Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Τι πιστεύουν οι πολίτες για Καραμανλή και διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Τι πιστεύουν οι πολίτες για Καραμανλή και διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Τα αποτελέσματα της κάλπης διαμορφώνουν διαφορετικό σκηνικό

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό, με κυρίαρχα στοιχεία την πολιτική ηγεμονία του Καραμανλή, την κρίση στο ΠΑΣΟΚ και την άνοδο των μικρότερων κομμάτων. Ο πρωθυπουργός είναι πάντα το «ισχυρό χαρτί», ενώ το «νέο αίμα» στην κυβέρνησή του δίνει ελπίδα για την επόμενη μέρα, σ’ ένα τοπίο όμως όπου τίποτα δεν είναι ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει το δρόμο του, τα μικρότερα κόμματα θέλουν να αποδείξουν ότι ήρθαν για να μείνουν, η κοινωνική ανοχή είναι πια άγνωστη λέξη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΕΤ.Κ, που διεξήχθη το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου, διερευνά τις αντιδράσεις των πολιτών για το νέο πολιτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Καταγράφει τη θέση τους για το νέο κυβερνητικό σχήμα, τις απαντήσεις τους για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, για την αντιπαράθεση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο μέσα στο κλίμα έντασης των τελευταίων ημερών.


Τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

Πρώτον, η δεύτερη τετραετία της Ν.Δ. ξεκινά με θετική απήχηση του νέου κυβερνητικού σχήματος στο σύνολο της κοινής γνώμης, με ενισχυμένη την εικόνα του πρωθυπουργού, αλλά και με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια δύσκολη τετραετία που μπορεί να απειλήσει την πολιτική της κυριαρχία. Η Ν.Δ. έχει κερδίσει πολιτικό χρόνο, δεν διαθέτει όμως πια την ανοχή της άνοιξης του 2004.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ, ευρισκόμενο στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης, βλέπει την εκλογική του βάση διχασμένη ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της ηγεσίας και έναν στους δύο ψηφοφόρους του να πιστεύει ότι εξωθεσμικά κέντρα επιδιώκουν τη χειραγώγησή του. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέρχεται σε κρίσιμη φάση που θα δοκιμάσει την αντοχή και τη δυνατότητά του να διεκδικήσει και πάλι με αξιώσεις την εξουσία.

Tρίτον, η ενίσχυση των μικρών κομμάτων συμβάλλει στην αλλαγή του τοπίου και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την αντοχή του δικομματισμού σε μια περίοδο που πολλά φαίνεται να αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: