Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Η αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσε τον Υμηττό από την καταστροφή

Η αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσε τον Υμηττό από την καταστροφή
Άγγιξαν τα σπίτια οι φλόγες

Η αυτοθυσία των αδρών της Πυροσβεστικής και των εθελοντών σε συνδυασμό με την αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσαν τον Υμηττό από την καταστροφή, καθώς η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία και όλοι μιλούν για εμπρησμό.

Η φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει η Αθήνα: στους μποτιλιαρισμένους δρόμους, από τη στιγμή που έκλεισε η Λεωφόρος Κατεχάκη, μπλοκάρισαν ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ παρά τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς αποδείχθηκε ότι στον Υμηττό δεν υπήρχαν αρκετά πυροσβεστικά σε επιφυλακή ώστε να επέμβουν άμεσα.

Έτσι, όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», μια φωτιά που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μέσα σε λίγα λεπτά κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους, απείλησε σπίτια στον Καρέα, στην Καισαριανή και στον Βύρωνα.

Στον χώρο της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, βρέθηκαν 4 εμπρηστικοί μηχανισμοί, ενώ στην περιοχή κάτοικοι και πυροσβέστες είδαν δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανή τύπου εντούρο χωρίς πινακίδες να την εγκαταλείπουν με ταχύτητα. Η αστυνομία, όμως, έχασε μέσα από τα χέρια της τους δύο υπόπτους.

Η Τροχαία που ανέλαβε να διευκολύνει τα οχήματα της Πυροσβεστικής να φτάσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα κατάφερε να δημιουργήσει ένα κομφούζιο άνευ προηγουμένου με αποτέλεσμα τα περισσότερα οχήματα να φτάσουν με καθυστέρηση 45 λεπτών έως μιας ώρας.

Έτσι, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος επέλεξε τη λύση των ρίψεων νερού από 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα. Η πυρκαγιά όμως που έφτανε τα πρώτα σπίτια του Βύρωνα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τα εναέρια μέσα αφού από μια λανθασμένη εκτίμηση θα μπορούσε να πέσουν τόνοι νερού σε κατοικημένη περιοχή ή στους πολίτες που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες.

Δεν είναι η πρώτη φορά, δυστυχώς, που η πυρκαγιά απειλεί τον Υμηττό.

Όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι των όμορων δήμων, οι καταπατητές έχουν βάλει στο στόχαστρο το βουνό εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και η πολυϊδιοκτησία, η οποία βάζει φρένο στα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών και οδηγεί σταδιακά στην καταστροφή του δάσους.

Newsroom ΔΟΛ

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: