Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Γκιούλ: "Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα καταρρεύσουν αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί για προμήθεια όπλων στους αντάρτες του ΠΚΚ"

Γκιούλ: "Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα καταρρεύσουν αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί για προμήθεια όπλων στους αντάρτες του ΠΚΚ"

Ο Γκιούλ δήλωσε πως οι σχέσεις Τουρκιάς-ΗΠΑ θα δεχτούν ανεπανόρθωτο πλήγμα, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για προμήθεια όπλων στους Κούρδους αντάρτες του ΠΚΚ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως "οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, αλλά όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν πως οι ομολογίες των Κούρδων ανταρτών που πρόσφατα αυτομόλησαν στην Τουρκιά είναι αρκετά πειστικές."

"οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να προμηθεύουν στα φανερά το ΠΚΚ με όπλα. Ίσως να πρόκειται για προσχεδιασμένο σενάριο με στόχο την υποβάθμιση των διμερών σχέσεων. Εάν όμως αποδειχθεί πως οι πληροφορίες ευσταθούν, οι σχέσεις μας θα καταρρεύσουν."

"η Άγκυρα πρόσεξε πως πολλές φορές τα όπλα που προορίζονται για τον ιρακινό στρατό καταλήγουν στα χέρια των Κούρδων ανταρτών. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται κακοπροαίρετα, αλλά είναι επακόλουθο της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ."

Ο Γκιούλ απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση των τούρκικων δυνάμεων στο Ιράκ τον ερχόμενο μήνα και αρκέστηκε στην δήλωση πως "όλα μπορούν να αλλάξουν αναλόγως των περιστάσεων."

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: