ο Αμερικανός μόνιμος αντιπρόσωπος, που συνήθως ρίχνει... αστραπές εναντίον των εχθρών της πατρίδας του, σιώπησε. Και οι συνήθως λαλίστατοι πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών, που ακολουθούν σαν σκυλάκια τον Αμερικανό συνάδελφό τους, με μισόλογα αναφέρθηκαν στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με συνεργασία της Ρωσίας.

Οι αναλυτές μιλούν για «πρωτόγνωρες καταστάσεις», χωρίς όμως και να εξετάζουν εις βάθος τα αίτια αυτής της ξαφνικής αλλαγής, που άρχισε να εμφανίζεται στα διεθνή διπλωματικά πεδία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Προηγήθηκε η ενημέρωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα προς την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι τα μηνύματα που λαμβάνονται από το Κρεμλίνο, θυμίζουν την εποχή του Μπρέζνιεφ. Ακολούθησαν δηλώσεις, που χαρακτηρίστηκαν «ψυχροπολεμικές», του Βλαντιμίρ Πούτιν, και του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ενός σκληρού διπλωμάτη, με έντονα τα «ορθόδοξα αισθήματα», ο οποίος εκπαιδεύθηκε ειδικά για να αντιμετωπίζει τις μεθοδεύσεις των «κατασκευαστών» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλωστε, χαρακτηρίζεται ο «φόβος και ο τρόμος» των Αμερικανών διπλωματών. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, καθώς τα γεγονότα είναι φρέσκα ακόμη στη μνήμη των αναγνωστών.

Η υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου θα καθορίσει και το επίπεδο των μελλοντικών σχέσεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η τελευταία δεν δείχνει μόνο σημάδια ανάκαμψης αλλά και αποδεικνύει παντού πως αποτελεί το «αντίπαλο δέος» της Ουάσιγκτον. Πρόσφατα, η Μόσχα παρενέβη και σε δύο θέματα, που ενδιαφέρουν τη χώρα μας:

  • Στο θέμα της ενέργειας, όπου το μήνυμα στους Αμερικανούς ήταν να μην εμπλέκονται στις υποθέσεις της, τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν είχε καμία υποχρέωση να ενημερώσει οποιονδήποτε για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα, και
  • Στο Κυπριακό, όπου μίλησε με τρόπο που προκάλεσε, αν όχι ανησυχία, οπωσδήποτε απορίες στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Διότι δεν ήταν μία απλή παρατήρηση επί των συζητήσεων, αλλά ένα ισχυρό «όχι» για κείμενο που αφορούσε το πρόβλημα της Κύπρου.

    Η αναβίωση του «ψυχρού πολέμου» προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες. Οι αντιπαραθέσεις των μεγάλων δυνάμεων, επηρεάζουν κυρίως τους λαούς των μικρών χωρών, όχι τους δικούς τους, και συνήθως οι συγκρούσεις τους γίνονται σε άλλες ηπείρους. Αλλωστε, η Ευρώπη τις πλήρωσε ακριβά. Από την άλλη, η συμπεριφορά της Αμερικής, μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού, ήταν ηγεμονική. Επέβαλε το δόγμα «όσοι δεν μας ακολουθούν, είναι εχθροί μας». Δεν δεχόταν διαφωνίες. Η τιμωρία ήταν βαριά για όσους πρόβαλαν αντιρρήσεις. Ο νέος «ψυχρός πόλεμος» εμφανίζεται σε μία στιγμή, κατά την οποία ο αντιαμερικανισμός σ' όλο τον κόσμο έχει φτάσει στα ύψη. Είναι ελπίδα των θιασωτών της ειρήνης, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, ότι η νέα αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα θα αναγκάσει τις δύο χώρες να «τα βρίσκουν» με ειλικρινή διάλογο και όχι απειλές.

  • Παραπομπή

    Ενεργειακό σύμφωνο Τουρκίας και Ιράν

    Ενεργειακό σύμφωνο Τουρκίας και Ιράν



    Μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν η Αγκυρα και η Τεχεράνη, με στόχο τη μεταφορά ιρανικού και τουρκμενικού φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης μέσω Τουρκίας. Πρόκειται για ακόμη μια σοβαρή κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα, η οποία προσθέτει νέα -οικονομικά και γεωπολιτικά- δεδομένα στο παιγνίδι και πολλαπλασιάζει τους «πονοκεφάλους» τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις ΗΠΑ. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και κατά τις επαφές που θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που χειρίζεται τα θέματα ενέργειας.

    Κατά την επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου Σ. Βαζίρι-Καμανέχ, οι δύο πλευρές συνήψαν δύο αλληλοσυμπληρούμενες συμφωνίες: Η μία αφορά τη συμμετοχή της Turkish Petroleum Corporation στην αξιοποίηση σε τρεις φάσεις του μεγάλου κοιτάσματος που βρίσκεται στο νότιο Παρς, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, με στόχο την άντληση 20 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η άλλη προβλέπει τη συμμαχία των δύο χωρών για τη δημιουργία ακόμη μιας εναλλακτικής οδού για τη μεταφορά 30 δισ. κυβικών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί σε νέο «ανακάτεμα της ενεργειακής τράπουλας». Η διπλή αυτή συμφωνία προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Ουάσιγκτον. «Είμαστε αντίθετοι σε επενδύσεις στο Ιράν ή σε ενεργειακά προγράμματα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο φόβος των Αμερικανών συνίσταται κυρίως στο ενδεχόμενο το Ιράν όχι μόνο να ακυρώσει στην πράξη την προσπάθειά τους να το οδηγήσουν σε απομόνωση, αλλά και να καταστεί απαραίτητος ενεργειακός εταίρος για την Τουρκία και την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο δύσκολη η προσπάθεια να εκβιαστεί πολιτικά.

    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Παράλληλα, βεβαίως, οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να αναρωτιούνται μήπως τέτοιου είδους συμφωνίες υποκρύπτουν την προώθηση μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Αγκυρα και Τεχεράνη, η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και το Κουρδικό -οι εξελίξεις στο οποίο προβληματίζουν σαφέστατα και τους Ιρανούς. Ανησυχία, όμως, υπάρχει και στη Ρωσία για την εξέλιξη αυτή. Κι αυτό διότι ο εφοδιασμός του πολυπλόκαμου δικτύου που διασχίζει το τουρκικό έδαφος (και) με ιρανικό αέριο αποδυναμώνει την εξάρτηση από τη Μόσχα και, κατά συνέπεια, τη διαπραγματευτική της θέση. Αλλωστε, οι Τούρκοι δήλωναν, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Ιράν, ότι δεν χρειάζονται πια επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου προκειμένου να καταστεί βιώσιμος ο αγωγός Nabucco.

    Ωφελημένη αναμφίβολα είναι η Τουρκία η οποία (παρά το γεγονός ότι δεν μεταφράζονται όλα τα μνημόνια σε πραγματικά έργα) βλέπει να ενισχύεται ο ρόλος της ως «ενεργειακού κόμβου». Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η εξέλιξη αυτή και για την Ελλάδα, η οποία έχει λιγότερους λόγους να αμφιβάλλει για το κατά πόσο η Τουρκία θα είναι σε θέση να τηρήσει τις συμβατικές δεσμεύσεις της για την τροφοδοσία του δικτύου με συγκεκριμένες ποσότητες αερίου.


    Παραπομπή



    ΥΠΕΠΘ: Θα αποδοθούν ευθύνες για το λάθος στην ανάρτηση των βαθμολογιών

    ΥΠΕΠΘ: Θα αποδοθούν ευθύνες για το λάθος στην ανάρτηση των βαθμολογιών

    Χθες το πρωΐ, μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των ειδικών μαθημάτων στα Λύκεια της χώρας διαπιστώθηκε ότι, από σφάλμα της Μηχανογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου, οι καταστάσεις της βαθμολογίας στο μάθημα των Αγγλικών σε μικρό αριθμό υποψηφίων δεν είχαν καταχωρηθεί τα ορθά στοιχεία.

    Συγκεκριμένα, σε ελάχιστες περιπτώσεις γραπτών που προέρχονταν από το Βαθμολογικό Κέντρο της Πυλαίας, ενώ η τελική βαθμολογία (μέσος όρος στην εικοσαβάθμια κλίμακα) είχε καταχωρηθεί σωστά, οι επιμέρους βαθμολογήσεις (πρώτος, δεύτερος και, κατά περίπτωση, τρίτος βαθμολογητής) είχαν μεταφερθεί εσφαλμένα.

    Το υπουργείο τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι το συμβάν αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρέαζε ή επηρεάζει την τελική βαθμολογία των υποψηφίων καθώς, όπως προαναφέρθηκε, ο μέσος όρος βαθμολογίας στην εικοσάβαθμη κλίμακα ήταν ο σωστός.

    Μόλις το πρόβλημα έγινε αντιληπτό, οι καταστάσεις αποσύρθηκαν και αντικαταστάθηκαν αυθημερόν με τις σωστές.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες στους υπαίτιους του ατυχούς γεγονότος, για το οποίο το υπουργείο εκφράζει τη λύπη του και ζητά την κατανόηση των μαθητών και των γονέων τους.

    Τα Λύκεια στα οποία παρατηρήθηκε το πρόβλημα ήταν τα εξής:


    * 2ο Γεν. Λύκειο Δράμας


    * 4ο Γεν. Λύκειο Αλεξανδρούπολης


    * 1ο και 3ο Γεν. Λύκεια Σταυρούπολης



    * 8ο, 17ο και 32ο Γεν. Λύκεια Θεσ/νίκης



    * 1ο και 2ο Γεν. Λύκεια Φλώρινας



    * 2ο Γεν. Λύκειο Γιαννιτσών



    * Γεν. Λύκειο Νιγρίτας



    * 1ο Γεν. Λύκειο Κομοτηνής



    * Γεν. Λύκειο Πανοράματος



    * 1ο και 2ο Γεν. Λύκεια Πολίχνης



    * 4ο Γεν. Λύκειο Βέροιας



    * Γεν. Λύκειο Μελίκης



    * Ιδιωτικό Γεν. Λύκειο «Καλαμαρί»



    * 2ο Γεν. Λύκειο Ξάνθης



    * 1ο Γεν. Λύκειο Νεάπολης



    * 3ο Γεν. Λύκειο Ευόσμου



    * Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου



    * 1ο και 2ο Γεν. Λύκειο «Ανατόλια»



    * 4ο Γεν. Λύκειο Λάρισας



    * 3ο Γεν. Λύκειο Τρικάλων



    * 3ο Γεν. Λύκειο Εχέδωρου



    * 2ο Γεν. Λύκειο Νάουσας



    * Γεν. Λύκειο Θερμαϊκού



    * Πειραματικό Γεν. Λύκειο Παν/μίου Θεσ/νίκης



    * Γεν. Λύκειο Αιγινίου


    Παραπομπή

    Νέα εκατόμβη στο Κιρκούκ - 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους

    Νέα εκατόμβη στο Κιρκούκ - 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους

    Τουλάχιστον 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 180 τραυματίστηκαν χθες σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε αγορά κοντά στο γραφείο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης στο γραφείο του κόμματος ανέφεραν ότι από την έκρηξη προκλήθηκε κρατήρας βάθους αρκετών μέτρων. Περισσότερα από 20 αυτοκίνητα καταστράφηκαν και δύο κτίρια κατέρρευσαν.

    Σύμφωνα με τις Αρχές, ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στην εμπορική συνοικία Ισκάν, κοντά σε καταστήματα και ένα γκαράζ λεωφορείων.

    Σύμφωνα με εικονολήπτη του πρακτορείου Reuters από την έκρηξη του φορτηγού δεκάδες αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά, ενώ επιβάτες παγιδεύτηκαν σε λεωφορείο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες και κάηκαν ζωντανοί. Οι δύο εκρήξεις συνέβησαν με διαφορά μερικών λεπτών.
    Η τρίτη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου -το οποίο οδηγούσε καμικάζι- έγινε στην περιοχή Ντορμίζ στο νότιο Κιρκούκ κοντά σε αστυνομική περίπολο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν τουλάχιστον έξι.

    Απανωτά σαμποτάζ

    Πριν από μερικές ημέρες πολύνεκρη επίθεση έγινε και στο Αμιρλί που βρίσκεται κοντά στο Κιρκούκ, λίγους μήνες πριν από το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της πλούσιας σε πετρελαιοκοιτάσματα περιοχής του Κιρκούκ. Η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει την απόδοση της περιοχής στην αυτόνομη κουρδική διοίκηση, όπως και οι αντάρτες -οι δύο δεν διατηρούν οποιαδήποτε σχέση, επίσημα τουλάχιστον. Τέσσερα χρόνια μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, η πλούσια σε πετρέλαια περιοχή του Κιρκούκ με δυνατότητα παραγωγής 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, δεν μπορεί να εξάγει ούτε ένα βαρέλι πετρέλαιο. Οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες και τα σαμποτάζ των ανταρτών στους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου καθημερινά. Η εξαγωγή πετρελαίου από το Κιρκούκ θα μπορούσε να γίνει μέσω του αγωγού του Μπάιτζι. Τον Οκτώβριο του 2006, το δίκτυο των αγωγών ανατινάχθηκε από αντάρτες. Μέχρι και σήμερα ο αγωγός δεν είναι ακόμη σε λειτουργία.

    Η προστασία των αγωγών

    Ο AMEPIKANOΣ αντισυνταγματάρχης Τζακ Πρίτσαρντ έχει αναθέσει σε μια ειδική ταξιαρχία την προστασία των αγωγών από τις επιθέσεις των ανταρτών, αλλά και τις κλοπές από τις συμμορίες των λαθρεμπόρων. Κάπου 5.000 Ιρακινοί στρατιώτες ελέγχουν επίσης τους αγωγούς που διασχίζουν τα χωριά της περιοχής. Από αυτούς πάντως -λέει ο Πρίτσαρντ- μόνο τέσσερις από τούς επτά λόχους είναι αποτελεσματικοί, για τους υπόλοιπους υπάρχουν υποψίες ότι μετέχουν στις επιχειρήσεις δολιοφθοράς των ανταρτών.

    Ένας Ιρακινός στρατιωτικός εξηγεί πάντως τη δυσκολία που έχουν οι κυβερνητικοί στρατιώτες να φρουρούν τους αγωγούς που περνούν κοντά στα σπίτια τους ή τα χωριά τους. «Όλος ο κόσμος μάς γνωρίζει. Αν τους πιάσουμε, θα στραφούν εναντίον μας, καθώς ξέρουν πού μένουμε εμείς και οι οικογένειές μας», λέει.

    Η έλλειψη υποστήριξης από την ιρακινή κυβέρνηση των δυνάμεων που φρουρούν τους αγωγούς επιδεινώνει το πρόβλημα. «Οι στρατιώτες υποχρεώνονται σε πολλές περιπτώσεις να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τα αναγκαία για την εργασία τους μέσα, ακόμη και τη βενζίνη, για να κινούν τα στρατιωτικά οχήματα», λέει ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής Σάνι Λι. «Δεν έχουν ουδεμία βοήθεια από το κράτος. Τίποτα», προσθέτει.

    Παραπομπή

    Καταβύθιση πριν 10.000 χρόνια

    Καταβύθιση πριν 10.000 χρόνια

    Λίθινα εργαλεία ηλικίας 10 χιλιάδων χρόνων εντοπίστηκαν, μετά από υποβρύχια έρευνα στην περιοχή "Άσπρος" του Ακάμα". Αυτά τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως αυτή η προ-νεολιθική θέση ήταν αρκετές φορές μεγαλύτερη από ό,τι σώζεται σήμερα στο κομμάτι της ακτής που δεν καταβυθίστηκε στη θάλασσα. Η πλουσιότερη σε ευρήματα περιοχή εντοπίστηκε σε βάθος 10 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε απόσταση 100 μέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα τόσο πρώιμης χρονολόγησης βυθισμένα στη θάλασσα.

    Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

    Με λίγα λόγια, πριν 10 χιλιάδες χρόνια, η ακτή στην υπό αναφορά περιοχή ήταν 100 μέτρα πιο μέσα από τη σημερινή της θέση, αλλά καταβυθίστηκε λόγω λιωσίματος των παγετώνων και των συνεπειών που ακολούθησαν. Δηλαδή, ανέβηκε η στάθμη των νερών της θάλασσας και "βύθισε" τη στεριά. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και με την εκδήλωση (σε πόσα χρόνια άραγε;) του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πριν το 2004, πολύ λίγα πράγματα ήταν γνωστά για τις προ-νεολιθικές θέσεις στο νησί. Η ανακάλυψη δύο νέων θέσεων το 2004, μιας στον "Άσπρο" του Ακάμα και μιας στο "Nissi Beach" στην Αγία Νάπα άρχισαν να ρίχνουν νέο φως σε αρχαιολογικές θέσεις της Κύπρου, που χρονολογούνται 10.500 ως 12.500 χρόνια πριν από σήμερα. Τότε για πρώτη φορά έφταναν στο νησί τροφοσυλλέκτες μέσω της θάλασσας της ανατολικής Μεσογείου. Στη διάρκεια μιας ψυχρής κλιματικής αλλαγής από το 10800 ως το 9600 π.Χ., η στάθμη της θάλασσας ήταν 60 ως 70 μέτρα χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα. Ολόκληρες περιοχές της ακτής καταβυθίστηκαν κατά το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων και τη μετάβαση στην Ολόκαινη περίοδο, κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια, όταν επικράτησαν θερμότερες κλιματικές συνθήκες. Επομένως, όσον αφορά αυτή την πρώιμη περίοδο, ό,τι βλέπουμε στην αρχαιολογική μαρτυρία στις σημερινές ακτές, όπως στον Άσπρο και στο "Nissi Beach", είναι μόνο η "κορυφή του παγόβουνου".

    Έρευνα με δύτες

    Η έρευνα της προ-νεολιθικής θέσης στον Άσπρο διευθύνεται από κοινού από τον κ. Albert J. Ammerman, καθηγητή της έδρας O/ Connor του Πανεπιστημίου Colgate (Hamilton, New York) και τον κ. Παύλο Φλουρέντζο, Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η υποβρύχια έρευνα διενεργήθηκε από μια ομάδα εννέα δυτών, από την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επικεφαλής του προγράμματος καταδύσεων ήταν ο Δρ Tim Turnbull από τη Νέα Υόρκη. Αρχαιολογικός υπεύθυνος των καταδύσεων ήταν ο κ. Duncan Howit Marshall. Τα λίθινα εργαλεία μελετούνται από την κα Carole McCartney.

    Παραπομπή

    Παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗE: Γκι-μουν καλεί Ταλάτ

    Παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗE: Γκι-μουν καλεί Ταλάτ


    Προσωπικά παρενέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προς τον Τ/Κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να αποδεχθεί την πρόσκληση του Τάσσου Παπαδόπουλου για απευθείας συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.

    Με χθεσινή του δήλωση, ο κ. Μπαν Γκι-μουν ανέφερε ότι τηλεφώνησε στον κ. Ταλάτ την περασμένη Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Η Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού απέφυγε στην αρχή να ανακοινώσει την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ταλάτ. Φαίνεται, όμως, ότι στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και ο κ. Μπαν προέβη σε σχετική δήλωση. Η απάντηση που έδωσε ο Τ/Κ ηγέτης στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δεν κατέστη γνωστή. Διπλωματικοί κύκλοι, όμως, θεωρούν σίγουρο πως η τ/κ πλευρά θα προσέλθει για συνομιλίες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Ιουλίου στην Τουρκία. Σε μια από τις σπάνιες δηλώσεις του για το Κυπριακό και την πορεία του διακοινοτικού διαλόγου ο Μπαν Γκι-μουν ανέφερε τα εξής: "Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της κατάστασης στην Κύπρο. Ως Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών εμπλέκομαι σε συζητήσεις με πολλούς ηγέτες της διεθνούς κοινότητας. Μιλώ μαζί τους στο τηλέφωνο και τους συναντώ προσωπικά"... "δεν ανακοινώνω τις επαφές μου αυτές"... "και γι΄ αυτό ορισμένοι δημοσιογράφοι μού έχουν αναφέρει ότι είμαι ένας απρόσωπος Γ.Γ.. Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι είμαι πολύ ενεργός στο παρασκήνιο. Είχα μια καλή συνομιλία και πάλι με έναν από τους (ηγέτες) στο κυπριακό πρόβλημα, τον κ. Ταλάτ, νομίζω την περασμένη Παρασκευή και συνεχίζω να ενθαρρύνω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εμπλακούν σε διάλογο. Και αυτό θα συνεχίσω να πράττω".

    Τα Ηνωμένα Έθνη και οι μεσολαβητές είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την προσωρινή, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόρριψη από τον κ. Ταλάτ της πρόσκλησης του κ. Παπαδόπουλου για απευθείας συνάντηση, με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να αρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Όπως έχει γράψει και την περασμένη εβδομάδα ο "Π" οι πιέσεις των μεσολαβητών προς τον Τ/Κ ηγέτη για συνάντηση εδώ και τώρα είναι διαρκείς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το τηλεφώνημα του κ. Μπαν Γκι-μουν της περασμένης Παρασκευής. Η συνομιλία τους, όμως, δεν ανακοινώθηκε, προφανώς διότι ο ΟΗΕ δεν επιθυμούσε σε αυτό το στάδιο να αποδοθεί έστω και εμμέσως ευθύνη στον Τ/Κ ηγέτη ή την τουρκική πλευρά ευρύτερα. Ο "Π" αντιλαμβάνεται ότι για το τηλεφώνημα δεν είχε ενημερωθεί ούτε η ε/κ πλευρά. Στο τέλος τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να προβεί ο Γ.Γ. στην ανωτέρω σύντομη και "ουδέτερη" δήλωση, ίσως σε μια τελευταία προσπάθεια άσκησης πιέσεων προς τον Τ/Κ ηγέτη. Ο κ. Ταλάτ, όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν αρνήθηκε τις συναντήσεις. Χρησιμοποίησε, όμως, τη ματαίωση του αγώνα Τσετίνκαγια - Λούτον ως πρόφαση, για να αναβάλει μερικές ημέρες ή εβδομάδες τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στους διπλωματικούς κύκλους πιστεύουν ότι το τετ-α-τετ θα καταστεί δυνατό πριν το τέλος Ιουλίου. Στα κατεχόμενα, όμως, πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις τοποθετούν τη συνάντηση εντός του Αυγούστου, όταν θα έχει σχηματισθεί, όπως πιστεύουν, νέα Κυβέρνηση στην Τουρκία.


    Στασιμότητα βλέπει η VPRC

    Στασιμότητα βλέπει η VPRC

    Το σοκ που προκάλεσε στο πανελλήνιο η καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας δεν μεταφράζεται προς το παρόν σε παράγοντα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, λέει η VPRC.

    Η νέα δημοσκόπηση που διεξάγει ανά μήνα η εταιρεία για ραδιοφωνικό σταθμό δεν καταγράφει σημαντικές διαφορές για τον Ιούλιο.

    Έτσι η κυβερνητική παράταξη διατηρεί προβάδισμα τεσσάρων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ (42,5% έναντι 38,5%), αν και οι δύο υποχωρούν κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο.

    Μισή μονάδα «κέρδισε» το ΚΚΕ που έφτασε το 7,4%, στάσιμος στο 4,5% έμεινε ο Συνασπισμός και υποχώρηση μισής μονάδας στο 3,5% υπέστη και ο ΛΑΟΣ. Στα ίσως ενδιαφέροντα η μισή μονάδα που κέρδισαν τα «λοιπά κόμματα».

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει σε ποσοστό 49% ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 25%.

    Καυτή επικαιρότητα

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της VPRC οι πολίτες θεωρούν ότι η καταπάτηση των δασών δεν τιμωρείται σχεδόν ποτέ (80%), ενώ παραδέχονται σε ποσοστό 74% (!) ότι σέβονται από λίγο ως καθόλου τα δάση. Άλλο 60% εκτιμά ότι τα αυθαίρετα είναι δύσκολο να κατεδαφιστούν.

    Για την καταστροφή της Πάρνηθας ενώ η πλειοψηφία έχει πειστεί ότι υπήρξαν κρίσιμες καθυστερήσεις στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (63%), δεν πιστεύει ότι είναι θέμα κυβέρνησης (65%) και αποδίδει μεγαλύτερη ευθύνη κατά σειρά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Πυροσβεστική, το υπουργείο Εσωτερικών και τέλος τη ΔΕΗ.

    Παραπομπή


    Γκιούλ: "Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα καταρρεύσουν αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί για προμήθεια όπλων στους αντάρτες του ΠΚΚ"

    Γκιούλ: "Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα καταρρεύσουν αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί για προμήθεια όπλων στους αντάρτες του ΠΚΚ"

    Ο Γκιούλ δήλωσε πως οι σχέσεις Τουρκιάς-ΗΠΑ θα δεχτούν ανεπανόρθωτο πλήγμα, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για προμήθεια όπλων στους Κούρδους αντάρτες του ΠΚΚ.

    Όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως "οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, αλλά όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν πως οι ομολογίες των Κούρδων ανταρτών που πρόσφατα αυτομόλησαν στην Τουρκιά είναι αρκετά πειστικές."

    "οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να προμηθεύουν στα φανερά το ΠΚΚ με όπλα. Ίσως να πρόκειται για προσχεδιασμένο σενάριο με στόχο την υποβάθμιση των διμερών σχέσεων. Εάν όμως αποδειχθεί πως οι πληροφορίες ευσταθούν, οι σχέσεις μας θα καταρρεύσουν."

    "η Άγκυρα πρόσεξε πως πολλές φορές τα όπλα που προορίζονται για τον ιρακινό στρατό καταλήγουν στα χέρια των Κούρδων ανταρτών. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται κακοπροαίρετα, αλλά είναι επακόλουθο της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ."

    Ο Γκιούλ απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση των τούρκικων δυνάμεων στο Ιράκ τον ερχόμενο μήνα και αρκέστηκε στην δήλωση πως "όλα μπορούν να αλλάξουν αναλόγως των περιστάσεων."

    Παραπομπή

    Ιορδανία: Υπέρ της πρότασης Μπους για το Μεσανατολικό ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ

    Ιορδανία: Υπέρ της πρότασης Μπους για το Μεσανατολικό ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ

    «Θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας την πρόταση για τη σύγκληση διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Μπους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του.

    «Η πρόσκληση ανοίγει την πόρτα για να πετύχουμε τον πραγματική και εφικτή πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία και στην πορεία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στην παλαιστινιακή γη», είπε ο ιορδανός μονάρχης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Καναδά, χαιρετίζοντας τη δήλωση του προέδρου Μπους ότι η κυβέρνηση του θα διαθέσει φέτος επιπλέον 190 εκατομμύρια δολάρια για οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Σε μία προσπάθεια με στόχο να ενισχύσει τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς έναντι των αντιπάλων του της ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς, ο πρόεδρος Μπους πρότεινε την σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης το φθινόπωρο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Ο πρόεδρος Μπους είπε επίσης ότι η Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις θα προεδρεύσει στη συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν μόνο χώρες που υποστηρίζουν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    Παραπομπή

    Διπλωματικό «πινγκ-πονγκ» παίζουν Λονδίνο και Μόσχα για την υπόθεση Λιτβινένκο

    Διπλωματικό «πινγκ-πονγκ» παίζουν Λονδίνο και Μόσχα για την υπόθεση Λιτβινένκο
    Απελάσεις διπλωματών

    Με το ίδιο νόμισμα αναμένεται να απαντήσει το Κρεμλίνο στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία με φόντο τη δαιδαλώδη υπόθεση της δολοφονίας του Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Η Μόσχα μιλά για «σοβαρές συνέπειες». Δεν θα απολογηθούμε λέει ο Γκόρντον Μπράουν...

    Λονδίνο και Μόσχα βρίσκονται στο χείλος διπλωματικής κρίσης εξαιτίας της ρωσικής απόρριψης του αιτήματος να εκδοθεί στη Βρετανία ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος απεβίωσε στις 23 Νοεμβρίου στο Λονδίνο σε ηλικία 43 ετών έπειτα από δηλητηρίαση με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-2.

    Έπειτα από πολύμηνες έρευνες η βρετανική Δικαιοσύνη «έδειξε» ως ένοχο τον Ρώσο Αντρέι Λουγκοβόι, ο οποίος είχε διατελέσει επίσης πράκτορας της KGB και σήμερα δραστηριοποιείται στη Ρωσία ως επιχειρηματίας. Ωστόσο, το Κρεμλίνο επικαλείται το ρωσικό Σύνταγμα και δεν δίνει το «πράσινο φως» για την προσαγωγή του σε δίκη στη Βρετανία.

    Στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στον Βλ.Πούτιν η κυβέρνηση Μπράουν προχώρησε την Τρίτη στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, ανακοινώνοντας παράλληλα -σε πρώτη φάση- την επιβολή περιορισμών στη χορήγηση βίζας σε Ρώσους αξιωματούχους που επιθυμούν να επισκεφθούν τη Βρετανία.

    Και οι τέσσερις απελεθάντες διπλωμάτες ανήκουν σε διάδοχες υπηρεσίες της KGB, καθαρή ένδειξη κατά την εφημερίδα TheZ Guardian ότι οι βρετανικές Αρχές έχουν σοβαρές υποψίες πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ανάμειξη στη δολοφονία.

    «Όταν διαπράττεται μία δολοφονία σε βρετανικό έδαφος, πρέπει να αναληφθεί δράση» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός τη Δευτέρα επισκεπτόμενος τη Γερμανία. Διεμήνυσε πως η Βρετανία δεν θα απολογηθεί για τις απελάσεις, λέγοντας ταυτόχρονα πως η χώρα του επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και ελπίζει σε σύντομη επίλυση της υπόθεσης.

    Η Μόσχα μιλά όμως για «σοβαρές συνέπειες» και αναμένεται να προχωρήσει με τη σειρά της σε απελάσεις Βρετανών διπλωματών. Σύμβουλος του Κρεμλίνο δήλωσε στον Guardian ότι στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης επικρατεί «οργή» και κατηγόρησε το Λονδίνο για «ιμπεριαλιστική» συμπεριφορά.

    Οι ρωσικές δικαστικές Αρχές έχουν προτείνει στη Βρετανία να δικαστεί ο Αντρέι Λοτγκοβόι στη χώρα του εάν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, γεγονός που οι Βρετανοί απορρίπτουν τονίζοντας πως δεν έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για αμεροληψία και Δικαιοσύνη.

    Από πλευράς του, ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία Λιτβινένκο κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» και επιμένει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

    Παραπομπή

    Τελεσίδικο "όχι" της Ρωσίας για Κόσοβο

    Τελεσίδικο "όχι" της Ρωσίας για Κόσοβο

    Οριστικό "οχι" είπε η Ρωσία στο αμερικανο-ευρωπαϊκό σχέδιο απόφασης για το μέλλον του Κοσόβου που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αντικαταστήσει την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο.

    Η ρωσική απάντηση στο αναθεωρημένο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας θέτει τη Δύση σε δίλημμα για το εάν θα πρέπει να οργανώσει ψηφοφορία στην οποία η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο ή να ακολουθήσει ένα δρόμο προς την ανεξαρτησία, εκτός του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι το κείμενο αποτελεί μια συγκαλυμμένη κίνηση προς την ανεξαρτησία, παρά το γεγονός ότι προβλέπει επιπλέον 120 ημέρες συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

    "Οι συνέπειες της απόφασης αυτής-εάν ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι πιθανότητες γι΄αυτό είναι μηδενικές- θα είναι ότι σε 120 ημέρες από τώρα θα λέμε ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι κάναμε πριν από τέσσερις μήνες", τόνισε ο Τσούρκιν.

    Παραπομπή

    Ιαπωνία: Επιφύλαξη για το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού στη Β. Κορέα

    Ιαπωνία: Επιφύλαξη για το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού στη Β. Κορέα

    Με επιφύλαξη δέχθηκε η Ιαπωνία και αντέδρασε προσεκτικά στη διακοπή της λειτουργίας του βασικότερου πυρηνικού εργοστασίου της Βόρειας Κορέας, πιστεύοντας πως η Πιονγιάνγκ θα διατυπώσει νέες απαιτήσεις στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις.

    "Πιστεύω πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν γιατί η Βόρεια Κορέα συνηθίζει να κάνει μια κίνηση για να πάρει κάτι άλλο σε αντάλλαγμα", τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Ασο.

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν χθες τη διαδικασία διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου του Γιονγκμπιόν, ως πρώτο βήμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας όπως συμφωνήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

    Ο Ασο επισήμανε ακόμα πως η πρώτη φάση της συμφωνίας αυτής προβλέπει επίσης το κλείσιμο άλλων τεσσάρων πυρηνικών εγκαταστάσεων κάτι που δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Ο νέος γύρος των συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη στο Πεκίνο, παρουσία εκπροσώπων της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, οι οποίοι θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της αποπυρηνικοποίησης.

    Παραπομπή

    12.000 Ιάπωνες έχουν καταφύγει στα κέντρα υποδοχής των σεισμοπλήκτων

    12.000 Ιάπωνες έχουν καταφύγει στα κέντρα υποδοχής των σεισμοπλήκτων

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 12.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στα ειδικά κέντρα υποδοχής των σεισμοπλήκτων που συγκροτήθηκαν μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που προκάλεσε τον θάνατο εννιά ατόμων, τον τραυματισμό 1000 και την καταστροφή εκατοντάδων κτιρίων στην επαρχία Νιγκάτα.
    Η ανησυχία των κατοίκων επιτείνεται από τους συνεχείς μετασεισμούς αλλά και τους φόβους πρόκλησης κατολισθήσεων λόγω των βροχοπτώσεων που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

    Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμμένες διακοπές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης,ύδρευσης και παροχής αερίου,αλλά και μικρή διαρροή ραδιενέργειας μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής,που είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο.
    Από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους εννιά ηλικιωμένοι και ένας αγνοείται,ανακοίνωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας.

    Οι κάτοικοι ανησύχησαν και από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι -Καρίβα με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή 1200 λίτρων ύδατος που περιείχε ραδιενεργά στοιχεία . Το μολυσμένο νερό διέρρευσε στη θάλασσα, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον,δήλωσε εκπρόσωπος του εργοστασίου.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν πάντως σήμερα ότι θα ενισχύσουν την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων, που παράγουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
    Από τον σεισμό καταστράφηκαν ολοσχερώς 342 σπίτια και υπέστησαν ζημιές άλλα 430,σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

    «Η καταστροφή ήταν χειρότερη από ότι είχαμε προβλέψει» λέει ο δήμαρχος του Καζιβαζάκι,Χιρόσι Κάεντα."Αν κατορθώσουμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πολλοί κάτοικοι,και αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» πρόσθεσε.
    Οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές κρατώντας πλαστικά μπουκάλια για να πάρουν πόσιμο νερό ενώ οι περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους λόγω των συνεχών μετασεισμών.


    Παραπομπή

    Εννέα νεκροί και πολλοί τραυματίες από τον σεισμό στην Ιαπωνία

    Εννέα νεκροί και πολλοί τραυματίες από τον σεισμό στην Ιαπωνία

    ΕΝΝΕΑ νεκροί και περισσότεροι από 900 τραυματίες είναι σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ο απολογισμός των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε χθες την περιοχή Νιγκάτα της κεντρικής Ιαπωνίας.
    Από το σεισμό καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια.

    Στην περιοχή, στην οποία συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί, άρχισε να βρέχει, εντείνοντας τους φόβους για κατολισθήσεις οι οποίες είναι πιθανό να προστεθούν στο σκηνικό της καταστροφής.
    Στην περιφέρεια της Νιγκάτα από το σεισμό διακόπηκε η υδροδότηση ενώ 25.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Ο πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε διέκοψε την εκστρατεία του για τις βουλευτικές εκλογές για να επιθεωρήσει τις καταστροφές.
    Η περιοχή Νιγκάτα επλήγη τον Οκτώβριο του 2004 από σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 65 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 3.000.

    Παραπομπή

    Αντίστροφα μετράει η Τουρκία για την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Ιουλίου

    Αντίστροφα μετράει η Τουρκία για την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Ιουλίου

    Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής βρίσκεται η Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται σίγουρος για τη νίκη του.

    Τα βλέμματα στρέφονται στο πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές ισορροπίες την επομένη των εκλογών. Τα κύρια θέματα στην εκλογική ατζέντα είναι οι σχέσεις ισλαμιστών-κεμαλιστών και το Κουρδικό, με τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις τους στην Οικονομία και τις σχέσεις τις χώρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

    Σε μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν ανέβασε τον πήχη λέγοντας ότι αναμένει εκλογικό ποσοστό άνω του 34%.

    Στελέχη του ισλαμιστικού κόμματος πάντως εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό ενδέχεται να κυμανθεί σε επίπεδα άνω του 40%.

    Με αυτή την εκλογική δύναμη ο κ. Ερντογάν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία, έχοντας στην Εθνοσυνέλευση περίπου 310-315 βουλευτές σε σύνολο 550. Ο αριθμός αυτός πάντως απέχει από τις 367 έδρες, πλειοψηφία ικανή για να προωθήσει χωρίς προσκόμματα συνταγματικές αλλαγές και να αλλάξει τη μορφή του τουρκικού πολιτεύματος.

    Ο αριθμός των εδρών που θα πάρει το AKP στη νέα Εθνοσυνέλευση θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την εκλογική δύναμη του τρίτου κόμματος και τους ανεξάρτητους που στηρίζονται από το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

    Δεύτερο κόμμα προβλέπεται ότι θα είναι το κεμαλιστικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό 20-25%.

    Μάχη για να ξεπεράσει το όριο του 10%, ώστε να εισέλθει ως τρίτη πολιτική δύναμη στη νέα Εθνοσυνέλευση δίνουν οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το οποίο ίσως φθάσει και το 15%.

    Το μέχρι πρόσφατα πολλά υποσχόμενο κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεχμέτ Αγάρ, μάλλον δεν ξεπερνάει στο όριο του 10%, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των ανεξάρτητων υποψηφίων που στηρίζει το κουρδικό DTP, καθώς η παρουσία έως και 40 Κούρδων βουλευτών θα αλλάξει ριζικά το σκηνικό στη νέα Εθνοσυνέλευση.

    Το DTP κατέρχεται στις εκλογές στηρίζοντας ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του 10%, καθώς το κόμμα έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στην κατοικούμενη από Κούρδους ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, ωστόσο στο σύνολο της επικράτειας δεν ξεπερνά το όριο αυτό του εκλογικού νόμου.

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι στην Κωνσταντινούπολη κατέρχεται υποψήφιος που διεκδικεί την ψήφο των εθνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής. Πρόκειται για τον πανεπιστημιακό Μπασκίν Οράν.

    Παραπομπή

    Πολιτική ανατροπή χωρίς κυβερνητική αλλαγή αν νικήσει ο Ερντογάν

    Πολιτική ανατροπή χωρίς κυβερνητική αλλαγή αν νικήσει ο Ερντογάν


    Οι τρεις πολιτικοί πόλοι που προβάλουν από την εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής στην Τουρκία είναι οι ισλαμιστές του Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι κεμαλιστές και σε διαφορετική κλίμακα οι Κούρδοι, οι οποίοι όμως αγγίζουν δυναμικά ευαίσθητες εθνικές χορδές του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

    Εκτός απροόπτων, το νέο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία την επομένη των εκλογών εκτιμάται ότι θα καθιερώσει διά παντός το μετριοπαθές πολιτικό Ισλάμ μεταξύ των κυρίαρχων κέντρων εξουσίας της χώρας.

    Τα άλλα δύο μεγάλα κέντρα εξουσίας, οι στρατιωτικοί και οι επιχειρηματίες, γνωρίζουν την πραγματικότητα αυτή, με τους μεν πρώτους να θέλουν να αντιδράσουν αλλά να μην έχουν την αποτελεσματικότητα του παρελθόντος, τους δε τελευταίους να έχουν συμφιλιωθεί με τη «νέα τάξη πραγμάτων», δεδομένων των επιτυχιών της κυβέρνησης στην Οικονομία και των ανοιγμάτων της προς την ΕΕ.

    Αυτή ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη ποιοτική αλλαγή στον πυρήνα του ιδιότυπου τουρκικού πολιτικού συστήματος.

    Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στις επιτυχίες της στην οικονομία και την πολιτική σταθερότητα, αποφεύγοντας την κατά μέτωπο σύγκρουση, ακόμη και όταν ο στρατός απηύθυνε την προειδοποίηση –τελεσίγραφο πραξικοπήματος για την ακρίβεια- στις 27 Απριλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει την αλλοίωση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

    Λίγες ημέρες μετά την μεσονύκτια εκείνη προειδοποίηση, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Το περιεχόμενο της δίωρης εκείνης συνάντησης δεν έγινε ποτέ γνωστό. Έκτοτε όμως δεν υπήρξε δημόσια σύγκρουση των δύο αντρών. Ορισμένοι Τούρκοι αναλυτές κάνουν μάλιστα λόγο για «μεγάλο συμβιβασμό».

    Μέχρι σήμερα το πολιτικό Ισλάμ εθεωρείτο η «άλλη Τουρκία», η παραδοσιακή, αυτή που έλκει την καταγωγή της από την οθωμανική παράδοση. Πολλοί προβλέπουν ότι οι εκλογές αυτές θα επικυρώσουν μία μεταστροφή ρόλων με την κεμαλική Τουρκία, η οποία θα είναι αυτή που θα «διεκδικεί» πλέον το χαρακτηρισμό της «άλλης Τουρκίας».

    Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή τουλάχιστον εκείνοι που τον συμβουλεύουν, φαίνεται ότι έχουν καταλάβει τις συντελούμενες αλλαγές στην τουρκική κοινωνία. Αφήνουν το χρόνο να «δουλέψει» ως σύμμαχός τους, βλέποντας το κύμα που σηκώνει η σταδιακή, πλην όμως σταθερή, διείσδυση του πολιτικού Ισλάμ στα κοινωνικά στρώματα. Για το λόγο αυτό δεν επέλεξαν τη μετωπική σύγκρουση, αλλά «ροκανίζουν» το κεμαλικό καθεστώς.

    Σε αντίθεση το κεμαλιστικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επεδίωξε τη σύγκρουση, στηρίζοντας ανοικτά τις παρεμβατικές επιλογές των «σκληρών» του Γενικού Επιτελείου υπέρ του κοσμικού κράτους και τις πιέσεις τους για τη διά των όπλων λύση του Κουρδικού προβλήματος.

    Σε αυτό το σκηνικό αλλαγών συντελούν καταλυτικά ως μόνιμη πληγή επί ένα τέταρτο του αιώνα οι συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες

    Παραπομπή

    Το Κουρδικό ρίχνει βαριά τη σκιά του στις τουρκικές εκλογές

    Το Κουρδικό ρίχνει βαριά τη σκιά του στις τουρκικές εκλογές

    Μόνιμη πληγή πλέον επί ένα τέταρτο του αιώνα, οι συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες στιγματίζουν και αυτή την εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία.

    Η επομένη των εκλογών αναμένεται να βρει την τουρκική Εθνοσυνέλευση με μέλη που εκφράζουν κουρδικές θέσεις, για πρώτη φορά από την καθαίρεση, σύλληψη και φυλάκιση των Κούρδων βουλευτών το 1994.

    Κι αυτό σε μία στιγμή που Αγκυρα απειλεί με εισβολή στο βόρειο Ιράκ για επιχειρήσεις κατά των ανταρτών και το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ εξελίσσεται σε εθνικό κέντρο των Κούρδων όλων των χωρών της περιοχής, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πολίτες της Τουρκίας.

    Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι Κούρδους υποψηφίους εντός της Τουρκίας υποστηρίζει και το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, έχοντας κυρίως ερείσματα στα ισχνά αστικά στρώματα των Κούρδων.

    Οι Κούρδοι υποψήφιοι είναι ιδαίτερα ισχυροί στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και τις μεγαλουπόλης της δυτικής Τουρκίας, στις περιοχές όπου η παρουσία του κουρδικού στοιχείου είναι έντονη.

    Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το γεγονός ότι στις εν λόγω περιφέρειες μοναδικοί αντίπαλοι των Κούρδων είναι οι ισλαμιστές του ΑΚΡ, οι οποίοι επιμελώς αποφεύγουν να αρθρώνουν εθνικιστικό λόγο. Ερείσματα στους Κούρδους έχουν τα κόμματα που απηχούν θέσεις εκτός της επίσημης γραμμής του κεμαλικού κατεστημένου. Στις περιοχές αυτές το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει από ισχνή έως ανύπαρκτη εκλογική βάση.

    Περισσότεροι από 60 Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν φέτος τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τους αντάρτες του ΡΚΚ εντός των τουρκικών συνόρων.

    Στην κλιμάκωση του Κουρδικού δεν επενδύουν μόνον οι Κούρδοι υποψήφιοι αλλά και οι Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Η σύγκρουση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τις οποίες κατηγορούν για υποδαύλιση του προβλήματος, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το πολιτικό μοτίβο πάνω στο οποίο αρθρώνουν τον λόγο τους οι Τούρκοι εθνικιστές.

    Οι ίδιοι βρίσκουν ερείσματα και μεταξύ των κεμαλιστών και των κύκλων που προσβλέπουν σε μία επέμβαση των στρατιωτικών (συν τη μικρή πλην όμως δυναμική ομάδα των Τούρκων εθνικοσοσιαλιστών του Εργατικού Κόμματος, που αυτοπροβάλλονται ως μαοϊκοί αριστεροί). Ως εκ τούτου το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το MHP ηχεί ως ένα πιθανό σενάριο που δεν εκπλήσσει.

    Σκιά που δεν μπορούν να αποτάξουν από πάνω τους οι εθνικιστές είναι η μαφιόζικη δράση στελεχών τής παράταξης, οι οποίοι συμμετείχαν στον βρώμικο πόλεμο κατά των Κούρδων με το «αζημίωτο».

    Αφού έμεινε σχεδόν πέντε χρόνια εκτός Εθνοσυνέλευσης, διάστημα κατά το οποίο αμβλύνθηκαν οι αρνητικές εντυπώσεις του σκανδάλου από την εμπλοκή των Γκρίζων Λύκων στο κοινό ποινικό έγκλημα, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης προσδοκά τώρα να επιστρέψει με αιχμή του λόγου του το Κουρδικό.

    Για να επιτύχει το σκοπό αυτό ο ηγέτης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί υπόσχεται «φωτιά και τσεκούρι» στους Κούρδους αυτονομιστές και μοιράζει στα πλήθη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις σκοινί, μακάβριος πολιτικός συμβολισμός για να δείξει την αποφασιστικότητά του ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή για να εκτελέσει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν.


    Παραπομπή


    Η αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσε τον Υμηττό από την καταστροφή

    Η αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσε τον Υμηττό από την καταστροφή
    Άγγιξαν τα σπίτια οι φλόγες

    Η αυτοθυσία των αδρών της Πυροσβεστικής και των εθελοντών σε συνδυασμό με την αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσαν τον Υμηττό από την καταστροφή, καθώς η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία και όλοι μιλούν για εμπρησμό.

    Η φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει η Αθήνα: στους μποτιλιαρισμένους δρόμους, από τη στιγμή που έκλεισε η Λεωφόρος Κατεχάκη, μπλοκάρισαν ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ παρά τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς αποδείχθηκε ότι στον Υμηττό δεν υπήρχαν αρκετά πυροσβεστικά σε επιφυλακή ώστε να επέμβουν άμεσα.

    Έτσι, όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», μια φωτιά που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μέσα σε λίγα λεπτά κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους, απείλησε σπίτια στον Καρέα, στην Καισαριανή και στον Βύρωνα.

    Στον χώρο της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, βρέθηκαν 4 εμπρηστικοί μηχανισμοί, ενώ στην περιοχή κάτοικοι και πυροσβέστες είδαν δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανή τύπου εντούρο χωρίς πινακίδες να την εγκαταλείπουν με ταχύτητα. Η αστυνομία, όμως, έχασε μέσα από τα χέρια της τους δύο υπόπτους.

    Η Τροχαία που ανέλαβε να διευκολύνει τα οχήματα της Πυροσβεστικής να φτάσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα κατάφερε να δημιουργήσει ένα κομφούζιο άνευ προηγουμένου με αποτέλεσμα τα περισσότερα οχήματα να φτάσουν με καθυστέρηση 45 λεπτών έως μιας ώρας.

    Έτσι, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος επέλεξε τη λύση των ρίψεων νερού από 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα. Η πυρκαγιά όμως που έφτανε τα πρώτα σπίτια του Βύρωνα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τα εναέρια μέσα αφού από μια λανθασμένη εκτίμηση θα μπορούσε να πέσουν τόνοι νερού σε κατοικημένη περιοχή ή στους πολίτες που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες.

    Δεν είναι η πρώτη φορά, δυστυχώς, που η πυρκαγιά απειλεί τον Υμηττό.

    Όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι των όμορων δήμων, οι καταπατητές έχουν βάλει στο στόχαστρο το βουνό εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και η πολυϊδιοκτησία, η οποία βάζει φρένο στα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών και οδηγεί σταδιακά στην καταστροφή του δάσους.

    Newsroom ΔΟΛ

    Παραπομπή

    Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά σε Καλαβασό και Ασγάτα

    Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά σε Καλαβασό και Ασγάτα

    Λάρνακα: Υπό έλεγχο έχει τεθεί χθες βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Καλαβασού, δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζιή. Σύμφωνα με την κ. Κεμιτζιή, οι άνεμοι είχαν κοπάσει από αργά το απόγευμα γεγονός, που έκανε τη δουλειά των πυροσβεστών πιο εύκολη. Πρόσθεσε ωστόσο πως στην περιοχή θα παραμείνουν πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία και θα συνεχίσουν να ρίχνουν νερό ώστε να κατασβηστεί πλήρως η πυρκαγιά, ενώ θα παραμείνουν στον χώρο ολόκληρο το βράδυ για τυχόν αναζωπύρωσή της.

    Οπως ανέφερε η κ. Κεμιτζιή, οι κάτοικοι της Καλαβασού και της Ασγάτας έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, τα οποία τους είχαν δοθεί το μεσημέρι οδηγίες να τα εκκενώσουν.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι η πυρκαγιά «βρίσκεται υπό έλεγχο». Ο Υπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται από το μεσημέρι στην περιοχή Καλαβασού, συντονίζοντας με όλους τους αρμόδιους φορείς τις προσπάθειες των πυροσβεστών να κατασβήσουν τελείως τη πυρκαγιά.

    Παραπομπή

    Δεν φιλοδοξώ να είμαι Πρόεδρος μιας οποιασδήποτε λύσης, αλλά φιλοδοξώ να παραδώσω στο λαό μια καλή και βιώσιμη λύση

    Δεν φιλοδοξώ να είμαι Πρόεδρος μιας οποιασδήποτε λύσης, αλλά φιλοδοξώ να παραδώσω στο λαό μια καλή και βιώσιμη λύση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν προσφέρεται να δεχθεί να υπογράψει μια ολέθρια για την Κύπρο διευθέτηση, προσθέτοντας ότι εάν αυτό δυσαρεστεί κάποιους, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο πολιτικού σχεδιασμού ή πυξίδα στρατηγικής και τακτικής.

    ''Εάν κάποιοι θέλουν να με κατηγορούν ως αδιάλλακτο ή να με θεωρούν εμπόδιο στην υλοποίηση των οποιωνδήποτε σχεδιασμών τους για την Κύπρο, δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω, εν γνώσει μου, σε μια απαράδεκτη λύση του Κυπριακού, απλώς και μόνο για να εξασφαλίσω εύφημη μνεία και να αποσπάσω πιστοποιητικά καλής, δήθεν, διαγωγής'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, που πραγματοποιήθηκε ψες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν φιλοδοξεί να είναι Πρόεδρος μιας οποιασδήποτε λύσης, αλλά φιλοδοξεί να παραδώσει στο λαό μια καλή και βιώσιμη λύση.

    ''Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς'', είπε, ''μια γενιά περαστική από αυτό τον τόπο, να καταδικάσουμε αυτούς που θάρθουν, με την υπογραφή μιας οποιασδήποτε λύσης του εθνικού μας θέματος, απλώς για να κλείσει το κυπριακό πρόβλημα''.

    Πρόσθεσε ότι ''αν ο στόχος είναι να κλείσουμε το Κυπριακό, για να μην υπάρχει πια Κυπριακό, αν ο στόχος είναι να λέμε ''ναι'' εκεί που πρέπει να πούμε ''όχι'', τότε είχαμε μια ευκαιρία το 2004 και έχουμε και τώρα την ευκαιρία, εάν και εφόσον βέβαια αποδεχθούμε όλα όσα θέλει και απαιτεί η τουρκική πλευρά''.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι ''κάτι τέτοιο δεν είναι ευκαιρία λύσης, αλλά είναι ευκαιρία διάλυσης'', προσθέτοντας ότι ''όσοι ακόμα πιστεύουν ότι το 2004 χάσαμε μια ευκαιρία, η αλήθεια είναι ότι χάσαμε μια ευκαιρία να χαθούμε, ως κράτος και ως Ελληνισμός στην Κύπρο''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''η απροθυμία μας να συγκατατεθούμε σε μια στρεβλή και ετοιμόρροπη διευθέτηση, δεν μπορεί να ερμηνεύεται κακόβουλα από κάποιους ως απροθυμία μας να συνεργαστούμε για εξεύρεση μιας λύσης''.

    ''Ποια λύση, στοιχειωδώς ορθή και δίκαιη μας προσφέρθηκε, και εμείς την απορρίψαμε; Ποια λύση, λειτουργική και βιώσιμη, σχεδιάστηκε, και εμείς την αρνηθήκαμε; Ποιες πραγματικές ευκαιρίες αφήσαμε να περάσουν, ποιες πρωτοβουλίες αποφύγαμε, ποιες αδιαλλαξίες επιδείξαμε ή ποιες παράλογες αξιώσεις προβάλαμε, για να δικαιολογούνται κάποιοι να μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε λύση;'', διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Είπε ότι ''αυτό που πραγματικά δεν θέλουμε είναι μια διευθέτηση που να δικαιώνει πλήρως το θύτη και να αδικεί απολύτως το θύμα'', συμπληρώνοντας ότι ''αυτό που πραγματικά απορρίπτουμε, είναι μια ρύθμιση που να νομιμοποιεί το έγκλημα της Τουρκίας και να μονιμοποιεί, με ωραιολογίες, τις συνέπειες της εισβολής''.

    Αναφερόμενος στο μοντέλο λύσης που στοχεύει η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε: ''Μένουμε σταθεροί και ειλικρινείς στην επιδίωξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλά, δεν δεχόμαστε λύση μιας συγκα-λυμμένης διχοτομικής συνομοσπονδίας. Επιζητούμε μια λύση που να επανενώνει το λαό και τη χώρα μας, την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Αλλά, απορρίπτουμε μια λύση διχαστική, αδιέξοδη και απειλητική για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού''.

    ''Προσωπικά, δεν προσφέρομαι να δεχθώ και να προσυπογράψω μια ολέθρια για την Κύπρο διευθέτηση. Εάν αυτό δυσαρεστεί κάποιους, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο πολιτικού σχεδιασμού ή πυξίδα στρατηγικής και τακτικής. Εάν κάποιοι θέλουν να με κατηγορούν ως αδιάλλακτο ή να με θεωρούν εμπόδιο στην υλοποίηση των οποιωνδήποτε σχεδιασμών τους για την Κύπρο, δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω, εν γνώσει μου, σε μια απαράδεκτη λύση του Κυπριακού, απλώς και μόνο για να εξασφαλίσω εύφημη μνεία και να αποσπάσω πιστοποιητικά καλής, δήθεν, διαγωγής'', τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Συνέχισε λέγοντας: ''Δεν φιλοδοξώ να είμαι Πρόεδρος μιας οποιασδήποτε λύσης. Φιλοδοξώ να παραδώσω στο λαό μια καλή και βιώσιμη λύση. Έστω, μια λύση πικρή και οδυνηρή, μια λύση συμβιβασμού. Αλλά που να είναι, τουλάχιστον, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση''.

    Σε ό,τι αφορά τις επετείους τους πραξικοπήματος και της εισβολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η λήθη είναι επιλογή, η θύμηση είναι χρέος και χρέος μας είναι να θυμόμαστε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, να θυμόμαστε την προδοσία της 15ης Ιουλίου του 1974 και το αποτρόπαιο τουρκικό έγκλημα της 20ης Ιουλίου, να θυμόμαστε τη μακάβρια αφετηρία της τραγωδίας μας''.

    Διεμήνυσε, επίσης, ότι ''από την επώδυνη θύμηση αυτής της τραγωδίας πρέπει να αναχωρούμε, όχι συντετριμμένοι και απελπισμένοι, αλλά αμετάκλητα αποφασισμένοι να θωρακίζουμε, συνεχώς και με έργα, τη δημοκρατία μας και να διεκδικούμε, με πίστη και αισιοδοξία, το δίκαιό μας''.

    Κατέληξε λέγοντας ότι ''χρέος όλων μας είναι να μην λυγίσουμε, να μην γονατίσουμε, αλλά να μοχθούμε και να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας, για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, για ένα καλύτερο και ευτυχέστερο αύριο για την πατρίδα μας''.

    Παραπομπή