Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

To Πεντάγωνο πώλησε ανταλλακτικά αεροπλάνων που αναζητούσε το Ιράν

To Πεντάγωνο πώλησε ανταλλακτικά αεροπλάνων που αναζητούσε το Ιράν

Όπως ανέφερε στο Reuteurs κυβερνητική πηγή, τo Πεντάγωνο πώλησε κατά λάθος 1600 εξαρτήματα, τα οποία ως γνωστόν, αναζητούσε το Ιράν για τον γηρασμένο στόλο των αμερικάνικων F-14 "Tomcat"που διαθέτει. Σε ανακοίνωσή του, το Κογκρέσο αποδίδει την πώληση των εξαρτημάτων σε ανεξήγητο λάθος, εφόσον τα κομμάτια των συγκεκριμένων αεροσκαφών δεν προορίζονταν προς πώληση σε τρίτους.

Το Πεντάγωνο ανέστειλε τον Γενάρη όλες τις πωλήσεις εξαρτημάτων και ανταλλακτικών που σχετίζονταν με τα αεροσκάφη F-14. Εντούτοις, πολλά από αυτά διοχετεύτηκαν στην αγορά κατω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και σε άγνωστους αγοραστές τον Φεβρουάριο.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε τον Ιούνιο πως το Ιράν, το οποίο διατηρεί ακόμη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα F-14 που διαθέτει, αναζητεί ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη του. Επομένως, αν κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην αγορά και έφθαναν στα χέρια του Ιράν, θα απειλείτο με αποσταθεροποίηση η διεθνής ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αν τα εν λόγω ανταλλακτικά κατέληξαν εν τέλει στο Ιράν.

Το Κογκρέσο έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα που σχετίζονται ε την υπόθεση των ανταλλακτικών των F-14 την Τετάρτη.

Παραπομπή

Ελληνιστική πόλη στον κόλπο του Κουβέιτ

Ελληνιστική πόλη στον κόλπο του Κουβέιτ

Στο ταξίδι του από την Ινδία προς τα δυτικά, ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, έφτασε στο νησί Φαϊλάκα, στον κόλπο του Κουβέιτ, όπου ίδρυσε μια πόλη, την Ικαρο. Είκοσι πέντε αιώνες μετά, η ελληνιστική πόλη του 4ου π.Χ. αιώνα έρχεται στο φως, σ’ αυτό το ακατοίκητο -μετά τον πόλεμο του Κόλπου- νησί του Κουβέιτ, με έκταση 24 τ.χλμ., που το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «Φυλακαί» ή «Φυλακείον», αφού βρισκόταν σ’ ένα στρατηγικό σημείο της Μεσοποταμίας.

Εκεί θα ταξιδέψουν, από τον ερχόμενο Νοέμβριο, Ελληνες αρχαιολόγοι για να ανασκάψουν στην Ικαρο και να επιβλέπουν την οργάνωση συντήρησης των ευρημάτων της ελληνικής αυτής αποικίας στην καρδιά της Ανατολής. Ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Χρ. Ζαχόπουλος, και ο γ.γ. του Εθνικού Συμβουλίου του Εμιράτου του Κουβέιτ γα τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα, Μπαμπέρ Εσέι Αλ Ρίφαε, υπέγραψαν στις 25 Ιουλίου μια διακρατική συμφωνία, ώστε να γίνει καλύτερα η διαχείριση, η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή των αρχαιοτήτων.

Στο νησί, που «συνοψίζει πολλές ενδιαφέρουσες αρχαιολογικά εποχές», όπως είπε ο Χρ. Ζαχόπουλος, έχει ήδη ανασκαφεί και αποκαλυφθεί εν μέρει ένα τμήμα της ελληνιστικής πόλης, και ο ναός της Αρτέμιδος. Στις ανασκαφές έχουν ήδη βρεθεί πολλά ελληνικά νομίσματα και επιγραφές, ειδώλια και αγγεία. Σημαντικότερο εύρημα θεωρείται η λεγόμενη επιγραφή της Ικάρου, η οποία αποτελείται από 43 στίχους στην ελληνική γλώσσα, και υπήρξε καθοριστική για να ταυτιστεί το νησί με την Ικαρο, πόλη που αναφέρεται τόσο στον Στράβωνα όσο και στον Αρριανό.

Ενα νησί με τόσο πλούσια αρχαιολογική ιστορία δεν θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητο από τις ξένες αρχαιολογικές αποστολές. Ετσι, στο νησί έχουν μέχρι σήμερα δραστηριοποιηθεί αρχαιολογικές αποστολές από τη Δανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία, τη Γαλλία και, φυσικά, το Κουβέιτ.

Ο γ.γ. του ΥΠΠΟ τόνισε ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με τον αραβικό κόσμο, και ήδη δραστηριοποιούνται αρχαιολογικές αποστολές στην Ιορδανία, το Ομάν και τη Συρία.

Διευθύντρια της ελληνικής αποστολής θα είναι η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, που υπηρετεί στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών στη Βεργίνα και ο αναπληρωτής διευθυντής ο υπεύθυνος του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου Παναγιώτης Χατζηδάκης. Μια συμφωνία και μια αποστολή που θα «πλουτίσει τη γνώση μας για την ελληνική παρουσία στην περιοχή».

Παραπμπή



Η ενεργειακή κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας

Η ενεργειακή κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας

Η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τα σχέδιά της για κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα θα απασχολήσει τη Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι συνεχείς διακοπές των τελευταίων ημερών στα δίκτυα ηλεκτριμού και υδροδότησεις, ενέτειναν τις φωνές εντός της Τουρκίας για στροφή προς την πυρηνική ενέργεια. Οι υποστηρικτές της ιδέας έχουν σύμμαχο τις προβλέψεις για άνοδο της μέσης θερμοκρασίας τα προσεχή χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να βιώνει μεγαλύτερα και ξηρότερα καλοκαίρια.

Η δραματική άνοδος της θερμοκρασίας χθες οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων νερού της τουρκικής πρωτεύουσας. Συγχρόνως, πολλές πόλεις της δυτικής Τουρκίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και είναι διάχυτος ο φόβος για ένα γενικότερο μπλακάουτ στη χώρα. Ο Υπουργός Ενέργειας Hilmi Güler έξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συχνές διακοπές ηλεκτρισμού, και όπως δήλωσε, η παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας βρίσκεται στα όριά της. Συνέστησε δε την προσοχή της χώρας στα ξεχασμένα σχέδια για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, κάτι που όπως είπε θα απασχολήσει την τουρκική Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η Τουρκία εξετάζει το θέμα κατασκευής εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες. Έβρισκε όμως πάντα μπροστά της την αντίθεση της κοινής γνώμης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Παραπομπή

Λουκασένκο: «Η Λευκορωσία θα αποπληρώσει το δάνειο στην Gazprom»

Λουκασένκο: «Η Λευκορωσία θα αποπληρώσει το δάνειο στην Gazprom»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δεσμεύτηκε σήμερα να δώσει εντολή στην κυβέρνηση της χώρας του να αποπληρώσει δάνειο ύψους 456 δισ. δολ. προς την Gazprom επιχειρώντας να αμβλύνει την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Λευκορωσία διαθέτει τα χρήματα αυτά και σκοπεύει να τα δώσει άμεσα. «Αν και το ταμείο της χώρας θα μείνει με λίγα χρήματα, άλλες χώρες, όπως η Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, καθώς και διεθνείς τράπεζες έχουν προσφερθεί να μας βοηθήσουν», ανέφερε ο Λουκασένκο.

Χθες, η Gazprom απείλησε τη Λευκορωσία ότι θα μειώσει στο μισό τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη χώρα από την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι το Μινσκ δε δέχεται να αποπληρώσει το δάνειο.

Εκπρόσωπος της ρωσικής επιχείρησης έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Παραπομπή

Η στρατηγική Τάσσου για πρόκριση στο 2ο γύρο των προεδρικών

Η στρατηγική Τάσσου για πρόκριση στο 2ο γύρο των προεδρικών

Το Προεδρικό θεωρεί ότι για να περάσει ο Τάσσος στο 2ο γύρο πρέπει να κερδίσει το 9,2% της δύναμης του ΑΚΕΛ - Βλέπουν Κασουλίδη να κερδίζει την αναμέτρηση του 1ου γύρου

Με αιχμή του δόρατος το δημοψήφισμα και σε δεύτερο επίπεδο το ευρώ, το επιτελείο του Τάσσου Παπαδόπουλου ξεκινά, από τις αρχές Φθινοπώρου, τη μάχη για την πρόκριση στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Με προεξάρχοντα τον επικοινωνιολόγο Κώστα Παναγόπουλο, οι συνεργάτες του Προέδρου έχουν χρίσει ως βασικό αντίπαλό τους τον Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ. Εκτιμούν ότι αν δεν αποσπάσουν ικανές και αναγκαίες ψήφους (9,2%) από το κόμμα της Αριστεράς, ο κ. Παπαδόπουλος θα μείνει εκτός νυμφώνος. Αισιοδοξούν ότι το δύσκολο αυτό εγχείρημα θα αποδώσει καρπούς. Πιστεύουν ότι αρκετοί Ακελικοί, αλλά και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, θα ταχθούν τελικά υπέρ του Τάσσου με αποκλειστικό γνώμονα το Κυπριακό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της επικοινωνιακής ομάδας, ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης θα αναδειχθεί νικητής του πρώτου γύρου. Ως αποτέλεσμα, αναμένουν πως η πραγματική μάχη να δοθεί μεταξύ του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Χριστόφια. Το "παιχνίδι" θα είναι σκληρό και θα χρησιμοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο, αφού η πρόκριση θα κρίνει και την ίδια την υστεροφημία του Προέδρου.

Θεμέλιο της καμπάνιας
Ο Κώστας Παναγόπουλος και η επικοινωνιακή ομάδα του έχουν ήδη σχεδιάσει την καμπάνια πάνω στην προσωπικότητα που έχει ήδη οικοδομήσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος ως "θεματοφύλακας" της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού. Στέκονται ιδιαίτερα στην περίοδο του δημοψηφίσματος, για να αναδείξουν στη στάση του υποψηφίου τους. Πιστεύουν ότι μεγάλα λαϊκά στρώματα εξακολουθούν να επηρεάζονται από αυτήν και δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν αυτή τη λογική "κάνοντας δώρο στους αντιπάλους του". Υπολογίζουν ότι ο πολιτικός λόγος του Προέδρου θα λειτουργήσει "οριζόντια" μεταξύ των ψηφοφόρων, όπως συνέβη και το 2004. Τονίζουν ότι οι συνεχείς αναφορές και η επίκληση του δημοψηφίσματος "θα δημιουργήσει ρήγματα στα αντίπαλα κόμματα υπέρ του Προέδρου". Στενός συνεργάτης του κ. Παπαδόπουλου, όταν του ζητήσαμε να μας προσδιορίσει με λίγες λέξεις τη φιλοσοφία που διέπει την καμπάνια τους, απάντησε χαρακτηριστικά: "Πρόκειται για μια υποψηφιότητα πολυσυλλεκτική ως προς το ακροατήριο, αλλά μονοθεματική ως προς το μήνυμά της".

Το ευρώ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβάλλει ως ισχυρό "χαρτί" του και την καλή πορεία της οικονομίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Ιδιαίτερα, ο ίδιος και το επιτελείο του θα αξιοποιήσουν στο έπακρο την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη. Ο σχεδιασμός προβλέπει κλιμάκωση της προβολής του ευρώ, με την υιοθέτησή του τον Ιανουάριο του 2008. Συνεργάτης του ανέφερε ότι "η χρονική συγκυρία της ένταξης στην ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου". Για να έχει αποτέλεσμα το μήνυμα του ευρώ, όμως, θα πρέπει όταν γίνει η μετάβαση από τη λίρα στο ευρώ να τηρηθεί η λογική της "στρογγυλοποίησης" προς τα κάτω. Με γνώμονα την επίτευξη αυτού του στόχου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυβέρνησης έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με τους περισσότερους οικονομικούς κλάδους. Το σύνθημα της "αλλαγής" δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί, αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω. Η ανάπτυξη των επιχειρημάτων ως προς την εσωτερική διακυβέρνηση θα κινείται στη λογική ότι "η Κύπρος αλλάζει και μπορεί να αλλάξει ακόμα περισσότερο".

Κοστούμι για αντίπαλους

Από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους, δημοσιευμένες και μη, οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι του Τάσσου Παπαδόπουλου τείνουν να καταλήξουν στα εξής συμπεράσματα:

* Εκτιμούν ότι στο δεύτερο γύρο θα περάσει πρώτος ο Ιωάννης Κασουλίδης. Συνεργάτης του Προέδρου ανέφερε στον "Π" ότι "η υποψηφιότητα του κ. Κασουλίδη εμφανίζει εξαιρετική δυναμική", που του ανοίγει το δρόμο για απόσπαση ψήφων από χώρους εκτός του ΔΗΣΥ.

* Ως αποτέλεσμα η προσοχή του προεδρικού επιτελείου είναι αφενός να διασφαλισθεί πως δεν θα υπάρξουν σοβαρές διαρροές ψήφων, προς τους κ. Κασουλίδη και Χριστόφια, από τα κόμματα που ήδη έχουν ταχθεί στο πλευρό του κ. Παπαδόπουλου. Ανησυχίες υπάρχουν, αλλά πιστεύεται ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί ενόψει της σκληρής μάχης του πρώτου γύρου.

* Κύριο αντίπαλό τους στο Προεδρικό θεωρούν τον Δημήτρη Χριστόφια. Από τις δικές τους μετρήσεις υπολογίζουν ότι για να ξεπεράσουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ στην κούρσα για το 2ο γύρο πρέπει να αποσπάσουν ψήφους από το κόμμα της Αριστεράς που να ισοδυναμούν με το 9,2% της δύναμής του. Με άλλα λόγια, για να επικρατήσει ο κ. Παπαδόπουλος, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ στην υποψηφιότητα Χριστόφια δεν πρέπει να φθάσει ή να ξεπεράσει το 90%.

Τηλεοπτικές εκλογές
Η ομάδα του Κώστα Παναγόπουλου έχει ήδη εκπονήσει ξεχωριστό και λεπτομερή σχεδιασμό για τη μεταφορά των μηνυμάτων του κ. Παπαδόπουλου προς τους πολίτες. Με δεδομένο ότι αυτές οι προεδρικές θα είναι κατεξοχήν τηλεοπτικές, επιλέγονται ήδη οι άνθρωποι που θα αναπτύσσουν τις θέσεις του υποψηφίου στα τηλεοπτικά πάνελ. Εδώ, το επιτελείο αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί. Η εκτίμηση που κυριάρχησε από παρεμβάσεις όπως του κ. Πιττοκοπίτη και προηγουμένως του κ. Συλλούρη λειτούργησαν αρνητικά ως προς το στόχο αποδυνάμωσης του ΑΚΕΛ. Κατά συνέπεια η επιλογή των προσώπων που θα πλαισιώνουν τον υποψήφιο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να ενισχύεται κι όχι να αποδυναμώνεται το μήνυμά του. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις με τους άλλους υποψηφίους. Θεωρεί ότι διαθέτει "στιβαρό" πολιτικό λόγο, που του δίδει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Πάντως, οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι θα χρειασθεί αρκετή προεργασία για να παρουσιασθεί "φυσικός" και "άνετος" ο κ. Παπαδόπουλος σε τηλεοπτικές συζητήσεις όπου θα υπάρχει και εμπεριστατωμένος αντίλογος. Έμφαση δίδεται και στα τηλεοπτικά "σποτ" που θα έχουν το δικό τους ρόλο στη μετάδοση των ισχυρών σημείων της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνικές. Όπως μας ελέχθη, επικεφαλής αυτής της προσπάθειας θα τεθεί "το πιο δημιουργικό μυαλό" που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Έτοιμοι από καιρό
Η επικοινωνιακή ομάδα του Τάσσου Παπαδόπουλου υποστηρίζει ότι δεν εξεπλάγη από την απόφαση του ΑΚΕΛ να τραβήξει το δικό του δρόμο. Σημαίνον στέλεχος του επιτελείου ανέφερε στον "Π" ότι η κίνηση του ΑΚΕΛ είχε προβλεφθεί εδώ και δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, το επιτελείο του Προέδρου "εργαζόταν με το σενάριο της διάλυσης της τριμερούς συνεργασίας εδώ και αρκετό καιρό". Αιτιολογώντας την άποψη αυτή, το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως "ήταν φανερό ότι οι προεδρικές του 2008 ήταν η μόνη ευκαιρία που είχε το ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως δικό του υποψήφιο τον Δημήτρη Χριστόφια".

Παραπομπή

Η Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες στη Λευκορωσία

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο Gazprom ανακοίνωσε ότι από τις 10 η ώρα αύριο το πρωί, θα μειώσει κατά 45% τις ποσότητες φυσικού αερίου που ρέουν προς τη Λευκορωσία, αν η τελευταία δεν εκπληρώσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τους όρους του συμβολαίου της. Η μείωση, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, θα είναι ανάλογη με το ποσό που χρωστά και δεν ξεπληρώνει προς την Gazprom η λευκορωσική εταιρεία Beltransgaz.

O εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε χτες στη Μόσχα πως, με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο εταιρείες, η Λευκορωσία ως τις 23 Ιουλίου είχε δικαίωμα να πληρώνει το 55% της τιμής με την οποία προμηθευόταν το γκάζι και στη συνέχεια να ξεχρεώσει και να πληρώσει το 100% στο δεύτερο εξάμηνο του 2007. Αυτό ως τώρα δεν έγινε και έτσι η Gazprom προχώρησε στην εφαρμογή της συνήθους τακτικής της. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην τροφοδοσία κάποιων χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Πολωνία κ.ά.). Αλλωστε, στις αρχές του χρόνου, η «κόντρα» μεταξύ Μόσχας και Μινσκ αναφορικά με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου προς τη Λευκορωσία, προκάλεσε ελλείψεις στην τροφοδοσία εκείνων των χωρών της Ευρώπης οι οποίες προμηθεύονται ρώσικο πετρέλαιο μέσω Λευκορωσίας.

Tο 2005
Υπενθυμίζεται ότι το 2005, μετά την «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία, ο βαρύς τότε χειμώνας έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και άλλες χώρες της ΕΕ εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής κόντρας, για τον ίδιο λόγο: την τιμή του φυσικού αερίου. Οι Ουκρανοί αρνούνταν να πληρώσουν 95 δολάρια ανά κυβικό τότε, η Gazprom τους μείωσε τις ποσότητες και εκείνοι άρχισαν να κλέβουν από τον αγωγό που πήγαινε προς Ευρώπη. Εχοντας υπ όψιν της αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, η Κομισιόν έσπευσε χτες να καλέσει τις εταιρείες της Ρωσίας και Λευκορωσίας να βρουν λύση ώστε να αποφευχθεί νέα κρίση.

Η Gazprom, από τις αρχές του 2007, σχεδόν διπλασίασε την «φιλική» τιμή -από 56 δολάρια ανά χίλια κυβικά στα 100 δολάρια. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα ποσό που εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των τιμών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες κυμαίνονται στα 250 δολάρια, ενώ και η αντίστοιχη τιμή για τη γειτονική Ουκρανία είναι σήμερα 135 δολάρια.

Συνεδρίαση
Στο Μινσκ η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της Beltransgaz συνεδρίαζαν χτες εκτάκτως για να βρουν λύση. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να μη φτάσει το θέμα έως τη μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθευόμαστε», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Ζούκοφ που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Στη Μόσχα, πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως η νέα κρίση, όπως και οι προηγούμενες, επιβεβαιώνουν τη θέση του Κρεμλίνου για την δημιουργία νέων εναλλακτικών αγωγών όπως αυτό από τη Βαλτική (North Stream) και από τη Μαύρη Θάλασσα και από κει σε Βουλγαρία - Ελλάδα (South Stream).

Παραπομπή

Ενα τρισ. $ στον πόλεμο και μόλις 17 εκ. στους πρόσφυγες

Ενα τρισ. $ στον πόλεμο και μόλις 17 εκ. στους πρόσφυγες

Η «απόλυτη καταστροφή» για τον λαό του Ιράκ αλλά και για τον Αμερικανό φορολογούμενο ήταν η εισβολή και κατοχή της χώρας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ο πόλεμος στο Ιράκ θα στοιχίσει στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα πληρώνουν τις συνέπειές του το λιγότερο για μία δεκαετία. Ειδικότερα η πολεμική περιπέτεια κοστίζει στις ΗΠΑ 333 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ήτοι 14 εκατ. δολάρια την ώρα ή 3.850 δολάρια το... δευτερόλεπτο. Μέχρι στιγμής η εμπλοκή στο Ιράκ έχει κοστίσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή η συνολική αρωγή της Ουάσιγκτον στην Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δεν ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή μία ώρα και κάτι πολέμου στο Ιράκ...

«Ανοίξαμε ως έθνος μια πιστωτική κάρτα και τη φορτώσαμε στις πλάτες των παιδιών και των εγγονιών μας», τόνισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζέιμς ΜακΓκόβερν.

Η έκθεση του Κογκρέσου αποκαλύπτει και σκάνδαλα κακοδιαχείρισης, αφού 190.000 αμερικανικά όπλα «χάθηκαν» στο Ιράκ το 2004 και το 2005. Εκφράζονται φόβοι ότι έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις των Δημοκρατικών για σύντομο χρονοδιάγραμμα απαγκίστρωσης, ο πρόεδρος Μπους ξεκαθάρισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ «όχι για μήνες, αλλά για χρόνια». Εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε, προειδοποίησε ότι μια βιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ θα είχε «πολύ κακές συνέπειες».

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο νέος αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου, στρατηγός Μάικλ Μιούλεν, παρόλο που άνω του 60% των συμπατριωτών του ζητούν επιστροφή των στρατευμάτων στην πατρίδα.

Αμετανόητος για την εισβολή εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι στο CNN. Παραδέχτηκε μεν ότι έσφαλε το 2005, όταν δήλωνε ότι η ιρακινή αντίσταση «πνέει τα λοίσθια».

Εκτίμησε, όμως, ότι η νέα στρατηγική Μπους για την ομαλοποίηση της κατάστασης θα φέρει αποτελέσματα και προσέθεσε ότι θα έπαιρνε την ίδια απόφαση με το 2003 για την ανατροπή του Σαντάμ, ακόμη κι αν γνώριζε τι θα επακολουθούσε!

Βέβαια η καθημερινότητα του Ιράκ διαψεύδει οικτρά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Δεν είναι μόνο οι 3.700 νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες, ούτε οι 4 εκατομμύρια Ιρακινοί πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους- ζητώντας καταφύγιο στο εσωτερικό ή σε γειτονικές χώρες.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι κάθε μήνα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους 60.000 Ιρακινοί, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους σε εμφύλιες συγκρούσεις και σε μάχες με τον αμερικανικό στρατό. Μόνο χθες σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, ενώ το ιρακινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σχεδόν 3.000 άμαχοι έπεσαν νεκροί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ομως ο μεγαλύτερος καθρέφτης της αμερικανικής αποτυχίας είναι το πολιτικό χάος στο Ιράκ. Η μεγαλύτερη σουνιτική παράταξη, το Μέτωπο Συμφιλίωσης, απέσυρε χθες τους έξι υπουργούς του από την κυβέρνηση, δυναμιτίζοντας τις προσπάθειες του σιίτη πρωθυπουργού Νουρ Αλ Μαλίκι. Οι σουνίτες ζητούσαν περισσότερη συμμετοχή σε θέματα ασφαλείας, την οποία θεώρησαν ότι τους αρνήθηκε η κεντρική κυβέρνηση.

Εκτός ελέγχου είναι και οι κουρδικές περιοχές στον Βορρά, που διεκδικούν δυναμικά την αυτονομία τους και τα πετρέλαια του Κιρκούκ. Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, προειδοποίησε ότι θα ξεσπάσει «πραγματικός εμφύλιος πόλεμος» στο Βόρειο Ιράκ, αν η Βαγδάτη παρεμποδίσει το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση του Κιρκούκ, όπως προβλέπει το άρθρο 140 του ιρακινού Συντάγματος.

«Οι Κούρδοι δεν παζαρεύουν το Κιρκούκ. Αν δεν το πάρουμε με νόμιμα μέσα, τότε θα καταφύγουμε σε άλλες μεθόδους», απείλησε ο Μπαρζανί, διαισθανόμενος, ότι οι Κούρδοι θα βγουν ριγμένοι από τα παζάρια Αγκυρας, Ουάσιγκτον και Βαγδάτης.

Σημειώνεται ότι ο Μπαρζανί διέταξε να αντικατασταθεί η ιρακινή σημαία από την κουρδική σε όλες τις πόλεις του βορείου Ιράκ, ενώ η Αστυνομία του Ντοχούκ συνέλαβε 50 φιλάθλους, επειδή πανηγύριζαν με την ιρακινή σημαία την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ασίας από την εθνική ομάδα!

Παραπομπή

Η Ρωσία βάζει τη σημαία της στον βυθό του Βορείου Πόλου

Η Ρωσία βάζει τη σημαία της στον βυθό του Βορείου Πόλου

Σε μια επικίνδυνη και ηρωική επιχείρηση, η οποία παρομοιάστηκε με την πρώτη αποστολή στη Σελήνη, ρωσικά υποβρύχια αναμένονται σήμερα να διεκδικήσουν μια πολυπόθητη περιοχή του Βορείου Πόλου, «φυτεύοντας» τη σημαία της Ρωσίας στον βυθό της θάλασσας.

Το ατομικό παγοθραυστικό Ρόσιγια χάραξε χθες το απόγευμα τον δρόμο, ώστε να ακολουθήσει το ερευνητικό πλοίο Ακαντέμικ Φεντόροφ.

Τα δύο πλοία πρόκειται σήμερα το πρωί να αφήσουν δύο μικρά υποβρύχια στον Αρκτικό Ωκεανό, το οποία μέσω ενός μεταλλικού σωλήνα θα ρίξουν στον βυθό της θάλασσας τη ρωσική σημαία. Εκτός από τον συμβολικό της χαρακτήρα, αυτή η κίνηση από την πλευρά της Μόσχας σηματοδοτεί την κλιμάκωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ. Μια περιοχή 1.240 μιλίων που διασχίζει τον Βόρειο Πόλο και την οποία επίσης διεκδικούν Δανία, ΗΠΑ και Καναδάς, γιατί θεωρείται πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία ο άνθρωπος θα κατέβει στον βυθό της θάλασσας κάτω από τον Βόρειο Πόλο», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Σεργκέι Μπαλιάσνικοφ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ερευνας Αρκτικής και Ανταρκτικής. «Είναι σαν να βάζεις σημαία στη Σελήνη».

Το ιστορικό ταξίδι μπορεί να έχει ορισμένους επιστημονικούς σκοπούς, όπως είναι η μελέτη της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, όμως ο κύριος στόχος του φαίνεται να είναι η αύξηση της οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Ρωσίας και η ενίσχυση των νομικών διεκδικήσεών της στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται ότι «κρύβονται» κάτω από την οροσειρά Λομονόσοφ.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της αποστολής για τα δύο μικρά υποβρύχια, που θα βυθιστούν στα 4.000 μέτρα στον Αρκτικό Ωκεανό, είναι να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης χωρίς να παγιδευτούν κάτω από κάποιο παχύ στρώμα πάγου.

Παραπομπή

Εννέα άτομα εκτελέστηκαν στο Ιράν

Εννέα άτομα εκτελέστηκαν στο Ιράν

Οι Ιρανικές Αρχές εκτέλεσαν χθες δια απαγχονισμού εννέα άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο για βιασμό, ένοπλη ληστεία και άλλα αδικήματα. Ο απαγχονισμός επτά απο τους καταδικασθέντες πραγματοποιήθηκε δημόσια. Τον περασμένο μήνα, άλλα δεκαέξι άτομα εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού στο Ιράν, το οποίο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτελέσεων στον κόσμο, που ολοένα και αυξάνεται.

Σε εικόνες που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, πάνω από τους εκτελεσθέντες διακρινόταν διακρινόταν μια πινακίδα που έγραφε "η απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με βελτίωση της ασφάλειας."

Ο δημόσιος κατήγορος της Τεχεράνης, Saeed Mortazavi, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως σύντομα θα εκτελεστούν 17 κατάδικοι. Δεν διευκρίνισε όμως αν σε αυτούς θα συμπεριλαμβάνονταν και αυτοί που απαγχονίστηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η Διεθνής Αμνηστία, τουλάχιστον 124 άτομα έχουν εκτελεστεί στο Ιράν από τις αρχές του 2007.

Παραπομπή

Στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ»

Στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ»

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ» πλέει, ήδη, στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου, στο πλαίσιο - αναφέρεται σε αμερικανικό στρατιωτικό ανακοινωθέν - (στρατιωτικών) κινήσεων με στόχο να εμπεδωθεί στην εν λόγω περιοχή η ασφάλεια», σε βάση βραχυ-μεσοπρόθεσμη, αλλά και να «παρασχεθεί η αεροπορική κάλυψη» για «επιχειρήσεις, που εξελίσσονται στην παρούσα χρονική φάση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Από την ανωτέρω θαλάσσια περιοχή τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου απεχώρησαν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα «Νίμιτς» και «Στένις», όπως διευκρίνισε αμερικανική στρατιωτική πηγή μιλώντας στη Μανάμα (Μπαχρέιν).

Φέτος τον Ιανουάριο, αναφέρθηκε με ανακοινωθέν του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ότι θα λαμβανόταν πρόνοια ώστε «δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα να κάνουν, σε μόνιμη βάση, περιπολία» στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου «έως το τέλος του τρέχοντος έτους».

Παραπομπή