Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Στους 51 οι νεκροί από τις φωτιές - Πύρινα μέτωπα παντού

Στους 51 οι νεκροί από τις φωτιές - Πύρινα μέτωπα παντού

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στη Λακωνία και την Ηλεία.

Οι αριθμός των νεκρών στην Πελοπόννησο ανέρχεται στους 51 -η πυροσβεστική υπηρεσία πάντως κάνει λόγο για 47 νεκρούς. Συγκεκριμένα 12 νεκροί προέρχονται από τη Μάκιστο, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά, 13 στη Ζαχάρω από την Αρτέμιδα, 2 από τη Σμέρνα, το Ξηροχώρι, το Βρεστό, το Λογγό, από ένα στο Χρυσοχώρι, τη Σκλήβα. Τέσσερις νεκροί εντοπίστηκαν επίσης στην Αμαλιάδα και άλλοι τόσοι στο Λεοντάρι Αρκαδίας. Ένας νεκρός υπάρχει στη Μεγαλόπολη.

Έξι άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στην Αρεόπολη την Παρασκευή.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στον Αγιο Ιωάννη Αλιβερίου στην Ευβοία, όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά.

Δεκάδες άτομα νοσηλεύονται επίσης σε νοσοκομεία της Ηλείας και της Αχαΐας με εγκαύματα.

Τα μέτωπα των πυρκαγιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα στην Πελοπόννησο και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα είναι στον Ταΰγετο, στην Καλλιθέα του Πάρνωνα, στη Μεταξάδα της Μεσσηνίας και στην Μεγαλόπολη.

Στη Μεγαλόπολη εκκενώθηκαν τουλάχιστον 15 χωριά, ενώ κινδυνεύει άμεσα και η πόλη της Μεγαλόπολης. Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς το Λεοντάρι Φαλαισίας, του οποίου σχεδιάζεται η εκκένωση, στη Μαραθούσα καίγονται σπίτια, ενώ σύμφωνα και με το δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα καίγονται σπίτια στις παρυφές της πόλης.

Σπίτια καίγονται και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, με την φωτιά να βρίσκεται κοντά στο χωριό Οιχαλία. Η φωτιά είναι κοντά στην Καλαμάτα.

Φωτιά εκδηλώθηκε μεταξύ των χωριών Αγίου Βασιλείου και Πελάγους στην Τρίπολη, απειλώντας τη βιομηχανική περιοχή. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφού οι φλόγες πέρασαν μέσα από την βιομηχανική ζώνη.

Ο εθνικός δρόμος από Τρίπολη προς Καλαμάτα είναι κλειστός. Τα αεροσκάφη είναι καθηλωμένα και δεν συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς στη Μεγαλόπολη λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ο νομάρχης Αρκαδίας Δημ. Κωνσταντόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και τον κ. Φούρλα και επιστρέφει στην Τρίπολη προκειμένου να υπογράψει το αίτημα για κήρυξη του νομού Αρκαδίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Φωτιά εκδηλώθηκε και στον δήμο Τεγέας στην Αρκαδία. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή κοντά στο χωριό Μανθηρέα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Εστία φωτιάς έχει εκδηλωθεί και στην περιοχή Λευκάκια κοντά στο Ναύπλιο.

Στην Αρκαδία έσπευσε ελικόπτερο Σινούκ προκειμένου να απεγκλωβίσουν κόσμο από την περιοχή Τουρκόλακα. Δεν κατόρθωσε όμως να προσγειωθεί λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Ο νομός Αρκαδίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στα Κρέστενα διατάχθηκε η εκκένωση της πόλης και το βράδυ το μέτωπο της πυρκαγιάς άρχισε να καί σπίτια χωρίς να υπάρχει κανένα μέσο να σταματήσει την καταστροφική μανία της φωτιάς.

Σύμφωνα με κατοίκους, περίπου 200 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή Περιστέρι Αμαλιάδος.

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Βούντενη της Πάτρας, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Πάτρας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ξέσπασε πυρκαγιά στον Υμηττό, στα όρια του δήμου Βύρωνα. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και αεροπλάνα.

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, όπου εκφράζονται φόβοι και για θύματα.

Νέα μέτωπα ξέσπασαν και στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Στην Κόρινθο εκκενώθηκαν τρία χωριά.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε λόγο για «εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση», η οποία δεν προβλέπεται να καλυτερεύσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πυρκαγιά στο Αλιβέρι

Πύρινα μέτωπα και στο Αλιβέρι, όπου εκκενώθηκαν έξι χωριά, ενώ περίπου 320 άτομα έφυγαν με φέρι μπόουτ από το Αλιβέρι. Οι φλόγες βρίσκονται λίγα μέτρα έξω από την πόλη.

Φωτιά εκδηλώθηκε και στα Στύρα στην Εύβοια, όπου πολλοί παραθεριστές αναχωρούσαν από την Παρασκευή το βράδυ με έκτακτα δρομολόγια πλοίων για την Αγία Μαρίνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Στυραίων, Ταμυναίων, Αμαρυνθίων και Κονιστρών του νομού Ευβοίας.

Κατοικίες κάηκαν και στα ορεινά Στύρα. Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ οι πύρινες γλώσσες είχαν ήδη φτάσει έξω από το χωριό, το εγκατέλειψαν και οι κάτοικοι. Η φωτιά πέρασε στο Νημποριό με κατεύθυνση προς τη νότια Εύβοια.

Στην Πελοπόννησο 233 χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς και τρία στην Εύβοια, ενώ έχουν καταστραφεί 270 στήλοι.

Σε έκτακτη ενημέρωση νωρίς το πρωί του Σαββάτου, το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε ότι στη μάχη της πυρόσβεσης έχει ριχτεί το σύνολο των εναέριων μέσων, που επιχειρούν στη βάση Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου (19 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα).

Την Κυριακή αναμένονται δύο ακόμη πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, που ανταποκρίθηκε αμέσως στο χθεσινό κάλεσμα της Ελλάδας προς τις χώρες της ΕΕ για βοήθεια. Η Γαλλία στέλνει επίσης 73 δασοκομάντος. Παράλληλα, εξετάζεται η προσφορά τριών ελικοπτέρων από ιδιώτη.

Η Νορβηγία έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας ένα αεροπλάνο, η Γερμανία τρία ελικόπτερα, όσα και η Ολλανδία. Η Ισπανία στέλνει δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, όπως και η Ιταλία. Η Κύπρος στέλνει πέντε οχήματα με 30 δασοπυροσβέστες. Νορβηγία και Σλοβενία στέλνουν από ένα ελικόπτερο, ενώ η Σερβία στέλνει 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Λακωνία και την Ηλεία καθιστούσαν απαγορευτική τη συνδρομή των αεροσκαφών και οι ρίψεις νερού γίνονταν μόνο από ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία 500 επιπλέον στρατιώτες θα επιχειρούν την Κυριακή σε αρκετά μέτωπα της χώρας.

Τραγωδία στη Μάκιστο

Αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της, ηλικίας τεσσάρων έως 10 ετών, βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου μία γυναίκα σε ύψωμα 5 χλμ. από το χωριό Μάκιστος.

Η γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά προσπάθησαν να διαφύγουν από τις φλόγες, αλλά η φωτιά τους πρόλαβε. Λίγα μέτρα πιο μακριά βρέθηκαν άλλες τέσσερις σοροί, ενώ στην ίδια περιοχή έξι κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί όταν εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στο δρόμο που οδηγούσε στο χωριό.

Νεκροί βρέθηκαν και τρεις πυροσβέστες λίγα μέτρα πιο πέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα όχημα συγκρούστηκε με το πυροσβεστικό όχημα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία, οι οδηγοί να εγκλωβιστούν και να βρουν τραγικό θάνατο.

Η ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στο σύνολο των νομών της Πελοπονήσσου, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Σάμο, την Ικαρία, την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη.

Πηγή: in.gr

Δέκα Κούρδοι αντάρτες και δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν

Δέκα Κούρδοι αντάρτες και δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν

Δέκα Κούρδοι αντάρτες και δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Uludere, πλησίον των τουρκο-ιρακινών συνόρων. Πρόκειται για τους περισσότερους νεκρούς σε μια σύγκρουση τους τελευταίους μήνες.

Αξιωματούχοι της περιοχής δεν έκαναν κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής για το επεισόδιο.

Πηγή: International Herald Tribune

Φωτιά στου Παπάγου

Φωτιά στου Παπάγου

ΦΩΤΙΑ ξέσπασε πριν από λίγο στον Υμηττό στην περιοχή μεταξύ Χολαργού και Παπάγου στο ύψος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η φωτιά είναι πάνω από το κοιμητήριο του Χολαργού και απειλεί σπίτια.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 πυροσβεστικά οχήματα, ένα αεροσκάφος canadair ένα ελικόπτερο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βοήθεια από το εξωτερικό

Βοήθεια από το εξωτερικό

Η ΓΑΛΛΙΑ είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό και την δριμύτητα των πυρκαγιών.

Η γαλλική βοήθεια περιλαμβάνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair και όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές δασικές πυρκαγιές, και εντός το πλαισίου των συμφωνιών ευρωπαϊκής συνεργασίας, η υπουργός Εσωτερικών (Μισέλ Αλιό-Μαρί) αποφάσισε την αποστολή σήμερα (Σάββατο) δύο Canadair με κλιμάκιο τεχνικής υποστήριξης για να συμμετάσχουν στις δυνάμεις που διεξάγουν τον αγώνα εναντίον των πυρκαγιών», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τα δύο αεροπλάνα θα προσγειωθούν αργά το απόγευμα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα Canadair θα τεθούν στη διάθεση των ελληνικών αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν πού θα χρησιμοποιηθούν, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Ερίκ Σουπρά, εκπρόσωπος της γαλλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Ασφάλειας.

Είναι η τρίτη φορά φέτος που η Γαλλία στέλνει αεροπλάνα στην Ελλάδα. Τις προηγούμενες είχαν σταλεί στην Πελοπόννησο, όπου είχαν πραγματοποιήσει συνολικά περίπου 200 ρίψεις νερού κάθε φορά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αναβλήθηκε το πρωτάθλημα

Αναβλήθηκε το πρωτάθλημα

Αναβλήθηκε η πρεμιέρα του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ με απόφαση της Superleague, λόγω της εθνικής τραγωδίας στη χώρα από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα με δεκάδες θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η ανακοίνωση της Superleague:

«Την ώρα που η χώρα βιώνει μια εθνική τραγωδία, είναι επιβεβλημένη η αναβολή της πρεμιέρας του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ. Με απόφαση της Superleague αναβάλλονται όλες οι σημερινές και αυριανές συναντήσεις της πρώτης αγωνιστικής».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στους 41 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα στην Πελοπόνησσο

Στους 41 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα στην Πελοπόνησσο

Αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στη Λακωνία και την Ηλεία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος οι νεκροί από τις πυρκαγιές είναι 37, ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχουν βρεθεί νέκροί άλλοι τέσσερις άνθρωποι.

Σε κάθε περίπτωση, 12 νεκροί προέρχονται από τη Μάκιστο, 11 από την Αρτέμιδα, 2 από τη Σμέρνα, 2 από το Ξηροχώρι, 2 από το Βρεστό και από ένας στη Σκλήβα, στο Λογγό και το Χρυσοχώρι.

Αλλοι έξι άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στη Μάνη.

[...]

Πηγή: in.gr

Ο Γκιούλ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στις ιρανικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ

Ο Γκιούλ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στις ιρανικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και υποψήφιος για την προεδρία της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στο ενδεχόμενο μιας επιχείρησης του Ιράν στο Βόρειο Ιράκ για την καταστολή του ΠΚΚ, δηλώνοντας πως η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορα της.


"Δυστυχώς οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας που υπάρχει στο Ιράκ και δρουν ελεύθερα στα βόρεια της χώρας,"δήλωσε χθες ο Γκιούλ. "Συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες. Επομένως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορα της και να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας της," πρόσθεσε.

Όπως ανέφεραν κουρδικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν διέσχισαν τα σύνορα και πέρασαν στο γειτονικό Ιράκ, όπου και βομβάρδισαν το όρος Kandil που φιλοξενεί βάσεις των Κούρδων ανταρτών. Τα ιρανικά στρατεύματα διείσδυσαν σε βάθος 5 χιλιομέτρων στο ιρακινό έδαφος, προξενώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Κουρδικές πηγές της περιοχής ισχυρίζονται πως το Ιράν κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο. Ήδη 2000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και να βρουν καταφύγιο στις πεδινές περιοχές.

Οι ιρανικές αρχές απέφυγαν να σχολιάσουν τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ. Την Τετάρτη απέρριψαν τις κατηγορίες πως διένειμαν φυλλάδια στα κουρδικά χωριά και καλούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή επίκειται στρατιωτική εισβολή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αμερικανικές ομάδες συλλογής πληροφοριών στο Ιράκ αναφέρουν πως η Τουρκία έχει ακόμη ανοικτή της επιλογή εισβολής στο Βόρειο Ιράκ.

"Η Τουρκία πιθανώς να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διαφυλάξει αυτό που θεωρεί ως συμφέρον της στο Βόρειο Ιράκ. Ο κίνδυνος μιας εισβολής για καταστολή του ΠΚΚ είναι ακόμη ορατός.

Πηγή: Todays Zaman


Στους 37 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα στην Πελοπόνησσο

Στους 37 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα στην Πελοπόνησσο

Αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στη Λακωνία και την Ηλεία. Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πύρινα μέτωπα στην Ηλεία και άλλα σημεία της Πελοπονήσσου. Στην Ηλεία σπεύδει το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Από το πρωί του Σαββάτου προωθούνται στις πληγείσες περιοχές για τον απεγκλωβισμό πολιτών, την αντιμετώπιση των καταστροφών πέντε ελικόπτερα σινούκ, τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα, όλα τα διαθέσιμα λεωφορεία και ασθενοφόρα, υδροφόρα οχήματα, οχήματα στάγιερ, γεωπροωθητές, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Σε ετοιμότητα τίθενται τα στρατιωτικά νοσοκομεία ενώ ιπτάμενα μέσα και εποχούμενοι περίπολοι θα πραγματοποιούν περιπολίες σε όλη την επικράτεια.

Στη Ζαχάρω βρίσκονται δύο ελικόπτερα Σικόρσκι προκειμένου να ερευνήσουν με τη χρήση των συσκευών εντοπισμού, με υπέρυθρες ακτίνες, για τυχόν εγκλωβισμένους.

Στη Σπάρτη πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Η κυκλοφορία στην περιοχή

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην Ηλεία από νωρίς το πρωί δόθηκε στην κυκλοφορία η επαρχιακή οδός Πύργου-Κυπαρισσίας, ενώ παραμένει κλειστή η οδός Κρεστένων-Ανδρίτσαινας.

Κλειστοί οι δρόμοι που περικλείονται μεταξύ των περιοχών Ζαχάρους-Ανδρίτσαινας-Κρέστενας. Έχει απαγορευτεί η προσβασιμότητα προς το χωρίο Δαφνούλα, ενώ από Ανδρίτσαινα προς Τρίπολη η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Λακωνίας η ΕΟ Σπάρτης-Καλαμάτας παραμένει κλειστή από το 24οχλμ έως το 39οχλμ.

Στο νομό Αρκαδίας παραμένει κλειστή η ΕΟ Τριπόλεως-Καλαμάτας από το 17οχλμ έως το 24οχλμ.

Πηγή: in.gr

ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο προτίθεται να πουλήσει εξαρτήματα αρμάτων μάχης στην Αίγυπτο και πυραύλους και καύσιμα στο Ισράηλ.

ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο προτίθεται να πουλήσει εξαρτήματα αρμάτων μάχης στην Αίγυπτο και πυραύλους και καύσιμα στο Ισράηλ.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πουλήσει στην Αίγυπτο εξαρτήματα για τα βαρέα άρματα μάχης M1 Εϊμπραμς καθώς και πυραύλους και καύσιμα στο Ισραήλ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να εκφράσει την αντίθεσή του στις πωλήσεις.

Το συμβόλαιο για τα εξαρτήματα που προορίζονται να εφοδιάσουν τα 125 M1A1 Εϊμπραμς, συμπαραγωγής με την Αίγυπτο, εκτιμάται στα 847 εκατομμύρια δολάρια.

Το M1A1 είναι ένα άρμα μάχης με κανόνι 120mm, το οποίο έχει αυτονομία για περισσότερα από 450 χιλιόμετρα και μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 70 χιλιόμετρα ανά ώρα στο δρόμο. Δοκιμάστηκε επιτυχώς κυρίως κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Το Πεντάγωνο πρότεινε επίσης να πουλήσει στο Ισραήλ 30 πυραύλους Χάρπουν οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν είτε από πλοίο είτε από υποβρύχιο είτε ακόμη και από αεροπλάνο, καθώς και 500 πυραύλους αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς AIM-9M Σάιντγουίντερ και 200 πυραύλους αέρος-αέρος Άμρααμ μέσου βεληνεκούς.

Το συμβόλαιο αυτό μπορεί να φθάσει έως και τα 334 εκατομμύρια δολάρια, αν το Ισραήλ ασκήσει όλα τα δικαιώματα.

Σε αυτά ενδέχεται να προστεθούν 308 εκατομμύρια δολάρια για κηροζίνη και ντίζελ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

BBC: Οι περισσότεροι νεκροί από φωτιές παγκοσμίως

BBC: Οι περισσότεροι νεκροί από φωτιές παγκοσμίως

Το ειδησεογραφικό βρετανικό πρακτορείο, BBC, κάνει λόγο για την πλέον «φονικότερη» μέρα παγκοσμίως λόγω πυρκαγιών.

Μεταξύ των νεκρών και ένας εθελοντής πυροσβέστης ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της μάχης με μια εκ των 100 εστιών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα ανέφερε ότι ο μεγάλος αριθμός των νεκρών έχει μετατρέψει αυτό που προηγουμένως θεωρείτο ως οικολογική καταστροφή σε τραγωδία.

Ακόμα, σημειώνει ότι εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία της Σκιάθου υπό τον φόβο των πυρκαγιών.

To CNN αναφέρει ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο Γάλλοι τουρίστες.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ