Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Ο Γκιούλ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στις ιρανικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ

Ο Γκιούλ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στις ιρανικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και υποψήφιος για την προεδρία της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στο ενδεχόμενο μιας επιχείρησης του Ιράν στο Βόρειο Ιράκ για την καταστολή του ΠΚΚ, δηλώνοντας πως η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορα της.


"Δυστυχώς οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας που υπάρχει στο Ιράκ και δρουν ελεύθερα στα βόρεια της χώρας,"δήλωσε χθες ο Γκιούλ. "Συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες. Επομένως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορα της και να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας της," πρόσθεσε.

Όπως ανέφεραν κουρδικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν διέσχισαν τα σύνορα και πέρασαν στο γειτονικό Ιράκ, όπου και βομβάρδισαν το όρος Kandil που φιλοξενεί βάσεις των Κούρδων ανταρτών. Τα ιρανικά στρατεύματα διείσδυσαν σε βάθος 5 χιλιομέτρων στο ιρακινό έδαφος, προξενώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Κουρδικές πηγές της περιοχής ισχυρίζονται πως το Ιράν κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο. Ήδη 2000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και να βρουν καταφύγιο στις πεδινές περιοχές.

Οι ιρανικές αρχές απέφυγαν να σχολιάσουν τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ. Την Τετάρτη απέρριψαν τις κατηγορίες πως διένειμαν φυλλάδια στα κουρδικά χωριά και καλούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή επίκειται στρατιωτική εισβολή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αμερικανικές ομάδες συλλογής πληροφοριών στο Ιράκ αναφέρουν πως η Τουρκία έχει ακόμη ανοικτή της επιλογή εισβολής στο Βόρειο Ιράκ.

"Η Τουρκία πιθανώς να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διαφυλάξει αυτό που θεωρεί ως συμφέρον της στο Βόρειο Ιράκ. Ο κίνδυνος μιας εισβολής για καταστολή του ΠΚΚ είναι ακόμη ορατός.

Πηγή: Todays Zaman


Δεν υπάρχουν σχόλια: