Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Μπαμπακάν: το ΠΚΚ και οι ισχυρισμοί για τη γενοκτονία προκαλούν ένταση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Μπαμπακάν: το ΠΚΚ και οι ισχυρισμοί για τη γενοκτονία προκαλούν ένταση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπακάν δήλωσε πως η παρουσία του ΠΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, καθώς και οι ισχυρισμοί για τη γενοκτονία των Αρμενίων, επιφέρουν ένταση στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Τα δύο αυτά ζητήματα συντηρούν την ένταση και, όπως είπε, πρέπει να επιλυθούν άμεσα ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Για το θέμα του ΠΚΚ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως η Άγκυρα αναμένει από τις ΗΠΑ και την Ιρακινή κυβέρνηση να λάβουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα ώστε να οδηγηθούν οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σχετικά με το ζήτημα της γενοκτονίας, ο Μπαμπακάν ισχυρίστηκε πως είναι πολιτικό θέμα.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία επιθυμεί το Αμερικανικό Κογκρέσο να μην ασχολείται με ιστορικά γεγονότα και να κυριαρχήσει η κοινή λογική.

Πρόσθεσε επίσης πως "δεν είναι δυνατόν η ιστορία ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία να κρίνεται από τρίτους. Οι ισχυρισμοί της Αρμενίας δεν έχον αποδειχθεί, ούτε ιστορικά, αλλά ούτε και νομικά. Επομένως, οι ισχυρισμοί της Αρμενίας έχουν ως στόχο να πλήξουν την Τουρκία στην πολιτική σκηνή. Το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί μέσω ενός ειλικρινούς και ξεκάθαρου διαλόγου."

Πηγή: Turkish Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια: