Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μπακογιάννη - Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μπακογιάννη - Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς μετά το πέρας συνάντησης με την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς δεν έκρινε «χρήσιμη» την κατάθεση νέας πρότασης που φέρετο έτοιμος να υποβάλλει.

«Δεν είναι χρήσιμο να δώσω την πρότασή μου αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Ντ.Μπακογιάννη, στο περιθώριο των εργασιών της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Βάσει των όσων μετέδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Mega στη Νέα Υόρκη, ο Μάθιου Νίμιτς φέρεται να έχει δηλώσει σε συζητήσεις πως τον απασχολεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 152 εδρών.

Ο Μάθιου Νίμιτς εμφανιζόταν έτοιμος να υποβάλλει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο. Ως φάνηκε μετά τη συνάντηση με την Ντ.Μπακογιάννη, η κατάθεση της εν λόγω πρότασης αναβάλλεται.

Η συνάντηση, η οποία έγινε στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας, κράτησε 45 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων «έγινε εκτενής επισκόπηση και συζητήθηκαν οι προοπτικές και τα επόμενα βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος.

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε στο συνομιλητή της την «ιδιαίτερη σημασία να υπάρξει εποικοδομητική στάση από την πλευρά των Σκοπίων». Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι «η παράταση της εκκρεμότητας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, ενώ αντίθετα η επίλυσή της θα έχει θετικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή συνεργασία και τις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της γειτονικής χώρας».

Ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι μέχρι την επίλυση της διαφοράς συνεχίζουμε το έργο με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενδιάμεση συμφωνία, θέση που ταυτίζεται με αυτή της ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα, η Ντ.Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση του Σαββάτου με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, επαναλαμβάνοντας ότι «υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποφάσεις της 8ης Ιουλίου».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως το Κυπριακό, αλλά και πολλά άλλα θέματα που μας απασχολούν στην Ευρώπη, είπε η υπουργός Εξωτερικών. «Κοινοί είναι οι στόχοι, κοινές οι προσπάθειες, κοινή η τακτική» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος.

Η Ντ.Μπακογιάννη συναντάται στη Νέα Υόρκη και με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν, καθώς και με τον Καναδό ομόλογο της Μ.Μπερνιέ, συνάντηση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την πρόσφατη αναγνώριση από τον Καναδά της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία σε διμερές επίπεδο.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: