Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Πρόκληση από την ΠΓΔΜ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Πρόκληση από την ΠΓΔΜ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Σε μια προκλητική κίνηση για το θέμα της ονομασίας προχώρησε η ΠΓΔΜ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σρτζάν Κερίμ κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποκαλώντας τον πρόεδρο της «Μακεδονίας».

Η ελληνική αντιπροσωπεία αντέδρασε, υπενθυμίζοντας στον κ. Κερίμ τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία οποιαδήποτε αναφορά στη συγκεκριμένη χώρα γίνεται με την ονομασία FYROM.

Ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν πτοήθηκε, πάντως, σημειώνοντας ότι γνωρίζει τα ψηφίσματα, ωστόσο η αναφορά του σε «Μακεδονία» έγινε χάριν της αξιοπρέπειας της χώρας, όπως είπε.

Την σκυτάλη πήρε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα του ονομάζεται και θα ονομάζεται «Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το γεγονός, το υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την ΠΓΔΜ για προκλητική αδιαλλαξία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ο κ. Κερίμ, με την σημερινή του στάση, ενεργώντας καθ' υπόδειξιν της κυβέρνησής του, έπληξε ανεπανόρθωτα και για όσο χρόνο θα ασκεί τα καθήκοντα του, το κύρος και την αξιοπιστία του ως Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφού δεν σεβάστηκε αποφάσεις του ιδίου του οργάνου του οποίου προεδρεύει αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού τον οποίο έχει κληθεί να υπηρετήσει.

»Η απαράδεχτη στάση του κ. Κερίμ επιβεβαιώνει την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων. Επιβεβαιώνει την ελληνική επιχειρηματολογία. Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει. Αυτό επιβάλλει η υπεύθυνη θέση που έχει ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η ευθύνη για τις επιπτώσεις αυτής της αδιαλλαξίας θα ανήκει εξ' ολοκλήρου στην κυβέρνηση των Σκοπίων».

Πηγή: in.gr



Νέο ρεκόρ για το ευρώ που αναρριχήθηκε στα 1,4154 δολάρια

Νέο ρεκόρ για το ευρώ που αναρριχήθηκε στα 1,4154 δολάρια

ΝΕΟ θετικό και αρνητικό ρεκόρ για το ευρώ και το δολάριο αντίστοιχα. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έσπασε το φράγμα των 1,4130 δολαρίων και αναρριχήθηκε στο 1,4154. Την ώθηση έδωσαν δύο αμερικανικοί οικονομικοί δείκτες: o δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών και ο δείκτης μεταπωλήσεων κατοικιών.

Σημειώνεται ότι μεταξύ Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο «Κονφερενς Μπορντ», η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε κάτω από το 100, στο 99,8 συγκεκριμένα, από 105,6 προηγουμένως. Πολλοί ειδικοί προέβλεπαν ότι ο δείκτης δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 104,5.

Επίσης στα τέλη Αυγούστου και με χρονική αφετηρία τα τέλη Αυγούστου 2006 είχαν μεταπωληθεί περίπου 5,50 εκατομμύρια κατοικίες, ενώ κύκλοι στην αγορά ανέμεναν καλύτερη εξέλιξη, δηλαδή γύρω στις 5,55 εκατομμύρια κατοικίες.

«Αυτοί οι δείκτες θα ενθαρρύνουν την Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων», σχολιάζει ο Τζέημς Ο Σάλλιβαν, οικονομικός αναλυτής. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προσδοκίες του χρηματιστηρίου του Σικάγο με ενδείξεις που κάνουν λόγο για 70% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση από 4,75% σε 4,25%.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επείγουσα δράση του ΟΗΕ για την Μιανμάρ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επείγουσα δράση του ΟΗΕ για την Μιανμάρ


Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα για την "άμεση αποστολή" μιας ομάδας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.

"Το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αποστείλει αμέσως μια ομάδα του στην Μιανμάρ ανέφερε η Ιρένε Χαν, γενική γραμματέας της Οργάνωσης σε ανακοίνωσή της που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα από το Λονδίνο.

Η ομάδα αυτή "θα πρέπει να πάρει επείγοντα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Μιανμάρ και να αποφύγει τον κίνδυνο της βίας και της αιματοχυσίας", προστίθεται στο κείμενο.

Σήμερα η χούντα της Μιανμάρ ανέπτυξε στρατιώτες στην πρωτεύουσα Ραγκούν όπου και σήμερα έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επίσης όπως η αποστολή του ΟΗΕ "συζητήσει με τις αρχές της Μιανμάρ σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να επιλεγεί για να επιλυθούν τα παρόντα προβλήματα που σχετίζονται με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαωμάτων στη χώρα, όπου κρατείται και η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σουου Κίι καθώς και εκατοντάδες άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι".

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι "υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ασκηθούν έντονες πιέσεις κατά των διαδηλωτών και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα. Πρέπει να ειπωθεί με τον πιό αποφασιστικό τρόπο στην κυβέρνηση της Μιανμάρ ότι θα υποστεί σοβαρότατες συνέπειες εάν επαναλάβει τις αφόρητες πιέσεις και τη βία που εφάρμοσε το 1988", εκτίμησε η κ. Χαν η οποία καταλήγοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στο ζήτημα αυτό αφού "ασκεί μεγάλη πολιτική επιροή στη Μιανμάρ".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μεξικό-Συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε τρεις τόνους κοκαΐνη

Μεξικό-Συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε τρεις τόνους κοκαΐνη

Ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τρεις τόνους κοκαΐνη κατέπεσε στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο ανατολικό Μεξικό.

Όπως διέρρευσε από επίσημη πηγή, μόλις το ιδιωτικό αεροπλάνο εμφανίστηκε στα μεξικανικά ραντάρ να πετά μέσα στον εναέριο χώρο του Μεξικού, πολεμικά ελικόπτερα έσπευσαν να το περικυκλώσουν.

Στόχος των δύο πιλότων του ιδιωτικού αεριωθουμένου ήταν να μπορέσει να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Μερίντα, αντί της Κανκούν όπως προβλεπόταν αρχικώς.

Σύμφωνα με τη μεξικανική εφημερίδα Ρεφόρμα, οι πιλότοι επιχείρησαν τελικά μία αναγκαστική προσγείωση, που όμως είχε ατυχές αποτέλεσμα.

Οι μεξικανικές διωκτικές αρχές συνέλαβαν δύο άτομα -χωρίς να διευκρινίζεται αν ήταν επιβάτες ή συνεργοί των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στο μεξικανικό έδαφος- ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή

Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή

Συγκαλείται αύριο Τετάρτη, σε πρώτη συνεδρίαση, η νέα Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007.

Ο προσωρινός πρόεδρος του σώματος Γιώργος Σούρλας θα ανακοινώσει τον κατάλογο των εκλεχθέντων, και στη συνέχεια, οι βουλευτές θα δώσουν τον οριζόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο.

Την ορκωμοσία θα τελέσει ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναμένεται να απόσχουν από την ορκωμοσία και να καταθέσουν γραπτή δήλωση αντίρρησης στο θρησκευτικό όρκο, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να ορκιστούν «στην τιμή και στη συνείδησή τους».

Την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου της Βουλής, δηλαδή του προέδρου, 5 αντιπροέδρων, 3 κοσμητόρων και 6 γραμματέων. Ο κ. Δημήτρης Σιούφας έχει προταθεί από τη ΝΔ και αναμένεται να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της νέας Βουλής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Επεισόδια μεταξύ Αλβανών βουλευτών στη Βουλή των Σκοπίων

Επεισόδια μεταξύ Αλβανών βουλευτών στη Βουλή των Σκοπίων

ΣΕ «ΡΙΝΓΚ» μετατράπηκε σήμερα η αίθουσα της Βουλής της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νέο εκλογικό νόμο.

«Πρωταγωνιστές» των επεισοδίων, αναδείχθηκαν βουλευτές των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων, τα οποία έχουν έντονη αντιπαλότητα μεταξύ τους, καθώς και άνδρες της ασφάλειας Αλβανών βουλευτών.

Όλα άρχισαν όταν Αλβανός βουλευτής της συμπολίτευσης, εξαπέλυσε έντονες κατηγορίες κατά του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «DUI» του Αλί Αχμέτι, με αποτέλεσμα, δύο βουλευτές από τα αντίπαλα αλβανικά κόμματα να «έρθουν στα χέρια».

Στη συνέχεια, άνδρες της ασφάλειας του «DUI» χτύπησαν Αλβανό δημοσιογράφο από την ΠΓΔΜ, ο οποίος κάλυπτε τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ το σοβαρότερο επεισόδιο αποτέλεσε ο ξυλοδαρμός της αντιπροέδρου του «DUI» Τεούτα Αρίφι, μετά από έντονη λογομαχία με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «DPA» Μέντουχ Θάτσι.

Η κ. Αρίφι κατέληξε στο ιατρείο της Βουλής για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στη συνέχεια, εισήλθαν στη Βουλή αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσήγαγαν έναν άνδρα της ασφάλειας Αλβανού βουλευτή, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε όπλο.

Τα επεισόδια καταδίκασε, μεταξύ άλλων, και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επεσήμανε ότι τέτοιες ενέργειες βλάπτουν τις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της χώρας, καθώς και τη γενικότερη εικόνα της.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΕΕ αφαίρεσε την Τουρκία από το χάρτη της Ευρώπης που απεικονίζεται στα νέα νομίσματα ευρώ

Η ΕΕ αφαίρεσε την Τουρκία από το χάρτη της Ευρώπης που απεικονίζεται στα νέα νομίσματα ευρώ

Oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απομάκρυναν την Τουρκία από το χάρτη της Ευρώπης που απεικονίζεται στα νέα νομίσματα ευρώ, προκαλώντας αντιδράσεις ανάμεσα σε διάφορους κύκλους που θεωρούν τη συγκεκριμένη ενέργεια ως προϊδεασμό για το μέλλον της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε αρχικά να παρουσιάζονται στο χάρτη η Τουρκία και άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ευρώπη.

Το τελικό όμως σχέδιο που εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, στην ένταξη της οποίας στην Ένωση αντιτίθενται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Γαλλίας.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν προσβάλλεται από την συμπερίληψη στον χάρτη της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, καθώς και δικτατορικών καθεστώτων όπως αυτό της Λευκορωσίας ή αυταρχικών όπως της Ρωσίας. Αρνείται όμως να συμπεριλάβει μια δημοκρατική χώρα όπως η Τουρκία, με την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ," δήλωσαν σε κοινή δήλωσή τους οι Ιταλοί Ευρωβουλευτές Marco Cappato και Marco Pannella.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε πως το αρχικό σχέδιο που αναπαριστούσε και την Τουρκία διαφοροποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

"Το σχέδιο που υιοθετήθηκε δεν είναι ακριβώς αυτό που εισηγηθήκαμε...αλλά αυτό είναι το σχέδιο που έχουμε," είπε.

Το νέο σχέδιο του ευρώ χρησιμοποιήθηκε ήδη στα νομίσματα που κυκλοφόρησε η Σλοβενία, η οποία εντάχθηκε φέτος στην Ευρωζώνη. Τα νέα νομίσματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης από την Μάλτα και την Κύπρο, πιο αναμένεται να ενταχθούν στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008.

Πηγή: Reuteurs

Θα υπάρξει ανεξάρτητο Κόσοβο λέει προς πάσα κατεύθυνση η Κοντολίζα Ράις

Θα υπάρξει ανεξάρτητο Κόσοβο λέει προς πάσα κατεύθυνση η Κοντολίζα Ράις

Μόνο η ανεξαρτητοποίηση του Κόσοβου θα επιφέρει σταθερότητα στα Βαλκάνια, δηλώνει η Κοντολίζα Ράις μιλώντας στο Reuters. «Θα υπάρξει ανεξάρτητο Κόσσοβο» είναι το σαφές μήνυμα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών εν όψει των απευθείας συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας στη Νέα Υόρκη.

Σε συνέντευξή της στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο η Κοντολίζα Ράις δηλώνει ότι συνομιλίες που αρχίζουν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με μεσολάβηση της τρόικας έχουν κάποια ελπίδα να φθάσουν σε «φιλική έκβαση» ακόμη και εάν το Κόσοβο και η Σερβία δεν συμφωνήσουν επί του τελικού καθεστώτος.

«Όμως θα υπάρξει ανεξάρτητο Κόσοβο. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό. Είναι η μόνη λύση που είναι δυνητικά σταθεροποιητική για τα Βαλκάνια» λέει η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αντιπροσωπείες Βελιγραδίου και Πρίστινας έχουν την Παρασκευή τις πρώτες απευθείας συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο στη Νέα Υόρκη -στο περιθώριο της 62ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών- αφότου οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να δώσουν άλλη μία παράταση 120 ημερών στη διπλωματία για την εξεύρευση κοινά αποδεκτής λύσης.

Η περίοδος αυτή λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, οπότε και θα παραδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπανκ Γκι-μουν έκθεση των διαμεσολαβητικής τρόικας (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία). Η αλβανική πλευρά διά του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής θα προχωρήσει «εάν χρειαστεί» σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Τελικά θα κριθούμε θετικά...

Η Κοντολίζα Ράις μίλησε στο Reuters και για τις παρακαταθήκες που θα αφήσει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι η Ιστορία θα είναι απέναντι της πιο ευγενική από ότι οι σημερινοί επικριτές της.

«Είμαι υπερήφανη που ανατρέψαμε το Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά δεν το θεωρώ ως παρακαταθήκη, το θεωρώ ως ένα θέμα στο οποίο κάναμε το σωστό» είπε η Ράις απορρίπτοντας την άποψη κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και της πλειοψηφίας των Αμερικανών ότι η εισβολή στο Ιράκ, που μέχρι τώρα έχει κοστίσει τη ζωή 3.800 αμερικανών στρατιωτών και δεκάδων χιλιάδων ιρακινών πολιτών, ήταν λάθος.

«Δεν ανησυχώ για τις παρακαταθήκες μου, αλλά έχοντας ακόμα 14 μήνες ανησυχώ για αυτά που θα επιτύχουμε» συνεχίζει η Ράις, η οποία ήταν σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπους όταν άρχισε η εισβολή στο Ιράκ, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 421 δισεκατομμύρια δολάρια και για την οποία ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείεται να ζητήσει άλλα 200 δισεκατομμύρια, ενώ βρίσκεται υπό πίεση για τη μερική έστω απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τις 169.000 που υπηρετούν στο Ιράκ.

Η Ράις υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπους έχει πάρει πολλές δύσκολες, ιστορικές αποφάσεις μετά το 2001, οι οποίες τελικά θα κριθούν θετικά.

«Οι ιστορικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο και είμαι βέβαιη ότι οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα και η κρίση της Ιστορίας, σπάνια ταυτίζονται» δηλώνει και όταν ερωτάται για την κριτική που ασκείται ότι ως υπουργός διορθώνει τα λάθη που έκανε ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, απαντά ότι τα πράγματα είναι αντίστροφα.

«Αντίθετα νομίζω ότι δρέπω τους καρπούς των αποφάσεων που ελήφθησαν όταν ήμουν σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Αμερική είναι πολύ πιθανό να μείνει στο Ιράκ για πολύ καιρό και θα αυτό θα είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή γενικά.

Πηγή: in.gr

Βολές από την Αντιπολίτευση, ικανοποίηση από την Εκκλησία για το τέλος του βιβλίου

Βολές από την Αντιπολίτευση, ικανοποίηση από την Εκκλησία για το τέλος του βιβλίου

Η κυβέρνηση παραπλάνησε τους πολίτες στο θέμα του βιβλίου της Ιστορίας, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι πλέον όμηρος μιας αντίληψης που οδηγεί στο παρελθόν. Το ΚΚΕ τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για γενικότερη αναπροσαρμογή των βιβλίων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: «Λίγες μόνον ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Καραμανλή επιβεβαιώνει απολύτως με τις επιλογές της ότι, όχι μόνον δεν είχε σκοπό να προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου, μετά τις 'παρατηρήσεις' που δήθεν υιοθετήθηκαν όλες, κατά δήλωση του ίδιου του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, όχι μόνον δεν έλεγε την αλήθεια προεκλογικά, αλλά αντιθέτως παραπλανούσε τους Έλληνες πολίτες και την εκπαιδευτική κοινότητα, για τις πραγματικές της προθέσεις.

» Είναι η ίδια η κυβέρνηση Καραμανλή, που όχι μόνον -για τους ίδιους λόγους- δεν μπορεί να 'τυπώσει' ένα Βιβλίο, αλλά σε ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας, λειτουργεί με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι τις ευθύνες της απέναντι στην νέα γενιά και το μέλλον του τόπου.»

Καταλήγοντας ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση ήταν, είναι και όπως δείχνει, θα παραμείνουν όμηροι μιας πολιτικής αντίληψης που οδηγεί στο παρελθόν και κατ΄επανάληψη εκφράστηκε από το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η απόσυρση του βιβλίου δεν σημαίνει και σταμάτημα των προσπαθειών εκείνων που στοχεύουν στην αναπροσαρμογή του περιεχομένου των βιβλίων σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης προς αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική, φιλοϊμπεριαλιστική κατεύθυνση.

«Η διδασκαλία της ιστορικής αλήθειας παραμένει χρέος των κομμουνιστών και των άλλων εκπαιδευτικών που σέβονται την επιστήμη και νοιάζονται για το τι γνώση αποκτούν οι νέες γενιές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ και ο νέος υπουργός να δώσει διαπιστευτήρια ακραιφνούς δεξιάς ορθοδοξίας σε σύγκριση με την προκάτοχό του.

«Δυστυχώς και αυτό το βιβλίο θα μπει στην λίστα ντροπής, όπως και τα βιβλία των κκ. Καλοκαιρινού και Κρεμμύδα, που, μεταπολιτευτικά, διά της απόσυρσής τους, επιβεβαιώνουν διαχρονικά την επιβολή μιας κατεστημένης και συντηρητικής αντίληψης για την ιστοριογραφία αλλά και για την ίδια την ιστορία μας.»

Ικανοποιημένος ο Αρχιεπίσκοπος

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Με χαρά πληροφορήθηκα σήμερα ότι με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων απεσύρθη το κείμενο αν και διορθωμένο εν τίνι μέτρω και δεν θα εκτυπωθεί το βιβλίο της ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού.

» Η Εκκλησία μας πρώτη, αλλά και στη συνέχεια όλα τα πνευματικά ιδρύματα και οι πνευματικοί άνθρωποι της πατρίδος μας αντιστάθηκαν σε αυτή την διαστρέβλωση των αναμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων, καθώς και την προσφορά της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους. Συγχαίρω από καρδίας τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη για την παρρησία και την ευθυκρισία, την οποία επέδειξε στο θέμα αυτό που έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία.»

Πηγή: in.gr




Χάρτης από την επίσημη ιστοσελίδα του ΝΒΑ παρουσιάζει ελληνικά νησιά ως τουρκικά

Χάρτης από την επίσημη ιστοσελίδα του ΝΒΑ παρουσιάζει ελληνικά νησιά ως τουρκικά!!



Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται ως τουρκικά

  • η Ρόδος

  • η Κάρπαθος

  • η Λέσβος

  • η Χίος

  • η Σάμος

  • η Ικαρία

ολόκληρος ο χάρτης ΕΔΩ

Ιρακινοί Κούρδοι: Το PΚΚ και τα παρακλάδια του είναι παράνομες οργανώσεις

Ιρακινοί Κούρδοι: Το PΚΚ και τα παρακλάδια του είναι παράνομες οργανώσεις

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν Κεμάλ Αμπντουλάχ δήλωσε χθες πως η Κουρδική κυβέρνηση θεωρεί το PKK και το παρακλάδι του PJAK παράνομες οργανώσεις.

Όπως ανέφερε, επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν καλές σχέσεις με τις γειτονικές τους χώρες και πρόσθεσε πως κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν τις επιθέσεις από την Ιρακινή επικράτεια κατά άλλων χωρών.

Πηγή: Dunya Gazetesi

Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας

Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στη ΝΑ Τουρκία.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο χωριό Kocakoc της επαρχίας Tunceli. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κοντινό νοσοκομείο με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Σε ένα άλλο επεισόδιο στην επαρχία Sirnak της ΝΑ Τουρκίας, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με Κούρδους αντάρτες.

Πηγή: Xinhua

Η μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ διακόπτει τις σχέσεις της με τη Λωρίδα της Γάζας

Η μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ διακόπτει τις σχέσεις της με τη Λωρίδα της Γάζας

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ εμπορική τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις επιχειρηματικές σχέσεις της με τις παλαιστινιακές τράπεζες στη Λωρίδα της Γάζας ανταποκρινόμενη στο χαρακτηρισμό της περιοχής από την κυβέρνηση ως εχθρικής οντότητας.
Παλαιστίνιος τραπεζικός αξιωματούχος δήλωσε πως η ενέργεια αυτή της τράπεζας Hapoalim μπορεί να αναγκάσει τράπεζες στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας να κλείσουν, αν και άλλοι ισραηλινοί οργανισμοί ακολουθήσουν το παράδειγμά της και σταματήσουν τη μεταβίβαση ισραηλινών σεκέλ σ' αυτές.
"Υπό το φως της απόφασης της κυβέρνησης να κηρύξει τη Λωρίδα της Γάζας εχθρικό έδαφος, η Τράπεζα Hapoalim αποφάσισε να τερματίσει την τραπεζική δραστηριότητά της στη Λωρίδα της Γάζας", αναφέρει σε δήλωσή της η ισραηλινή τράπεζα.
Εκπρόσωπος της Hapoalim ανακοίνωσε πως θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να σταματήσει εντελώς η παροχή υπηρεσιών της τράπεζας σε χρηματιστικά ιδρύματα της Γάζας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ετοιμος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία ο Γκιουλ

Ετοιμος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία ο Γκιουλ

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος εξελέγη από το τουρκικό κοινοβούλιο πρόεδρος της χώρας μόλις τον περασμένο μήνα, είναι έτοιμος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το ανώτατο αυτό αξίωμα, εάν οι ψηφοφόροι εγκρίνουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο δημοψήφισμα της 21ης Οκτωβρίου.

Τα παραπάνω φέρεται να δήλωσε σήμερα στο CNN Turk ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Αχμέτ Σεβέρ.

Οι τούρκοι ψηφοφόροι αναμένεται να υποστηρίξουν στο δημοψήφισμα του προσεχούς μήνα μεταρρύθμιση για την εκλογή στο μέλλον των προέδρων της χώρας απευθείας από το λαό και όχι από το Κοινοβούλιο.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τελεσίγραφο για αιώνιους φοιτητές

Τελεσίγραφο για αιώνιους φοιτητές

Ο ταχυδρόμος που φέρνει γράμμα από το πανεπιστήμιο «χτυπά μία φορά». Εάν ο αιώνιος φοιτητής «δεν μένει πια εδώ», διαγράφεται.

Μια τεράστια επιχείρηση-σκούπα για την εκκαθάριση των φοιτητικών μητρώων, όπου λιμνάζουν περίπου 230.000 εγγραφές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου φοιτητών και σπουδαστών, επωμίζονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ η επιχείρηση ενημέρωσης των αιώνιων φοιτητών δι’ αλληλογραφίας ξεκίνησε ήδη, πυροδοτώντας την πρώτη κατάληψη της χρονιάς. Σπουδαστές της φοιτητικής παράταξης της ΚΝΕ κατέλαβαν τις διοικητικές υπηρεσίες του ΤΕΙ Λάρισας αντιδρώντας στην εκκαθάριση μητρώου που δρομολόγησε το Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων.

Δεκάδες επιστολές επιστράφηκαν από τα ΕΛΤΑ στο Πολυτεχνείο της Κρήτης με την ένδειξη «άγνωστος παραλήπτης». Η προθεσμία που όρισε το ίδρυμα στους αιώνιους φοιτητές του για να δηλώσουν εγγράφως, εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου, την περασμένη Παρασκευή.

«Κακό της κεφαλής τους για όσους άλλαξαν τόπο διαμονής και δεν κατέστη δυνατό να παραλάβουν την επιστολή του Πολυτεχνείου», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΕΤ ο πρύτανης του ιδρύματος, κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης. «Οφειλαν να μας έχουν ενημερώσει για την αλλαγή της διεύθυνσής τους. Θα προχωρήσουμε, διαβεβαίωσε, στη διαγραφή όλων των αιώνιων φοιτητών του ιδρύματος, πλην αυτών που θα δηλώσουν εγγράφως στη γραμματεία του τμήματός τους ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Συνολικά το Πολυτεχνείο της Κρήτης έστειλε 600 έγγραφες ειδοποιήσεις. Τόσοι είναι οι αιώνιοι φοιτητές του επί συνόλου περίπου 2.500 εγγεγραμμένων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το ακαδημαϊκό έτος 2005-06. Τι θα κάνουν όμως για να εφαρμόσουν το νόμο τα μεγαθήρια, όπως το Αριστοτέλειο, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο των Βαλκανίων, με φοιτητικό πληθυσμό άνω των 100.000, μεταξύ των οποίων οι 35.000 ανήκουν στην κατηγορία των αιώνιων; Επί του παρόντος περιορίζονται στην προσπάθεια να αποτυπώσουν την κατάσταση και τηρούν στάση αναμονής. Ακόμη δεν έχουν κινητοποιήσει το μηχανισμό εκκαθάρισης.
Τα επιμέρους τμήματα έχουν πάρει εντολή από τις πρυτανείες να καταγράψουν τους λιμνάζοντες φοιτητές τους και τις διευθύνσεις τους. Οι πρώτες απόπειρες των τμημάτων να εντοπίσουν τους χαμένους φοιτητές τους προσέκρουσαν στο… χρόνο που πέρασε σβήνοντας τα ίχνη τους.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σταύρος Κουμπιάς, μετέφερε στον ΕΤ τον προβληματισμό που επικρατεί στα πανεπιστημιακά όργανα για την αντικειμενική αδυναμία τους να εντοπίσουν και να ειδοποιήσουν εγγράφως χιλιάδες ανθρώπους. Στην Πάτρα οι αιώνιοι ξεπερνούν τους 8.000 έναντι 15.000 ενεργών φοιτητών. Από αυτή την εβδομάδα το θέμα θα απασχολήσει τις συνεδριάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ. Ηδη συζητείται ως διέξοδος η λύση μιας γενικής προθεσμίας, η οποία θα ανακοινωθεί και θα ισχύσει για όλα τα ιδρύματα, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της εκκρεμότητας με τις σπουδές τους και να προσέλθουν όσοι επιθυμούν στις γραμματείες των τμημάτων τους για να δηλώσουν εάν θα συνεχίσουν την προσπάθεια να πάρουν πτυχίο.

Ο νόμος δεν επιβάλλει στα ιδρύματα να οργανώσουν τη «σκούπα» εντός ορισμένης προθεσμίας και δεν προβλέπει ποινή για καθυστερήσεις. Ορίζει την κατηγορία των αιώνιων φοιτητών, στους οποίους κατατάσσει όσους «κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2007) έχουν ήδη υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, δηλαδή το διπλάσιο του ελάχιστου αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Αφορά συνεπώς όσους έχουν συμπληρώσει 8ετία στα 4ετή τμήματα, 10ετία στα Πολυτεχνεία και 12ετία στις Ιατρικές. Σύμφωνα με το νόμο, εφόσον το δηλώσουν εγγράφως, «μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους επί πέντε ακόμη ακαδημαϊκά έτη αρχόμενα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, από την έναρξη ισχύος του νόμου», δηλαδή από φέτος. «Διαφορετικά, όπως ορίζει το άρθρο 14 του ν. 3549, διαγράφονται από τα μητρώα του οικείου ΑΕΙ και στερούνται της φοιτητικής ή σπουδαστικής ιδιότητας. Για την απώλειά της εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τη γραμματεία του οικείου τμήματος, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα, στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς ο φοιτητής ή ο σπουδαστής».

Τι θα ισχύσει φέτος για τους νέους

Αυτομάτως ενεργοποιούνται από φέτος οι ρυθμίσεις που καταργούν την αιώνια φοίτηση. Τα πράγματα όμως δεν παίρνουν και τόσο δραματική τροπή όσο υποστηρίχθηκε από διάφορες πλευρές, του υπουργείου Παιδείας μη εξαιρουμένου. Αν αθροίσουμε το χρόνο που δίνουν στο νέο φοιτητή για να πάρει πτυχίο όλες οι σχετικές διατάξεις του νόμου, το χρονοδιάγραμμα που θα προκύψει είναι εξόχως χαλαρό:

▪ Οκτώ (για τα 4ετή τμήματα) ή 10 (για τα Πολυτεχνεία) χρόνια δίνει η πρώτη παράγραφος του άρθρου 14 («η ανώτατη διάρκεια φοίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου»).

▪ Aλλα 4 (για τα 4ετή τμήματα) ή 5 (για τα Πολυτεχνεία) χρόνια δίνει η τρίτη παράγραφος του ίδιου άρθρου («οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα επιθυμούν και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου»). Βεβαίως ο χρόνος της διακοπής δεν προσμετράται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Ο φοιτητής επανέρχεται στο τμήμα και συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει.

▪ Επιπλέον 1 χρόνο παράτασης δίνει στο νέο φοιτητή η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 14 «σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της γενικής συνέλευσης του τμήματος» και βεβαίως αίτηση του ενδιαφερόμενου.
Σύνολο χρόνου, 13 χρόνια για τους φοιτητές των 4ετών τμημάτων, 16 χρόνια για τους φοιτητές των Πολυτεχνείων και… 19 για τους φοιτητές των Ιατρικών.

Αυτομάτως ενεργοποιείται επίσης η ρύθμιση-λεπίδι για τις καταλήψεις, η οποία απαγορεύει την παράταση του εξαμήνου πέραν των δύο εβδομάδων. Αν ίσχυε πέρυσι, θα είχαν χαθεί και το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο σε εκατοντάδες τμήματα που υπολειτούργησαν λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Κατά τα λοιπά, οι φοιτητές θα μείνουν και αυτή τη χρονιά δέσμιοι του ενός και μοναδικού συγγράμματος. Το υπουργείο Παιδείας δεν εξέδωσε εγκαίρως την εγκύκλιο για την εφαρμογή της λίστας συγγραμμάτων, από την οποία ο φοιτητής προβλέπεται ότι θα επιλέγει το σύγγραμμα της επιλογής του. Δεν θα χορηγηθούν άτοκα φοιτητικά δάνεια, διότι δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία υπουργική απόφαση. Σε εκκρεμότητα θα παραμείνουν οι διατάξεις για τις ανταποδοτικές υποτροφίες και για τις τριμελείς επιτροπές, στις οποίες προβλέπεται ότι θα παραπέμπονται οι φοιτητές μετά από επανειλημμένες αποτυχίες τους σε υποχρεωτικά μαθήματα.

Οι διδάσκοντες οφείλουν να διανείμουν στους φοιτητές τους αναλυτικό διάγραμμα μελέτης, ενώ η γενική συνέλευση κάθε τμήματος μπορεί να θέσει σε εφαρμογή το θεσμό του συμβούλου σπουδών. Είναι στην ευχέρεια των ιδρυμάτων να ενεργοποιήσουν τη ρύθμιση που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε διδάσκοντες που αμελούν τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τέσσερις Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στη ΝΑ Τουρκία

Τέσσερις Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στη ΝΑ Τουρκία

Τέσσερις αντάρτες του ΠΚΚ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη ΝΑ Τουρκία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κάλεσαν τους αντάρτες να παραδοθούν και αυτοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης σκοτώθηκαν τέσσερις αντάρτες.

Η επιχείρηση συνεχίζεται ακόμη ώστε να εντοπιστούν οι αντάρτες που κατάφεραν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, από τις 18 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου, σκοτώθηκαν 22 Κούρδοι αντάρτες.

Πηγή: Xinhua News Agency

Ο Ιρακινός Υπουργός Εσωτερικών επισκέπτεται την Άγκυρα

Ο Ιρακινός Υπουργός Εσωτερικών επισκέπτεται την Άγκυρα

Ο Ιρακινός Υπουργός Εσωτερικών Jawad al-Bolani έφθασε σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις σχετικά με τις ανησυχίες της Άγκυρας για τους αντάρτες του ΠΚΚ που στρατοπεδεύουν στο Βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία ευελπιστεί πως η παρουσία του Ιρακινού υπουργού θα οδηγήσει στη σύναψη αντιτρομοκρατικής συμφωνίας με την οποία θα δεσμευτεί η Ιρακινή κυβέρνηση να καταπολεμήσει τους Κούρδους αντάρτες.

"Δεν μπορούμε να ανεχτούμε οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα που στρέφεται ενάντια στην Τουρκία. Βρισκόμαστε εδώ για να επιλύσουμε το πρόβλημα," είπε ο Bolani κατά την άφιξη του στην τουρκική πρωτεύουσα.

Η Τουρκία απείλησε επανειλημμένα να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ εάν οι ΗΠΑ και το Ιράκ δεν πάρουν μέτρα για την καταστολή των Κούρδων ανταρτών.

Πηγή: International Herald Tribune

Πολιτική δύο κρατών, υιοθετεί επίσημα η Άγκυρα

Πολιτική δύο κρατών, υιοθετεί επίσημα η Άγκυρα

Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν ότι η Άγκυρα εγκατέλειψε πλέον το σχέδιο Ανάν

Η αλλαγή τακτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό, η οποία διαφαίνεται κυρίως μετά την επίσκεψη Γκιουλ στα κατεχόμενα, αλλά και οι κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν αντικείμενο προβληματισμού και ανάλυσης στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τα επιτελεία τους στο περιθώριο της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος στην ωριαία συνάντηση που είχε προχθές με την επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, έκανε μια εκτενή ανάλυση των τελευταίων δεδομένων στο Κυπριακό με αφορμή τις δηλώσεις Γκιουλ περί "δυο ισότιμων κρατών". Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία εκτιμά ότι η τουρκική διπλωματία αρχίζει να μετακινείται από το σχέδιο Ανάν και να περιορίζεται μόνο στην απλή αναφορά του και να μην το θεωρεί σημείο εκκίνησης μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει να ανησυχεί όμως πλέον για το γεγονός ότι ο νέος Τούρκος Πρόεδρος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι "η λύση στο Κυπριακό πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των δυο λαών, των δυο δημοκρατικών καθεστώτων, των δυο γλωσσών και των δυο θρησκειών". Η αναφορά στις "δυο θρησκείες" εκτιμάται ότι έχει σαφή στρατηγικό στόχο : να τονίσει το θρησκευτικό χάσμα των δυο κοινοτήτων με σκοπό να προσελκύσει σε διπλωματικό πεδίο τις μουσουλμανικές χώρες που μετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Επιτυχής συνάντηση

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Κύπριο Πρόεδρο, η Λευκωσία θεωρεί ότι ήταν επιτυχής η πρώτη επαφή, αφού τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής της 8ης Ιουλίου. Πηγές από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωναν στον "Π" ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατέγραφαν ως θετική την στάση Παπαδόπουλου να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις αρχές Σεπτεμβρίου (κάτι που συμμερίζονται και οι πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας), ενώ αντίθετα θεωρούν αντιπαραγωγική τη στάση της άλλης πλευράς.

Χθες, ο κ. Παπαδόπουλος έλαβε μέρος στην υψηλού επίπεδου σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές που κάλεσε στο περιθώριο της 62ης Γενικής Συνέλευσης ο Γ.Γ. του ΟΗΕ (σχετική είδηση σε άλλες στήλες).

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Μας τα μασάει η Συρία για τον ελλιμενισμό τουρκικού πλοίου

Μας τα μασάει η Συρία για τον ελλιμενισμό τουρκικού πλοίου

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τη στάση της Συρίας στο θέμα του κρουαζιερόπλοιου το οποίο απέπλευσε από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου για τη Λατάκεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι παρά τη δέσμευσή του, ο Επιτετραμμένος της Συρίας στην Κύπρο δεν έδωσε ακόμη τις διευκρινίσεις που του ζητήθηκαν χθες για τη στάση της Δαμασκού και πρόσθεσε ότι αναμένει πως αυτό θα γίνει εντός της ημέρας. Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι κάποια ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν αύριο κατά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Μαρκουλλή με τον Σύρο ομόλογό της στη Νέα Υόρκη.

Ο Φώτης Φωτίου διερωτήθηκε γιατί καθυστερεί να διατυπωθεί μια θέση που έπρεπε να ήταν ξεκάθαρη. Είπε επίσης ότι η Συρία είναι πολύ φιλική χώρα και έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την Κύπρο. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι αν υπάρχει αλλαγή της πολιτικής της Δαμασκού έναντι της Κύπρου αυτό δεν θα συνιστά φιλική ενέργεια.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η Συρία δέχεται έντονες πιέσεις από την Τουρκία, τόνισε ωστόσο ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Έντονη θα είναι η αντίδραση της Λευκωσίας σε περίπτωση που οι απαντήσεις της Δαμασκού δεν είναι ικανοποιητικές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Λευκωσία μελετά το ενδεχόμενο να παρεμποδίσει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συρίας.

Αναφερόμενος στις επαφές του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ντουκαϊ Αβτζί στην Ιταλία, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Λευκωσία έχει προβεί σε διαβήματα και παραστάσεις προς την ιταλική κυβέρνηση, η οποία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά επίσημη συνάντηση. Ανέφερε επίσης ότι οι συναντήσεις του Αβτζί δεν έγιναν στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Ο Φώτης Φωτίου ανέφερε πως όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για το λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους σε αίθουσα του ιταλικού κοινοβουλίου.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αδιαπραγμάτευτο είναι το κοσμικό κράτος της Τουρκίας

Αδιαπραγμάτευτο είναι το κοσμικό κράτος της Τουρκίας

Αδιαπραγμάτευτο είναι το κοσμικό κράτος της ΤουρκίαςΚατά του να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους, τάχθηκαν οι Τούρκοι στρατηγοί, χαρακτηρίζοντάς τον «ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγκ, αρχηγό του Στρατού της χώρας, οι διατάξεις που αφορούν την αρχή του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους δεν θα πρέπει καν να περιληφθούν στη συζήτηση για το νέο θεμελιώδη νόμο, όπως ανέφερε σε ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία της Άγκυρας, πραγματοποιώντας μια ακόμη πολιτική παρέμβαση.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, υπογράμμισε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να κάνουν σεβαστή αυτήν την αρχή. «Η προστασία των θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας αφορά καθέναν που θεωρεί τον εαυτό του μέλος του τουρκικού έθνους», προσέθεσε, ενώ τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι μέρος των υπερασπιστών αυτών των αξιών.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πετρελαϊκός «πόλεμος» Βαγδάτης με Κούρδους

Πετρελαϊκός «πόλεμος» Βαγδάτης με Κούρδους

Παράνομα κήρυξε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ τα συμβόλαια εξαγωγής μαύρου χρυσού που υπέγραψε το αυτόνομο Κουρδιστάν μετά τον Φεβρουάριο του 2007, γεγονός που δίνει νέα τροπή στη σφοδρή διαμάχη μεταξύ των εθνοτικών ομάδων για την κατανομή του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

«Αυτά τα συμβόλαια δεν έχουν νομική βάση και είναι ασύμβατα τόσο με τους υπάρχοντες νόμους όσο και με το νομοσχέδιο υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός, Χουσεϊν αλ - Σαχριστάνι και εξήγησε ότι όλες οι συμφωνίες για την εξαγωγή πετρελαίου πρέπει να εγκρίνονται από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Μας ανησυχεί κυρίως η μυστικότητα αυτών των συμβολαίων», πρόσθεσε, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τα συμβόλαια που υπέγραψε το Κουρδιστάν πριν από τον Φεβρουάριο του 2007. «Ευθύνη έχουν και οι ξένες εταιρείες γι αυτό και έχουν ενημερωθεί για τις συνέπειες», κατέληξε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι η απόπειρα του Κουρδιστάν να εξάγει πετρέλαιο «είναι παράνομη και θεωρείται λαθρεμπορία».

Συμφωνίες
Η αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν υπέγραψε αυτόν τον μήνα συμφωνίες με την αμερικανική Hunt Oil Co. και Impulse Energy Corp. για την από κοινού εκμετάλλευση της παραγωγής, ενώ τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε συμφωνία με την Dana Gas, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η αντίδραση της κυβέρνησης του Κουρδιστάν στις δηλώσεις του υπουργού δεν έγινε γνωστή, είναι ωστόσο ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη των Κούρδων για το ενεργειακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο αρνούνται να δεχθούν. Αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο εγείρουν και οι σουνίτες, αλλά και ορισμένοι σιίτες, γεγονός που αναβάλλει συνεχώς την προώθησή του στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Σαχριστάνι, πάντως, η κυβέρνηση του Ιράκ θα ξεκινήσει την υπογραφή πετρελαϊκών συμβολαίων πριν από το τέλος του χρόνου, ακόμη κι αν το νομοσχέδιο δεν έχει εγκριθεί. «Ως υπεύθυνο υπουργείο δεν μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι τα συμβόλαια με τους ξένους κολοσσούς θα υπογραφούν βάσει του νομοσχεδίου, με ελεύθερο ανταγωνισμό και πλήρη διαφάνεια. Μεταξύ των εταιρειών που αναμένουν να «εισβάλουν» στην πετρελαϊκή αγορά του Ιράκ είναι οι Total SA, Royal Dutch Shell και Exxon Mobil. Προβλήματα αντιμετώπισε το ιρακινό Κουρδιστάν και με το Ιράν αφού η Τεχεράνη έκλεισε τέσσερις συνοριακές διαβάσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη ενός Ιρανού αξιωματικού.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Ανοίξτε τώρα όλα τα καυτά μέτωπα»

«Ανοίξτε τώρα όλα τα καυτά μέτωπα»

Την, έστω και μικρή, περίοδο χάριτος που προσφέρει στην κυβέρνηση η νωπή λαϊκή εντολή, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρον η κυβέρνηση ανοίγοντας ως «βεντάλια» τα επώδυνα πολιτικά προβλήματα της επόμενης περιόδου, με στόχο οι όποιες αντιδράσεις να εκδηλωθούν τώρα στην αρχή της νέας τετραετίας και απορροφηθούν στη δίνη των προβλημάτων ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού και με εντολή του πρωθυπουργού τρεις τουλάχιστον υπουργοί θα αναλάβουν να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει με κινήσεις ορατές απ όλους να παίξουν το ρόλο του αντίβαρου και να εμφανίσουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και του κράτους.

Υψηλό ρίσκο
Την υψηλού πολιτικού ρίσκου αποστολή θα αναλάβουν οι υπουργοί Απασχόλησης, Μεταφορών και Εσωτερικών Β. Μαγγίνας, Κ. Χατζηδάκης και Πρ. Παυλόπουλος αντιστοίχως, ενώ σε αυτή τη φάση τον ρόλο του «καλού» θα παίξουν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός.

Την πλέον δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο κ. Μαγγίνας καθώς καλείται να ανοίξει τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, με προτάσεις που θα επηρεάζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα πολλών κατηγοριών εργαζομένων αφού, πέρα από τις ενοποιήσεις Ταμείων, αναμένεται να μπουν στο τραπέζι ζητήματα όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών, ο περιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και η εθελούσια παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης.

Ολυμπιακή
Την «πληγή» που αφορά το μέλλον της Ολυμπιακής και κατ επέκταση την τύχη των εργαζομένων σε αυτή, καλείται να «κλείσει» ο Κ. Χατζηδάκης, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως τις σχέσεις του με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει η λιγότερο επώδυνη λύση.

Τέλος, ο Πρ. Παυλόπουλος αναμένεται να ανοίξει το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, με τον λεγόμενο «Καποδίστρια 2» που αποτελεί προγραμματική δέσμευση της ΝΔ από το 2004, αλλά δεν προχώρησε κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, αφού η προοπτική μείωσης των Περιφερειών, των Νομαρχιών, αλλά και των Δήμων, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ανάλογες με αυτές που υπήρξαν με την εφαρμογή του πρώτου «Καποδίστρια».

Για να «ισοσκελιστούν» οι όποιες παράπλευρες απώλειες από την εφαρμογή ή την προσπάθεια εφαρμογής των παραπάνω επώδυνων πολιτικών, το Μαξίμου σχεδιάζει και ένα «πακέτο» φιλολαϊκών μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και θα κληθούν να τα δουλέψουν επικοινωνιακά οι αρμόδιοι υπουργοί. Το βάρος αυτής της προσπάθειας θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας με την ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και των φόρων πρώτης κατοικίας, το μισθολόγιο των στρατιωτικών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Υγεία
Παράλληλα ο Δημ. Αβραμόπουλος καλείται να δημιουργήσει την αίσθηση του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας (για επανίδρυση του ΕΣΥ έκανε χθες λόγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό) υλοποιώντας -με την κατάθεση νομοσχεδίου- τις προεκλογικές εξαγγελίες για την πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα και την πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού. Τέλος, ο Αλ. Κοντός αναλαμβάνει την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών, αφού η υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Μαξίμου, στελέχη του οποίου λένε πως «η άμεση αποκατάσταση των πυρόπληκτων είναι ζήτημα που αφορά την αξιοπιστία του ίδιου του Κ. Καραμανλή, απέναντι σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Οι καλοί

Γ. Αλογοσκούφης : Υπουργός Οικονομίας
Αναλαμβάνει να προωθήσει φιλολαϊκά μέτρα, όπως την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, το μισθολόγιο των στρατιωτικών κ.ά.

Δ. Αβραμόπουλος: Υπουργός Υγείας
Προώθηση μέτρων εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα και προσλήψεις του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού.

Αλ. Κοντός: Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης
Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών.

Οι κακοί

Β. Μαγγίνας: Υπουργός Απασχόλησης
Καλείται να ανοίξει το θέμα του Ασφαλιστικού, με προτάσεις που θα επηρεάσουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Πρ .Παυλόπουλος: Υπουργός Εσωτερικών
Αναμένεται να ανοίξει το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης με τον «Καποδίστρια 2», που αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις.

Κ. Χατζηδάκης : Υπουργός Μεταφορών
Καλείται να κλείσει την «ανοικτή πληγή» της Ολυμπιακής, που θα επηρεάσει την τύχη των εργαζομένων. Επιδίωξη η λιγότερο επώδυνη λύση.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ιστορίες... γενικώς

Ιστορίες... γενικώς

Το μεσημέρι της Τρίτης θα ξέρουμε εάν το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού μένει, φεύγει ή... αλλάζει ξανά, αλλά ξέρουμε ήδη ότι έχει γραφεί μία αμφιλεγόμενη σελίδα στην πολιτική μας Ιστορία σχετικά με αυτό.

Συγκεκριμένα ο νέος υπουργός Παιδείας κ.Ευρυπίδης Στυλιανίδης αναμένεται να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του σχετικά με το επίμαχο βιβλίο, το οποίο προκάλεσε πολιτική ένταση και επιχειρηματολογίες κάθε ύφους και ήθους, παρεμβάσεις πολιτικών στην επιστημονική ομάδα που το συνέγραψε, κινητοποίησε μέχρι και την Ακαδημία Αθηνών που το «διόρθωσε». Και όλα αυτά, πιθανόν, εις μάτην.

Διεργασίες σε υπουργείο και όργανα

Ο υπουργός τις προηγούμενες ημέρες ενημερώθηκε λεπτομερώς από υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να εξετάσει τις εκδοχές και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν από την απόσυρση ή την επανατύπωση του σχολικού εγχειριδίου.

Για τον λόγο αυτό ζήτησε επίσημα γνωμοδότηση και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, προφανώς για να είναι και θεσμικά «καλυμμένος» στην οποιαδήποτε απόφαση λάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, τα αρμόδια στελέχη του Παιδαγωγικού συνεδρίασαν επί του θέματος και διατυπώθηκε η άποψη ότι οι αλλαγές που έγιναν στο βιβλίο είναι περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση οι συγγραφείς δεν έκαναν όλες τις διορθώσεις, που είχε υποδείξει η Ακαδημία Αθηνών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κινούμενες βόμβες οι «κομμένοι»

Κινούμενες βόμβες οι «κομμένοι»

Ανησυχούν σε Μαξίμου και Ρηγίλλης για τη στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή οι «κομμένοι» βουλευτές, οι οποίοι δεν τρέφουν φιλοδοξίες για μια μελλοντική επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, ως το πρώτο κρας-τεστ για τη συνοχή της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 152 βουλευτών αντιμετωπίζουν στη Ν.Δ. την ψηφοφορία, μεθαύριο Πέμπτη, για την εκλογή του κ. Δημ. Σιούφα στην προεδρία της νέας Βουλής.

O πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν το φόβο ότι αυτό ίσως δώσει την ευκαιρία για να εκδηλωθούν δυσαρέσκειες και πικρίες από την πλευρά των βουλευτών. Στη Ν.Δ. θεωρούν ως δεδομένη την εκλογή του κ. Σιούφα με την πρώτη ψηφοφορία (σ.σ.: χρειάζεται 151 ψήφους), αλλά δεν αποκλείουν ο νέος πρόεδρος της Βουλής να υπερψηφιστεί και από ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ιδίως του ΛΑΟΣ, οπότε θα είναι δύσκολο να διαπιστώσει το κυβερνών κόμμα τυχόν απώλειες από τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Ανταρσία»

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλεικατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωκομματικό πεδίο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κρούσματα απειθαρχίας, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του. Το ενδεχόμενο, ωστόσο, να βρεθεί η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες αντιμέτωπη με μια «ανταρσία» βουλευτών σε κρίσιμα νομοσχέδια, απασχολεί έντονα το Μαξίμου. Και γι΄ αυτό το λόγο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση όλοι οι βουλευτές που εκτιμάται ότι μπορεί να ταρακουνήσουν το κυβερνητικό οικοδόμημα, προβάλλοντας ενστάσεις για συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Με 152 βουλευτές η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή για να περάσουν δύσκολα μέτρα στην οικονομία ή σε εργασιακά ζητήματα, για τα οποία πιθανότατα θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και από την κοινή γνώμη ή έστω από συντεχνίες», λέει υπουργός που έχει ήδη αποφασίσει να ενημερώνει κατά κύκλους τους βουλευτές της Ν.Δ. για τα μέτρα που σχεδιάζει να προωθήσει, ώστε να αποφύγει και «παρατράγουδα» στη Βουλή.

Νέα «αγκάθια»

Οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. είναι πεπεισμένοι ότι με το βλέμμα στην ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών έχει συγκροτηθεί και το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς βρέθηκαν στην κυβέρνηση συνάδελφοί τους, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Παν. Καμμένος, που στην προηγούμενη Βουλή δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις τους για αρκετές νομοθετικές ρυθμίσεις. Στη Βουλή που ορκίζεται αύριο τον ρόλο του «αντάρτη» πολλοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να παίξουν οι «κομμένοι» από τη νέα κυβέρνηση, οι οποίοι θεωρούν παράλληλα ότι στις 16 Σεπτεμβρίου έκλεισε και ο δικός τους κυβερνητικός κύκλος. Εκφράζοντας αντίστοιχο προβληματισμό, επιτελικά κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για τα νέα «αγκάθια» της Β΄ Αθήνας, φωτογραφίζοντας τους κ.κ. Γερ. Γιακουμάτο και Βύρ. Πολύδωρα που, όπως υποστηρίζουν, «δεν έχουν τίποτα να χάσουν ή να περιμένουν και μόνον για λόγους κομματικής νομιμοφροσύνης θα αποφύγουν να τινάξουν στον αέρα μια ρύθμιση με την οποία θα διαφωνούν κάθετα...».

Πικρία

Και οι δύο, άλλωστε, δεν έκρυψαν την πικρία τους για την «πολιτική μοναξιά» που ένιωσαν την τελευταία περίοδο της κυβερνητικής θητείας τους, ενώ ειδικά για τον κ. Πολύδωρα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την «απρόβλεπτη» στάση του, αλλά και την «αυτονομία» που χαρακτηρίζει τις πολιτικές κινήσεις του. Στους «δυσαρεστημένους» της νέας περιόδου πολλοί εντάσσουν και την πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, όπως και τον πρώην υφυπουργό Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλο που θα περιοριστούν πλέον στα βουλευτικά έδρανα, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για μια δυναμική επάνοδο στην πρώτη γραμμή. Αυτές οι προσδοκίες, κατά τα ίδια στελέχη, μπορούν να συγκρατήσουν άλλους δυσαρεστημένους βουλευτές που βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης, όπως τον Αναστ. Παπαληγούρα, τον Αρ. Παυλίδη ή τον Βασ. Μιχαλολιάκο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μπροστά ο Βενιζέλος, ανεβαίνει ο Γιώργος

Μπροστά ο Βενιζέλος, ανεβαίνει ο Γιώργος

Υπέρ της εκδήλωσης και τρίτης υποψηφιότητας για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ τάσσονται περίπου 6 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια ώρα τα γκάλοπ εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στον Ευάγγ. Βενιζέλο για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, αν και τα ποσοστά του Γιώργου Παπανδρέου ανακάμπτουν και εμφανίζονται σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GΡΟ που διενεργήθηκε για το Μega («Ανατροπή»), στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος προηγείται του κ. Παπανδρέου όσον αφορά την καταλληλότητα για την προεδρία του κόμματος με ποσοστό 53,1%, έναντι 39,2%. Παρόμοια δημοσκόπηση της εταιρείας ΜRΒ που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Αlpha δείχνει ότι μεταξύ των δύο πολιτικών ο κ. Βενιζέλος έχει προβάδισμα αποσπώντας το 51,3% των προτιμήσεων έναντι του 42,7% που συγκεντρώνει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με την GΡΟ, υπερτερεί του Γιώργου Παπανδρέου και στον τομέα της αντιπολιτευτικής ικανότητας (73,9% έναντι 23,3%) αλλά και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του Κινήματος (53,1% έναντι 38,6%), όπως επίσης και στην αποφασιστικότητα (69,9% έναντι 25,8%) και στην ικανότητα (55% έναντι 37,3%)- πάντα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως προηγείται σε επιμέρους τομείς του κ. Βενιζέλου. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πιο ειλικρινής (63,9% έναντι 23,4%), πιο ενωτικός (61,6% έναντι 25,5%), και πιο σύγχρονος πολιτικός (58,1% έναντι 31,6%) και επιπλέον πιο αξιόπιστος (51,8% έναντι 38,4%).
Στο ερώτημα, ποιος από τους δύο θα εκλεγεί τελικά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το 55% θεωρεί πως ο νικητής της εκλογής θα είναι ο κ. Βενιζέλος και το 34,5% πιστεύει ότι την αναμέτρηση θα την κερδίσει ο κ. Παπανδρέου. Επίσης το 66,7% εκτιμά ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί να νικήσει τον κ. Καραμανλή, ποσοστό που περιορίζεται στο 23,7% για τον κ. Παπανδρέου. Σε σχέση με τα αίτια της ήττας οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μάλλον διχασμένοι. Θεωρούν σε ποσοστό 51,1% ότι ευθύνεται ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το 47,6% τού αποδίδει καθόλου ή λίγες ευθύνες. Πάντως είναι εντυπωσιακό πως το 44,8% του συνόλου των ψηφοφόρων πιστεύει ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης του κ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα το 65,4% δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία. Το 46% υποστηρίζει ότι υποψήφια πρέπει να είναι και η Άννα Διαμαντοπούλου, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 46,4% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Στο αντίστοιχο ερώτημα για τον κ. Πάγκαλο, τα ποσοστά φθάνουν το 30,2%. Στη δημοσκόπηση της ΜRΒ, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος συγκεντρώνει το 42% (62,1% η τελευταία μέτρηση), ο κ. Παπανδρέου 36,4% (19,4% η προηγούμενη μέτρηση) και η κ. Διαμαντοπούλου 5,5% (2,2% τελευταία μέτρηση).

Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση το 62,7% επιθυμεί και τρίτη υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ερώτημα τι εγγυάται κάθε ένας από τους δύο σημερινούς υποψηφίους, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προβάδισμα στη διαφύλαξη της ενότητας, 48,7% έναντι 42,3% και ο κ. Βενιζέλος στην ικανότητα ισχυρότερης αντιπολίτευσης, 64,8% έναντι 31,1% του Γ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ισπανία: Μεγάλο σφάλμα οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν

Ισπανία: Μεγάλο σφάλμα οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο τόνισε χθες πως μία νέα αντιπαράθεση με το Ιράν θα ήταν «ένα νέο σφάλμα» και πως οι λύσεις για την αλλαγή του κλίματος θα πρέπει να αναζητηθούν «εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».

Ο ΟΗΕ, στη ΓΣ του οποίου θα εξετασθούν σήμερα οι κλιματικές αλλαγές, είναι «ο μόνος οργανισμός, ο οποίος συνδεκάζει το σύνολο των χωρών, κι ο οποίος διαθέτει μία χάρτα κι έναν οδικό χάρτη που εγγυώνται πως οι συμφωνίες θα τηρούνται», τόνισε ο Θαπατέρο, αναφερόμενος στον λεκτικό πόλεμο που επιδίδονται οι ΗΠΑ και το Ιράν.

«Το θέμα του Ιράν θα πρέπει επίσης να βρεί λύση εντός του ΟΗΕ, με την εφαρμογή των κανόνων του, που ενδέχεται και να οδηγούν στην επιβολή κυρώσεων» και πως θα πρέπει «να εξαντλήσουμε έως το έπακρο» τις δυνατότητες διαλόγου προτού επιβληθούν όποιες επιπλέον κυρώσεις.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποκλείσουμε κάθε προοπτική αντιπαράθεσης, η οποία θα ήταν ένα νέο σφάλμα, του αυτού είδους μ' εκείνα που διεπράχθησαν τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μπερνς: Ωρα για πρόοδο στο θέμα της ΠΓΔΜ

Μπερνς: Ωρα για πρόοδο στο θέμα της ΠΓΔΜ

ΗΡΘΕ Η ώρα να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ονομασίας με τα Σκόπια και για το σκοπό αυτό οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμά μας προς τα Σκόπια και το πνεύμα της συνάντησής μας σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών».

Η συζήτηση των δύο αξιωματούχων κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το Κυπριακό, τα Σκόπια, το Κόσοβο, το Μεσανατολικό, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, καθώς και για το θέμα της βίζας, στο οποίο σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος», όπως είπε η κα Μπακογιάννη στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Μπερνς αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας με τα Σκόπια είπε ότι οι ΗΠΑ πάντα στήριζαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και πως οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι «αυτό είναι το μήνυμα μας προς τα Σκόπια και είναι το πνεύμα της συνάντησής μας σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών».

«Επιθυμούμε να ασκήσουμε την επιρροή μας για να συστήσουμε στα Σκόπια, όπως κάνουμε και με την Αθήνα, ότι ήρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος και πιστεύουμε ότι ο πρέσβης Νίμιτς είναι αποτελεσματικός διαπραγματευτής και η διαδικασία θα προχωρήσει», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Μιλήσαμε για το Κόσοβο όπου οι ΗΠΑ και Ελλάδα συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσης που θα είναι καλή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ακόμη ο κ Μπερνς, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος, «είμαστε πολύ καλοί φίλοι, έχουμε σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση».

Για το Κυπριακό η κα Μπακογιάννη είπε ότι εξέθεσε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της διαδικασίας Γκαμπάρι και της ταχείας προώθησής της.

«Είχαμε πολύ καλή συνομιλία για το Κυπριακό. Προσβλέπω στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο την Τετάρτη και άκουσα πολύ προσεκτικά τη συμβουλή της υπουργού Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα συντελεστεί πρόοδος και τα Ηνωμένα Έθνη θα επαναλάβουν τη διαδικασία», είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι «εργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε και είναι προς το κοινό συμφέρον η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μικρής έκτασης αλλαγές στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Βλ.Πούτιν

Μικρής έκτασης αλλαγές στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Βλ.Πούτιν

Χωρίς θεαματικές αλλαγές είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ζουμπκόφ.

Βασικά μέλη της κυβέρνησης και υποστηρικτές του Βλ.Πούτιν όπως οι αντιπρόεδροι Σεργκέι Ιβανόφ, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, Αλεξάντερ Ζουκόβ και Σεργκέι Ναρίσκιν διατήρησαν την θέση τους. Αμετακίνητοι παρέμειναν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας.

Ο Ιβανόφ και ο Μεντβέντεβ, από τη θέση των πρώτων αντιπροέδρων, θεωρείται ότι έχουν ένα προβάδισμα στην προεδρική εκλογή του 2008 όπως και ο Β.Ζουμπκόφ μετά την αναβάθμισή του.

Ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν ανέλαβε και την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κάτι που θεωρήθηκε αναβάθμιση.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομίας Γκερμάν Γκρεφ απομακρύνθηκε από το κυβερνητικό σχήμα, για να αντικατασταθεί από την υφυπουργό Ελβίρα Ναμπιούλινα. Την πόρτα της εξόδου είδε και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μιχαήλ Ζουράμποφ για να αναλάβει το πόστο του η αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας Τατιάνα Γκολίκοβα.

Η παραίτηση του υπουργού Αμυνας της χώρας δεν έγινε αποδεκτή, παρά το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την αντικατάστασή του, καθώς ο Ανατόλι Σερντγιούκοφ είναι παντρεμένος με την κόρη του Β.Ζούμπκοφ.

Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ντμίτρι Κόζακ - και μέχρι πρότινος απεσταλμένος της κυβέρνησης στην περιοχή του Καυκάσου - ανέλαβε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Αναλυτές στην Μόσχα επισημαίνουν ότι, παρά τις επιφανειακές αλλαγές, πρόκειται για δυναμικό σχήμα που ενδέχεται να δουλέψει και μετά τον Μάρτιο του 2008 οπότε και θα αποσυρθεί από την προεδρία ο Βλ.Πούτιν. Δεν προβλέπουν θεαματικές αλλαγές στην συνολική κυβερνητική πολιτική.

Πηγή: in.gr