Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Την Κυριακή η συνάντηση Μπαν Γκι Μουν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο

Την Κυριακή η συνάντηση Μπαν Γκι Μουν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο

Τη συνέχιση της διαδικασίας που καθορίστηκε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου θα ζητήσει από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το βράδυ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Οπως επισήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, είναι η πρώτη φορά που συναντάται με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από την ημέρα της εκλογής του και θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς αρχηγούς κρατών, ενώ αποδέχθηκε αίτημα για να συναντηθεί και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο κ. Μπερνς είναι εδώ και αρκετό καιρό που έχει δηλώσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο και έχουμε δηλώσει, όπως θυμάστε, ότι είναι ευπρόσδεκτος όποτε θέλει».

Σε ό,τι αφορά την επισήμανση ότι ο κ. Μπερνς αισιοδοξεί πως μπορεί να υπάρξει κάτι ουσιαστικό μέχρι το τέλος του 2007, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: "Και δική μας επιθυμία είναι αυτή η περίοδος μέχρι τις εκλογές να μην μείνει νεκρός χρόνος αλλά, αν είναι δυνατό, να γίνουν οι προετοιμασίες που απαιτούνται (και υπενθυμίζω ότι το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μιλά για προετοιμασία των συνομιλιών) και νομίζω ότι προσφέρεται αυτή η περίοδος και κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Τις ίδιες δηλώσεις ο κ. Μπερνς τις έχει κάνει δυο - τρεις φορές τον τελευταίο καιρό. Οταν τον συναντήσω θα μπορώ να ξέρω περισσότερα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση αν αυτή τη φορά ο διεθνής παράγοντας παροτρύνει την τουρκική πλευρά μέσα από διάφορους μηχανισμούς να προσέλθει στο διάλογο, ή αναζητούν κάποια μεσαία οδό, για να προχωρήσει κάποια προσπάθεια, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι ευχαριστημένη από τη Συμφωνία Γκαμπάρι.

«Και, ναι, αυτή η πρόθεση επιβεβαιώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου. Απ' εκεί και πέρα γιατί θα πρέπει να κάνουμε εικασίες όταν έχουμε ρητή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, των πέντε Μονίμων Μελών, κάθε ενός ενδιαφερομένου ότι η μόνη διαδικασία η οποία προσφέρεται σήμερα είναι η διαδικασία Γκαμπάρι. Οταν υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις πιστεύω είναι σφάλμα από τη δική μας πλευρά να ακούγονται φωνές ότι μια και δεν δουλεύει η διαδικασία Γκαμπάρι ας την εγκαταλείψουμε για να βρούμε κάτι άλλο. Εμείς οι ίδιοι υποσκάπτουμε ένα ισχυρό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, που είναι αυτή η διαδικασία. Ελπίζω ότι τελικά θα είναι αποτελεσματικές οι πιέσεις που ασκούνται ήδη στην Τουρκία για να συνεχιστεί η διαδικασία Γκαμπάρι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα, και αν διαβλέπει αλλαγή στη στάση της Αγκυρας, υπενθύμισε ότι πάντα θέση της πλευράς μας ήταν πως η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς ήταν πάντα η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η δημιουργία χωριστής οντότητας.

«Ομως είναι η πρώτη φορά που από τόσο επίσημα χείλη δηλώνεται η σταθερή προσήλωση της Τουρκίας στη δημιουργία δύο κρατών, ανάμεσα σε δύο λαούς που έχουν δύο διαφορετικές θρησκείες. Από τη μια παρεισφρύει το στοιχείο της θρησκείας που μέχρι τώρα ποτέ προηγουμένως δεν αποτελούσε παράγοντα στα πλαίσια του Κυπριακού. Από την άλλη αυτή η δήλωση του κ. Γκιουλ διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η επιδίωξη των Τουρκοκυπρίων είναι η επανένωση-μια απλή λέξη είναι «επιδιώκουμε την επανένωση» και «επιδιώκουμε λύση». Και βεβαίως ποτέ δεν πιστεύω κανένας Κύπριος πολιτικός και κανένας Κύπριος πολίτης δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών, δύο λαών, δυο θρησκειών στην Κύπρο μας».

Αναφορικά με πληροφορίες για δρομολόγηση ναυτιλιακής γραμμής Λαττάκειας - Αμμοχώστου, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα για να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα.

Σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ να συζητήσει το Κυπριακό με ομολόγους του από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «παράξενη», τονίζοντας ότι δεν είναι η σωστή διαδικασία, αφού εκτρέπει από τη διαδικασία του ΟΗΕ και προέβλεψε ότι δεν θα έχει συνέχεια.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ότι «εδώ και καιρό ο κ. Μπιλντ προσπαθεί να διευθετήσει μια συνάντηση, όπως ονομάζει, ενδιαφερομένων χωρών για το Κυπριακό, με σκοπό να διατηρηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, όπως ο ίδιος λέει, και για να μελετήσουν τρόπους για να δοθεί συνέχεια στις προσπάθειες που γίνονται για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Μας φαίνεται λίγο παράξενη αυτή η πρωτοβουλία. Εχουν κληθεί για παράδειγμα να μετάσχουν οι ΗΠΑ ενώ άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν κληθεί. Εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί επισήμως, εννοώ δεν έχουμε πρόσκληση. Ο Πρέσβης της Σουηδίας στη Λευκωσία έχει αναφέρει για την πρόθεση του κ. Μπιλντ. Ακόμα δεν ξέρουμε ούτε σε ποιο επίπεδο είναι, ούτε τι είναι το αντικείμενο των συζητήσεων. Νομίζω ότι τέτοιες συναντήσεις, ιδιαίτερα όταν επιχειρείται να γίνονται με ανεπίσημο τρόπο, δεν είναι η σωστή διαδικασία γιατί εκτρέπει από τη διαδικασία που διεξάγεται κάτω από την αιγίδα των ΗΕ. Δεν νομίζω ότι θα έχει συνέχεια».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις χαρακτήρισε ''δυσμενείς'', επισήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχει τρόπος να επηρεαστούν και αναφέρθηκε στις διάφορες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τη Δημοκρατία.

Χαρακτήρισε ''πρόωρα'' τα συμπεράσματα που έχουν ακουστεί για το θέμα στην Κύπρο και ''υπερβολική'' την ανησυχία ότι αυτό σημαίνει το τέλος του περιουσιακού θέματος.

«Βεβαίως'', πρόσθεσε, ''είναι δυσμενής εξέλιξη αλλά ελπίζω να κατανοούν οι πάντες ότι δεν υπάρχει τρόπος να επηρεάσουμε το Δικαστήριο. Είναι δυνατόν να επηρεάσει μια κυβέρνηση το Δικαστήριο; Εν πάση περιπτώσει εμείς δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε το Δικαστήριο, έχουμε προσπαθήσει με τους νομικούς τρόπους πάρα πολλές φορές, δεν παραλείψαμε τίποτε από όσα και όποια νομικά ήταν να γίνουν και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική κατάληξη. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η διατύπωση, ούτε ακόμα γνωρίζουμε αν το Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση ή απλώς θα επιτρέψει την απόσυρση της αγωγής, λόγω συμβιβασμού που επιτεύχθηκε μεταξύ των μερών. Αρα θεωρώ ότι από τη μια, είναι κάπως πρόωρα τα συμπεράσματα που όλοι, είτε ξέρουν για τη νομική διαδικασία είτε όχι, σπεύδουν να τα εκφράσουν μέσω του Τύπου και από την άλλη πιστεύω είναι υπερβολική η ανησυχία ότι αυτό σημαίνει το τέλος του περιουσιακού θέματος στην Κύπρο. Καθόλου δεν σημαίνει αυτό. Πρόκειται για μια περίπτωση, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά η ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί σε άλλες τυχόν περιπτώσεις. Εγείρονται πάρα πολλά νομικά θέματα, τα εξετάζει η Νομική Υπηρεσία. Περιττό να σας πω ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουμε και ξένους εμπειρογνώμονες που μας συμβουλεύουν και ο Γενικός Εισαγγελέας συντονίζει τις προσπάθειες. Επαναλαμβάνω πως σε κατάληξη είναι πρόωρο αλλά πιστεύω και σίγουρα είναι υπερβολικά αυτά τα οποία γράφονται».

Ομογενείς
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το Σάββατο το απόγευμα συνάντηση με τα ηγετικά στελέχη της κυπριακής παροικίας Αμερικής. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τα ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων ως προς την καλύτερη παρέμβαση και συμβολή της Ομογένειας στην προώθηση του Κυπριακού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην συνάντηση παρέστησαν επίσης η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή, ο Πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ. Α. Κακουρής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Α. Μαυρογιάννης και ο Γενικός Πρόξενος Α. Παναγιώτου.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: