Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μπακογιάννη - Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μπακογιάννη - Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς μετά το πέρας συνάντησης με την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς δεν έκρινε «χρήσιμη» την κατάθεση νέας πρότασης που φέρετο έτοιμος να υποβάλλει.

«Δεν είναι χρήσιμο να δώσω την πρότασή μου αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Ντ.Μπακογιάννη, στο περιθώριο των εργασιών της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Βάσει των όσων μετέδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Mega στη Νέα Υόρκη, ο Μάθιου Νίμιτς φέρεται να έχει δηλώσει σε συζητήσεις πως τον απασχολεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 152 εδρών.

Ο Μάθιου Νίμιτς εμφανιζόταν έτοιμος να υποβάλλει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο. Ως φάνηκε μετά τη συνάντηση με την Ντ.Μπακογιάννη, η κατάθεση της εν λόγω πρότασης αναβάλλεται.

Η συνάντηση, η οποία έγινε στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας, κράτησε 45 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων «έγινε εκτενής επισκόπηση και συζητήθηκαν οι προοπτικές και τα επόμενα βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος.

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε στο συνομιλητή της την «ιδιαίτερη σημασία να υπάρξει εποικοδομητική στάση από την πλευρά των Σκοπίων». Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι «η παράταση της εκκρεμότητας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, ενώ αντίθετα η επίλυσή της θα έχει θετικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή συνεργασία και τις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της γειτονικής χώρας».

Ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι μέχρι την επίλυση της διαφοράς συνεχίζουμε το έργο με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενδιάμεση συμφωνία, θέση που ταυτίζεται με αυτή της ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα, η Ντ.Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση του Σαββάτου με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, επαναλαμβάνοντας ότι «υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποφάσεις της 8ης Ιουλίου».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως το Κυπριακό, αλλά και πολλά άλλα θέματα που μας απασχολούν στην Ευρώπη, είπε η υπουργός Εξωτερικών. «Κοινοί είναι οι στόχοι, κοινές οι προσπάθειες, κοινή η τακτική» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος.

Η Ντ.Μπακογιάννη συναντάται στη Νέα Υόρκη και με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν, καθώς και με τον Καναδό ομόλογο της Μ.Μπερνιέ, συνάντηση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την πρόσφατη αναγνώριση από τον Καναδά της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία σε διμερές επίπεδο.

Πηγή: in.gr


Απαγωγή Ιταλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Απαγωγή Ιταλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

ΑΠΟ ΤΟ υπουργείο Αμυνας της Ιταλίας εκτιμήθηκε, σήμερα, πως «δύο Ιταλοί στρατιώτες, που έχουν εξαφανιστεί τον τελευταίο καιρό, έχουν απαχθεί, ενώ περιπολούσαν στο δυτικό Αφγανιστάν» μαζί με «άλλους δύο Αφγανούς» .

«Πολλά δεδομένα» στην υπόθεση αυτή «παραμένουν έως τώρα ασαφή», προστίθεται στην ιταλική επίσημη ανακοίνωση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ομαδικός τάφος στο προαύλιο του Αρχηγείου της 7ης στρατιάς του Τουρκικού Στρατού!!

Ομαδικός τάφος στο προαύλιο του Αρχηγείου της 7ης στρατιάς του Τουρκικού Στρατού!

Ομαδικός τάφος αδιευκρίνιστου μέχρι στιγμής αριθμού ανθρώπων ανακαλύφθηκε στο προαύλιο του Αρχηγείου της 7ης στρατιάς του Τουρκικού Στρατού. Το Αρχηγείο εδρεύει στο Ντιγιάρμπακίρ και η το περιστατικό αποκαλύφθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου από το Κουρδικό Πρακτορείο DIHA, έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχτηκε.

Η ανακάλυψη του τάφου ήταν το επιστέγασμα αρκετών ημερών έρευνας των δημοσιογράφων και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι έρευνες άρχισαν όταν εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά σε φορτία άμμου που χρησιμοποιούνταν σε κατασκευές σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η άμμος προμηθευόταν από την εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό για να χρησιμοποιήσει την άμμο από το προαύλιο του Αρχηγείου στην ανέγερση οικοδομών και άλλων κατασκευών σε διάφορα σημεία της πόλης. Δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί οι λόγοι που αποφασίστηκε η μετακίνηση της άμμου από το Αρχηγείο.

Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Αρχηγείο, ήταν προηγουμένως οι διάσημες στρατιωτικές φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ. Ανάμεσα στα ανθρώπινα οστά ανεβρέθηκαν και ρούχα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ταυτότητα των οστών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που διερευνούν το θέμα υπόσχονται να έχουν σύντομα στη διάθεση τους περισσότερα στοιχεία.

Ο τουρκικός στρατός, παρόλο που υποσχέθηκε να διερευνήσει την υπόθεση, δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε κίνηση, γεγονός που γεννά υποψίες ανάμεσα στους Κούρδους κάτοικους της περιοχής.

Πηγή: DozaMe.org

Αλλάζει πολιτική στο Κυπριακό η Άγκυρα;

Αλλάζει πολιτική στο Κυπριακό η Άγκυρα;

Λύση δύο κρατών στο Κυπριακό αναζητεί η Άγκυρα ή όχι; Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σχόλια του τουρκικού Τύπου ότι η Άγκυρα έχει υιοθετήσει νέα στρατηγική στο Κυπριακό; Οι απόψεις διίστανται. Τουρκικές πηγές πάντως αναφέρουν στον 'Π' ότι στο μέσο της μεγάλης πολιτικής κρίσης που περνά η Τουρκία η αλλαγή στρατηγικής δεν ευνοείται.

Η επίσκεψη του προέδρου Γκιουλ στην κατεχόμενη Κύπρο πυροδότησε τα σενάρια για αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας στο Κυπριακό. Επιστέγασμα ήταν το άρθρο του έγκυρου αναλυτή της τουρκικής Μιλλιέτ Σαμί Κοχέν ότι η Τουρκία υιοθέτησε 'νέα στρατηγική' στο Κυπριακό εγκαταλείποντας κατά κάποιο τρόπο το σχέδιο Ανάν και αναζητώντας λύση δύο κρατών. Τώρα το σχέδιο Ανάν χρησιμοποιείται ως 'αναφορά' και όχι ως 'επίπεδο' σύμφωνα με τον Σαμί Κοχέν. Μάλιστα ο έγκυρος Τούρκος αναλυτής παραθέτει και τη δήλωση του προέδρου Γκιουλ στην κατεχόμενη Κύπρο με την οποία αποκαλύπτεται η νέα αυτή στρατηγική: "Η λύση πρέπει να στηριχθεί στη βάση των δύο λαών, δύο δημοκρατιών, δύο κρατών, δύο γλωσσών, δύο θρησκειών".

Η δήλωση αυτή έφερε τα πάνω κάτω. Ήταν η απόδειξη ότι η Τουρκία ακολουθεί πια άλλο δρόμο. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία, οι οποίοι παρακολουθούν στενά το Κυπριακό, δηλώνουν στον 'Π' ότι δεν βλέπουν καμιά αλλαγή και παραθέτουν τα επιχειρήματά τους:

Πρώτον, η αναφορά του προέδρου Γκιουλ σε 'δύο κράτη' δεν είναι πραγματική γιατί στα τουρκικά η λέξη 'devlet' την οποία χρησιμοποίησε το Τούρκος Πρόεδρος έχει δύο έννοιες: σημαίνει και κράτος αλλά σημαίνει και πολιτεία. Άλλωστε, υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, και στο σχέδιο Ανάν γίνεται αναφορά σε 'δύο πολιτείες'.

Δεύτερον, στην Τουρκία τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχει τέτοια πολιτική κρίση η οποία δεν επιτρέπει στην τουρκική Κυβέρνηση να κάνει τόσο ριζοσπαστικές αλλαγές στο Κυπριακό. Παραδέχονται ωστόσο ότι στο τουρκικό ΥΠΕΞ υπάρχουν διπλωμάτες οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προσπάθησαν να περάσουν τις συντηρητικές τους απόψεις για ένα 'βελούδινο διαζύγιο' στην Κύπρο. Αυτή η πολιτική όμως δεν υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση Ερντογάν.

Τρίτον, μια αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό θα επιβάρυνε την ευρωπαϊκή της πορεία και θα χαλούσε τα σχέδια της τουρκικής Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση Ερντογάν εξακολουθεί να πιστεύει πως η πορεία προς την ΕΕ είναι η μόνη διέξοδος για τη χώρα παρόλο που συχνά ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιτίθεται με σκληρό τρόπο κατά των Ευρωπαίων ηγετών και κατά της ίδιας της ΕΕ.

Τέταρτον, ο πρόεδρος Γκιουλ θεωρεί πως η μεγαλύτερή του επιτυχία ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν η αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν η οποία δημιούργησε θετικές εντυπώσεις για την τουρκική πλευρά ανάμεσα στην διεθνή κοινότητα. Άλλωστε, δεν πέρασε καν ένας μήνας που ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Γκιουλ το δήλωσε ξανά την ημέρα που εγκατέλειπε το ΥΠΕΞ για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Προεδρικό. "Δεν υπάρχει νέα στρατηγική στο Κυπριακό. Οι πληροφορίες μου από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική, άλλωστε μια τόσο ριζοσπαστική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα", δήλωσε στον 'Π' ο διευθυντής διεθνών σχέσεων του TESEV Μανσούρ Ακγκιούν. Και ο έγκυρος δημοσιογράφος της Ραντικάλ Ερντάλ Γκιουβέν δηλώνει επίσης στον 'Π' ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει μια τέτοια προσέγγιση από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που ανέλαβε για δεύτερη πενταετία την εξουσία. "Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Η τουρκική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών", δηλώνει ο Ερντάλ Γκιουβέν.

Πάντως ενόσω η διεθνής κοινότητα σπρώχνει για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού η Άγκυρα δεν είναι εύκολο να ξεφύγει από τις γραμμές της γιατί θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία. Αν όμως δημιουργηθεί έδαφος που να επιτρέπει τη συνομοσπονδιακή λύση τότε δεν θα έχανε ασφαλώς την ευκαιρία.

Γραμμή Αμμόχωστος-Λατάκεια

"Μετά από 28 χρόνια Λατάκεια'' είναι ο τίτλος είδησης στην προμετωπίδα της ''Κίπρις'' και αναφέρεται στον σημερινό απόπλου φεριμπόουτ από το κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου με προορισμό το συριακό λιμάνι για ένα μονοήμερο ταξίδι ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το φεριμπόουτ ανήκει στην εταιρεία Ακγκιουνλέρ και σε αυτό όπως μεταδίδεται από την Αγκυρα επιβαίνει και τηλεοπτικό συνεργείο του CNN Turk.

Δρομολόγια μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκειας πραγματοποιούνταν το 1978-79.

Οπως δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Τουργκάι Αβτζί, τα δρομολόγια είναι αποτέλεσμα επαφών που είχε με Σύρους επιχειρηματίες, βιομηχάνους και τουριστικούς παράγοντες. Πρόσθεσε ότι τα δρομολόγια θα ενισχύσουν τις οικονομικές, πολιτιστικές και τουριστικές σχέσεις της Συρίας με το κατοχικό καθεστώς και ότι προσεχώς θα ανακοινωθούν και τα ανοίγματα με τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο κ. Αβτζί δήλωσε ότι έχουν κινητοποιήσει όλες τις λεγόμενες αντιπροσωπείες του εξωτερικού προκειμένου να δημιουργηθούν νέα δεδομένα για την ανάπτυξη του κατοχικού καθεστώτος και εμπορικές ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

ΙΡΑΝ: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα

ΙΡΑΝ: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα

Εβδομάδα μεγάλης έντασης στις σχέσεις της Δύσης με το Ιράν ήταν η τελευταία - έστω και αν η νέα τεχνητή «κλιμάκωση» προκλήθηκε από μια σειρά εμπρηστικών δηλώσεων και όχι από ουσιαστικές εξελίξεις: την αρχή έκανε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος ζήτησε να επιβληθούν στην Τεχεράνη αυστηρότερες κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά της και απείλησε ευθέως το Ιράν με... πόλεμο, συμπληρώνοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα»!

Η αψυχολόγητη αυτή δήλωση μόνο τυχαία δεν ήταν και, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις όχι μόνο στην Τεχεράνη αλλά σε όλον τον κόσμο - και φυσικά στην ίδια τη Γαλλία. Εντονες ήταν όμως οι αντιδράσεις και στη Ρωσία, που παραμένει το ισχυρότερο «ανάχωμα» ενάντια σε αυστηρότερες κυρώσεις κατά του θεοκρατικού Ιράν. Η συγκυρία είναι άλλωστε «πονηρή» καθώς την περασμένη Παρασκευή οι πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που εμπλέκονται στις συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανία συζήτησαν στην Ουάσιγκτον ένα τρίτο σχέδιο ψηφίσματος κατά του Ιράν, χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη πρόοδος.

Και αφού οι πολιτικές λύσεις δεν «περπατάνε», στην Ουάσιγκτον επανήλθε ξαφνικά στο προσκήνιο το σενάριο των μαζικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον ιρανικών πυρηνικών στόχων. Το υπερσυντηρητικό «κανάλι του πολέμου», το Fox News, που ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοκ, μετέδωσε πρόσφατα ότι οι υπεύθυνοι της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων διεμήνυσαν στην Κοντολίζα Ράις ότι η διπλωματική προσέγγιση απέτυχε και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επέμβαση. Και βέβαια οι αμερικανοί στρατιωτικοί, με πρώτο και καλύτερο τον πολυσυζητημένο εσχάτως αρχιστράτηγο Ντέιβιντ Πετρέους, επιμένουν πως το Ιράν κρύβεται πίσω από όλες τις σοβαρές επιθέσεις εναντίον τους στο Ιράκ. Ο Πετρέους δήλωσε μάλιστα ότι, αν διαταχθεί, είναι έτοιμος να οδηγήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο ιρανικό έδαφος...

Ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε μάλιστα στο Βόρειο Ιράκ (άλλον) έναν ιρανό αξιωματούχο, για τον οποίο υποστηρίζει ότι είναι αξιωματικός επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης, «αναμεμειγμένος στη μεταφορά στο Ιράκ εκρηκτικών μηχανισμών ικανών να προκαλέσουν ζημιά σε τεθωρακισμένα» και στην «εκπαίδευση ξένων τρομοκρατών στο Ιράκ». Πολύ σοβαρές καταγγελίες, που δεν αποκλείεται σύντομα να χρησιμοποιηθούν και ως casus belli...

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Χαιρουνίσα και Μπουγιούκανιτ τα προβλήματα του Αμπ. Γκιούλ

Χαιρουνίσα και Μπουγιούκανιτ τα προβλήματα του Αμπ. Γκιούλ

Ενα μήνα στο μέγαρο Τσάνκαγια συμπληρώνει σε λίγες μέρες ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ένας μήνας που πέρασε ήσυχα, χωρίς οξείες αντιπαραθέσεις με το στρατό, χάρη στον καλό συνδυασμό της ανατολίτικης τακτικής και της ρεαλιστικής διπλωματίας, που, όπως φαίνεται, επιτυγχάνει ο 52χρονος νέος πρόεδρος. Όπως λέγεται άλλωστε, είναι το «μυαλό» πίσω από πολλές κινήσεις του πρωθυπουργού και φίλου του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μετωπικές συγκρούσεις με την κοσμική ελίτ, προκειμένου να περάσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες ικανοποιούν και το πολιτικό Ισλάμ αλλά και την Ευρώπη, ο πρόεδρος Γκιουλ έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στις «δύο Τουρκίες» - αυτή της κοσμικής ελίτ και του ισχυρού στρατού και αυτή που εκπροσωπεί ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα: την Τουρκία των μικροαστών, των φτωχών που έχουν έρθει από την Ανατολία, των γυναικών με τις μαντίλες.

Αν ήθελε να προσωποποιήσει κανείς τα τρέχοντα προβλήματα του προέδρου θα τα ονόμαζε «Χαϊρουνίσα και Μπουγιούκανιτ». Η σύζυγος του με τη μαντίλα και ο στρατηγός με τις έμμεσες απειλές κατά της μαντίλας. Η πρώτη κυρία δεν εμφανίσθηκε στην πρώτη μεγάλη δεξίωση για την εκλογή του προέδρου, στο μέγαρο όπου κάποτε έμενε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Ανατροπή

Οι απόψεις των σχολιαστών συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος θα χρειαστεί την ικανότητα ταχυδακτυλουργού για να καταφέρει να εξομαλύνει τις σχέσεις της προεδρίας με τον στρατό. Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες οι σχέσεις αυτές ήταν ομαλές και προδιαγεγραμμένες: ο πρόεδρος ήταν ο εκλεκτός του κοσμικού κράτους, ο θεματοφύλακας του κεμαλισμού, το alter ego των στρατηγών.

Με τη διπλή εκλογή Γκιουλ-Ερντογάν στην εξουσία της Τουρκίας η σχέση αυτή έχει ανατραπεί. «Ο στρατός είναι πολύ δυσαρεστημένος με την εκλογή Γκιουλ», δηλώνει στους «Financial Τimes» ο κ. Μπουλέντ Αλιρίτζα, του Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών της Ουάσιγκτον. Προς το παρόν υπάρχει μια εύθραστη ισορροπία μεταξύ προεδρίας και στρατού.

Ο γνωστός αναλυτής κ. Μεχμέτ Αλί Μπιράντ είχε μιλήσει την ημέρα της εκλογής Γκι ουλ για την ανάγκη ενός «ιστορικού συμβιβασμού» ισλαμικού με το κοσμικό κράτος. Αν δεν επιτευχθεί θ' αρχίσει μία εποχή μεγάλης διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο νέος πρόεδρος δεν αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία του λαού ως φονταμενταλιστής. Ο ίδιος έχει προσπαθήσει πολύ γι' αυτό, προκειμένου να χτίσει το προφίλ του συναινετικού προέδρου, του προέδρου όλων των Τούρκων. Σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, ο αρχηγός του επιτελείου, στρατηγός Μπουγιούκανιτ, συμφώνησε να μη φέρει μεγάλα προσκόμματα στην εκλογή του κ. Γκιουλ, με αντάλλαγμα να μην αγγίξει εκείνος το στρατό. Ο κ. Γκιουλ έχει την ευστροφία να μην προκαλεί το στρατό και να προωθεί τις θέσεις της Τουρκίας, όπως στην περίπτωση του Κυπριακού, όταν μίλησε για διχοτόμηση κατά την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν θα κατορθώσει να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν με την ισχυρή λαϊκή εντολή και την πρόθεση να «απελευθερώσει» το Σύνταγμα από τη στρατιωτική επιρροή και τους στρατηγούς.

Πηγή: ΧΑΡΑΥΓΗ

Επιστροφή ή αναλαμπή το στοίχημα της Αριστεράς

Επιστροφή ή αναλαμπή το στοίχημα της Αριστεράς

Δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αποστασιοποιημένο στέλεχος της Αριστεράς θυμήθηκε το σύνθημα «ΚΚΕ αλλαγή, δεύτερη κατανομή». Ενα σύνθημα που είχε ρίξει η ηγεσία του ΚΚΕ στις εκλογές του 1981, βάζοντας ως όριο το εντυπωσιακό 17%. Τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ άγγιξε το... 10%.

Οπως φάνηκε και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, πολλοί μιλούσαν για υψηλά ποσοστά της Αριστεράς, αλλά λίγοι το πίστευαν. Οταν το βράδυ διαπίστωσαν «ρεαλιστές» και «απαισιόδοξοι» ότι η Αριστερά στο σύνολό της έφτασε στα ιστορικά υψηλά ποσοστά της μεταπολίτευσης (13,13% το 1989). Δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι προτίμησαν την Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της, με κερδισμένους σαφώς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τα δύσκολα τώρα έρχονται για την Αριστερά.

Στον Περισσό μετρούν κέρδη και ζημιές (παράδειγμα άνοδος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ) και στην Κουμουνδούρου τρομάζουν μόνο με την ιδέα ότι θα πρέπει να μην επαναληφθεί το σκηνικό των εκλογών του 1996 (5%) και έπειτα από τέσσερα χρόνια λίγο πάνω από το όριο του 3%. Το ερώτημα είναι τελικά εάν θα υπάρξει συνέχεια και για τα δύο κόμματα ή αναλαμπή.

ΚΚΕ
Το ισχυρό και το... συμπαγές χαρτί

Η ηγεσία του Περισσού έχει ήδη ξεκινήσει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα πρώτα συμπεράσματα είδαν το φως της δημοσιότητας. Οπως φαίνεται στο ΚΚΕ είδαν με σκεπτικισμό την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέτρησαν και την προεκλογική στάση τους, δηλαδή την επιθετικότητα με την οποία αντιμετώπισαν τους «οπορτουνιστές» κατά κόσμον «Συνασπιστές».

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ έδειξε ότι αντέχει στις πιέσεις - περιχαράκωση του χώρου - αλλά και ότι μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να εμφανίσει δυναμική και ανάπτυξη. Η συσπείρωση του ΚΚΕ έφτασε στο 80% και το ποσοστό του από το 5,9% του 2004 στο 8,2% το 2007.

Οι 22 βουλευτές που εξελέγησαν είναι το «ισχυρό χαρτί» του Περισσού, γιατί, όπως λένε στελέχη του, θα βοηθήσουν στην πολιτική του κόμματος.

Αυτό που ίσως δεν λένε, είναι ότι δυναμώνει ακόμη περισσότερο η νυν ηγεσία του κόμματος και φυσικά η Αλέκα Παπαρήγα. Και το κυριότερο είναι πλέον πιο ελεγχόμενες όσες φωνές υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος που εκφράζουν ενστάσεις για την πολιτική των συμμαχιών.

Η ανανεωμένη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - σημειώνεται ότι βρέθηκε εκτός ο Α. Σκυλλάκος - περιλαμβάνει πλέον 7 γυναίκες στους 22 βουλευτές.

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή μέλη ου Πολιτικού Γραφείου είναι 9 βουλευτές, ενώ οι 13 βουλευτές είναι μέλη και στελέχη του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς αυταπάτες σε έναν αγώνα διαρκείας

Τρεις στόχους είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέκος Αλαβάνος. Να αυξηθούν τα εκλογικά ποσοστά πάνω από το 4%, να αλλάξει το πολιτικό τοπίο και να εκφραστεί και στο Κοινοβούλιο η πολύχρωμη ενωτική Αριστερά. Ο πρώτος αριθμός του λαχείου τελικά περιήλθε στα χέρια τους.

Το μοντέλο ενσωμάτωσης αριστερών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν διαψεύστηκε, αλλά για πρώτη ίσως φορά, η αριστερά επαναπάτρισε ψηφοφόρους ή βρήκε σύμμαχους από τον σοσιαλιστικό χώρο. Το 5% του ΣΥΡΙΖΑ αποκτήθηκε και για έναν ακόμη λόγο. Ο αιχμηρός και καθαρός λόγος του κ. Αλαβάνου και η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή αποτιμήθηκε θετικά από τους ψηφοφόρους.

Ισως γι αυτό και ο κ. Αλαβάνος από το βράδυ της Κυριακής επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο: «Είμαστε υπό δοκιμή». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αυτή η περίοδος θα κρίνει πολλά. Η αντι-συστηματική αριστερά πρέπει να δοκιμαστεί όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στο Κοινοβούλιο. «Δεν έχουμε αυταπάτες», έλεγε προχθές στέλεχος του ΣΥΝ, εκφράζοντας τη θέση ότι «ο κ. Αλαβάνος πρέπει να συνεχίσει το αγώνα αντοχής, χωρίς να σταματήσει ούτε ένα λεπτό».

Στον δρόμο αυτό το εγχείρημα της ενωτικής, όπως αποκαλείται, Αριστεράς θα βρει αρωγούς 14 βουλευτές. Η πλουραλιστική έκφραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι στα συν αν και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι λένε ότι στα κρίσιμα ζητήματα, θα κριθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Γ. Πρωτούλης
Η εκλογή του γραμματέα της ΚΝΕ δείχνει ότι το ΚΚΕ επιθυμεί να παίξει και αυτό στο χώρο της νεολαίας, όπως έπραξε ο ΣΥΝ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Χ. Χαραλάμπους
Το ΚΚΕ - έπειτα από 55 χρόνια- κατάφερε να εκλέξει βουλευτή στην Κέρκυρα.

Γ. Ψαριανός
Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν οι συνεργαζόμενοι Π. Κοροβέσης, ο Θ. Δρίτσας και ο Γ. Ψαριανός.

Τ. Κουράκης
Μαζί με τους Γ. Δραγασάκη, Π. Λαφαζάνη και Λίτσα Αμανατίδου η αριστερή τάση του ΣΥΝ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ο Τσένι ίσως ετοίμασε σχέδιο για τους Ισραηλινούς που θα αποτελέσει τη δικαιολογία για μια αμερικάνικη επίθεση στο Ιράν

Ο Τσένι ίσως ετοίμασε σχέδιο για τους Ισραηλινούς που θα αποτελέσει τη δικαιολογία για μια αμερικάνικη επίθεση στο Ιράν

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Τσένι ίσως να έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο για πυραυλικές επιδρομές των Ισραηλινών εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει την άμεση στρατιωτική αντίδραση των Ιρανών. Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους, έχοντας ως δικαιολογία την ιρανική απάντηση, θα επιτεθούν στις στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Ντάνι Γιάτομ, πρώην μέλος της Μοσσάντ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ανέφερε πως για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχείρησης, τα ισραηλινά μαχητικά θα πρέπει να επιχειρούν στον εναέριο χώρο του Ιράν για αρκετές μέρες. Πρόσθεσε όμως πως "η στρατιωτική επιλογή δεν είναι η χειρότερη επιλογή. Η χειρότερη επιλογή είναι ένα πυρηνικό Ιράν."

Πηγή: Haaretz

ΠΑΣΟΚ: Οι συνεντεύξεις των μονομάχων

ΠΑΣΟΚ: Οι συνεντεύξεις των μονομάχων

Την ανάγκη για ένα ενωμένο, αρραγές και συλλογικό ΠΑΣΟΚ καταγράφει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημειώνει ότι διεκδικεί τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «στο όνομα των ιδεών, των πεποιθήσεων, των αξιών και των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ όπως αυτές διαμορφώθηκαν και βεβαίως διαμορφώνονται ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων».

Αιτιολογώντας την απόφασή του να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του το βράδυ των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει: Αγωνίστηκα να γίνει ο κ. Παπανδρέου πρωθυπουργός αλλά «δεν μπορούσα να βλέπω να πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας και εμείς να νομίζουμε ότι ψηλώσαμε και αγγίξαμε τα σύννεφα».

Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει επίσης ότι επιδιώκει να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό ρεύμα αλλα και να εκφράσει ξανά την υπαρκτή και εφικτή κεντροαριστερή πλειοψηφία που δικαιούται να κυβερνήσει και να διεισδύσει στον εκλογικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου λέει ότι «φάνηκε και τώρα η σημασία του επιχειρήματος της κυβερνητική και πολιτικής σταθερότητας».

Υποψηφιότητα προαναγγέλει η Αν.Διαμαντοπούλου

Την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ εκφράζει, σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, και η βουλευτής Α’ Αθηνών Ά. Διαμαντοπούλου.

"Χρειαζόμαστε μια ηγεσία που να διαθέτει την πολιτική επάρκεια, το δυναμισμό, τις θέσεις, την όρεξη για δουλειά. Να απαντά στο κοινό αίσθημα, να δημιουργεί πρωτοπορίες, να σέβεται εμπράκτως τους πολίτες. Μια ηγεσία που δικαιούται και μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μια τέτοια ηγεσία αξίζει το ΠΑΣΟΚ στο νέο του ξεκίνημα.

"Είναι χρέος μου προς τους πολίτες και την παράταξη να κινηθώ σ' αυτή την κατεύθυνση. Αυτά για σήμερα..." αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου. Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου καλεί "όλους τους υποψηφίους, όσοι κι αν είναι αυτοί, να απαλείψουμε οποιαδήποτε τάση διάσπασης. Να δεσμευτούν ανοιχτά ότι την επόμενη μέρα, είτε ως νικητές είτε ως ηττημένοι, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν ανάλογα ζητήματα".

Ρεύμα υπέρ Βενιζέλου

Εξάλλου, στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων ως προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το 30,2% του συνόλου των ερωτηθέντων προτιμά τον Γ. Παπανδρέου ενώ το 42,8% τον Ευ. Βενιζέλο. Στο υποσύνολο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Παπανδρέου προτιμά το 38,5% και τον κ. Βενιζέλο το 46,2%.

Στη δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για το Πρώτο Θέμα, το 21,8% του συνόλου των ερωτηθέντων θα ψήφιζε τον Γ. Παπανδρέου για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και το 38% τον Ευ. Βενιζέλο. Στο υποσύνολο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 22,9% θα ψήφιζε τον κ. Παπανδρέου για αρχηγό και το 52,8% τον κ. Βενιζέλο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Πετρέλαιο Βόμβα απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πετρέλαιο Βόμβα απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης είχε κάνει "ντεμπούτο" στα 55 λεπτά το λίτρο. Φέτος δεν αποκλείεται να "ανοίξει" ακόμη και 10% ακριβότερα, δηλαδή περίπου στα 60 λεπτά

Τα όρια αντοχής των ελληνικών νοικοκυριών, των επιχειρήσεων της χώρας αλλά και της ευρύτερης οικονομίας δοκιμάζουν τα ρεκόρ του πετρελαίου και του ευρώ. Προς το παρόν όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος τηρούν στάση αναμονής και επιδίδονται μέσω της "ΜτΚ" σε ασκήσεις ψυχραιμίας

Οι διεθνείς εξελίξεις, που επηρεάζουν άμεσα την τσέπη των καταναλωτών, την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τη βιωσιμότητα των οικονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, είναι ραγδαίες, καθώς πέρα από την πιστωτική κρίση που μαίνεται στις αγορές μετά το σκάσιμο της "φούσκας" στην αμερικανική αγορά ακινήτων:

- Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σπάνε όλα τα ρεκόρ και φλερτάρουν με τα 85 δολάρια το βαρέλι, είναι δηλαδή αυξημένες κατά περίπου 45% σε σχέση με πέρυσι. Εάν διατηρηθούν σε αυτά τα ύψη και, πολύ περισσότερο, αν ανέβουν κι άλλο, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες, από τη βενζίνη, που έπιασε ήδη το 1 ευρώ στη Θεσσαλονίκη, και το πετρέλαιο θέρμανσης (θα αρχίσει να διανέμεται στα μέσα Οκτωβρίου) μέχρι τις μεταφορές, τα είδη διατροφής και τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης είχε κάνει "ντεμπούτο" στα 55 λεπτά το λίτρο. Φέτος δεν αποκλείεται να "ανοίξει" ακόμη και 10% ακριβότερα, δηλαδή περίπου στα 60 λεπτά. Να σημειωθεί εδώ ότι τα πετρελαϊκά ράλι πλήττουν και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, καθώς η τιμή του αερίου είναι συνδεδεμένη με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια η επιβάρυνσή τους θα είναι μικρότερη, καθώς το φυσικό αέριο πωλείται με έκπτωση 20% επί της εκάστοτε τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

- Η αναρρίχηση του ευρώ στο πρωτοφανές επίπεδο του 1,4 δολ. έχει και θετικές και αρνητικές συνέπειες. Από τη μία μεριά προστατεύει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τα πετρελαϊκά ράλι, από την άλλη όμως πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, δυσκολεύοντας τη ζωή των επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

- Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη οικονομία, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί επί του παρόντος αντιμετωπίσιμες τις συνέπειες του ακριβού πετρελαίου και του ισχυρού ευρώ. Εάν όμως ο μαύρος χρυσός φτάσει στα 90 δολάρια το βαρέλι και το ευρώ ξεφύγει από το 1,40 δολ., οι συνέπειες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη μπορεί να γίνουν υπολογίσιμες.

ΧΑΒΙΑΡΙ ΤΑ... ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ!

Προάγγελο ραγδαίων ανατιμήσεων σε βασικά είδη αποτελούν και τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τις τιμές στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές παραγωγού των λαχανικών και των κηπευτικών έχουν εκτοξευτεί κατά 25,4%, ενώ τα εσπεριδοειδή κοστίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι: Η τιμή πώλησης από τους παραγωγούς είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2000, ενώ μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 17,9%!

Πλούταρχος Σακελλάρης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας:

"Οι ανατιμήσεις του πετρελαίου και τα ρεκόρ του ευρώ δεν απειλούν με εκτροχιασμό ούτε τον προϋπολογισμό ούτε την ελληνική οικονομία. Στις προβλέψεις του προϋπολογισμού υπάρχει πάντοτε μία ελαστικότητα. Οπωσδήποτε όμως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά θα έχει συνέπειες για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Επί του παρόντος η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο".

Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του ΣΒΒΕ:

"Δεν με ανησυχούν τα σημερινά επίπεδα των πετρελαϊκών τιμών ούτε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Εάν υπάρξουν αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων, αυτές θα οφείλονται στη συσσώρευση κοστών από τις βιομηχανίες. Το ακριβό πετρέλαιο ίσως λειτουργήσει ως η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Αλλιώς δεν δικαιολογούνται ραγδαίες ανατιμήσεις. Σε ό,τι αφορά το ευρώ, εάν η ισοτιμία του με το δολάριο ξεπεράσει τα επίπεδα του 1:1,4 δολ., ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις".

Δημήτρης Μακρυβέλιος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος
"Παρά τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, εκτιμώ ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται τον Οκτώβριο κοντά στα περσινά επίπεδα, καθώς προς το παρόν το ισχυρό ευρώ προστατεύει τους καταναλωτές. Βέβαια ουδείς μπορεί να αποκλείσει τις ανατιμήσεις, αν οι τιμές του αργού ξεφύγουν αισθητά από τα σημερινά επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι. Σε κάθε περίπτωση σε μία ελεύθερη αγορά δεν μπορούμε να μιλάμε για κερδοσκοπία".

Τα 6 + 1 αιτία των πετρελαϊκών ρεκόρ

Τα αίτια των πετρελαϊκών ράλι είναι σύνθετα και σχετίζονται με υπαρκτούς και πιθανούς φόβους για την επάρκεια της αγοράς σε μαύρο χρυσό:

1. Κερδοσκοπικά παιχνίδια
Τα επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν επιστρέψει στις πετρελαϊκές αγορές, θεωρώντας ότι θα τους προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. Τα παιχνίδια των κερδοσκόπων αποτελούν ένα από τα κύρια αίτια των πετρελαϊκών ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

2. Η διστακτικότητα του ΟΠΕΚ
Στα τέλη του 2006 το πετρελαϊκό καρτέλ άρχισε να μειώνει την παραγωγή του, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πρόσφατα μία συμβολική και απολύτως αναποτελεσματική αύξηση της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια. Υπό την πίεση των εξελίξεων ο οργανισμός υπόσχεται τώρα ότι θα ανοίξει τις κάνουλες, εάν οι πετρελαϊκές τιμές διατηρηθούν επί μακρόν σε επίπεδα άνω των 80 δολ.

3. Το αδύναμο δολάριο
Η καταβαράθρωση του δολαρίου μειώνει τα έσοδα των χωρών του ΟΠΕΚ από τις δολαριακές πωλήσεις του πολύτιμου προϊόντος τους. Ο ΟΠΕΚ επικαλείται και το γεγονός αυτό, για να δικαιολογήσει την απροθυμία να παρέμβει στην αγορά, υποστηρίζοντας ότι το αδύναμο δολάριο βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών των πετρελαϊκών ράλι στις καταναλώτριες χώρες.

4. Υψηλή ζήτηση
Πίσω από τα τελευταία ράλι κρύβεται και η ισχυρή ζήτηση κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι υψηλές τιμές ελάχιστα έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα την οικονομική ανάπτυξη στη Δύση και την Ασία.

5. Επιθέσεις στη Νιγηρία
Εδώ και ενάμιση χρόνο οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας δέχονται συνεχείς επιθέσεις, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της όγδοης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του πλανήτη να έχουν μειωθεί κατά 547.000 βαρέλια ημερησίως.

6. Προβλήματα στη διύλιση
Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης τα διυλιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν φτάσει στα όριά τους. Πρόσθετες ανησυχίες προκαλεί η εποχή των τυφώνων, που αποτελούν κάθε χρόνο σημαντική απειλή για τα αμερικανικά διυλιστήρια στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού.

7. Γεωπολιτική αστάθεια
Η ένταση στη Μέση Ανατολή λόγω της αστάθειας στο Ιράκ και της κρίσης που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν προσθέτουν ένα σημαντικό "premium κινδύνου" στις τιμές του πετρελαίου.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ




Στρατηγική διετίας με φόντο το 2010

Στρατηγική διετίας με φόντο το 2010

Το σχέδιο Καραμανλή για προϋπολογισμό, μεταρρυθμίσεις και ανασχηματισμό

Οταν ξέσπασε η κρίση στην Παιδεία για το νόμο-πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλυε στους συνεργάτες του τα δεδομένα του προβλήματος με σκακιστικές κινήσεις πάνω στο γραφείο του στο Μαξίμου. Η πολιτική ήταν ανέκαθεν για εκείνον μία δύσκολη παρτίδα σκάκι, την οποία για να την κερδίσεις χρειάζεται στρατηγική. Πιστός στις συνήθειές του ο κ. Καραμανλής έδωσε τη μάχη σε ευνοϊκό γήπεδο γι’ αυτόν, γι’ αυτό και το έκτακτο γεγονός των πυρκαγιών δεν ανέτρεψε τους υπολογισμούς του. Πριν όμως αναδειχθεί η νέα Βουλή, ο κύριος Καραμανλής είχε φροντίσει να μπει στη νέα, τη δεύτερη φάση της στρατηγικής του. Αυτή βασίζεται στους εξής άξονες

Στην αξιοποίηση της εσωκομματικής αναταραχής στο ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις.

Στη διαμόρφωση ευνοϊκού πολιτικού τοπίου, ώστε να μη γίνουν εκλογές το 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην προετοιμασία της επόμενης μέρας για την παράταξη όσο κι αν αργεί αυτή.

Η δημιουργία εσωκομματικής αναταραχής στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν στρατηγικός στόχος του πρωθυπουργού πριν από τις εκλογές. Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου το Σάββατο 18 Αυγούστου με τη συμμετοχή του γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Ζαγορίτη και κορυφαίων υπουργών τέθηκε ο στόχος για νίκη με διαφορά πάνω από τρεις μονάδες. Ο κ. Καραμανλής γνώριζε από τότε ότι δεν θα διαθέτει πλειοψηφία άνω των 155 εδρών υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, γι’ αυτό και επιδίωξε μία καθαρή νίκη. Στόχος του η αγορά χρόνου για να προχωρήσει γρήγορα τις αλλαγές. «Ο Καραμανλής είναι πλέον ελεύθερος δουλειών έναντι του πολιτικού συστήματος. Θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για να αφήσει τη σφραγίδα του στη χώρα χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Θα αξιοποιήσει, λοιπόν, την αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει πολλά πράγματα μαζί», μας είπε στενός συνεργάτης του. Σ’ αυτή την πρώτη φάση προέχει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να συντάξει ένα σωστό Προϋπολογισμό για να οικοδομήσει τη νέα συμμαχία με τους πολίτες που θα του εξασφαλίσει πλεονέκτημα για το μέλλον. Με το νέο Προϋπολογισμό θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τρίτεκνους, στρατιωτικούς, πολίτες που κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας. «Τώρα ξέρουμε πού πατάμε, γιατί παραλάβαμε από τους εαυτούς μας. Περπατήσαμε στο γήπεδο της οικονομίας, το καθαρίσαμε από τα σκουπίδια των ελλειμμάτων, τώρα είναι η ώρα για χάραξη πολιτικών μακράς πνοής». Το 2008 θα είναι χρονιά μεταρρυθμίσεων καθώς η κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι το ασφαλιστικό και τη διοικητική διαίρεση. Το 2009 θα είναι χρονιά ευρωεκλογών, ιδιαιτέρως κρίσιμων εν όψει της προεδρικής εκλογής του 2010. Ο σχεδιασμός Καραμανλή περιλαμβάνει να γίνει ανασχηματισμός (αν χρειαστεί) την άνοιξη του 2009. Και τούτο, διότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί μία ένεση δημοτικότητας εκείνη την περίοδο. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ή θα αναστείλει ή θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός από την προεκλογική περίοδο άνοιξε τα χαρτιά του σε δύο σημαντικά ζητήματα: στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο θέμα της μελλοντικής διαδοχής. Εχτισε... γραμμή.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προειδοποίησε εγκαίρως: «Οποιος θελήσει να παίξει με τους θεσμούς θα το πληρώσει». Ουσιαστικώς, όποιος προκαλέσει εκλογές πρόωρες, θα πρέπει να το σκεφθεί και να το σταθμίσει καλά με βάση τα δεδομένα της περιόδου εκείνης. Στη Ν.Δ., αυτή την περίοδο υπάρχει η εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει εκλογές, με όποιον ηγέτη κι αν πορεύεται.

Για την απόφαση αυτή θα βαρύνει όμως και το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί στη χώρα μετά τις ευρωεκλογές.

Για τη διαδοχή είπε ότι «είναι νωρίς να βγει στη σύνταξη». Πράγματι, τα κεράκια που έσβησε στο μπαρ 18 της οδού Σουηδίας, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, ήταν μόνο 51. Η δήλωση αυτή έγινε κατόπιν παρότρυνσης ιστορικού στελέχους της Ν.Δ. Τακτικός συνομιλητής του κ. Καραμανλή ο οποίος πιστεύει ότι είναι «ηγέτης μακράς πνοής» παρατηρεί όταν ακούει ότι τα σενάρια διαδοχής θα κινηθούν μετά το 2009:

«Τα δαχτυλίδια στη Δεξιά τα δίνουν οι “πρώην”. Θυμίζω: Ο Καραμανλής το έδωσε στον Ράλλη κι όχι στον Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ το έδωσε στον Μητσοτάκη και όχι στον Στεφανόπουλο. Ο Μητσοτάκης το έδωσε στον Εβερτ και όχι στον Βαρβιτσιώτη. Μόνο ο Καραμανλής το πήρε με σύγκρουση. Αν, λοιπόν, προκύψει θέμα, ο πρωθυπουργός θα έχει ισχυρό λόγο. Αρα, όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να έχουν άριστες σχέσεις μαζί του». Επομένως, οι κορυφαίοι της Ν.Δ. πρέπει να τα δώσουν όλα για να πάει καλά η κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής πάντως με τον ανασχηματισμό μοίρασε αριστοτεχνικά την τράπουλα...

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αλ. Αλαβάνος: Ανοιγμα στο σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο

Αλ. Αλαβάνος: Ανοιγμα στο σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο

ΣΤΗΝ ενδυνάμωση του ευρύτερου σχήματος συνεργασιών, με ανοίγματα στο σοσιαλιστικό και στον οικολογικό χώρο, θα επιμείνει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Αλέκο Αλαβάνο. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να απευθύνεται στις σοσιαλιστικές συνιστώσες της κοινωνίας, αναφερόμενος μάλιστα στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου «συνενώθηκαν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας με εκείνες των πρώην Κομμουνιστών».

Ερωτηθείς για την μετεκλογική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος λέει ότι «όταν μένεις στην ίδια γειτονιά δεν μπορείς να αδιαφορείς για το τι συμβαίνει στη διπλανή πολυκατοικία, ακόμη κι αν μένεις σε μονώροφο σπίτι. Πιστεύω ότι αυτή την ώρα στο ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται μια μάχη ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, χωρίς προγράμματα, χωρίς ριζοσπαστικές προτάσεις, μια μάχη μάλλον απολιτική, με λαθεμένο πλαίσιο γύρω από την περίοδο Σημίτη, την οποία πλήρωσε και πληρώνει επειδή κατέταξε το ΠΑΣΟΚ στον κύκλο του κατεστημένου και το μετέτρεψε σε ένα κόμμα φατριών που μετά τις εκλογές σπαράσσεται για την εξουσία».

Για την υποψηφιότητά του στο Ηράκλειο της Κρήτης ο κ. Αλαβάνος εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει «ο καπετάνιος πρώτα να δίνει σήμα ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δική του πολιτική επιβίωση και μόνο, αλλά να αναλαμβάνει κινδύνους». Όσο για την νίκη της ΝΔ στις εκλογές, εκτιμά πως «το γεγονός ότι μπόρεσε και αναδείχθηκε και πάλι κυβέρνηση Καραμανλή οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρότεινε καμία εναλλακτική λύση».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τι πιστεύουν οι πολίτες για Καραμανλή και διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Τι πιστεύουν οι πολίτες για Καραμανλή και διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Τα αποτελέσματα της κάλπης διαμορφώνουν διαφορετικό σκηνικό

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό, με κυρίαρχα στοιχεία την πολιτική ηγεμονία του Καραμανλή, την κρίση στο ΠΑΣΟΚ και την άνοδο των μικρότερων κομμάτων. Ο πρωθυπουργός είναι πάντα το «ισχυρό χαρτί», ενώ το «νέο αίμα» στην κυβέρνησή του δίνει ελπίδα για την επόμενη μέρα, σ’ ένα τοπίο όμως όπου τίποτα δεν είναι ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει το δρόμο του, τα μικρότερα κόμματα θέλουν να αποδείξουν ότι ήρθαν για να μείνουν, η κοινωνική ανοχή είναι πια άγνωστη λέξη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΕΤ.Κ, που διεξήχθη το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου, διερευνά τις αντιδράσεις των πολιτών για το νέο πολιτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Καταγράφει τη θέση τους για το νέο κυβερνητικό σχήμα, τις απαντήσεις τους για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, για την αντιπαράθεση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο μέσα στο κλίμα έντασης των τελευταίων ημερών.


Τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

Πρώτον, η δεύτερη τετραετία της Ν.Δ. ξεκινά με θετική απήχηση του νέου κυβερνητικού σχήματος στο σύνολο της κοινής γνώμης, με ενισχυμένη την εικόνα του πρωθυπουργού, αλλά και με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια δύσκολη τετραετία που μπορεί να απειλήσει την πολιτική της κυριαρχία. Η Ν.Δ. έχει κερδίσει πολιτικό χρόνο, δεν διαθέτει όμως πια την ανοχή της άνοιξης του 2004.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ, ευρισκόμενο στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης, βλέπει την εκλογική του βάση διχασμένη ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της ηγεσίας και έναν στους δύο ψηφοφόρους του να πιστεύει ότι εξωθεσμικά κέντρα επιδιώκουν τη χειραγώγησή του. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέρχεται σε κρίσιμη φάση που θα δοκιμάσει την αντοχή και τη δυνατότητά του να διεκδικήσει και πάλι με αξιώσεις την εξουσία.

Tρίτον, η ενίσχυση των μικρών κομμάτων συμβάλλει στην αλλαγή του τοπίου και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την αντοχή του δικομματισμού σε μια περίοδο που πολλά φαίνεται να αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η Ρωσία προειδοποιεί πως ένας πόλεμος με το Ιράν θα διακόψει τη ροή πετρελαίου

Η Ρωσία προειδοποιεί πως ένας πόλεμος με το Ιράν θα διακόψει τη ροή πετρελαίου

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε πως ένας πόλεμος με το Ιράν θα διακόψει τη ροή πετρελαίου προς τη Δύση και πως μεγάλος αριθμός προσφύγων θα καταφύγει στη Ρωσία.

Ο Λαβρόφ κάλεσε το Ιράν να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος και να αναθεωρήσει τη στάση του έναντι στο Ισραήλ.

"Είναι απαράδεκτο να δηλώνουμε πως κάποιες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν. Αναφέρομαι στο Ισραήλ. Οι Ιρανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν κερδίζουν συμμάχους προβαίνοντας σε τέτοιου είδους δηλώσεις," είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Πηγή: Daily Times

Το Ισραήλ έστειλε ξανά μαχητικά εναντίον της Συρίας

Το Ισραήλ έστειλε ξανά μαχητικά εναντίον της Συρίας

Η Ισραηλινή Αεροπορία διέταξε αρκετά μαχητικά να κατευθυνθούν προς τη Συρία, όταν ένα συριακό μαχητικό εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ισραηλινών ραντάρ.

Το περιστατικό συνέβηκε χθες και τα ισραηλινά μαχητικά επέστρεψαν στις βάσεις τους όταν διαπιστώθηκε πως το συριακό συνετρίβη.

Ο Ισραηλινός Στρατός δεν σχολίασε το περιστατικό.

Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και την Παρασκευή, όταν ισραηλινά μαχητικά κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια των Υψωμάτων Γκολάν κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, όταν αναφέρθηκε "ύποπτη δραστηριότητα" στην περιοχή. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως τα ύποπτα αντικείμενα στο αέρα ήταν απλώς αποδημητικά πουλιά.

Πηγή: Gulf News

Την Κυριακή η συνάντηση Μπαν Γκι Μουν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο

Την Κυριακή η συνάντηση Μπαν Γκι Μουν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο

Τη συνέχιση της διαδικασίας που καθορίστηκε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου θα ζητήσει από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το βράδυ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Οπως επισήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, είναι η πρώτη φορά που συναντάται με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από την ημέρα της εκλογής του και θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς αρχηγούς κρατών, ενώ αποδέχθηκε αίτημα για να συναντηθεί και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο κ. Μπερνς είναι εδώ και αρκετό καιρό που έχει δηλώσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο και έχουμε δηλώσει, όπως θυμάστε, ότι είναι ευπρόσδεκτος όποτε θέλει».

Σε ό,τι αφορά την επισήμανση ότι ο κ. Μπερνς αισιοδοξεί πως μπορεί να υπάρξει κάτι ουσιαστικό μέχρι το τέλος του 2007, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: "Και δική μας επιθυμία είναι αυτή η περίοδος μέχρι τις εκλογές να μην μείνει νεκρός χρόνος αλλά, αν είναι δυνατό, να γίνουν οι προετοιμασίες που απαιτούνται (και υπενθυμίζω ότι το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μιλά για προετοιμασία των συνομιλιών) και νομίζω ότι προσφέρεται αυτή η περίοδος και κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Τις ίδιες δηλώσεις ο κ. Μπερνς τις έχει κάνει δυο - τρεις φορές τον τελευταίο καιρό. Οταν τον συναντήσω θα μπορώ να ξέρω περισσότερα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση αν αυτή τη φορά ο διεθνής παράγοντας παροτρύνει την τουρκική πλευρά μέσα από διάφορους μηχανισμούς να προσέλθει στο διάλογο, ή αναζητούν κάποια μεσαία οδό, για να προχωρήσει κάποια προσπάθεια, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι ευχαριστημένη από τη Συμφωνία Γκαμπάρι.

«Και, ναι, αυτή η πρόθεση επιβεβαιώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου. Απ' εκεί και πέρα γιατί θα πρέπει να κάνουμε εικασίες όταν έχουμε ρητή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, των πέντε Μονίμων Μελών, κάθε ενός ενδιαφερομένου ότι η μόνη διαδικασία η οποία προσφέρεται σήμερα είναι η διαδικασία Γκαμπάρι. Οταν υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις πιστεύω είναι σφάλμα από τη δική μας πλευρά να ακούγονται φωνές ότι μια και δεν δουλεύει η διαδικασία Γκαμπάρι ας την εγκαταλείψουμε για να βρούμε κάτι άλλο. Εμείς οι ίδιοι υποσκάπτουμε ένα ισχυρό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, που είναι αυτή η διαδικασία. Ελπίζω ότι τελικά θα είναι αποτελεσματικές οι πιέσεις που ασκούνται ήδη στην Τουρκία για να συνεχιστεί η διαδικασία Γκαμπάρι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα, και αν διαβλέπει αλλαγή στη στάση της Αγκυρας, υπενθύμισε ότι πάντα θέση της πλευράς μας ήταν πως η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς ήταν πάντα η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η δημιουργία χωριστής οντότητας.

«Ομως είναι η πρώτη φορά που από τόσο επίσημα χείλη δηλώνεται η σταθερή προσήλωση της Τουρκίας στη δημιουργία δύο κρατών, ανάμεσα σε δύο λαούς που έχουν δύο διαφορετικές θρησκείες. Από τη μια παρεισφρύει το στοιχείο της θρησκείας που μέχρι τώρα ποτέ προηγουμένως δεν αποτελούσε παράγοντα στα πλαίσια του Κυπριακού. Από την άλλη αυτή η δήλωση του κ. Γκιουλ διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η επιδίωξη των Τουρκοκυπρίων είναι η επανένωση-μια απλή λέξη είναι «επιδιώκουμε την επανένωση» και «επιδιώκουμε λύση». Και βεβαίως ποτέ δεν πιστεύω κανένας Κύπριος πολιτικός και κανένας Κύπριος πολίτης δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών, δύο λαών, δυο θρησκειών στην Κύπρο μας».

Αναφορικά με πληροφορίες για δρομολόγηση ναυτιλιακής γραμμής Λαττάκειας - Αμμοχώστου, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα για να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα.

Σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ να συζητήσει το Κυπριακό με ομολόγους του από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «παράξενη», τονίζοντας ότι δεν είναι η σωστή διαδικασία, αφού εκτρέπει από τη διαδικασία του ΟΗΕ και προέβλεψε ότι δεν θα έχει συνέχεια.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ότι «εδώ και καιρό ο κ. Μπιλντ προσπαθεί να διευθετήσει μια συνάντηση, όπως ονομάζει, ενδιαφερομένων χωρών για το Κυπριακό, με σκοπό να διατηρηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, όπως ο ίδιος λέει, και για να μελετήσουν τρόπους για να δοθεί συνέχεια στις προσπάθειες που γίνονται για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Μας φαίνεται λίγο παράξενη αυτή η πρωτοβουλία. Εχουν κληθεί για παράδειγμα να μετάσχουν οι ΗΠΑ ενώ άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν κληθεί. Εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί επισήμως, εννοώ δεν έχουμε πρόσκληση. Ο Πρέσβης της Σουηδίας στη Λευκωσία έχει αναφέρει για την πρόθεση του κ. Μπιλντ. Ακόμα δεν ξέρουμε ούτε σε ποιο επίπεδο είναι, ούτε τι είναι το αντικείμενο των συζητήσεων. Νομίζω ότι τέτοιες συναντήσεις, ιδιαίτερα όταν επιχειρείται να γίνονται με ανεπίσημο τρόπο, δεν είναι η σωστή διαδικασία γιατί εκτρέπει από τη διαδικασία που διεξάγεται κάτω από την αιγίδα των ΗΕ. Δεν νομίζω ότι θα έχει συνέχεια».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις χαρακτήρισε ''δυσμενείς'', επισήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχει τρόπος να επηρεαστούν και αναφέρθηκε στις διάφορες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τη Δημοκρατία.

Χαρακτήρισε ''πρόωρα'' τα συμπεράσματα που έχουν ακουστεί για το θέμα στην Κύπρο και ''υπερβολική'' την ανησυχία ότι αυτό σημαίνει το τέλος του περιουσιακού θέματος.

«Βεβαίως'', πρόσθεσε, ''είναι δυσμενής εξέλιξη αλλά ελπίζω να κατανοούν οι πάντες ότι δεν υπάρχει τρόπος να επηρεάσουμε το Δικαστήριο. Είναι δυνατόν να επηρεάσει μια κυβέρνηση το Δικαστήριο; Εν πάση περιπτώσει εμείς δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε το Δικαστήριο, έχουμε προσπαθήσει με τους νομικούς τρόπους πάρα πολλές φορές, δεν παραλείψαμε τίποτε από όσα και όποια νομικά ήταν να γίνουν και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική κατάληξη. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η διατύπωση, ούτε ακόμα γνωρίζουμε αν το Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση ή απλώς θα επιτρέψει την απόσυρση της αγωγής, λόγω συμβιβασμού που επιτεύχθηκε μεταξύ των μερών. Αρα θεωρώ ότι από τη μια, είναι κάπως πρόωρα τα συμπεράσματα που όλοι, είτε ξέρουν για τη νομική διαδικασία είτε όχι, σπεύδουν να τα εκφράσουν μέσω του Τύπου και από την άλλη πιστεύω είναι υπερβολική η ανησυχία ότι αυτό σημαίνει το τέλος του περιουσιακού θέματος στην Κύπρο. Καθόλου δεν σημαίνει αυτό. Πρόκειται για μια περίπτωση, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά η ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί σε άλλες τυχόν περιπτώσεις. Εγείρονται πάρα πολλά νομικά θέματα, τα εξετάζει η Νομική Υπηρεσία. Περιττό να σας πω ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουμε και ξένους εμπειρογνώμονες που μας συμβουλεύουν και ο Γενικός Εισαγγελέας συντονίζει τις προσπάθειες. Επαναλαμβάνω πως σε κατάληξη είναι πρόωρο αλλά πιστεύω και σίγουρα είναι υπερβολικά αυτά τα οποία γράφονται».

Ομογενείς
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το Σάββατο το απόγευμα συνάντηση με τα ηγετικά στελέχη της κυπριακής παροικίας Αμερικής. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τα ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων ως προς την καλύτερη παρέμβαση και συμβολή της Ομογένειας στην προώθηση του Κυπριακού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην συνάντηση παρέστησαν επίσης η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή, ο Πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ. Α. Κακουρής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Α. Μαυρογιάννης και ο Γενικός Πρόξενος Α. Παναγιώτου.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση συλλέγει και διατηρεί για πολλά χρόνια προσωπικά δεδομένα των αμερικανών τουριστών

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση συλλέγει και διατηρεί για πολλά χρόνια προσωπικά δεδομένα των αμερικανών τουριστών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συλλέγει προσωπικά δεδομένα των αμερικανών πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και τα διατηρεί αποθηκευμένα επί πολλά χρόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής αυξημένων ελέγχων στα σύνορα, γράφει σήμερα η Ουάσινγκτον Ποστ.

Επικαλούμενη ντοκουμέντα που εξασφάλισε από οργανώσεις προστασίας των ατομικών ελευθεριών αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, η εφημερίδα τονίζει ότι τα δεδομένα αυτά αφορούν επίσης άτομα με τα οποία ταξιδεύουν οι Αμερικανοί, όσο και αυτά με τα οποία έρχονται σε επαφή στο εξωτερικό, αλλά και τα προσωπκά τους αντικείμενα, ακόμα και τα βιβλία τα οποία μεταφέρουν μαζί τους.

Τα δεδομένα αυτά πολλές φορές διατηρούνται αποθηκευμένα ακόμα και 15 χρόνια στα αρχεία του "μεγάλου αδελφού", χάριν του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οπως δήλωσαν στην εφημερίδα οι ανώνυμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα αναλύονται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών και βοηθούν τις μεθοριακές αρχές να διακρίνουν εν δυνάμει τρομοκράτες από τους απλούς τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα.

Αυτά τα νέα στοιχεία ωστόσο, παρατηρεί το δημοσίευμα, δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ελέγχει τις προσωπικές συνήθειες των ταξιδιωτών πολύ πιο στενά απ' όσο παραδέχεται.

Οι υπερασπιστές των ατομικών ελευθεριών κρούουν τον κώδωνα του κινδίνου, επισημαίνοντας ότι η διατήρηση παρόμοιων πληροφοριών από τις αρχές εγκυμονούν κινδύνους κατά της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Εκατομμύρια ταξιδιώτες, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων βρίσκονται στα αρχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχουν οι φάκελλοι που τους αφορούν, ενώ δεν υπάρχει ο παραμικρός μηχανισμός διόρθωσης ενδεχόμενων σφαλμάτων ή αναθεώρησης των δεδομένων, καταγγέλλουν οι οργανώσεις.

Πηγή: typos.com.cy

Βρετανία: Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη μικρή Μαντλίν

Βρετανία: Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη μικρή Μαντλίν

ΤΗ ΜΙΚΡΟΥΛΑ Μαντλίν ΜακΚάν υποστηρίζουν ότι είδαν στο Μαρακές του Μαρόκου δυο διαφορετικοί άνθρωποι λίγες ημέρες μετά την εξαφάνισή της, τον Μάιο, στη νότια Πορτογαλία, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα δυο βρετανικών εφημερίδων.

Ενας Βρετανός δήλωσε στην αστυνομία ότι είναι βέβαιος ότι ένα κοριτσάκι που είδε στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου Ibis στο Μαρακές, ήταν η Μαντλίν, αναφέρει η Sunday Express.

Ο μάρτυρας αυτός ήλθε σε επαφή με την αστυνομία όταν πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες για την εξαφάνιση της Μαντλίν και επέστρεψε στη Βρετανία από τις διακοπές του. Ωστόσο η μαρτυρία του αυτή δε δημοσιοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μυστική αστυνομία του Μαρόκου έλαβε σοβαρά υπόψη τον ισχυρισμό του Βρετανού αυτού μετά την ανάλογη μαρτυρία μιας Νορβηγίδας, της Μαρί Πόλαρντ, η οποία επιστρέφοντας στην Ισπανία όπου διαμένει, υποστήριξε ότι είδε την Μαντλίν σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων κοντά στο ξενοδοχείο Ibis.

Η κα Πόλαρντ δήλωσε ότι η μικρή ήταν θλιμμένη και ότι ήταν μαζί με έναν άνδρα τον οποίο ρώτησε στ΄αγγλικά: «Θα μπορέσω να δω τη μαμά μου σύντομα;».

Τον Ιούνιο, η πορτογαλική εφημερίδα 24 Ηoras δημοσίευσε ανάλογη μαρτυρία μιας επίσης νορβηγίδας τουρίστριας, αλλά με το όνομα Μαρί Ολιμ.

Η βρετανική εφημερίδα News of the World δημοσιεύει σήμερα τις ίδιες πληροφορίες και προσθέτει ότι οι δυο μάρτυρες υποστηρίζουν ότι είδαν την Μαντλίν στο διάστημα από τις 4 ως τις 9 Μαίου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προς απόσυρση το βιβλίο ιστορίας της στ' δημοτικού

Προς απόσυρση το βιβλίο ιστορίας της στ' δημοτικού

Στο Μαξίμου Στυλιανίδης, Σουφλιάς, Χατζηγάκης και Σιούφας

Με την πιθανή απόσυρση του πολυθρύλητου βιβλίου ιστορίας της στ' δημοτικού φαίνεται ότι θα συνδεθεί η ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Παιδείας από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Χθες ο νέος υπουργός, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Σπ. Ταλιαδούρο και Ανδρέα Λυκουρέτζο, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Πληροφορίες της "Μ" αναφέρουν ότι στη συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση για το θέμα, το οποίο κατά γενική εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρξε από τα μεγάλα αγκάθια της προεκλογικής περιόδου. Κατά τις ίδιες πηγές τελευταίο επεισόδιο στην υπόθεση αυτή είναι η άρνηση του αρμοδίου τμήματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να εγκρίνει το διορθωμένο κείμενο, το οποίο επιμελήθηκε η συγγραφική ομάδα, μετά την κατακραυγή της κοινής γνώμης και τη σωρεία των πολιτικών αντιδράσεων που ακολούθησαν.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που το τμήμα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κλήθηκε από την τέως υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου να διατυπώσει γνώμη για τις διορθώσεις στο βιβλίο ήταν στις 13 Ιουνίου. Το πρακτικό εκείνης της συνεδρίασης αναφέρει έξι λόγους για τους οποίους το τμήμα δεν έδινε την έγκρισή του και ζητούσε περαιτέρω διορθώσεις. Έκτοτε δεν υπήρξε νέα συνεδρίαση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ το βιβλίο δεν μοιράστηκε μαζί με τα υπόλοιπα στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Στυλιανίδης: Σύντομα θα τακτοποιηθούν όλα

Χαρακτηριστικά κατά την έξοδό του από το γραφείο του πρωθυπουργού ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε επιμελώς να αποσαφηνίσει αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνικούς λόγους ή συνιστά προαναγγελία νέων εξελίξεων. Σε ερώτηση αν πρέπει να αποσυρθεί το βιβλίο της ιστορίας της στ' δημοτικού ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: ''Σύντομα θα τακτοποιηθούν όλα".

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ η παιδεία αποτελεί εθνικής σημασίας προτεραιότητα, η οποία ξεπερνά τις κομματικές γραμμές, και υπογράμμισε ότι στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε πιο εποικοδομητικά και τολμηρά βήματα με συνεννόηση, συναίνεση και σύνθεση. "Θεωρούμε ότι η παιδεία πρέπει να είναι το συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα της σύγχρονης Ελλάδας", κατέληξε ο υπουργός.

Τετ α τετ Καραμανλή - Σουφλιά…

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, η οποία στη συνέχεια διευρύνθηκε με τη συμμετοχή δύο υφυπουργών, των Θ. Ξανθόπουλου και Στ. Καλογιάννη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της νέας τετραετίας και ιδιαίτερα τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων τα οποία βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της κυβερνητικής ατζέντας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Σουφλιάς υπεραμύνθηκε της θέσης που είχε εκφράσει προεκλογικά σε σχέση με την πρόταση για δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος. "Είναι μαζί σήμερα το περιβάλλον και τα δημόσια έργα. Είναι υπέρ του περιβάλλοντος, διότι υπηρετούν κοινό σκοπό. Ο στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η οποία πρέπει να συνυπάρχει σε αρμονία. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ σήμερα υπάρχει αυτή η αρμονία", είπε ο κ. Σουφλιάς. Επιπλέον, αφού αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο για το περιβάλλον που έγινε τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια, σημείωσε ότι στην κατάρτιση του Δ' ΚΠΣ προβλέπονται για το περιβάλλον 4,5 δισ. ευρώ, όσα και για τα δημόσια έργα, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, όταν ο προϋπολογισμός ήταν σε βάρος του περιβάλλοντος και υπέρ των δημοσίων έργων.

Για το Κτηματολόγιο είπε ότι προβλέπεται μέχρι το 2010 να καλύπτει τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού, ενώ έθεσε ως μείζονα προτεραιότητα τον τομέα των δημοσίων έργων.

… Καραμανλή - Χατζηγάκη και…

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χθες και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης. Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος κ. Ζορμπάς θα παραμείνει στη θέση του, ο κ. Χατζηγάκης περιορίστηκε να τονίσει ότι η υπόθεση των ομολόγων βρίσκεται στα δικαστήρια και η πολιτική εξουσία δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης. "Σέβεται το έργο της, παρακολουθεί μεν, αλλά δεν παρεμβαίνει'', είπε ο κ. Χατζηγάκης.

… Καραμανλή - Σιούφα

Η χθεσινή ημέρα έκλεισε με τετ α τετ συνάντηση των κυρίων Καραμανλή και Σιούφα. Ο τέως υπουργός Ανάπτυξης και εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού με πρόταση της ΝΔ αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Στις πυρόπληκτες περιοχές ο πρωθυπουργός

Στο νομό Ηλείας αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος τις πυρόπληκτες περιοχές. Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, στις 9.00 το πρωί, ο Κώστας Καραμανλής θα παραβρεθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο και στις 11.00 σε αντίστοιχη σύσκεψη στο δημαρχείο της Ζαχάρως. Τέλος στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΗΣ: Παραιτήθηκε "για προσωπικούς λόγους"

Με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Γιώργος Κουρής υπέβαλε χθες την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Ο υπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον κ. Κουρή να παραμείνει στη θέση του έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2007, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2008.

Σε επιστολή του ο κ. Αλογοσκούφης ευχαρίστησε τον κ. Κουρή για τη συμβολή του στη δημοσιονομική εξυγίανση, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και γενικότερα την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σεισμός στην Κάρπαθο

Σεισμός στην Κάρπαθο

Iσχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Καρπάθου, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφερθούν ζημιές.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 3:54 τα ξημερώματα σε απόσταση 400 χιλιμέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Το επίκεντρό της εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Καρπάθου.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ρώσος πρέσβης: τυχόν ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για την εθνική μας ασφάλεια

Ρώσος πρέσβης: τυχόν ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για την εθνική μας ασφάλεια

Ο Ρώσος πρέσβης στη Γεωργία Vyacheslav Kovalenko δήλωσε χθες πως σε περίπτωση που η Γεωργία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

"Εάν η Γεωργία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το επίπεδο των Ρωσο-Γεωργιανών σχέσεων θα αλλάξει και η Ρωσία θα αναγκαστεί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει την ασφάλεια της," είπε ο Kovalenko.

Οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη έγιναν στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες ο Γεωργιανο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Ενότητας.

Πηγή: Interfax

Μπαμπακάν: το ΠΚΚ και οι ισχυρισμοί για τη γενοκτονία προκαλούν ένταση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Μπαμπακάν: το ΠΚΚ και οι ισχυρισμοί για τη γενοκτονία προκαλούν ένταση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπακάν δήλωσε πως η παρουσία του ΠΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, καθώς και οι ισχυρισμοί για τη γενοκτονία των Αρμενίων, επιφέρουν ένταση στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Τα δύο αυτά ζητήματα συντηρούν την ένταση και, όπως είπε, πρέπει να επιλυθούν άμεσα ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Για το θέμα του ΠΚΚ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως η Άγκυρα αναμένει από τις ΗΠΑ και την Ιρακινή κυβέρνηση να λάβουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα ώστε να οδηγηθούν οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σχετικά με το ζήτημα της γενοκτονίας, ο Μπαμπακάν ισχυρίστηκε πως είναι πολιτικό θέμα.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία επιθυμεί το Αμερικανικό Κογκρέσο να μην ασχολείται με ιστορικά γεγονότα και να κυριαρχήσει η κοινή λογική.

Πρόσθεσε επίσης πως "δεν είναι δυνατόν η ιστορία ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία να κρίνεται από τρίτους. Οι ισχυρισμοί της Αρμενίας δεν έχον αποδειχθεί, ούτε ιστορικά, αλλά ούτε και νομικά. Επομένως, οι ισχυρισμοί της Αρμενίας έχουν ως στόχο να πλήξουν την Τουρκία στην πολιτική σκηνή. Το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί μέσω ενός ειλικρινούς και ξεκάθαρου διαλόγου."

Πηγή: Turkish Daily News

Το Ιράν βομβάρδισε κουρδικές περιοχές στο βόρειο Ιράκ

Το Ιράν βομβάρδισε κουρδικές περιοχές στο βόρειο Ιράκ

ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ βομβάρδισαν και πάλι περιοχές στην κουρδική αυτόνομη περιοχή του βορείου Ιράκ ύστερα από μία εβδομάδα ηρεμίας, όπως έγινε γνωστό από Κούρδους αξιωματούχους, που διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Τον Αύγουστο και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου οι ιρανικές δυνάμεις βομβάρδιζαν συστηματικά τις κουρδικές περιοχές, με στόχο βάσεις των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και του PJAK.

Αξιωματούχοι στις κουρδικές επαρχίες εκτιμούν ότι η επανάληψη των βομβαρδισμών το περασμένο 24ωρο είναι απάντηση στη σύλληψη ενός Ιρανού αξιωματούχου που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Σουλεϊμανίγια.

Ο Ιρανός συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες, που υποστηρίζουν ότι είναι μέλος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς και η επίσκεψή του στο Ιράκ είχε ως αντικείμενο τη διοχέτευση όπλων στο ιρακινό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις κουρδικές επαρχίες, Γκαμάλ Αμπντάλα δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Ιρανού. Η κυβέρνηση των Κουρδων χαρακτήρισε «παράνομη» τη σύλληψη και ζήτησε από τους Αμερικανούς την άμεση απελευθέρωσή του. Ο Γκαμάλ Αμπντάλα διέψευσε ότι ο Ιρανός που συνελήφθη είναι μέλος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη με ΓΓ ΟΗΕ για Σκόπια, Κυπριακό, κλιματική αλλαγή

Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη με ΓΓ ΟΗΕ για Σκόπια, Κυπριακό, κλιματική αλλαγή


Την ύπαρξη κινητικότητας στο θέμα της επίλυσης της διαφοράς με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας, ενόψει της απόφασης του ΝΑΤΟ ως το τέλος του έτους για την προσχώρηση της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία, επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, η οποία συζήτησε το θέμα με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν το πρωί στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τις εργασίες της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Για την προώθηση του ζητήματος η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας και με τον ειδικό μεσολαβητή του ΓΓ Μάθιου Νίμιτς.

Η ελληνική πλευρά εξέθεσε τις θέσεις της υπέρ της επίλυσης του ζητήματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και της ενδιάμεσης συμφωνίας και επεσήμανε ότι η διαιώνιση του ζητήματος καθίσταται επικίνδυνη.

Επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα κρατάει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες που έχει ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το Κυπριακό, το οποίο αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κας Μπακογιάννη και του κ. Μπαν Κι Μουν επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Η συμφωνία «πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο», είπε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος έχει επιδείξει τη βούλησή του για την υλοποίησή της και ζήτησε από τον ΓΓ να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά προς την ίδια κατεύθυνση, ενόψει μάλιστα της προγραμματιζόμενης συνάντησής του στις 16 Οκτωβρίου με τον ηγέτη της Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με την κα Μπακογιάννη και λίγο αργότερα με τον κ. Μπαν Κι Μουν.

Η κλιματική αλλαγή ήταν ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τον ΓΓ και την υπουργό Εξωτερικών, η οποία εξέθεσε τα καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα, αλλά και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ζήτημα για το οποίο ο ΓΓ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η κλιματική αλλαγή θα καταλάβει στη φετινή 62η Γενική Συνέλευση δεσπόζουσα θέση, δεδομένου ότι με πρωτοβουλία του ΓΓ οργανώνεται τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για το θέμα, στην οποία η κα Μπακογιάννη θα κάνει προσωπική παρέμβαση.

Σε ένα μάλιστα από τα στρογγυλά τραπέζια που θα οργανωθούν με επιμέρους ενότητες θα συζητηθεί η δημιουργία Ταμείου και άλλων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, θέμα το οποίο προωθεί η ελληνική πλευρά και στο πλαίσιο της ΕE.

«Η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο φαινόμενο και απαιτεί συντονισμένη παγκόσμια αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή της προς τον Τύπο μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τα τύμπανα του πολέμου

Τα τύμπανα του πολέμου

Η αντίστροφη μέτρηση για να «τιμωρηθεί» το Ιράν έχει αρχίσει στις ΗΠΑ και οι «μεγάλες» δυνάμεις σπεύδουν να πάρουν θέση πριν διαμορφωθούν οριστικά οι συμμαχίες και τα μέτωπα.

Ετσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, εφαρμόζοντας πιστά την ατλαντική πολιτική του νέου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, κάλεσε τον κόσμο να ετοιμαστεί για «τα χειρότερα, δηλαδή για πόλεμο», προκαλώντας διεθνή σάλο, ο οποίος τον ανάγκασε να ανασκευάσει κάπως τις δηλώσεις του, επανερχόμενος στην πάγια θέση για συνέχιση των διπλωματικών διαβουλεύσεων.

Μήνυμα Κουσνέρ

Η δήλωση Κουσνέρ μόνο παραδρομή της γλώσσας δεν ήταν: ουσιαστικά απευθυνόταν στις ευρωπαϊκές δυνάμεις -και κυρίως στη Γερμανία- που αρνούνται να προσχωρήσουν στα νέα τυχοδιωκτικά σχέδια των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ, που με «ιδεολογικό» εκπρόσωπο τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι, ετοιμάζονται να ανοίξουν μία ακόμη διεθνή πληγή.

Το πρόσφατο επεισόδιο στη Συρία, όπου το Ισραήλ φαίνεται ότι κατέστρεψε μυστική βάση πριν ακόμη κατασκευαστεί κάποιο νέο «όπλο», δείχνει ότι οι πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ και του απαραίτητου συμμάχου τους στην περιοχή δεν βρίσκονται πια στο στάδιο του σχεδιασμού.

Η κυβέρνηση Μπους έχει ξεκινήσει τεράστια πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική εκστρατεία, αλλά κυρίως επιχειρεί να χειραγωγήσει την αμερικανική και τη διεθνή κοινή γνώμη για να γίνει αποδεκτό το πλήγμα στο Ιράν: Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ζήτησε οικονομικές «θυσίες» από τις χώρες που συναλλάσσονται με το Ιράν, ενώ ο πρόεδρος Μπους χρησιμοποίησε τον όρο «πυρηνικό ολοκαύτωμα» αναφερόμενος στο Ιράν, για να γίνουν οι απαραίτητοι συνειρμοί...

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και επικαλούνται το γεγονός ότι οι Βρετανοί αποσύρονται από τη Βασόρα, οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πια την αντικατάσταση του ιρακινού πρωθυπουργού, η Σαουδική Αραβία δαπανά δισεκατομμύρια για την προστασία των πετρελαιοπηγών της και ο πρόεδρος Μπους βιάζεται για τη διάσκεψη για το Μεσανατολικό, ώστε να έχει να προσφέρει κάτι στους Αραβες.

Στην Ευρώπη ο Σαρκοζί μπορεί να ζήλεψε τον ρόλο του Μπλερ ή να νομίζει ότι, με πολεμοχαρείς τόνους απέναντι στο Ιράν, θα αναβαθμιστεί η θέση της διεθνώς. Ευτυχώς, διατυπώνονται ήδη αρκετές αντιρρήσεις, όχι μόνο από τη Γερμανία, αλλά και από Αυστρία, Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες δεν θα ήθελαν να εγκαταλείψουν το πλαίσιο του ΟΗΕ για να προσχωρήσουν στη γαλλική άποψη για ξεχωριστές κυρώσεις ή ακόμη και για ανοιχτές επιχειρήσεις.

Εκείνη που φαίνεται ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τις επιπτώσεις της επικείμενης απειλής είναι η ηγεσία του Ιράν. Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ παραμέρισε με αδιαφορία τις δηλώσεις Κουσνέρ, ενώ ο πνευματικός ηγέτης Χαμενεΐ πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν απλώς «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον του Ιράν, αλλά η δύναμή τους φθίνει στην περιοχή.

Το καθεστώς της Τεχεράνης δείχνει υπερβολική εμμονή στην επιδίωξή του να γίνει πυρηνική δύναμη -έστω και ειρηνική- αδιαφορώντας για τη «μεταδοτικότητα» αυτής της τάσης.

Ταυτόχρονα πιστεύει ότι αποτελεί την «ιδεολογική καρδιά» του μουσουλμανικού κόσμου και εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τολμήσουν να ανοίξουν ένα ακόμη μέτωπο, αλλά και στην έσχατη αυτή περίπτωση το Ιράν θα βγει νικηφόρο, ενώ θα καταρρεύσουν όλα τα φιλοαμερικανικά καθεστώτα της περιοχής -Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Εμιράτα, Ιορδανία, Αίγυπτος!

Ρωσία και Κίνα

Η Ρωσία και η Κίνα επιμένουν σταθερά στην άποψη ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στον διαπραγματευτή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να καταλήξει σε συμφωνία με την Τεχεράνη, η θέση αυτή όμως δεν υπονοεί ότι την κρίσιμη στιγμή θα στηρίξουν το Ιράν.

Εκείνη που θα βρεθεί σε πολύ πιο δύσκολη θέση απ' ό,τι το 2003 είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επειδή οι συνέπειες μιας σύγκρουσης με το Ιράν θα είναι πολύ σοβαρότερες και θα αγγίξουν κυριολεκτικά όλο τον κόσμο, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της ειρήνης και να μη συρθούν πίσω από το άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ζητείται νέα ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ: Μήνυμα για στροφή αριστερά

Ζητείται νέα ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ: Μήνυμα για στροφή αριστερά


«Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση πολιτικής ταυτότητας». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι «πράσινοι» ψηφοφόροι, με βάση τα αποτελέσματα της μέτρησης της εταιρείας VPRC για την «Κ.Ε.». Μιας μέτρησης που ολοκληρώθηκε μόλις την Πέμπτη και η οποία δεν μένει στο τυπικό ερώτημα των ημερών «Παπανδρέου ή Βενιζέλος», αλλά επιχειρεί να ρίξει φως στον βαθύτερο προβληματισμό των πολιτών για τα αίτια της εκλογικής ήττας και της κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και δείχνουν τον δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθεί όποιος τελικά κι αν εκλεγεί αρχηγός:

*Μόλις 32% από εκείνους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τη 16η Σεπτεμβρίου βλέπουν ότι το κόμμα τους έχει μεγάλες διαφορές με τη Ν.Δ., ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους δείχνουν να ζητούν πολιτική διαφοροποίηση από τη συντηρητική παράταξη.

*Περίπου οι μισοί (!) «πράσινοι» ψηφοφόροι θεωρούν το κόμμα τους «δύναμη προόδου της κοινωνίας» και 75% πιστεύει ότι η λύση είναι η μετακίνησή του προς τα αριστερά.


*Διχασμένοι επίσης είναι οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ για το αν πρέπει να υπάρξει ριζική ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, αλλά και για το είδος αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκηθεί.

*Οσο για τα πρόσφατα γεγονότα; Οι μισοί περίπου «πράσινοι» είναι αισιόδοξοι ότι η σημερινή κρίση θα ξεπεραστεί εύκολα και οι άλλοι μισοί απαισιόδοξοι, ότι το κόμμα τους θα ταλαιπωρηθεί για μεγάλο διάστημα.


Αναλυτικότερα, τα δεδομένα της δημοσκόπησης έχουν ως ακολούθως:

1 Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία, να συντάχθηκαν υπό τον αρχηγό και τα συνθήματα του Κ. Λαλιώτη, όμως... δεν αιφνιδιάστηκαν από την ήττα: Μόνον ποσοστό 33% δηλώνει ευθέως «δεν την περίμενα», ενώ το 41% πίστευε ότι θα υπήρχε ήττα αλλά «η διαφορά με τη Ν.Δ. θα ήταν μικρότερη».

*Υπάρχει, ωστόσο, ένα ποσοστό 24% που ήταν έτοιμο για τα χειρότερα, αφού 13% δηλώνει ότι περίμενε τη διαφορά «όσο ήρθε» κι ένα 11% περίμενε την ήττα ακόμη μεγαλύτερη.

2 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ αντιπαρατέθηκε στην κυβέρνηση «έχοντας μεγάλες διαφορές, μικρές διαφορές ή μη έχοντας διαφορές».



*Το γενικό συμπέρασμα ακόμη κι εκείνων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ είναι ότι το κόμμα τους δεν διέφερε σε πολλά από τη Ν.Δ.: Το 51% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «μικρές διαφορές» με την κυβέρνηση, ένα 11% ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου διαφορές και μόνο ένας στους τρεις «πράσινους» ψηφοφόρους (32%) πιστεύει ότι οι διαφορες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ «είναι μεγάλες».

*Στο σύνολο του εκλογικού σώματος, η εντύπωση ότι τα δύο κόμματα εξουσίας δεν διαφέρουν είναι ακόμη πιο έντονη: Το 43% βλέπει μικρές διαφορές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το 26% δεν βλέπει διαφορές και μόλις το 24% βλέπει μεγάλες διαφορές.

3 Το στοιχείο που αναμένεται να προβληματίσει ακόμη πιο έντονα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι η γνώμη των πολιτών για τον χαρακτήρα του κόμματός τους. Στο ερώτημα, «αν έπρεπε να προσδιορίσετε το σημερινό ΠΑΣΟΚ, θα λέγατε ότι αποτελεί περισσότερο μια δύναμη προόδου της κοινωνίας ή έναν μηχανισμό διαχείρισης της εξουσίας» μόλις το 53% (!) των ψηφοφόρων του απαντά ότι «αποτελεί μια δύναμη προόδου της κοινωνίας». Το 31% των «πράσινων» παραδέχεται ότι το ΠΑΣΟΚ «αποτελεί μηχανισμό διαχείρισης της εξουσίας», ενώ ποσοστό ύψους 16% αρνείται να απαντήσει.

*Στο σύνολο των πολιτών, η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μηχανισμό διαχείρισης της εξουσίας είναι πολύ πιο διαδεδομένη (57%), ενώ μόλις 27% το θεωρεί «δύναμη προόδου της κοινωνίας».

4 Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δείχνουν με σαφήνεια τον δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθεί όποιος από τους υποψηφίους (Παπανδρέου, Βενιζέλος ή «τρίτη λύση») κι αν εκλεγεί στην αρχηγία: Το 75% πιστεύει ότι η μετακίνηση αυτή πρέπει να γίνει προς τα αριστερά έναντι μόλις 9% που βλέπει ότι η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει περισσότερο προς τις ιδέες της κεντροδεξιάς, ενώ 11% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει στις σημερινές ιδέες.

*Η διάθεση για πολιτική στροφή του ΠΑΣΟΚ προς τις ιδέες της αριστεράς εκφράζεται και από το σύνολο του εκλογικού σώματος (58%) έναντι 21% που βλέπει ότι πρέπει να γίνει στροφή προς την κεντροδεξιά.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ