Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Η ενεργειακή κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας

Η ενεργειακή κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας

Η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τα σχέδιά της για κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα θα απασχολήσει τη Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι συνεχείς διακοπές των τελευταίων ημερών στα δίκτυα ηλεκτριμού και υδροδότησεις, ενέτειναν τις φωνές εντός της Τουρκίας για στροφή προς την πυρηνική ενέργεια. Οι υποστηρικτές της ιδέας έχουν σύμμαχο τις προβλέψεις για άνοδο της μέσης θερμοκρασίας τα προσεχή χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να βιώνει μεγαλύτερα και ξηρότερα καλοκαίρια.

Η δραματική άνοδος της θερμοκρασίας χθες οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων νερού της τουρκικής πρωτεύουσας. Συγχρόνως, πολλές πόλεις της δυτικής Τουρκίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και είναι διάχυτος ο φόβος για ένα γενικότερο μπλακάουτ στη χώρα. Ο Υπουργός Ενέργειας Hilmi Güler έξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συχνές διακοπές ηλεκτρισμού, και όπως δήλωσε, η παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας βρίσκεται στα όριά της. Συνέστησε δε την προσοχή της χώρας στα ξεχασμένα σχέδια για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, κάτι που όπως είπε θα απασχολήσει την τουρκική Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η Τουρκία εξετάζει το θέμα κατασκευής εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες. Έβρισκε όμως πάντα μπροστά της την αντίθεση της κοινής γνώμης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: