Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

«Ανοίξτε τώρα όλα τα καυτά μέτωπα»

«Ανοίξτε τώρα όλα τα καυτά μέτωπα»

Την, έστω και μικρή, περίοδο χάριτος που προσφέρει στην κυβέρνηση η νωπή λαϊκή εντολή, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρον η κυβέρνηση ανοίγοντας ως «βεντάλια» τα επώδυνα πολιτικά προβλήματα της επόμενης περιόδου, με στόχο οι όποιες αντιδράσεις να εκδηλωθούν τώρα στην αρχή της νέας τετραετίας και απορροφηθούν στη δίνη των προβλημάτων ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού και με εντολή του πρωθυπουργού τρεις τουλάχιστον υπουργοί θα αναλάβουν να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει με κινήσεις ορατές απ όλους να παίξουν το ρόλο του αντίβαρου και να εμφανίσουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και του κράτους.

Υψηλό ρίσκο
Την υψηλού πολιτικού ρίσκου αποστολή θα αναλάβουν οι υπουργοί Απασχόλησης, Μεταφορών και Εσωτερικών Β. Μαγγίνας, Κ. Χατζηδάκης και Πρ. Παυλόπουλος αντιστοίχως, ενώ σε αυτή τη φάση τον ρόλο του «καλού» θα παίξουν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός.

Την πλέον δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο κ. Μαγγίνας καθώς καλείται να ανοίξει τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, με προτάσεις που θα επηρεάζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα πολλών κατηγοριών εργαζομένων αφού, πέρα από τις ενοποιήσεις Ταμείων, αναμένεται να μπουν στο τραπέζι ζητήματα όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών, ο περιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και η εθελούσια παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης.

Ολυμπιακή
Την «πληγή» που αφορά το μέλλον της Ολυμπιακής και κατ επέκταση την τύχη των εργαζομένων σε αυτή, καλείται να «κλείσει» ο Κ. Χατζηδάκης, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως τις σχέσεις του με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει η λιγότερο επώδυνη λύση.

Τέλος, ο Πρ. Παυλόπουλος αναμένεται να ανοίξει το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, με τον λεγόμενο «Καποδίστρια 2» που αποτελεί προγραμματική δέσμευση της ΝΔ από το 2004, αλλά δεν προχώρησε κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, αφού η προοπτική μείωσης των Περιφερειών, των Νομαρχιών, αλλά και των Δήμων, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ανάλογες με αυτές που υπήρξαν με την εφαρμογή του πρώτου «Καποδίστρια».

Για να «ισοσκελιστούν» οι όποιες παράπλευρες απώλειες από την εφαρμογή ή την προσπάθεια εφαρμογής των παραπάνω επώδυνων πολιτικών, το Μαξίμου σχεδιάζει και ένα «πακέτο» φιλολαϊκών μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και θα κληθούν να τα δουλέψουν επικοινωνιακά οι αρμόδιοι υπουργοί. Το βάρος αυτής της προσπάθειας θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας με την ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και των φόρων πρώτης κατοικίας, το μισθολόγιο των στρατιωτικών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Υγεία
Παράλληλα ο Δημ. Αβραμόπουλος καλείται να δημιουργήσει την αίσθηση του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας (για επανίδρυση του ΕΣΥ έκανε χθες λόγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό) υλοποιώντας -με την κατάθεση νομοσχεδίου- τις προεκλογικές εξαγγελίες για την πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα και την πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού. Τέλος, ο Αλ. Κοντός αναλαμβάνει την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών, αφού η υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Μαξίμου, στελέχη του οποίου λένε πως «η άμεση αποκατάσταση των πυρόπληκτων είναι ζήτημα που αφορά την αξιοπιστία του ίδιου του Κ. Καραμανλή, απέναντι σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Οι καλοί

Γ. Αλογοσκούφης : Υπουργός Οικονομίας
Αναλαμβάνει να προωθήσει φιλολαϊκά μέτρα, όπως την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, το μισθολόγιο των στρατιωτικών κ.ά.

Δ. Αβραμόπουλος: Υπουργός Υγείας
Προώθηση μέτρων εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα και προσλήψεις του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού.

Αλ. Κοντός: Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης
Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών.

Οι κακοί

Β. Μαγγίνας: Υπουργός Απασχόλησης
Καλείται να ανοίξει το θέμα του Ασφαλιστικού, με προτάσεις που θα επηρεάσουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Πρ .Παυλόπουλος: Υπουργός Εσωτερικών
Αναμένεται να ανοίξει το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης με τον «Καποδίστρια 2», που αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις.

Κ. Χατζηδάκης : Υπουργός Μεταφορών
Καλείται να κλείσει την «ανοικτή πληγή» της Ολυμπιακής, που θα επηρεάσει την τύχη των εργαζομένων. Επιδίωξη η λιγότερο επώδυνη λύση.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: