Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Νέος ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Νέος ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ομαδικός τάφος με τα πτώματα 131 Μουσουλμάνων ανακαλύφθηκε στη Σρεμπρένιτσα. Η πλειοψηφία των θυμάτων εκτελέστηκαν στις 11 Ιουλίου του 1995 στη Σρεμπρένιτσα από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

Η Διεθνής Επιτροπή για τους Αγνοουμένους που ανακάλυψε τον ομαδικό τάφο αποκάλυψε πως οι σερβικές δυνάμεις μετέφεραν τα θύματά τους και τα έθαψαν στη συγκεκριμένη περιοχή στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα εγκλήματά τους.

Μετά την ανακάλυψη του εν λόγω ομαδικού τάφου, ο αριθμός των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα που σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις ξεπέρασαν τις 9 χιλιάδες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Το Διεθνές Δικαστήριο έχει ήδη (από το 1995) χαρακτηρίσει τις σφαγές στη Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία. Περισσότεροι από 200,000 Βόσνιοι σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις και βόσνιους παραστρατιωτικούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τον Απρίλιο του 1992 μέχρι και τον Μάιο του 1995.

Παραπομπή

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς θα επισκεφθεί τη Μόσχα

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς θα επισκεφθεί τη Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ρωσική πρωτεύουσα, ο Αμπάς θα έχει συναντήσεις με την ρωσική ηγεσία, με την οποία και θα συζητήσει παλαστίνιο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

"Ειναι πολύ σημαντική για την Παλαιστινιακή Αρχή η συνέχεια των διαβουλεύσεων με τουε Ρώσους αξιωματούχους. Θα συζητήσουμε σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τους τρόπους προώθησής της." δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Μόσχα, Baker Abdel Monem.

Παραπομπή

Κ. Καραμανλής: «Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και το διεθνές κύρος της»

Κ. Καραμανλής: «Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και το διεθνές κύρος της»

Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την υπογραφή της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας Ιταλίας-Ελλάδας-Τουρκίας για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Όπως είπε, το έργο είναι σημαντικό, όχι μόνο για τις τρεις χώρες, αλλά και για τις χώρες τις Κασπίας, της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την Ευρώπη, αφού διασφαλίζεται η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ασία στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η χώρα μας, με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», την ολοκλήρωση του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, τη Διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και με τη σημερινή Συμφωνία, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη θέση της, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Με στρατηγική και σχέδιο, η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό και ισχυρό διεθνή δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και το διεθνές κύρος της» καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Παραπομπή

Νέο τελεσίγραφο των Ταλιμπάν προς την αφγανική κυβέρνηση

Νέο τελεσίγραφο των Ταλιμπάν προς την αφγανική κυβέρνηση

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ανακοίνωσαν σήμερα, μέσω του εκπροσώπου τους ότι δίνουν στην αφγανική κυβέρνηση μια νέα διορία έως την Παρασκευή για να αποδεχτεί τα αιτήματά τους, και απειλούν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα σκοτώσουν κάποιους από τους 22 Νοτιοκορεάτες που κρατούν ομήρους.

Οι Ταλιμπάν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής τρία τελεσίγραφα, που το καθένα, κάθε φορά, τονίζουν ότι είναι το τελευταίο.

Μετά από τη εκτέλεση ενός εκ των κρατουμένων τους που εκτελέστηκε την Τετάρτη στην επαρχία Γάζνι οι Ταλιμπάν απείλησαν ότι θα συνεχίσουν να σκοτώνουν κάποιους από τους Νοτιοκορεάτες που κρατούν από την περασμένη Πέμπτη, εάν η κυβέρνηση δεν σεβαστεί το αίτημά τους να απελευθερώσει οκτώ από τους συνεργάτες τους που κρατούνται σε φυλακή του Ιράκ.

Παραπομπή

Η Μόσχα στέλνει αύριο πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα

Η Μόσχα στέλνει αύριο πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα

Η Ρωσική κυβέρνηση αποστέλλει αύριο στην Ελλάδα επιχειρησιακά διαθέσιμα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, ανακοίνωσε το μεσημέρι το Γραφείο του πρωθυπουργού.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε σήμερα στις 11:30 το πρωί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, διατυπώνοντας αίτημα συνδρομής και ενίσχυσης των ελληνικών δυνάμεων δασοπυρόσβεσης με εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν, μετά από λίγα λεπτά, τηλεφώνησε στον έλληνα πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι, αύριο, η Ρωσική Κυβέρνηση αποστέλλει στην Ελλάδα επιχειρησιακά διαθέσιμα πυροσβεστικά εναέρια μέσα.

Ο Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πούτιν για την άμεση ανταπόκρισή του και τη συνδρομή της χώρας του, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λόγω της ταυτόχρονης εκδήλωσης μεγάλου αριθμού δασικών πυρκαγιών και των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παραπομπή

Δολοφονία 16χρονου στο Λονδίνο από συμμορία

Δολοφονία 16χρονου στο Λονδίνο από συμμορία

ΕΝΑΣ 16χρονος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ομάδα νεαρών στο νότιο Λονδίνο, είναι το τελευταίο θύμα της εγκληματικότητας στους κόλπους των νέων,στην πρωτεύουσα,εφέτος.

Το θύμα, βρέθηκε με τραύμα από σφαίρα όταν η αστυνομία κλήθηκε τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη σε ιδιοκτησία,στο Στόκγουελ.Διαπιστώθηκε αμέσως ο θάνατός του.

«Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες,το θύμα έτρεχε να απομακρυνθεί από ομάδα νεαρών με ποδήλατα,πριν πυροβοληθεί», ανέφερε ο αστυνομικός επιθεωρητής Τζεφ Ουάιτχάουζ. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι νεαροί γνώριζαν τον 16χρονο.

Πρόκειται για την τελευταία σε μία σειρά από δολοφονίες με την εμπλοκή εφήβων που έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις για την δράση των συμμοριών.

Τον Φεβρουάριο, τρεις έφηβοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια στον νότιο Λονδίνο, ενώ έκτοτε αρκετοί νεαροί πυροβολήθηκαν οι μαχαιρώθηκαν θανάσιμα.

Παραπομπή

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί σε εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Σε επίθεση που εξαπέλυσαν τα ισραηλινά στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε ένας ένοπλος της Χαμάς, που χειριζόταν εκτοξευτή βομβίδων, ενώ τραυματίστηκαν έξι ένοπλοι και δύο άμαχοι σε αεροπορική επίθεση.

Στην Δυτική Όχθη, ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε έναν Παλαιστίνιο κτυπώντας τον με γκλομπ επειδή απειλούσε με μαχαίρι στρατιώτες σε σημείο ελέγχου κοντά στην Βηθλεέμ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

Παραπομπή

Σύλληψη 36 ύποπτων μελών της Αλ Κάιντα σε επιχείρηση των Αμερικανών στο Ιράκ

Σύλληψη 36 ύποπτων μελών της Αλ Κάιντα σε επιχείρηση των Αμερικανών στο Ιράκ

Στη σύλληψη 36 υπόπτων μελών της Αλ Κάϊντα προχώρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ σε μία σειρά επιχειρήσεων με στόχο την εξουδετέρωση του τρομοκρατικού δικτύου στη χώρα.

Δεκαεννέα ύποπτα μέλη για συμμετοχή σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο συνελήφθησαν σε δύο επιχειρήσεις αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων βόρεια τη Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε μία άλλη επίθεση στην πόλη Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 11 ύποπτους για προετοιμασία επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα, ενώ έξι ύποπτοι συνελήφθησαν στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον βάσεων της Αλ Κάϊντα στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όπου διαμένουν κυρίως σουνίτες και θεωρείται η περισσότερο, μετά την Βαγδάτη ,επικίνδυνη περιοχή στο Ιράκ.

Η αμερικανική διοίκηση εκτιμάει ότι το 80% των σημαντικότερων μελών της Αλ Κάϊντα εγκατέλειψε την πόλη πριν από την επίθεση.

Παραπομπή

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε κουρδικές περιοχές στο Βόρειο Ιράκ

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε κουρδικές περιοχές στο Βόρειο Ιράκ

Οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα το Βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα την πόλη Zakho. Περισσότερες από 30 βολές πυροβολικού έπληξαν τις περιοχές Shlash Dar, Serakork, Afla και Berbla.

Οι βομβαρδισμοί, που έσπειραν τον πανικό στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, διήρκεσαν μια ώρα περίπου και δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Παραπομπή

Διαψεύδεται παραβίαση

Διαψεύδεται παραβίαση

Κατηγορηματικά διέψευσε χθες το ΓΕΝ ισχυρισμό του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ότι σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα, τον οποίο μετέδωσε χθες το ΑΠΕ.

Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο στην ιστοσελίδα του και στο κεφάλαιο που αφορά «παραβιάσεις χωρικών υδάτων» είχε δημοσιεύσει χθες ότι «σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής χθες (σ.σ.: προχθές) το πρωί, στις 9.43, παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 41 λεπτά, στα ανοικτά της νήσου Κιζκουλεσί, στον κόλπο Τσανταρλί της Σμύρνης». Κατέληγε δε ότι «το περιστατικό γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες».

Στα χέρια Θεού και...αμερικανών η κυπριακή άμυνα στην εισβολη

Στα χέρια Θεού και...αμερικανών η κυπριακή άμυνα στην εισβολη




Παραπομπή

Τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα ανήλθαν στα 413,1 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής

Τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα ανήλθαν στα 413,1 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τα αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα ανήλθαν στα 413,1 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής στις 20 Ιουλίου, από 411,2 δισεκατομμύρια στις 13 Ιουλίου.

Παραπομπή

Το Ελληνιστικό Θέατρο Πάφου ανοίγει τις πύλες για το κοινό

Το Ελληνιστικό Θέατρο Πάφου ανοίγει τις πύλες για το κοινό

ΑΝΟΙΞΕ τις πύλες του για το κοινό το Ελληνιστικό Θέατρο της Πάφου, ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Κύπρου.

Το Ελληνιστικό Θέατρο της Πάφου οικοδομήθηκε, όπως υπολογίζεται, περί το 300π.Χ. ως μέρος της υποδομής της πόλης, που ίδρυσε ο Νικοκλής, τελευταίος βασιλιάς της Παλαιπάφου. Είναι το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο της Κύπρου και το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το θέατρο της Σαλαμίνας, που βρίσκεται στα κατεχόμενα .

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το Ελληνιστικό Θέατρο, που βρίσκεται στην τοποθεσία «Φάμπρικα» της Κάτω Πάφου, είχε τη μεγαλύτερη μορφή του τον 2ο αιώνα μ.Χ. με χωρητικότητα 8.000 θέσεις. Εκπρόσωποι της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ της Αυστραλίας, που κάνει τις ανασκαφές, ανέφεραν ότι το ανασκαφικό έργο στον χώρο άρχισε το 1995 και φέτος συνεχίζεται για δέκατη χρονιά.

Επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών είναι ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γκριν, ενώ από πέρυσι την άμεση ευθύνη του ανασκαφικού έργου έχουν ο δρ. Κρέγκ Μπάρκερ και η δρ. Σμάνταρ Γκαμπριέλλι.

Παραπομπή

Απορρίπτει ο Μπαχτσελί τα περί πολιτικής κρίσης με αφορμή την εκλογή Τούρκου προέδρου

Απορρίπτει ο Μπαχτσελί τα περί πολιτικής κρίσης με αφορμή την εκλογή Τούρκου προέδρου

Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) θα συμμετάσχει στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, όποια και αν είναι η υποψηφιότητα, δήλωσε ο ηγέτης του Ντ.Μπαχτσελί. Ο ίδιος απέρριψε τα περί κρίσης στο θέμα της προεδρικής, αφού ο Ερντογάν μπορεί να εκλέξει όποιον θέλει για πρόεδρο στην τρίτ

«Το ΑΚΡ δεν χρειάζεται να κάνει κανένα συμβιβασμό στην προεδρική εκλογή. Μπορούν να επιλέξουν όποιον υποψήφιο θέλουν και εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην υποστηρίξουμε τον υποψήφιό τους.

» Δεν χρειάζονται την υποστήριξή μας σε κάθε περίπτωση. Ο αριθμός των βουλευτών του ΑΚΡ είναι αρκετός για να εκλέξει το νέο πρόεδρο στον τρίτο γύρο» δήλωσε στη Milliyet.

Η δήλωση Μπαχτσελί βάζει τέλος σε όλες τις συζητήσεις περί ενδεχόμενης κρίσης γύρω από την προεδρική εκλογή, σημειώνουν αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη, που υπενθυμίζουν ότι όλα τα κομματικά επιτελεία είχαν καταλήξει ότι το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε τις απόπειρες μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουσταφά Οζγιουρέκ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει τον Αμπντουζάχ Γκιουλ, αλλά τόνισε ότι αν εκλεγεί τελικά ο νυν υπουργός Εξωτερικών, το κόμμα του θα σεβαστεί την απόφαση.

H νέα Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές της 22ας Ιουλίου θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο μέσα σε ένα μήνα από τη συγκρότησή της σε σώμα, από την ολοκλήρωση δηλαδή της ορκωμοσίας των νέων μελών της και την εκλογή του προεδρείου.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τη συμμετοχή 367 βουλευτών στη διαδικασία εκλογής προέδρου τότε και αυτή Εθνοσυνέλευση, όπως και η προηγούμενη διαλύεται, και διεξάγονται εκ νέου εκλογές.

Με δεδομένη, ωστόσο, την ευρεία πλειοψηφία που εξασφάλισε σε αυτές τις εκλογές το κυβερνών ΑΚΡ, δεν είναι σίγουρο εάν η αντιπολίτευση θα επιθυμούσε μία νέα εκλογική αναμέτρηση.

Παραπομπή

Ελληνες αρχαιολόγοι ξεκινούν ανασκαφές στο αρχαίο νησί Ικαρος

Έλληνες αρχαιολόγοι ξεκινούν ανασκαφές στο αρχαίο νησί Ικαρος

Η Φαϊλάκα στον Κόλπο του Κουβέιτ, κομβικό σημείο στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, είναι το αρχαίο νησί Ικαρος, ελληνική αποικία που ιδρύθηκε τον 4o αιώνα π.Χ. από τον Μ. Αλέξανδρο, που αναφέρεται από τον Στράβωνα και τον Αρριανό. Και από τον Μάρτιο του 2008 ελληνική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής την αρχαιολόγο κ. Αγγελική Κοτταρίδου, θα κάνει ανασκαφές στο νησί για να αποκαλύψει ένα ενδιαφέρον παρελθόν.

Σε επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Χρήστου Ζαχόπουλου στο Εμιράτο του Κουβέιτ υπογράφηκε συμφωνία με τον γενικό γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό του Εμιράτου κ. Αλ Ρίφαε, που αναθέτει σε Ελληνες επιστήμονες τη συνέχιση της ανασκαφής που είχε ξεκινήσει το 1958 από Δανούς, και την ανάδειξη των μνημείων του νησιού, καθώς και τη συντήρηση των ελληνικών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Μουσείο του Κουβέιτ.

Η Φαϊλάκα, έκτασης 24 τ.χλμ., είχε καταληφθεί το 1990 από Ιρακινούς οι οποίοι έδιωξαν τους όλους τους κατοίκους του και μετέτρεψαν το νησί σε στρατιωτική ζώνη. Η κυβέρνηση του Κουβέιτ εγκατέστησε τους κατοίκους στην ηπειρωτική χώρα και τους αποζημίωσε για τις περιουσίες που έχασαν. Τώρα η Φαϊλάκα είναι ένα έρημο νησί που ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος του Κουβέιτ.

Στις ανασκαφές που έχουν γίνει έχει αποκαλυφθεί τμήμα της αρχαίας πόλης, ναός της Αρτέμιδος, αρχαία ελληνικά νομίσματα, αγγεία και ελληνικές επιγραφές. Ανάμεσα στις τελευταίες περιλαμβάνεται η επιγραφή της Ικάρου από 43 στίχους στην ελληνική γλώσσα που βοήθησε στην ταύτιση του νησιού με την αρχαία Ικαρο.

Παραπομπή


Πολύνεκρη έκρηξη σε στρατιωτική βάση

Πολύνεκρη έκρηξη σε στρατιωτική βάση

Τους 15 έφτασαν οι νεκροί και τους 50 οι τραυματίες από την έκρηξη σε στρατιωτικό συγκρότημα στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

"Από τη μεγάλη ζέστη με τις θερμοκρασίες που φτάνουν σχεδόν τους 50 βαθμούς προκλήθηκε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών", διευκρίνισε ο ίδιος.

Η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί σε κέντρο εκπαίδευσης του πεζικού στην περιοχή Μουσλεμιάχ, βόρεια της πόλης, πρόσθεσαν.

Παραπομπή

Ευρωπαϊκό Κόμμα - Υποστήριξη υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου

Ευρωπαϊκό Κόμμα - Υποστήριξη υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου

Με 169 ψήφους υπέρ, δύο κατά και μια αποχή το Κεντρικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κόμματος ενέκρινε, χθες, την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2008.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, αφού ανέφερε πως για το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά, αλλά πίσω και μπροστά, δήλωσε πως η επιλογή είναι «πίσω στο σχέδιο Ανάν και μπροστά στη διεκδίκηση και επίτευξη μιας λύσης, που θα σέβεται τα δίκαια και τα δικαιώματα των Ε/Κ.

Ο κ. Συλλούρης, προσφωνώντας το σώμα είπε πως οι εκλογές του 2008 είναι οι σημαντικότερες εκλογές που είχε ποτέ ο τόπος, εξηγώντας πως εκτός του γεγονότος ότι θα είναι οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είναι και οι πρώτες εκλογές μετά το δημοψήφισμα, «ενώ οι θιασώτες του σχεδίου Ανάν εργάζονται παρασκηνιακά για την επαναφορά του σχεδίου σε νέο δημοψήφισμα».

Ο ΓΓ του κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου, αναλύοντας την πρόταση για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου Παπαδόπουλου είπε πως στην παρούσα συγκυρία πρώτιστος στόχος είναι η ακύρωση του σχεδίου Ανάν, που βρίσκεται ακόμα πάνω στο τραπέζι και ανέφερε πως κάθε φορά που η υπόθεση της Κύπρου συναντά εμπόδια, οι υποστηριχτές του σχεδίου Ανάν νιώθουν πιο δικαιωμένοι, «υπονομεύουν δε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην προσπάθεια του για επαφές με τους Τ/Κ και προς τους ξένους».

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ όταν αναφέρονται στο σχέδιο Ανάν κάνουν λόγο για μαζοχισμό και αυτοκτονία, μέλη της πλατφόρμας του «ναι» και από τα δύο κόμματα «εργάζονται υπογείως για εξόντωση του Προέδρου Παπαδόπουλου».

Ο κ. Ερωτοκρίτου προειδοποίησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, που είπε πως αδυνατεί να παρακολουθήσει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ότι θα λαμβάνει απαντήσεις όπως και όσοι βυσσοδομούν και πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «θα πρέπει να περιορίσει κάποιους εξωγενείς παράγοντες, ώστε να είναι νηφάλιος και να μπορεί να μας παρακολουθήσει».

Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος πρότεινε στο Κεντρικό Συμβούλιο και εισήγηση για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των προσφύγων μέσα από τη δημιουργία Οργανισμού Αποκατάστασης Περιουσιών και εισήγηση 17 σημείων για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Παραπομπή

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΕΓΑΣ ΙΜΑΜΗΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΕΓΑΣ ΙΜΑΜΗΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Την υπόσχεση ότι θα μεταφέρει παντού του μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β` για άμεση συντήρηση των εκκλησιών που βρίσκονται στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου, ούτως ώστε να μην καταστραφούν, έδωσε ο Μέγας Ιμάμης της Αιγύπτου Mohamed Sayed Tantawi, στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, σε συνάντησή τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Ανδρέας Δημητρίου, ο Μακαριώτατος κατά τη συνάντηση με τον Μέγα Ιμάμη, τον ενημέρωσε ότι στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου, βρίσκονται περισσότερες από πεντακόσιες εκκλησίες που χρειάζονται άμεση συντήρηση, διαφορετικά θα καταστραφούν οριστικά.

Ο Μακαριώτατος ζήτησε από το Μέγα Ιμάμη τη βοήθεια του για να μη συμβεί αυτή καταστροφή. Είπε, επίσης, στο Μέγα Ιμάμη πως ``εμείς πάντα σεβαστήκαμε τους μουσουλμανικούς τόπους λατρείας στην Κύπρο``.
Ο Μέγα Ιμάμης είπε, από την πλευρά του, πως θα προσπαθήσει για την ειρήνη και την αγάπη στην Κύπρο. Υποσχέθηκε, τέλος, να μεταφέρει παντού το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και να το υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.

Παραπομπή

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CVN 65) και το γαλλικό Charles De Gaulle πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στη Μεσόγειο

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CVN 65) και το γαλλικό Charles De Gaulle πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στη Μεσόγειο

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CVN 65) που βρίσκεται καθ οδόν για τον Περσικό Κόλπο, εισήλθε τη Δευτέρα, 23 Ιουλίου στη Μεσόγειο, όπου και πραγματοποίησε την πρώτη του κοινή άσκηση με το γαλλικό Charles De Gaulle. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, γαλλικά μαχητικά Rafale προσγειώθηκαν στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο και χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις του.

Παραπομπή

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αγοράσει 12 αμφίβια αεροπλάνα Be-200

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αγοράσει 12 αμφίβια αεροπλάνα Be-200

Η Ελλάδα έχει καταθέσει επίσημη παραγγελία για την αγορά 12 αμφίβιων αεροπλάνων Βe-200, τα πρώτα έξι σε πρώτο στάδιο και με δικαίωμα προμήθειας των υπολοίπων σε μεταγενέστερο. Σύμφωνα με τι ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, η ελλάδα ζήτησε όπως παραλάβει το πρώτο αεροπλάνο το 2009. Εκτός από την ελλάδα, η Ιταλία έχει ήδη παραγγείλει δύο αεροπλάνα και η Πορτογαλία τέσσερα, με το δικαίωμα προμήθειας ακόμη έξι.


Τον περασμένο χρόνο, η κατασκευάστρια εταιρεία Irkut Corp διαπραγματεύτηκε την πώληση του αεροπλάνου Be-200 με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Αλγερίας, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η διοχέτευση στην παγκόσμια αγορά 100 τέτοιων αεροπλάνων μέχρι το 2015.

Το αμφίβιο αεροπλάνο Be-200 είναι το πρώτο πολιτικό πρόγραμμα της εταιρείας Irkut Corp. Eίναι σε θέση να προσγειώνεται τόσο στο έδαφος, όσο και στο νερό και είναι σχεδιασμένο για την καταπολέμηση πυρκαγιών, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και περιπολιών στη θάλασσα.

Παραπομπή



Προτεραιότητα για το Κρεμλίνο η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων

Προτεραιότητα για το Κρεμλίνο η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων

Νέα μέτρα-απάντηση στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, βαθαίνοντας περαιτέρω το ρήγμα μεταξύ Κρεμλίνου και Ουάσινγκτον.

Σε συνάντησή του με αξιωματικούς του στρατού, ο Πούτιν ζήτησε την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, ήτοι τη διεύρυνση του πεδίου κατασκοπίας για το Κρεμλίνο, ενώ βεβαίωσε ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα. Ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να εξοπλίζει το στράτευμα με νέα όπλα, αφού -όπως είπε- αγνοήθηκαν οι εναλλακτικοί τρόποι προστασίας από τις υποθετικές πυραυλικές απειλές.

Μήνυμα

Το Κρεμλίνο στέλνει και άλλο μήνυμα αμφισβήτησης; Ένα πυρηνικό παγοθραυστικό ξεκίνησε χθες για εκστρατεία στον Βόρειο Πόλο με στόχο, όπως διευκρίνισε ο πλέον διακεκριμένος εξερευνητής της Ρωσίας και βουλευτής στη Δούμα, Αρτούρ Τσιλινγκάροφ, να αποδειχθεί ότι ο Αρκτικός Ωκεανός είναι ρωσικός.

Οι επιστήμονες θα ερευνήσουν τον βυθό για να αποδείξουν ότι το υπέδαφος του Ωκεανού συνδέεται με τη Ρωσία, ανακάλυψη που θα δώσει στο Κρεμλίνο το δικαίωμα να απαιτήσει την αποκλειστικότητα στην άντληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή.

Είναι ακόμη ζωντανοί οι νοτιοκορεάτες όμηροι

Είναι ακόμη ζωντανοί οι νοτιοκορεάτες όμηροι

Οι αρχές επιχειρούν νέες διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ δεν εκτέλεσαν τους εναπομείναντες ομήρους από τη Νότια Κορέα που κρατούν στο Αφγανιστάν παρά την παρέλευση της προθεσμίας που είχαν ορίσει και η κυβέρνηση της Καμπούλ επιχειρεί να έλθει σε επαφή με τους απαγωγείς σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσει τις αποτυχημένες συνομιλίες, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα Πέμπτη.

«'Ημουν ξύπνιος όλη νύχτα, και εάν οι Ταλιμπάν είχαν σκοτώσει κάποιον θα το ήξερα», είπε ο στρατηγός Άλι Σαχ Αχμαντζάι, επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Γκάζνι, όπου κρατούνται οι 22 όμηροι και ένας εκτελέσθηκε χθες Τετάρτη.

Παραπομπή

Διεκδικεί χωρικά ύδατα στον Β. Πόλο

Διεκδικεί χωρικά ύδατα στον Β. Πόλο


Επέκταση των χωρικών της υδάτων θέλει η Ρωσία και μάλιστα στέλνει ειδική επιστημονική αποστολή στο Βόρειο Πόλο για να αποδείξει ότι η περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού της ανήκει! Ενα επανδρωμένο ρωσικό υποβρύχιο θα καταδυθεί σε βάθος 4.200 μέτρων, ούτως ώστε να εξερευνήσει το ανάγλυφο του πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού.

Η αποστολή έρευνας και χαρτογράφησης παίρνει πολιτική χροιά, αφού στο πλήρωμα του υποβρυχίου θα συμμετέχουν δύο Ρώσοι βουλευτές, εκ των οποίων ο ένας, ο Αρθουρ Τσιλινγκάροφ, είναι βετεράνος εξερευνητής, ο οποίος επί Σοβιετικής Ενωσης είχε παρασημοφορηθεί επανειλημμένως για παρόμοιες αποστολές.

Σημαντικό είναι το στοιχείο ότι η περιοχή που θα εξερευνηθεί εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τη Θάλασσα του Μπέρινγκ και είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία διατυπώνει αυτό το αίτημα και κατά το παρελθόν, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, έχουν αντιδράσει στην επέκταση των ρωσικών χωρικών υδάτων προς την περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η θαλάσσια περιοχή που μπορεί να εκμεταλλεύεται μια χώρα εκτείνεται σε 200 ναυτικά μίλια από την ακτή (αποκλειστική οικονομική ζώνη), αλλά κάποιες φορές αυτή η ζώνη μπορεί να επεκταθεί. Για να επεκτείνει όμως τη ζώνη επιρροής της, η χώρα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι η υφαλοκρηπίδα έχει την ίδια γεωλογική δομή με τη διεκδικούμενη περιοχή.

Παραπομπή

Ο εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν δεν πρόκειται να διακοπεί

Ο εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν δεν πρόκειται να διακοπεί

Ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadineja dδήλωσε χθες πως ο εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν δεν πρόκειται να διακοπεί ποτέ.

Το Ιράν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ειρηνικό του (πυρηνικό) πρόγραμμα. Το πυρηνικό μας πρόγραμμα είναι ειρηνικό. Γιατί να το εγκαταλείψουμε; Αν το διακόψουμε δεν θα υπάρχει κανένα θέμα για να συζητούμε με τη Δύση," είπε ο Ahmadinejad στην κρατική τηλεόραση.

Παραπομπή

Έκρηξη και φωτιά σε κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου στη Ρωσία

Έκρηξη και φωτιά σε κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου στη Ρωσία

Έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου στη νοτιοδυτική Ρωσία το πρωί της Πέμπτης και, όπως δήλωσαν αυτόπτεις μάρτυρες, ακολούθησε φωτιά. Δεν ξεκαθάρισε ακόμη αν επηρεάστηκαν οι εξαγωγές της χώρας.

¨Πρόκειται για έκρηξη σε ένα κεντρικό αγωγό, στον οποίο επικρατούν υψηλές πιέσεις," δηλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Πετρούπολης, Valentin Sedorin.

Παραπομπή

Πενήντα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 135 τραυματίστηκαν σήμερα στην Βαγδάτη από την ανατίναξη δυο παγιδευμένων αυτοκινήτων (νέος απολογισμός)

Πενήντα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 135 τραυματίστηκαν σήμερα στην Βαγδάτη από την ανατίναξη δυο παγιδευμένων αυτοκινήτων (νέος απολογισμός)

Πενήντα είναι οι νεκροί και 135 οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, απο την ανατίναξη δυο παγιδευμένων αυτοκινήτων σήμερα στην Βαγδάτη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ένα πρώτο παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε μέσα σε ένα πλήθος από κόσμο στη συνοικία Μανσούρ. Μια άλλη έκρηξη που προκλήθηκε από ένα δεύτερο παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε στη Ζαγιούνα, κοντά στο κέντρο της Βαγδάτης.

Παραπομπή