Μόνο η ανεξαρτητοποίηση του Κόσοβου θα επιφέρει σταθερότητα στα Βαλκάνια, δηλώνει η Κοντολίζα Ράις μιλώντας στο Reuters. «Θα υπάρξει ανεξάρτητο Κόσσοβο» είναι το σαφές μήνυμα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών εν όψει των απευθείας συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας στη Νέα Υόρκη.
Σε συνέντευξή της στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο η Κοντολίζα Ράις δηλώνει ότι συνομιλίες που αρχίζουν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με μεσολάβηση της τρόικας έχουν κάποια ελπίδα να φθάσουν σε «φιλική έκβαση» ακόμη και εάν το Κόσοβο και η Σερβία δεν συμφωνήσουν επί του τελικού καθεστώτος.
«Όμως θα υπάρξει ανεξάρτητο Κόσοβο. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό. Είναι η μόνη λύση που είναι δυνητικά σταθεροποιητική για τα Βαλκάνια» λέει η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Αντιπροσωπείες Βελιγραδίου και Πρίστινας έχουν την Παρασκευή τις πρώτες απευθείας συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο στη Νέα Υόρκη -στο περιθώριο της 62ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών- αφότου οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να δώσουν άλλη μία παράταση 120 ημερών στη διπλωματία για την εξεύρευση κοινά αποδεκτής λύσης.
Η περίοδος αυτή λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, οπότε και θα παραδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπανκ Γκι-μουν έκθεση των διαμεσολαβητικής τρόικας (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία). Η αλβανική πλευρά διά του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής θα προχωρήσει «εάν χρειαστεί» σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.
Τελικά θα κριθούμε θετικά...
Η Κοντολίζα Ράις μίλησε στο Reuters και για τις παρακαταθήκες που θα αφήσει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι η Ιστορία θα είναι απέναντι της πιο ευγενική από ότι οι σημερινοί επικριτές της.
«Είμαι υπερήφανη που ανατρέψαμε το Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά δεν το θεωρώ ως παρακαταθήκη, το θεωρώ ως ένα θέμα στο οποίο κάναμε το σωστό» είπε η Ράις απορρίπτοντας την άποψη κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και της πλειοψηφίας των Αμερικανών ότι η εισβολή στο Ιράκ, που μέχρι τώρα έχει κοστίσει τη ζωή 3.800 αμερικανών στρατιωτών και δεκάδων χιλιάδων ιρακινών πολιτών, ήταν λάθος.
«Δεν ανησυχώ για τις παρακαταθήκες μου, αλλά έχοντας ακόμα 14 μήνες ανησυχώ για αυτά που θα επιτύχουμε» συνεχίζει η Ράις, η οποία ήταν σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπους όταν άρχισε η εισβολή στο Ιράκ, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 421 δισεκατομμύρια δολάρια και για την οποία ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείεται να ζητήσει άλλα 200 δισεκατομμύρια, ενώ βρίσκεται υπό πίεση για τη μερική έστω απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τις 169.000 που υπηρετούν στο Ιράκ.
Η Ράις υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπους έχει πάρει πολλές δύσκολες, ιστορικές αποφάσεις μετά το 2001, οι οποίες τελικά θα κριθούν θετικά.
«Οι ιστορικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο και είμαι βέβαιη ότι οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα και η κρίση της Ιστορίας, σπάνια ταυτίζονται» δηλώνει και όταν ερωτάται για την κριτική που ασκείται ότι ως υπουργός διορθώνει τα λάθη που έκανε ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, απαντά ότι τα πράγματα είναι αντίστροφα.
«Αντίθετα νομίζω ότι δρέπω τους καρπούς των αποφάσεων που ελήφθησαν όταν ήμουν σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Αμερική είναι πολύ πιθανό να μείνει στο Ιράκ για πολύ καιρό και θα αυτό θα είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή γενικά.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου