Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Μας τα μασάει η Συρία για τον ελλιμενισμό τουρκικού πλοίου

Μας τα μασάει η Συρία για τον ελλιμενισμό τουρκικού πλοίου

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τη στάση της Συρίας στο θέμα του κρουαζιερόπλοιου το οποίο απέπλευσε από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου για τη Λατάκεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι παρά τη δέσμευσή του, ο Επιτετραμμένος της Συρίας στην Κύπρο δεν έδωσε ακόμη τις διευκρινίσεις που του ζητήθηκαν χθες για τη στάση της Δαμασκού και πρόσθεσε ότι αναμένει πως αυτό θα γίνει εντός της ημέρας. Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι κάποια ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν αύριο κατά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Μαρκουλλή με τον Σύρο ομόλογό της στη Νέα Υόρκη.

Ο Φώτης Φωτίου διερωτήθηκε γιατί καθυστερεί να διατυπωθεί μια θέση που έπρεπε να ήταν ξεκάθαρη. Είπε επίσης ότι η Συρία είναι πολύ φιλική χώρα και έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την Κύπρο. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι αν υπάρχει αλλαγή της πολιτικής της Δαμασκού έναντι της Κύπρου αυτό δεν θα συνιστά φιλική ενέργεια.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η Συρία δέχεται έντονες πιέσεις από την Τουρκία, τόνισε ωστόσο ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Έντονη θα είναι η αντίδραση της Λευκωσίας σε περίπτωση που οι απαντήσεις της Δαμασκού δεν είναι ικανοποιητικές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Λευκωσία μελετά το ενδεχόμενο να παρεμποδίσει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συρίας.

Αναφερόμενος στις επαφές του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ντουκαϊ Αβτζί στην Ιταλία, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Λευκωσία έχει προβεί σε διαβήματα και παραστάσεις προς την ιταλική κυβέρνηση, η οποία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά επίσημη συνάντηση. Ανέφερε επίσης ότι οι συναντήσεις του Αβτζί δεν έγιναν στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Ο Φώτης Φωτίου ανέφερε πως όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για το λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους σε αίθουσα του ιταλικού κοινοβουλίου.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: