Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Μπροστά ο Βενιζέλος, ανεβαίνει ο Γιώργος

Μπροστά ο Βενιζέλος, ανεβαίνει ο Γιώργος

Υπέρ της εκδήλωσης και τρίτης υποψηφιότητας για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ τάσσονται περίπου 6 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια ώρα τα γκάλοπ εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στον Ευάγγ. Βενιζέλο για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, αν και τα ποσοστά του Γιώργου Παπανδρέου ανακάμπτουν και εμφανίζονται σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GΡΟ που διενεργήθηκε για το Μega («Ανατροπή»), στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος προηγείται του κ. Παπανδρέου όσον αφορά την καταλληλότητα για την προεδρία του κόμματος με ποσοστό 53,1%, έναντι 39,2%. Παρόμοια δημοσκόπηση της εταιρείας ΜRΒ που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Αlpha δείχνει ότι μεταξύ των δύο πολιτικών ο κ. Βενιζέλος έχει προβάδισμα αποσπώντας το 51,3% των προτιμήσεων έναντι του 42,7% που συγκεντρώνει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με την GΡΟ, υπερτερεί του Γιώργου Παπανδρέου και στον τομέα της αντιπολιτευτικής ικανότητας (73,9% έναντι 23,3%) αλλά και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του Κινήματος (53,1% έναντι 38,6%), όπως επίσης και στην αποφασιστικότητα (69,9% έναντι 25,8%) και στην ικανότητα (55% έναντι 37,3%)- πάντα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως προηγείται σε επιμέρους τομείς του κ. Βενιζέλου. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πιο ειλικρινής (63,9% έναντι 23,4%), πιο ενωτικός (61,6% έναντι 25,5%), και πιο σύγχρονος πολιτικός (58,1% έναντι 31,6%) και επιπλέον πιο αξιόπιστος (51,8% έναντι 38,4%).
Στο ερώτημα, ποιος από τους δύο θα εκλεγεί τελικά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το 55% θεωρεί πως ο νικητής της εκλογής θα είναι ο κ. Βενιζέλος και το 34,5% πιστεύει ότι την αναμέτρηση θα την κερδίσει ο κ. Παπανδρέου. Επίσης το 66,7% εκτιμά ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί να νικήσει τον κ. Καραμανλή, ποσοστό που περιορίζεται στο 23,7% για τον κ. Παπανδρέου. Σε σχέση με τα αίτια της ήττας οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μάλλον διχασμένοι. Θεωρούν σε ποσοστό 51,1% ότι ευθύνεται ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το 47,6% τού αποδίδει καθόλου ή λίγες ευθύνες. Πάντως είναι εντυπωσιακό πως το 44,8% του συνόλου των ψηφοφόρων πιστεύει ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης του κ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα το 65,4% δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία. Το 46% υποστηρίζει ότι υποψήφια πρέπει να είναι και η Άννα Διαμαντοπούλου, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 46,4% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Στο αντίστοιχο ερώτημα για τον κ. Πάγκαλο, τα ποσοστά φθάνουν το 30,2%. Στη δημοσκόπηση της ΜRΒ, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος συγκεντρώνει το 42% (62,1% η τελευταία μέτρηση), ο κ. Παπανδρέου 36,4% (19,4% η προηγούμενη μέτρηση) και η κ. Διαμαντοπούλου 5,5% (2,2% τελευταία μέτρηση).

Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση το 62,7% επιθυμεί και τρίτη υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ερώτημα τι εγγυάται κάθε ένας από τους δύο σημερινούς υποψηφίους, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προβάδισμα στη διαφύλαξη της ενότητας, 48,7% έναντι 42,3% και ο κ. Βενιζέλος στην ικανότητα ισχυρότερης αντιπολίτευσης, 64,8% έναντι 31,1% του Γ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: