Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Πετρελαϊκός «πόλεμος» Βαγδάτης με Κούρδους

Πετρελαϊκός «πόλεμος» Βαγδάτης με Κούρδους

Παράνομα κήρυξε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ τα συμβόλαια εξαγωγής μαύρου χρυσού που υπέγραψε το αυτόνομο Κουρδιστάν μετά τον Φεβρουάριο του 2007, γεγονός που δίνει νέα τροπή στη σφοδρή διαμάχη μεταξύ των εθνοτικών ομάδων για την κατανομή του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

«Αυτά τα συμβόλαια δεν έχουν νομική βάση και είναι ασύμβατα τόσο με τους υπάρχοντες νόμους όσο και με το νομοσχέδιο υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός, Χουσεϊν αλ - Σαχριστάνι και εξήγησε ότι όλες οι συμφωνίες για την εξαγωγή πετρελαίου πρέπει να εγκρίνονται από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Μας ανησυχεί κυρίως η μυστικότητα αυτών των συμβολαίων», πρόσθεσε, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τα συμβόλαια που υπέγραψε το Κουρδιστάν πριν από τον Φεβρουάριο του 2007. «Ευθύνη έχουν και οι ξένες εταιρείες γι αυτό και έχουν ενημερωθεί για τις συνέπειες», κατέληξε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι η απόπειρα του Κουρδιστάν να εξάγει πετρέλαιο «είναι παράνομη και θεωρείται λαθρεμπορία».

Συμφωνίες
Η αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν υπέγραψε αυτόν τον μήνα συμφωνίες με την αμερικανική Hunt Oil Co. και Impulse Energy Corp. για την από κοινού εκμετάλλευση της παραγωγής, ενώ τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε συμφωνία με την Dana Gas, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η αντίδραση της κυβέρνησης του Κουρδιστάν στις δηλώσεις του υπουργού δεν έγινε γνωστή, είναι ωστόσο ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη των Κούρδων για το ενεργειακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο αρνούνται να δεχθούν. Αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο εγείρουν και οι σουνίτες, αλλά και ορισμένοι σιίτες, γεγονός που αναβάλλει συνεχώς την προώθησή του στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Σαχριστάνι, πάντως, η κυβέρνηση του Ιράκ θα ξεκινήσει την υπογραφή πετρελαϊκών συμβολαίων πριν από το τέλος του χρόνου, ακόμη κι αν το νομοσχέδιο δεν έχει εγκριθεί. «Ως υπεύθυνο υπουργείο δεν μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι τα συμβόλαια με τους ξένους κολοσσούς θα υπογραφούν βάσει του νομοσχεδίου, με ελεύθερο ανταγωνισμό και πλήρη διαφάνεια. Μεταξύ των εταιρειών που αναμένουν να «εισβάλουν» στην πετρελαϊκή αγορά του Ιράκ είναι οι Total SA, Royal Dutch Shell και Exxon Mobil. Προβλήματα αντιμετώπισε το ιρακινό Κουρδιστάν και με το Ιράν αφού η Τεχεράνη έκλεισε τέσσερις συνοριακές διαβάσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη ενός Ιρανού αξιωματικού.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: