Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Πετρέλαιο Βόμβα απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πετρέλαιο Βόμβα απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης είχε κάνει "ντεμπούτο" στα 55 λεπτά το λίτρο. Φέτος δεν αποκλείεται να "ανοίξει" ακόμη και 10% ακριβότερα, δηλαδή περίπου στα 60 λεπτά

Τα όρια αντοχής των ελληνικών νοικοκυριών, των επιχειρήσεων της χώρας αλλά και της ευρύτερης οικονομίας δοκιμάζουν τα ρεκόρ του πετρελαίου και του ευρώ. Προς το παρόν όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος τηρούν στάση αναμονής και επιδίδονται μέσω της "ΜτΚ" σε ασκήσεις ψυχραιμίας

Οι διεθνείς εξελίξεις, που επηρεάζουν άμεσα την τσέπη των καταναλωτών, την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τη βιωσιμότητα των οικονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, είναι ραγδαίες, καθώς πέρα από την πιστωτική κρίση που μαίνεται στις αγορές μετά το σκάσιμο της "φούσκας" στην αμερικανική αγορά ακινήτων:

- Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σπάνε όλα τα ρεκόρ και φλερτάρουν με τα 85 δολάρια το βαρέλι, είναι δηλαδή αυξημένες κατά περίπου 45% σε σχέση με πέρυσι. Εάν διατηρηθούν σε αυτά τα ύψη και, πολύ περισσότερο, αν ανέβουν κι άλλο, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες, από τη βενζίνη, που έπιασε ήδη το 1 ευρώ στη Θεσσαλονίκη, και το πετρέλαιο θέρμανσης (θα αρχίσει να διανέμεται στα μέσα Οκτωβρίου) μέχρι τις μεταφορές, τα είδη διατροφής και τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης είχε κάνει "ντεμπούτο" στα 55 λεπτά το λίτρο. Φέτος δεν αποκλείεται να "ανοίξει" ακόμη και 10% ακριβότερα, δηλαδή περίπου στα 60 λεπτά. Να σημειωθεί εδώ ότι τα πετρελαϊκά ράλι πλήττουν και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, καθώς η τιμή του αερίου είναι συνδεδεμένη με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια η επιβάρυνσή τους θα είναι μικρότερη, καθώς το φυσικό αέριο πωλείται με έκπτωση 20% επί της εκάστοτε τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

- Η αναρρίχηση του ευρώ στο πρωτοφανές επίπεδο του 1,4 δολ. έχει και θετικές και αρνητικές συνέπειες. Από τη μία μεριά προστατεύει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τα πετρελαϊκά ράλι, από την άλλη όμως πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, δυσκολεύοντας τη ζωή των επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

- Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη οικονομία, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί επί του παρόντος αντιμετωπίσιμες τις συνέπειες του ακριβού πετρελαίου και του ισχυρού ευρώ. Εάν όμως ο μαύρος χρυσός φτάσει στα 90 δολάρια το βαρέλι και το ευρώ ξεφύγει από το 1,40 δολ., οι συνέπειες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη μπορεί να γίνουν υπολογίσιμες.

ΧΑΒΙΑΡΙ ΤΑ... ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ!

Προάγγελο ραγδαίων ανατιμήσεων σε βασικά είδη αποτελούν και τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τις τιμές στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές παραγωγού των λαχανικών και των κηπευτικών έχουν εκτοξευτεί κατά 25,4%, ενώ τα εσπεριδοειδή κοστίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι: Η τιμή πώλησης από τους παραγωγούς είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2000, ενώ μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 17,9%!

Πλούταρχος Σακελλάρης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας:

"Οι ανατιμήσεις του πετρελαίου και τα ρεκόρ του ευρώ δεν απειλούν με εκτροχιασμό ούτε τον προϋπολογισμό ούτε την ελληνική οικονομία. Στις προβλέψεις του προϋπολογισμού υπάρχει πάντοτε μία ελαστικότητα. Οπωσδήποτε όμως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά θα έχει συνέπειες για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Επί του παρόντος η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο".

Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του ΣΒΒΕ:

"Δεν με ανησυχούν τα σημερινά επίπεδα των πετρελαϊκών τιμών ούτε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Εάν υπάρξουν αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων, αυτές θα οφείλονται στη συσσώρευση κοστών από τις βιομηχανίες. Το ακριβό πετρέλαιο ίσως λειτουργήσει ως η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Αλλιώς δεν δικαιολογούνται ραγδαίες ανατιμήσεις. Σε ό,τι αφορά το ευρώ, εάν η ισοτιμία του με το δολάριο ξεπεράσει τα επίπεδα του 1:1,4 δολ., ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις".

Δημήτρης Μακρυβέλιος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος
"Παρά τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, εκτιμώ ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται τον Οκτώβριο κοντά στα περσινά επίπεδα, καθώς προς το παρόν το ισχυρό ευρώ προστατεύει τους καταναλωτές. Βέβαια ουδείς μπορεί να αποκλείσει τις ανατιμήσεις, αν οι τιμές του αργού ξεφύγουν αισθητά από τα σημερινά επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι. Σε κάθε περίπτωση σε μία ελεύθερη αγορά δεν μπορούμε να μιλάμε για κερδοσκοπία".

Τα 6 + 1 αιτία των πετρελαϊκών ρεκόρ

Τα αίτια των πετρελαϊκών ράλι είναι σύνθετα και σχετίζονται με υπαρκτούς και πιθανούς φόβους για την επάρκεια της αγοράς σε μαύρο χρυσό:

1. Κερδοσκοπικά παιχνίδια
Τα επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν επιστρέψει στις πετρελαϊκές αγορές, θεωρώντας ότι θα τους προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. Τα παιχνίδια των κερδοσκόπων αποτελούν ένα από τα κύρια αίτια των πετρελαϊκών ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

2. Η διστακτικότητα του ΟΠΕΚ
Στα τέλη του 2006 το πετρελαϊκό καρτέλ άρχισε να μειώνει την παραγωγή του, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πρόσφατα μία συμβολική και απολύτως αναποτελεσματική αύξηση της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια. Υπό την πίεση των εξελίξεων ο οργανισμός υπόσχεται τώρα ότι θα ανοίξει τις κάνουλες, εάν οι πετρελαϊκές τιμές διατηρηθούν επί μακρόν σε επίπεδα άνω των 80 δολ.

3. Το αδύναμο δολάριο
Η καταβαράθρωση του δολαρίου μειώνει τα έσοδα των χωρών του ΟΠΕΚ από τις δολαριακές πωλήσεις του πολύτιμου προϊόντος τους. Ο ΟΠΕΚ επικαλείται και το γεγονός αυτό, για να δικαιολογήσει την απροθυμία να παρέμβει στην αγορά, υποστηρίζοντας ότι το αδύναμο δολάριο βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών των πετρελαϊκών ράλι στις καταναλώτριες χώρες.

4. Υψηλή ζήτηση
Πίσω από τα τελευταία ράλι κρύβεται και η ισχυρή ζήτηση κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι υψηλές τιμές ελάχιστα έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα την οικονομική ανάπτυξη στη Δύση και την Ασία.

5. Επιθέσεις στη Νιγηρία
Εδώ και ενάμιση χρόνο οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας δέχονται συνεχείς επιθέσεις, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της όγδοης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του πλανήτη να έχουν μειωθεί κατά 547.000 βαρέλια ημερησίως.

6. Προβλήματα στη διύλιση
Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης τα διυλιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν φτάσει στα όριά τους. Πρόσθετες ανησυχίες προκαλεί η εποχή των τυφώνων, που αποτελούν κάθε χρόνο σημαντική απειλή για τα αμερικανικά διυλιστήρια στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού.

7. Γεωπολιτική αστάθεια
Η ένταση στη Μέση Ανατολή λόγω της αστάθειας στο Ιράκ και της κρίσης που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν προσθέτουν ένα σημαντικό "premium κινδύνου" στις τιμές του πετρελαίου.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: