Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Η Ρωσία βάζει τη σημαία της στον βυθό του Βορείου Πόλου

Η Ρωσία βάζει τη σημαία της στον βυθό του Βορείου Πόλου

Σε μια επικίνδυνη και ηρωική επιχείρηση, η οποία παρομοιάστηκε με την πρώτη αποστολή στη Σελήνη, ρωσικά υποβρύχια αναμένονται σήμερα να διεκδικήσουν μια πολυπόθητη περιοχή του Βορείου Πόλου, «φυτεύοντας» τη σημαία της Ρωσίας στον βυθό της θάλασσας.

Το ατομικό παγοθραυστικό Ρόσιγια χάραξε χθες το απόγευμα τον δρόμο, ώστε να ακολουθήσει το ερευνητικό πλοίο Ακαντέμικ Φεντόροφ.

Τα δύο πλοία πρόκειται σήμερα το πρωί να αφήσουν δύο μικρά υποβρύχια στον Αρκτικό Ωκεανό, το οποία μέσω ενός μεταλλικού σωλήνα θα ρίξουν στον βυθό της θάλασσας τη ρωσική σημαία. Εκτός από τον συμβολικό της χαρακτήρα, αυτή η κίνηση από την πλευρά της Μόσχας σηματοδοτεί την κλιμάκωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ. Μια περιοχή 1.240 μιλίων που διασχίζει τον Βόρειο Πόλο και την οποία επίσης διεκδικούν Δανία, ΗΠΑ και Καναδάς, γιατί θεωρείται πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία ο άνθρωπος θα κατέβει στον βυθό της θάλασσας κάτω από τον Βόρειο Πόλο», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Σεργκέι Μπαλιάσνικοφ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ερευνας Αρκτικής και Ανταρκτικής. «Είναι σαν να βάζεις σημαία στη Σελήνη».

Το ιστορικό ταξίδι μπορεί να έχει ορισμένους επιστημονικούς σκοπούς, όπως είναι η μελέτη της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, όμως ο κύριος στόχος του φαίνεται να είναι η αύξηση της οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Ρωσίας και η ενίσχυση των νομικών διεκδικήσεών της στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται ότι «κρύβονται» κάτω από την οροσειρά Λομονόσοφ.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της αποστολής για τα δύο μικρά υποβρύχια, που θα βυθιστούν στα 4.000 μέτρα στον Αρκτικό Ωκεανό, είναι να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης χωρίς να παγιδευτούν κάτω από κάποιο παχύ στρώμα πάγου.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: