Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Ελληνιστική πόλη στον κόλπο του Κουβέιτ

Ελληνιστική πόλη στον κόλπο του Κουβέιτ

Στο ταξίδι του από την Ινδία προς τα δυτικά, ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, έφτασε στο νησί Φαϊλάκα, στον κόλπο του Κουβέιτ, όπου ίδρυσε μια πόλη, την Ικαρο. Είκοσι πέντε αιώνες μετά, η ελληνιστική πόλη του 4ου π.Χ. αιώνα έρχεται στο φως, σ’ αυτό το ακατοίκητο -μετά τον πόλεμο του Κόλπου- νησί του Κουβέιτ, με έκταση 24 τ.χλμ., που το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «Φυλακαί» ή «Φυλακείον», αφού βρισκόταν σ’ ένα στρατηγικό σημείο της Μεσοποταμίας.

Εκεί θα ταξιδέψουν, από τον ερχόμενο Νοέμβριο, Ελληνες αρχαιολόγοι για να ανασκάψουν στην Ικαρο και να επιβλέπουν την οργάνωση συντήρησης των ευρημάτων της ελληνικής αυτής αποικίας στην καρδιά της Ανατολής. Ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Χρ. Ζαχόπουλος, και ο γ.γ. του Εθνικού Συμβουλίου του Εμιράτου του Κουβέιτ γα τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα, Μπαμπέρ Εσέι Αλ Ρίφαε, υπέγραψαν στις 25 Ιουλίου μια διακρατική συμφωνία, ώστε να γίνει καλύτερα η διαχείριση, η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή των αρχαιοτήτων.

Στο νησί, που «συνοψίζει πολλές ενδιαφέρουσες αρχαιολογικά εποχές», όπως είπε ο Χρ. Ζαχόπουλος, έχει ήδη ανασκαφεί και αποκαλυφθεί εν μέρει ένα τμήμα της ελληνιστικής πόλης, και ο ναός της Αρτέμιδος. Στις ανασκαφές έχουν ήδη βρεθεί πολλά ελληνικά νομίσματα και επιγραφές, ειδώλια και αγγεία. Σημαντικότερο εύρημα θεωρείται η λεγόμενη επιγραφή της Ικάρου, η οποία αποτελείται από 43 στίχους στην ελληνική γλώσσα, και υπήρξε καθοριστική για να ταυτιστεί το νησί με την Ικαρο, πόλη που αναφέρεται τόσο στον Στράβωνα όσο και στον Αρριανό.

Ενα νησί με τόσο πλούσια αρχαιολογική ιστορία δεν θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητο από τις ξένες αρχαιολογικές αποστολές. Ετσι, στο νησί έχουν μέχρι σήμερα δραστηριοποιηθεί αρχαιολογικές αποστολές από τη Δανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία, τη Γαλλία και, φυσικά, το Κουβέιτ.

Ο γ.γ. του ΥΠΠΟ τόνισε ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με τον αραβικό κόσμο, και ήδη δραστηριοποιούνται αρχαιολογικές αποστολές στην Ιορδανία, το Ομάν και τη Συρία.

Διευθύντρια της ελληνικής αποστολής θα είναι η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, που υπηρετεί στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών στη Βεργίνα και ο αναπληρωτής διευθυντής ο υπεύθυνος του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου Παναγιώτης Χατζηδάκης. Μια συμφωνία και μια αποστολή που θα «πλουτίσει τη γνώση μας για την ελληνική παρουσία στην περιοχή».

Παραπμπή



Δεν υπάρχουν σχόλια: