Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Νέα εκατόμβη στο Κιρκούκ - 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους

Νέα εκατόμβη στο Κιρκούκ - 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους

Τουλάχιστον 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 180 τραυματίστηκαν χθες σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε αγορά κοντά στο γραφείο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης στο γραφείο του κόμματος ανέφεραν ότι από την έκρηξη προκλήθηκε κρατήρας βάθους αρκετών μέτρων. Περισσότερα από 20 αυτοκίνητα καταστράφηκαν και δύο κτίρια κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στην εμπορική συνοικία Ισκάν, κοντά σε καταστήματα και ένα γκαράζ λεωφορείων.

Σύμφωνα με εικονολήπτη του πρακτορείου Reuters από την έκρηξη του φορτηγού δεκάδες αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά, ενώ επιβάτες παγιδεύτηκαν σε λεωφορείο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες και κάηκαν ζωντανοί. Οι δύο εκρήξεις συνέβησαν με διαφορά μερικών λεπτών.
Η τρίτη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου -το οποίο οδηγούσε καμικάζι- έγινε στην περιοχή Ντορμίζ στο νότιο Κιρκούκ κοντά σε αστυνομική περίπολο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν τουλάχιστον έξι.

Απανωτά σαμποτάζ

Πριν από μερικές ημέρες πολύνεκρη επίθεση έγινε και στο Αμιρλί που βρίσκεται κοντά στο Κιρκούκ, λίγους μήνες πριν από το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της πλούσιας σε πετρελαιοκοιτάσματα περιοχής του Κιρκούκ. Η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει την απόδοση της περιοχής στην αυτόνομη κουρδική διοίκηση, όπως και οι αντάρτες -οι δύο δεν διατηρούν οποιαδήποτε σχέση, επίσημα τουλάχιστον. Τέσσερα χρόνια μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, η πλούσια σε πετρέλαια περιοχή του Κιρκούκ με δυνατότητα παραγωγής 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, δεν μπορεί να εξάγει ούτε ένα βαρέλι πετρέλαιο. Οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες και τα σαμποτάζ των ανταρτών στους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου καθημερινά. Η εξαγωγή πετρελαίου από το Κιρκούκ θα μπορούσε να γίνει μέσω του αγωγού του Μπάιτζι. Τον Οκτώβριο του 2006, το δίκτυο των αγωγών ανατινάχθηκε από αντάρτες. Μέχρι και σήμερα ο αγωγός δεν είναι ακόμη σε λειτουργία.

Η προστασία των αγωγών

Ο AMEPIKANOΣ αντισυνταγματάρχης Τζακ Πρίτσαρντ έχει αναθέσει σε μια ειδική ταξιαρχία την προστασία των αγωγών από τις επιθέσεις των ανταρτών, αλλά και τις κλοπές από τις συμμορίες των λαθρεμπόρων. Κάπου 5.000 Ιρακινοί στρατιώτες ελέγχουν επίσης τους αγωγούς που διασχίζουν τα χωριά της περιοχής. Από αυτούς πάντως -λέει ο Πρίτσαρντ- μόνο τέσσερις από τούς επτά λόχους είναι αποτελεσματικοί, για τους υπόλοιπους υπάρχουν υποψίες ότι μετέχουν στις επιχειρήσεις δολιοφθοράς των ανταρτών.

Ένας Ιρακινός στρατιωτικός εξηγεί πάντως τη δυσκολία που έχουν οι κυβερνητικοί στρατιώτες να φρουρούν τους αγωγούς που περνούν κοντά στα σπίτια τους ή τα χωριά τους. «Όλος ο κόσμος μάς γνωρίζει. Αν τους πιάσουμε, θα στραφούν εναντίον μας, καθώς ξέρουν πού μένουμε εμείς και οι οικογένειές μας», λέει.

Η έλλειψη υποστήριξης από την ιρακινή κυβέρνηση των δυνάμεων που φρουρούν τους αγωγούς επιδεινώνει το πρόβλημα. «Οι στρατιώτες υποχρεώνονται σε πολλές περιπτώσεις να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τα αναγκαία για την εργασία τους μέσα, ακόμη και τη βενζίνη, για να κινούν τα στρατιωτικά οχήματα», λέει ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής Σάνι Λι. «Δεν έχουν ουδεμία βοήθεια από το κράτος. Τίποτα», προσθέτει.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: