Δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αποστασιοποιημένο στέλεχος της Αριστεράς θυμήθηκε το σύνθημα «ΚΚΕ αλλαγή, δεύτερη κατανομή». Ενα σύνθημα που είχε ρίξει η ηγεσία του ΚΚΕ στις εκλογές του 1981, βάζοντας ως όριο το εντυπωσιακό 17%. Τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ άγγιξε το... 10%.
Οπως φάνηκε και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, πολλοί μιλούσαν για υψηλά ποσοστά της Αριστεράς, αλλά λίγοι το πίστευαν. Οταν το βράδυ διαπίστωσαν «ρεαλιστές» και «απαισιόδοξοι» ότι η Αριστερά στο σύνολό της έφτασε στα ιστορικά υψηλά ποσοστά της μεταπολίτευσης (13,13% το 1989). Δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι προτίμησαν την Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της, με κερδισμένους σαφώς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τα δύσκολα τώρα έρχονται για την Αριστερά.
Στον Περισσό μετρούν κέρδη και ζημιές (παράδειγμα άνοδος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ) και στην Κουμουνδούρου τρομάζουν μόνο με την ιδέα ότι θα πρέπει να μην επαναληφθεί το σκηνικό των εκλογών του 1996 (5%) και έπειτα από τέσσερα χρόνια λίγο πάνω από το όριο του 3%. Το ερώτημα είναι τελικά εάν θα υπάρξει συνέχεια και για τα δύο κόμματα ή αναλαμπή.
ΚΚΕ
Το ισχυρό και το... συμπαγές χαρτί
Η ηγεσία του Περισσού έχει ήδη ξεκινήσει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα πρώτα συμπεράσματα είδαν το φως της δημοσιότητας. Οπως φαίνεται στο ΚΚΕ είδαν με σκεπτικισμό την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέτρησαν και την προεκλογική στάση τους, δηλαδή την επιθετικότητα με την οποία αντιμετώπισαν τους «οπορτουνιστές» κατά κόσμον «Συνασπιστές».
Ταυτόχρονα το ΚΚΕ έδειξε ότι αντέχει στις πιέσεις - περιχαράκωση του χώρου - αλλά και ότι μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να εμφανίσει δυναμική και ανάπτυξη. Η συσπείρωση του ΚΚΕ έφτασε στο 80% και το ποσοστό του από το 5,9% του 2004 στο 8,2% το 2007.
Οι 22 βουλευτές που εξελέγησαν είναι το «ισχυρό χαρτί» του Περισσού, γιατί, όπως λένε στελέχη του, θα βοηθήσουν στην πολιτική του κόμματος.
Αυτό που ίσως δεν λένε, είναι ότι δυναμώνει ακόμη περισσότερο η νυν ηγεσία του κόμματος και φυσικά η Αλέκα Παπαρήγα. Και το κυριότερο είναι πλέον πιο ελεγχόμενες όσες φωνές υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος που εκφράζουν ενστάσεις για την πολιτική των συμμαχιών.
Η ανανεωμένη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - σημειώνεται ότι βρέθηκε εκτός ο Α. Σκυλλάκος - περιλαμβάνει πλέον 7 γυναίκες στους 22 βουλευτές.
Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή μέλη ου Πολιτικού Γραφείου είναι 9 βουλευτές, ενώ οι 13 βουλευτές είναι μέλη και στελέχη του κόμματος.
ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς αυταπάτες σε έναν αγώνα διαρκείας
Τρεις στόχους είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέκος Αλαβάνος. Να αυξηθούν τα εκλογικά ποσοστά πάνω από το 4%, να αλλάξει το πολιτικό τοπίο και να εκφραστεί και στο Κοινοβούλιο η πολύχρωμη ενωτική Αριστερά. Ο πρώτος αριθμός του λαχείου τελικά περιήλθε στα χέρια τους.
Το μοντέλο ενσωμάτωσης αριστερών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν διαψεύστηκε, αλλά για πρώτη ίσως φορά, η αριστερά επαναπάτρισε ψηφοφόρους ή βρήκε σύμμαχους από τον σοσιαλιστικό χώρο. Το 5% του ΣΥΡΙΖΑ αποκτήθηκε και για έναν ακόμη λόγο. Ο αιχμηρός και καθαρός λόγος του κ. Αλαβάνου και η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή αποτιμήθηκε θετικά από τους ψηφοφόρους.
Ισως γι αυτό και ο κ. Αλαβάνος από το βράδυ της Κυριακής επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο: «Είμαστε υπό δοκιμή». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αυτή η περίοδος θα κρίνει πολλά. Η αντι-συστηματική αριστερά πρέπει να δοκιμαστεί όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στο Κοινοβούλιο. «Δεν έχουμε αυταπάτες», έλεγε προχθές στέλεχος του ΣΥΝ, εκφράζοντας τη θέση ότι «ο κ. Αλαβάνος πρέπει να συνεχίσει το αγώνα αντοχής, χωρίς να σταματήσει ούτε ένα λεπτό».
Στον δρόμο αυτό το εγχείρημα της ενωτικής, όπως αποκαλείται, Αριστεράς θα βρει αρωγούς 14 βουλευτές. Η πλουραλιστική έκφραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι στα συν αν και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι λένε ότι στα κρίσιμα ζητήματα, θα κριθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Γ. Πρωτούλης
Η εκλογή του γραμματέα της ΚΝΕ δείχνει ότι το ΚΚΕ επιθυμεί να παίξει και αυτό στο χώρο της νεολαίας, όπως έπραξε ο ΣΥΝ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Χ. Χαραλάμπους
Το ΚΚΕ - έπειτα από 55 χρόνια- κατάφερε να εκλέξει βουλευτή στην Κέρκυρα.
Γ. Ψαριανός
Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν οι συνεργαζόμενοι Π. Κοροβέσης, ο Θ. Δρίτσας και ο Γ. Ψαριανός.
Τ. Κουράκης
Μαζί με τους Γ. Δραγασάκη, Π. Λαφαζάνη και Λίτσα Αμανατίδου η αριστερή τάση του ΣΥΝ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου