Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Διπλωματικό «πινγκ-πονγκ» παίζουν Λονδίνο και Μόσχα για την υπόθεση Λιτβινένκο

Διπλωματικό «πινγκ-πονγκ» παίζουν Λονδίνο και Μόσχα για την υπόθεση Λιτβινένκο
Απελάσεις διπλωματών

Με το ίδιο νόμισμα αναμένεται να απαντήσει το Κρεμλίνο στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία με φόντο τη δαιδαλώδη υπόθεση της δολοφονίας του Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Η Μόσχα μιλά για «σοβαρές συνέπειες». Δεν θα απολογηθούμε λέει ο Γκόρντον Μπράουν...

Λονδίνο και Μόσχα βρίσκονται στο χείλος διπλωματικής κρίσης εξαιτίας της ρωσικής απόρριψης του αιτήματος να εκδοθεί στη Βρετανία ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος απεβίωσε στις 23 Νοεμβρίου στο Λονδίνο σε ηλικία 43 ετών έπειτα από δηλητηρίαση με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-2.

Έπειτα από πολύμηνες έρευνες η βρετανική Δικαιοσύνη «έδειξε» ως ένοχο τον Ρώσο Αντρέι Λουγκοβόι, ο οποίος είχε διατελέσει επίσης πράκτορας της KGB και σήμερα δραστηριοποιείται στη Ρωσία ως επιχειρηματίας. Ωστόσο, το Κρεμλίνο επικαλείται το ρωσικό Σύνταγμα και δεν δίνει το «πράσινο φως» για την προσαγωγή του σε δίκη στη Βρετανία.

Στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στον Βλ.Πούτιν η κυβέρνηση Μπράουν προχώρησε την Τρίτη στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, ανακοινώνοντας παράλληλα -σε πρώτη φάση- την επιβολή περιορισμών στη χορήγηση βίζας σε Ρώσους αξιωματούχους που επιθυμούν να επισκεφθούν τη Βρετανία.

Και οι τέσσερις απελεθάντες διπλωμάτες ανήκουν σε διάδοχες υπηρεσίες της KGB, καθαρή ένδειξη κατά την εφημερίδα TheZ Guardian ότι οι βρετανικές Αρχές έχουν σοβαρές υποψίες πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ανάμειξη στη δολοφονία.

«Όταν διαπράττεται μία δολοφονία σε βρετανικό έδαφος, πρέπει να αναληφθεί δράση» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός τη Δευτέρα επισκεπτόμενος τη Γερμανία. Διεμήνυσε πως η Βρετανία δεν θα απολογηθεί για τις απελάσεις, λέγοντας ταυτόχρονα πως η χώρα του επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και ελπίζει σε σύντομη επίλυση της υπόθεσης.

Η Μόσχα μιλά όμως για «σοβαρές συνέπειες» και αναμένεται να προχωρήσει με τη σειρά της σε απελάσεις Βρετανών διπλωματών. Σύμβουλος του Κρεμλίνο δήλωσε στον Guardian ότι στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης επικρατεί «οργή» και κατηγόρησε το Λονδίνο για «ιμπεριαλιστική» συμπεριφορά.

Οι ρωσικές δικαστικές Αρχές έχουν προτείνει στη Βρετανία να δικαστεί ο Αντρέι Λοτγκοβόι στη χώρα του εάν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, γεγονός που οι Βρετανοί απορρίπτουν τονίζοντας πως δεν έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για αμεροληψία και Δικαιοσύνη.

Από πλευράς του, ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία Λιτβινένκο κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» και επιμένει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: