Ενα τρισ. $ στον πόλεμο και μόλις 17 εκ. στους πρόσφυγεςΗ «απόλυτη καταστροφή» για τον λαό του Ιράκ αλλά και για τον Αμερικανό φορολογούμενο ήταν η εισβολή και κατοχή της χώρας.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ο πόλεμος στο Ιράκ θα στοιχίσει στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα πληρώνουν τις συνέπειές του το λιγότερο για μία δεκαετία. Ειδικότερα η πολεμική περιπέτεια κοστίζει στις ΗΠΑ 333 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ήτοι 14 εκατ. δολάρια την ώρα ή 3.850 δολάρια το... δευτερόλεπτο. Μέχρι στιγμής η εμπλοκή στο Ιράκ έχει κοστίσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια στιγμή η συνολική αρωγή της Ουάσιγκτον στην Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δεν ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή μία ώρα και κάτι πολέμου στο Ιράκ...
«Ανοίξαμε ως έθνος μια πιστωτική κάρτα και τη φορτώσαμε στις πλάτες των παιδιών και των εγγονιών μας», τόνισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζέιμς ΜακΓκόβερν.
Η έκθεση του Κογκρέσου αποκαλύπτει και σκάνδαλα κακοδιαχείρισης, αφού 190.000 αμερικανικά όπλα «χάθηκαν» στο Ιράκ το 2004 και το 2005. Εκφράζονται φόβοι ότι έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.
Ωστόσο, παρά τις πιέσεις των Δημοκρατικών για σύντομο χρονοδιάγραμμα απαγκίστρωσης, ο πρόεδρος Μπους ξεκαθάρισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ «όχι για μήνες, αλλά για χρόνια». Εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε, προειδοποίησε ότι μια βιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ θα είχε «πολύ κακές συνέπειες».
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο νέος αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου, στρατηγός Μάικλ Μιούλεν, παρόλο που άνω του 60% των συμπατριωτών του ζητούν επιστροφή των στρατευμάτων στην πατρίδα.
Αμετανόητος για την εισβολή εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι στο CNN. Παραδέχτηκε μεν ότι έσφαλε το 2005, όταν δήλωνε ότι η ιρακινή αντίσταση «πνέει τα λοίσθια».
Εκτίμησε, όμως, ότι η νέα στρατηγική Μπους για την ομαλοποίηση της κατάστασης θα φέρει αποτελέσματα και προσέθεσε ότι θα έπαιρνε την ίδια απόφαση με το 2003 για την ανατροπή του Σαντάμ, ακόμη κι αν γνώριζε τι θα επακολουθούσε!
Βέβαια η καθημερινότητα του Ιράκ διαψεύδει οικτρά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Δεν είναι μόνο οι 3.700 νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες, ούτε οι 4 εκατομμύρια Ιρακινοί πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους- ζητώντας καταφύγιο στο εσωτερικό ή σε γειτονικές χώρες.
Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι κάθε μήνα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους 60.000 Ιρακινοί, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους σε εμφύλιες συγκρούσεις και σε μάχες με τον αμερικανικό στρατό. Μόνο χθες σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, ενώ το ιρακινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σχεδόν 3.000 άμαχοι έπεσαν νεκροί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Ομως ο μεγαλύτερος καθρέφτης της αμερικανικής αποτυχίας είναι το πολιτικό χάος στο Ιράκ. Η μεγαλύτερη σουνιτική παράταξη, το Μέτωπο Συμφιλίωσης, απέσυρε χθες τους έξι υπουργούς του από την κυβέρνηση, δυναμιτίζοντας τις προσπάθειες του σιίτη πρωθυπουργού Νουρ Αλ Μαλίκι. Οι σουνίτες ζητούσαν περισσότερη συμμετοχή σε θέματα ασφαλείας, την οποία θεώρησαν ότι τους αρνήθηκε η κεντρική κυβέρνηση.
Εκτός ελέγχου είναι και οι κουρδικές περιοχές στον Βορρά, που διεκδικούν δυναμικά την αυτονομία τους και τα πετρέλαια του Κιρκούκ. Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, προειδοποίησε ότι θα ξεσπάσει «πραγματικός εμφύλιος πόλεμος» στο Βόρειο Ιράκ, αν η Βαγδάτη παρεμποδίσει το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση του Κιρκούκ, όπως προβλέπει το άρθρο 140 του ιρακινού Συντάγματος.
«Οι Κούρδοι δεν παζαρεύουν το Κιρκούκ. Αν δεν το πάρουμε με νόμιμα μέσα, τότε θα καταφύγουμε σε άλλες μεθόδους», απείλησε ο Μπαρζανί, διαισθανόμενος, ότι οι Κούρδοι θα βγουν ριγμένοι από τα παζάρια Αγκυρας, Ουάσιγκτον και Βαγδάτης.
Σημειώνεται ότι ο Μπαρζανί διέταξε να αντικατασταθεί η ιρακινή σημαία από την κουρδική σε όλες τις πόλεις του βορείου Ιράκ, ενώ η Αστυνομία του Ντοχούκ συνέλαβε 50 φιλάθλους, επειδή πανηγύριζαν με την ιρακινή σημαία την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ασίας από την εθνική ομάδα!
Παραπομπή