Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Η ΕΕ αφαίρεσε την Τουρκία από το χάρτη της Ευρώπης που απεικονίζεται στα νέα νομίσματα ευρώ

Η ΕΕ αφαίρεσε την Τουρκία από το χάρτη της Ευρώπης που απεικονίζεται στα νέα νομίσματα ευρώ

Oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απομάκρυναν την Τουρκία από το χάρτη της Ευρώπης που απεικονίζεται στα νέα νομίσματα ευρώ, προκαλώντας αντιδράσεις ανάμεσα σε διάφορους κύκλους που θεωρούν τη συγκεκριμένη ενέργεια ως προϊδεασμό για το μέλλον της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε αρχικά να παρουσιάζονται στο χάρτη η Τουρκία και άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ευρώπη.

Το τελικό όμως σχέδιο που εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, στην ένταξη της οποίας στην Ένωση αντιτίθενται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Γαλλίας.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν προσβάλλεται από την συμπερίληψη στον χάρτη της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, καθώς και δικτατορικών καθεστώτων όπως αυτό της Λευκορωσίας ή αυταρχικών όπως της Ρωσίας. Αρνείται όμως να συμπεριλάβει μια δημοκρατική χώρα όπως η Τουρκία, με την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ," δήλωσαν σε κοινή δήλωσή τους οι Ιταλοί Ευρωβουλευτές Marco Cappato και Marco Pannella.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε πως το αρχικό σχέδιο που αναπαριστούσε και την Τουρκία διαφοροποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

"Το σχέδιο που υιοθετήθηκε δεν είναι ακριβώς αυτό που εισηγηθήκαμε...αλλά αυτό είναι το σχέδιο που έχουμε," είπε.

Το νέο σχέδιο του ευρώ χρησιμοποιήθηκε ήδη στα νομίσματα που κυκλοφόρησε η Σλοβενία, η οποία εντάχθηκε φέτος στην Ευρωζώνη. Τα νέα νομίσματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης από την Μάλτα και την Κύπρο, πιο αναμένεται να ενταχθούν στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008.

Πηγή: Reuteurs

Δεν υπάρχουν σχόλια: