Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Πολιτική δύο κρατών, υιοθετεί επίσημα η Άγκυρα

Πολιτική δύο κρατών, υιοθετεί επίσημα η Άγκυρα

Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν ότι η Άγκυρα εγκατέλειψε πλέον το σχέδιο Ανάν

Η αλλαγή τακτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό, η οποία διαφαίνεται κυρίως μετά την επίσκεψη Γκιουλ στα κατεχόμενα, αλλά και οι κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν αντικείμενο προβληματισμού και ανάλυσης στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τα επιτελεία τους στο περιθώριο της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος στην ωριαία συνάντηση που είχε προχθές με την επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, έκανε μια εκτενή ανάλυση των τελευταίων δεδομένων στο Κυπριακό με αφορμή τις δηλώσεις Γκιουλ περί "δυο ισότιμων κρατών". Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία εκτιμά ότι η τουρκική διπλωματία αρχίζει να μετακινείται από το σχέδιο Ανάν και να περιορίζεται μόνο στην απλή αναφορά του και να μην το θεωρεί σημείο εκκίνησης μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει να ανησυχεί όμως πλέον για το γεγονός ότι ο νέος Τούρκος Πρόεδρος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι "η λύση στο Κυπριακό πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των δυο λαών, των δυο δημοκρατικών καθεστώτων, των δυο γλωσσών και των δυο θρησκειών". Η αναφορά στις "δυο θρησκείες" εκτιμάται ότι έχει σαφή στρατηγικό στόχο : να τονίσει το θρησκευτικό χάσμα των δυο κοινοτήτων με σκοπό να προσελκύσει σε διπλωματικό πεδίο τις μουσουλμανικές χώρες που μετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Επιτυχής συνάντηση

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Κύπριο Πρόεδρο, η Λευκωσία θεωρεί ότι ήταν επιτυχής η πρώτη επαφή, αφού τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής της 8ης Ιουλίου. Πηγές από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωναν στον "Π" ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατέγραφαν ως θετική την στάση Παπαδόπουλου να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις αρχές Σεπτεμβρίου (κάτι που συμμερίζονται και οι πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας), ενώ αντίθετα θεωρούν αντιπαραγωγική τη στάση της άλλης πλευράς.

Χθες, ο κ. Παπαδόπουλος έλαβε μέρος στην υψηλού επίπεδου σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές που κάλεσε στο περιθώριο της 62ης Γενικής Συνέλευσης ο Γ.Γ. του ΟΗΕ (σχετική είδηση σε άλλες στήλες).

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: