Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Ρωσία: Οι Ουκρανοί ψηφοφόροι εξέφρασαν ελεύθερα τη βούλησή τους

Ρωσία: Οι Ουκρανοί ψηφοφόροι εξέφρασαν ελεύθερα τη βούλησή τους

Οι εκλογές στην Ουκρανία έγιναν υπό συνθήκες ελεύθερης έκφρασης της βούλησης των εκλογέων αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει έναν ενεργό διάλογο με την Ουκρανία, που θα βασίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας, του πραγματισμού και μιας συνεργασίας αμοιβαία συμφέρουσας.

Επισημαίνεται ότι με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το κόμμα του φιλορώσου πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς διευρύνει τη διαφορά του από το συνασπισμό των φιλοδυτικών δυνάμεων υπό τη Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς προηγείται με 33,49%, έναντι 31,26%.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν παίρνουν θέση για την πρωθυπουργία Πούτιν οι ΗΠΑ

Δεν παίρνουν θέση για την πρωθυπουργία Πούτιν οι ΗΠΑ

Ο ΛΕΥΚΟΣ Οίκος με δήλωση της εκπροσώπου Ντέινα Περίνο αρνήθηκε, σήμερα, να τοποθετηθεί στη σημερινή δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι υπό προϋποθέσεις τον ενδιαφέρει να γίνει τον ερχόμενο χρόνο πρωθυπουργός της Ρωσίας, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει πως «πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας». Από τον Λευκό Οίκο επισημάνθηκε πως «οι εκλογές στη Ρωσία πρέπει να είναι δίκαιες, ελεύθερες και δημοκρατικές», τονίστηκε δε ότι «η εκλογική διαδικασία θα παρακολουθηθεί με προσοχή» από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με σημερινά πολιτικά σχόλια στη Μόσχα, αποδεχόμενος υπό προϋποθέσεις την πρωθυπουργία μέσα στο 2008 και αφού θα έχει παραμείνει για ολόκληρη οκταετία (δύο διαδοχικές θητείες) στην προεδρία της Ρωσίας (κάτι που τον αποκλείει από την τρίτη διαδοχική προεδρική θητεία, κατά το ρωσικό Σύνταγμα), ο κ. Πούτιν εκδηλώνει την επιθυμία να παραμείνει συνδεδεμένος με τον «πυρήνα της εξουσίας» στη Ρωσία--ιδιαίτερα, μάλιστα, στην περίπτωση που θα εξασφαλιστεί ένας «πειθήνιος» στα κελεύσματά του Πούτιν νέος πρόεδρός της Ρωσίας διαρκούντος του έτους 2008.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προηγείται η Τιμόσενκο στην Ουκρανία

Προηγείται η Τιμόσενκο στην Ουκρανία

Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία, καθώς έχει καταμετρηθεί το 56% των ψήφων. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, προηγείται η Γιούλια Τιμόσενκο προηγείται με 33,26%, ακολουθεί το "Κόμμα των Περιφερειών" του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς με 30,75%, στην τρίτη θέση15,54%, βρίσκεται το κόμμα "Η Ουκρανία μας-Λαϊκή Αυτοάμυνα" του προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 5,09% των ψήφων, το "Μπλοκ Λίτβινε" 4,17% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 3,11%. Τα αποτελέσματα που δίνουν τα έξιτ πολς, φέρνουν το μπλοκ των κομμάτων που στηρίζουν τον φιλοδυτικό πρόεδρο Γιούσενκο, να προηγείται με μικρή διαφορά έναντι των δυνάμεων που στηρίζουν το φιλορώσο πρωθυπουργό Γιανούκοβιτς.

Εάν η ροή των αποτελεσμάτων δεν ανατρέψει τα δεδομένα, αναμένεται η Γιούλια Τιμόσενκο να ζητήσει από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο, να σχηματίσουν μια "πορτοκαλί" φιλοδυτική κυβέρνηση. Άλλωστε ήταν και οι δύο σύμμαχοι, κατά τη διάρκεια της πορτοκαλί επανάστασης το 2004.


Πηγή: ΕΡΤ

Ανεξάρτητο Κόσοβο την άνοιξη του 2008 δρομολογούν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Ανεξάρτητο Κόσοβο την άνοιξη του 2008 δρομολογούν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου την άνοιξη του 2008 προωθούν Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι, γράφει τη Δευτέρα εφημερίδα του Βελιγραδίου επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές από τη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες. Οι «σταθμοί» προς την ανεξαρτησία.

Η εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι» γράφει ότι η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι συμφώνησαν ήδη για τις επόμενες κινήσεις στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου προς την κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης, εάν αποτύχουν οι συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Η αμερικάνικη διπλωματία, αναφέρει η σερβική εφημερίδα, ανέλαβε να αποτρέψει την πολιτική ηγεσία των Αλβανών του Κοσόβου να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία στις αρχές του Δεκεμβρίου, όπως αναγγέλλεται.

Η Βρετανία, παράλληλα, θα προωθήσει την επίσπευση των διαδικασιών αντικατάστασης της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) από ευρωπαϊκή αποστολή. Οι Βρετανοί, λέει το δημοσίευμα, αναζητούν τρόπο να εντάξουν την αλλαγή αυτή στο πλαίσιο της υπάρχουσας διακήρυξης 1244 του 1999, αφού αναμένεται ότι η Ρωσία θα αποτρέψει την ψήφιση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ρόλος της Γαλλίας θα είναι να προετοιμάσει το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, το δεύτερο εξάμηνο του 2008, να υπάρξει κοινή απόφαση για αναγνώριση του Κοσόβου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και από γαλλικές διπλωματικές πηγές, ενώ, ανακεφαλαιώνοντας, εκτιμά ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου, όπως δρομολογούνται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, θα έχουν την ακόλουθη σειρά:

Μέχρι το Μάιο θα ολοκληρωθεί η αντικατάσταση της UNMIK από ευρωπαϊκή αποστολή, τον Απρίλιο του 2008 η Βουλή του Κοσόβου θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία, θα ακολουθήσει η άμεση αναγνώριση από τις ΗΠΑ και μερικούς μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας, το ίδιο θα πράξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συμφωνήθηκε να επαναληφθεί ο διάλογος στις 14 Οκτωβρίου. Ο νέος γύρος συνομιλιών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.

Πηγή: in.gr


Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Πακιστάν

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Πακιστάν


Αξιωματούχοι στο Ισλαμαμπάντ και μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 43 τραυματίστηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι πραγματοποίησαν ένοπλοι προσκείμενοι στους Ταλιμπάν.

Στην πρώτη επίθεση στην πόλη Μπανού,καμικάζι προκάλεσε την έκρηξη βόμβας το πρωί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 και να τραυματιστούν 31 άτομα,ανέφεραν αξιωματούχοι.Εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν τοποθετημένος σε ένα ανοικτό φορτηγό σε περιοχή 100 χιλιόμετρα βορειότερα εξερράγη αργότερα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 και να τραυματιστούν 12 άτομα,μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Dawn.

Στην πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν επιτόπου 4 αστυνομικοί,10 άμαχοι και ο καμικάζι ενώ λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακόμη άμαχος.

Νοσοκομειακές πηγές δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει εάν άνδρας η γυναίκα πραγματοποίησε την επίθεση αφού τα διαμελισμένα σώματα καθιστούν δύσκολο το εργο της αναγνώρισης.Ομως η συμμετοχή γυναικών καμικάζι στις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Πακιστάν,που τα τελευταία χρόνια είναι ολοένα και συχνότερες,είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Α. Διαμαντοπούλου: «Δεν θα είμαι υποψήφια»

Α. Διαμαντοπούλου: «Δεν θα είμαι υποψήφια»

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ της να μην είναι υποψήφια για το αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε το απόγευμα η βουλευτής Α΄ Αθηνών του κόμματος και πρώην Επίτροπος της ΕΕ κα Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κα Διαμαντοπούλου στη δήλωσή της επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που στα 33 χρόνια ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ πλανάται το φάντασμα της διάσπασης πάνω από την παράταξη, αιτιολογώντας δε την απόφασή της να μην είναι υποψήφια ανέφερε ότι η εσωκομματική πόλωση που δημιουργήθηκε δεν επιτρέπει πραγματική αντιπαραβολή ιδεών και θέσεων πάνω στις τομές και αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας και δεν επιτρέπει περιθώρια για την υπέρβαση του αυτονόητου και του γενικού.

«Αυτό δεν με εκφράζει. Θέλω να συμβάλω στην πολιτική με τη λύση και όχι με το πρόβλημα», είπε η κα Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι θα εργαστεί για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ γιατί αυτό είναι το κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή.

Τέλος,η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για κλίμα εσωστρέφειας και απαισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ,που βασίστηκε σε συμπεριφορές «που δεν αρμόζουν σε ένα ιστορικό κόμμα εξουσίας».

Η δήλωση της κας Διαμαντοπούλου έχει ως εξής:

«Από την επομένη των εκλογών μίλησα για αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση. Ακολούθησε πόλωση και άγονη αντιπαράθεση. Είναι η πρώτη φορά στα 33 χρόνια του ΠΑΣΟΚ που ακόμη και το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από την παράταξη. Οι εξελίξεις δημιούργησαν ένα κλίμα εσωστρέφειας και απαισιοδοξίας. Βασισμένο σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ένα ιστορικό κόμμα, σε ένα κόμμα εξουσίας. Η πόλωση δεν επιτρέπει πραγματική αντιπαραβολή ιδεών και θέσεων πάνω στις μεγάλες τομές και αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας. Δεν επιτρέπει περιθώρια για την υπέρβαση του αυτονόητου και του γενικού. Αυτό δεν με εκφράζει.

Θέλω να συμβάλλω στην πολιτική με την λύση και όχι με το πρόβλημα. Θέλω να δουλέψω για την ενότητα μαζί με όλους γιατί αυτό είναι το κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή. Θέλω την επόμενη μέρα να αγωνιστώ για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Για ένα ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ νίκης. Γιαυτό και δεν θα είμαι υποψήφια».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Πούτιν θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία

Ο Πούτιν θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία

Ο ΡΩΣΟΣ πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θα ηγηθεί του φιλικού προς το Κρεμλίνο κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» στις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν τον Δεκέμβριο, και επίσης άφησε να εννοηθεί ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν με την σειρά τους εντός του 2008, εκείνος θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

«Με αναγνώριση αποδέχομαι την πρόταση να ηγηθώ των ψηφοδελτίων του συνδυασμού «Ενωμένη Ρωσία» στις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν την 2α Δεκεμβρίου», δήλωσε σήμερα στη Μόσχα στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος αυτού ο ρώσος πρόεδρος.

«Το να ηγείσαι της κυβέρνησης είναι μία απόλυτα ρεαλιστική πρόταση, αλλά ακόμα είναι πρόωρο να σκεφθούμε πάνω σε αυτό», σημείωσε ο κ. Πούτιν. «Επειδή προηγείται χρονικώς αυτού να κερδίσει τις εκλογές για την νέα Δούμα ο συνδυασμός της «Ενωμένης Ρωσίας» και έπεται η ανάδειξη στην προεδρία μιάς έντιμης προσωπικότητας, ικανής, αποτελεσματικής, σύγχρονης, με την οποία μπορεί να γίνει συνεργασία σε «δίδυμη» πολιτική σχέση», σημειώθηκε επίσης από τον κ. Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα είναι αδύνατον για τον κ. Πούτιν να θέσει την άνοιξη του 2008 προεδρική υποψηφιότητα, μετά από δύο διαδοχικές θητείες του στο ανωτέρω αξίωμα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


"Απειλή το κουρδικό κράτος"

"Απειλή το κουρδικό κράτος"

Η ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ θα αποτελέσει πολιτικό κίνδυνο και απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, τόνισε ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ μιλώντας σε δόκιμους στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε ο τούρκος στρατηγός, οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν «συστηματικές» εξωτερικές και εσωτερικές επιθέσεις. Παράλληλα ορκίστηκε να υπερασπιστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους ενάντια σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσής του.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Οι Ρώσοι εργαζόμενοι στις Ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Bushehr, εγκατέλειψαν εσπευσμένα το Ιράν

Οι Ρώσοι εργαζόμενοι στις Ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Bushehr, εγκατέλειψαν εσπευσμένα το Ιράν

Το προσωπικό των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Bushehr αποχώρησε εσπευσμένα την Παρασκευή για τη Ρωσία. Η είδηση μεταδώθηκε από το αραβόφωνο πρακτορείο
Khorramshar, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από κάποια άλλη πηγή.

Το περιστατικό διέρρευσε από Άραβες που διέμεναν κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα και έρχονταν αρκετά συχνά σε επαφή με τους Ρώσους υπαλλήλους.

Εάν η είδηση πράγματι ευσταθεί, τρία είναι τα υποθετικά σενάρια που σχετίζονται με αυτήν:

  1. Προέκυψε ακόμη μια κρίση στις συμφωνίες Ρωσίας-Ιράν σχετικά με τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Bushehr. Κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται στις 16 Οκτωβρίου στην Τεχεράνη, όπου θα υπογράψει αρκετές συμφωνίες στην πυρηνικό τομέα μαζί με το Ιράν. Συγχρόνως η Μόσχα, μαζί με το Πεκίνο τάσσεται ενάντια στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν για τη συνέχιση της διαδικασίας απεμπλουτισμού ουρανίου.
  2. Η Μόσχα ή η Τεχεράνη έλαβαν πληροφορίες πως επίκειται σύντομα επίθεση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και το προσωπικό απομακρύνθηκε προληπτικά.
  3. Η Ρωσία έχει πληροφορίες πως σύντομα το Ιράν θα εξαπολύσει πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ ή αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.
Πηγή: Debka

Κείμενο 20 θέσεων για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα από τον Ευάγγελο Βενιζέλου

Κείμενο 20 θέσεων για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα από τον Ευάγγελο Βενιζέλου

Κείμενο "είκοσι θέσεων για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα",ως βάση διαλόγου για συμφωνία μεταξύ των στελεχών του Κινήματος,έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στόχος του κειμένου είναι να ειπωθεί το πως τα στελέχη φαντάζονται το ΠΑΣΟΚ, τους άξονες μιας κυβερνητικής πολιτικής που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και το πως το Κίνημα θα αντιδράσει στην παρούσα συγκυρία.

Σε δήλωσή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο,θεωρώντας ότι, έτσι, στενεύει ο χρονικός της ορίζοντας. Επίσης,αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το ελάχιστο όριο συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής Προέδρου,προκειμένου το Κίνημα να πετύχει τη φυγή προς τα μπρος,είναι το ένα εκατομμύριο των πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία του 2004.

Σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε περίοδο κρίσης,όχι επειδή τέθηκε ζήτημα Προέδρου, αλλά γιατί έχασε τις εκλογές με μειωμένα ποσοστά.

Ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θεμελιώδη υποχρέωση να ξεπεράσει ταχύτατα την κρίση του και να λειτουργήσει ως αξιόπιστο αντίβαρο και ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών,ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε προς τα αριστερά διότι δεν έπεισε ως αντιπολίτευση και προς τα δεξιά γιατί δεν έπεισε ως κυβερνητική πρόταση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ούτε σε λευκές επιταγές, ούτε σε πριγκηπικές και αρχηγικές πρακτικές και πιστεύει στον πολιτικό διάλογο, στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συλλογική λειτουργία.

Πρέπει, πρόσθεσε, να αντισταθούμε σε όσους θέλουν "γαντζωμένοι στην κομματική τους εξουσία, ένα συρρικνωμένο κόμμα, μικρό κόμμα, εσωστρεφές και φοβικό ΠΑΣΟΚ".

Στο κείμενο των είκοσι σημείων αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλει ο κ.

Βενιζέλος είναι ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της Σοσιαλιστικής Αριστεράς,που συγκροτεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ αυτό θα εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τη μεγάλη κεντροαριστερά,όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Θα έχει σύγχρονο πολιτικό λόγο, θα διαφοροποιείται ουσιαστικά από το συντηρητισμό,χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες και θα ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο,ενώ θα διασφαλίζει την αυτονομία της πολιτικής από κάθε εξωθεσμικό κέντρο.Τη δύναμή του θα την αντλεί από το λαό.

Το κόμμα θα πρέπει να είναι ικανό να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών,που έχει ανάγκη ο τόπος. Θέλουμε, αναφέρεται στο κείμενο, ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό,που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα,με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα.

Αναφορά γίνεται στο έργο των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, έργο για το οποίο, όπως αναφέραται, το Κίνημα είναι υπερήφανο, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ειλικρινή αυτοκριτική στάση για τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της κυβερνητικής του θητείας.

Το ΠΑΣΟΚ,αναφέρεται επίσης,πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής και φορέας της ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών και του συστήματος διακυβέρνησης.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια γι'αυτήν, για μιά ΕΕ με διεθνή οντότητα,πολιτικά ολοκληρωμένη και χειραφετημένη με αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Για τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής αναφέρεται στο κείμενο ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε ένα νέο κοινωνικό κράτος,το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση, θα προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των χαμηλών αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων.

Για την οικονομία, το μοντέλο που υιοθετείται στο κείμενο του Ευ. Βενιζέλου, θα στηρίζει και θα προωθεί μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, πράσινο, βασισμένο στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Το ΠΑΣΟΚ θα έχει οικολογική συνείδηση και σε όλες τις πολιτικές θα υπάρχει η περιβαλλοντική παράμετρος. Το ΠΑΣΟΚ θα σέβεται το ιδιωτικό και θα υπερασπίζεται το δημόσιο,επίσης θα λειτουργεί ως ένα Κίνημα Παιδείας και Πολιτισμού,καθώς και ως Κίνημα Νέων. Έμμεση μνεία γίνεται στο άρθρο 16 καθώς αναφέρεται ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν θα παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά θα διασφαλίζει την αναβάθμισή του.

Ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ θα συγκροτείται και θα λειτουργεί ως θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Αρνούμαστε,τονίζεται, τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά,τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές,τις λευκές επιταγές. Θα αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς.

Θεμέλιο του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται στο κείμενο,θα είναι η αξιακή,πολιτική και προγραμματική ενότητα. Πρώτιστο καθήκον,αναφέρεται,είναι η διαφύλαξη της ενότητας, η οποία είναι μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το επιθυμητό ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα ικανό να αλλάξει το εαυτό του για να αλλάξει την κοινωνία, τονίζεται στο κείμενο.

Στο κείμενο επίσης γίνεται άνοιγμα προς την Αριστερά, καθώς γίνεται λόγος για διαμόρφωση στρατηγικής σχέσης διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά, ενός διαλόγου που θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία.

Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει, προστίθεται, στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά.

Τέλος, τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι αξιόπιστο και νικηφόρο, ικανό να πείσει και να συσπειρώσει ξανά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μία κυβερνητική πολιτική.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Καταγγελίες για εξαφάνιση τουλάχιστον χιλίων ανθρώπων στη Μιανμάρ

Καταγγελίες για εξαφάνιση τουλάχιστον χιλίων ανθρώπων στη Μιανμάρ

Η ΗΡΕΜΙΑ επανήλθε στη Ρανγκούν, πολλά είναι τα βουδιστικά μοναστήρια που παραμένουν άδεια στη Μιανμάρ και οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την τύχη των περίπου χιλίων μοναχών και άλλων διαδηλωτών που συνελήφθησαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων ημερών.

Ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν εκατοντάδες άτομα που συνελήφθησαν από την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανάμεσά τους και εκατοντάδες βουδιστές μοναχοί που συνελήφθησαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εφόδους στα μοναστήρια, συχνά μέσα στη νύχτα.

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται και μέλη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND) της Αούνγκ Σου Κίι, της δημοκρατικής ηγερίας που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης και βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2003.

Η Ενωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατουμένους (AAPP) η οποία από την Ταϊλάνδη προσπαθεί να βρει τα ίχνη των πολιτικών κρατουμένων που έχουν κατανεμηθεί σε 43 φυλακές της Μιανμάρ, εκτιμά ότι ο αριθμός των συλληφθέντων φτάνει τους 1.500, εκ των οποίων οι χίλιοι είναι βουδιστές μοναχοί.

Οπως αναφέρει η Ενωση σε ανακοίνωσή της, οι μοναχοί, πρωτοπόροι των μαζικών διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας, υφίστανται τα πάνδεινα στα χέρια των αστυνομικών.

Από την πλευρά της η Ασιατική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (AHRC) εκτιμά ότι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 700 μοναχοί και 500 πολίτες και οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Ευ.Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Τ.Παπαδόπουλο

Ο Ευ.Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Τ.Παπαδόπουλο

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έφθασε το πρωί στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στον εορτασμό της 47ης επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έγινε δεκτός από τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.
Οι κύριοι Παπαδόπουλος και Μεϊμαράκης αντάλλαξαν απόψεις για το κυπριακό και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας -Κύπρου.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι άριστοι, όπως άριστη είναι και η συνεργασία των δύο χωρών προς την κατεύθυνση της επιδίωξης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού.
Για μας τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας είναι «μια ξεχωριστή επέτειος και θέλουμε με την παρουσία μας εδώ να δώσουμε το μήνυμα προς όλους, ότι οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ήταν, είναι και παραμένουν άριστοι».

Ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τον Κυπριακό λαό για τη μεγάλη συμπαράσταση στην Ελλάδα στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Ο Έλληνας υπουργός θα παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση της Εθνικής Φρουράς, θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του Χριστόδουλο Πασιαρδή και θα επισκεφθεί στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

9 ερωτήματα σε Καραμανλή

9 ερωτήματα σε Καραμανλή

Αναπάντητα έμειναν από τον πρωθυπουργό τα ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Η αύξηση ή όχι του ΦΠΑ, η «ταμπακέρα» για το ασφαλιστικό, η επιμονή ή όχι στο απαράδεκτο χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό που απειλεί να καταστρέψει τα δάση και τις παραλίες της χώρας, η έκδοση του πορίσματος για τα καρτέλ του γάλακτος, η χρηματοδότηση για την Παιδεία, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία που απειλεί να διαλύσει το ΕΣΥ, η αρωγή προς τους αγρότες, οι αλήθειες για τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των ομολόγων, αλλά και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων είναι τα ερωτήματα στα οποία κάλεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον πρωθυπουργό να απαντήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ως «ανούσια έκθεση ιδεών, χωρίς έμπνευση, χωρίς όραμα για τη χώρα και κυρίως χωρίς δεσμεύσεις». Σημείωσε δε ότι «πίσω από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης υπάρχει κρυφή ατζέντα που θα οδηγήσει σε περισσότερη κοινωνική αδικία και ανισότητα, περισσότερη αδιαφάνεια στη λειτουργία του κράτους, μεγαλύτερη κομματικοκρατία και ανασφάλεια».

Για τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «ήταν το μόνο θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε συγκεκριμένα. Για το θέμα αυτό εμείς προτάσσουμε το δημοκρατικό αίτημα να κατοχυρώσουμε την αυτονομία του πολιτικού συστήματος απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα, απέναντι σε μεγάλα οικονομικά, εκδοτικά συμφέροντα και εξουσίες», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. «Η αλήθεια είναι, κ. Καραμανλή, ότι μείνατε προσηλωμένος, θα έλεγα τσιμεντομένος και καρφωμένος στην καρέκλα σας, στη λογική της απάθειας και του ανήμπορου παρατηρητή στα εξωτερικά. Χάσατε μεγάλες και ιστορικές ευκαιρίες», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να εγκαταλειφθούν τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα που είχε ποτέ στην πρόσφατη Ιστορία της η Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε προτάσεις για τη θωράκιση των μηχανισμών ελέγχου στη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων, για τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να ενημερώνεται η Βουλή πριν αυτές υπογραφούν, όπως επίσης να «έρχονται» στη Βουλή όλες οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς.

Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά είναι και μειοψηφία στην κοινωνία».

Για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Καμία αναφορά στον Κ. Σημίτη

Αίσθηση και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου στη δευτερολογία του, χθες βράδυ στη Βουλή, απέφυγε να αναφερθεί -κάτι που έχει κάνει άλλες φορές- στη συμβολή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου ονομάτισε τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Κ. Παπούλια, Θ. Πάγκαλο, τον αείμνηστο Γ. Κρανιδιώτη αλλά και τον εαυτό του, οι οποίοι, όπως είπε, «δουλέψαμε με σχέδιο και προοπτική και πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου χωρίς να... ανοίξει μύτη» μην κάνοντας αναφορά στη συμβολή του Κ. Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, συμβολή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αναγνωρίζουν.

Στο τέλος της ομιλίας του, όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όρθιοι να τον χειροκροτούν -συμπεριλαμβανομένου και του Ευ. Βενιζέλου- πλην του Κ. Σημίτη. Κατά την έξοδό του μάλιστα από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Σημίτης όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός είπε: «Αυτή ήταν προσωπική άποψη του Γ. Παπανδρέου. Ουδέν σχόλιο».

Η στάση αυτή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Κ. Σημίτη, όπως έλεγαν στις πρώτες τους εκτιμήσεις βουλευτές του κόμματος, μόνο τυχαία δεν είναι. Αποτελεί την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη στάση που τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τετάρτη.

Πάντως βουλευτές που βρίσκονται δίπλα στον Γ. Παπανδρέου έλεγαν ότι δεν έγινε καμία παράλειψη, απλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρθηκε σε πρώην πρωθυπουργούς, αλλά μόνο σε πρώην υπουργούς Εξωτερικών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αιχμές Καρατζαφέρη κατά Αλαβάνου

Αιχμές Καρατζαφέρη κατά Αλαβάνου


Επίθεση εναντίον του Αλ. Αλαβάνου εξαπέλυσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή ο Γ. Καρατζαφέρης με αφορμή την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στις έμμεσες αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ για τον Μεταξά και τη δικτατορία.

«Οταν κάποιοι πλούτιζαν εγώ ήμουν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης προσθέτοντας ότι «υπηρετεί τη Δημοκρατία» και είναι εναντίον των άκρων. Και προειδοποίησε: «Κάποιοι να προσέξουν να μην κάνουν δημοφιλή την ακροδεξιά...».

Οι αναφορές που σήκωσαν το πολιτικό θερμόμετρο είχαν να κάνουν με τους μεσάζοντες στα αγροτικά προϊόντα. Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να χαρίσει τα αγροτικά χρέη λέγοντας χαρακτηριστικά «αφού το μπόρεσε η δικτατορία, το μπορεί και η Δημοκρατία», ενώ σε άλλο σημείο επικαλέστηκε την «πολιτική Μεταξά» προτείνοντας να πωλούν οι ίδιοι οι αγρότες τα προϊόντα τους, «ώστε να εξαλειφθεί η εξάρτηση των αγροτών από τους μεσάζοντες».

Στην πρώτη παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να χτυπηθεί η ακρίβεια, ενώ για την Ολυμπιακή πρότεινε να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της εταιρείας οι δήμοι που εξυπηρετούν αεροδρόμια («λύσεις υπάρχουν, δεν ξέρω αν υπάρχει το κατάλληλο μυαλό»)

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Οι Ισραηλινοί θεωρούν δικαιολογημένη τη χρήση πυρηνικών όπλων

Οι Ισραηλινοί θεωρούν δικαιολογημένη τη χρήση πυρηνικών όπλων

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών θεωρεί δικαιολογημένη τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια ενός ολοκληρωτικού πολέμου που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας τους.

σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Simons Foundation and Angus Reid Strategies με δείγμα 1000 πολιτών, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών θεωρεί δικαιολογημένη τη χρήση πυρηνικών κατά τη διάρκεια ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Ένα 35% θεωρεί δικαιολογημένη τη χρήση πυρηνικών για την αποτροπή μιας πιθανής επίθεσης εναντίον της χώρας τους.

Μόλις το 21.6% δηλώνει πως το κράτος τους δεν πρέπει να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων υπό καμία περίσταση.

Πηγή: Israel Today


«Ανένδοτο» ανεξαρτησίας κηρύσσει η ΕΤΑ

«Ανένδοτο» ανεξαρτησίας κηρύσσει η ΕΤΑ

Αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για την πλήρη ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων από την Ισπανία δηλώνει η αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ και, με χθεσινή ανακοίνωσή της προς το περιοδικό Zutabe, καλεί τους οπαδούς τους να ξεχυθούν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον στόχο της.

Στην ανακοίνωση, η ΕΤΑ επισημαίνει ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι» προς την επίτευξη του στόχου της ανεξαρτησίας, είτε οι πολιτικές διαπραγματεύσεις προς την αυτοδιάθεση είτε ο ένοπλος αγώνας.

«Μόνον όταν τα πολιτικά κόμματα σφραγίσουν μία αποφασιστική πολιτική συμφωνία θα υπάρχουν, για μας, οι πολιτικές συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ενεργοποίηση της εκεχειρίας», αναφέρουν οι Βάσκοι αυτονομιστές και κατηγορούν τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγες Θαπατέρο διότι επέδειξε «μηδενική θέληση» για τη διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

Δημοψήφισμα
Η ανακοίνωση της ΕΤΑ εκδόθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση του προέδρου της ημι-αυτόνομης Χώρας των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, να προκηρύξει μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την 25η Οκτωβρίου του... 2008.

Οπως εξήγησε, το δημοψήφισμα θα καλεί τους πολίτες να απορρίψουν τη δράση της ΕΤΑ και να απαιτήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.

Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος προκαλεί ήδη αναταραχή στη Μαδρίτη και ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα το ακυρώσει αν βρεθεί αντισυνταγματικό.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Κόσοβο: Πρόοδος μετ' εμποδίων

Κόσοβο: Πρόοδος μετ' εμποδίων

Σε δύο συμφωνίες και μία υπόσχεση κατέληξαν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων, την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη: Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 14 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αλλά και να απέχουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενδεχομένως θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

Οσο για την υπόσχεση, αυτή προήλθε από τις ΗΠΑ, που δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου μετά την 10η Δεκεμβρίου, τη διορία για την κατάθεση της έκθεσης της «τρόικας» (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία) στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Και μόνον το γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μπ. Τάντιτς και Β. Κοστούνιτσα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου συνιστά σοβαρή εξέλιξη, αλλά τα μέλη της «τρόικας» επισήμαναν ότι Βελιγράδι και Πρίστινα «συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να συνεργαστούν στις διαπραγματεύσεις και να αποφύγουν την αντιπαράθεση».

Διαφορές
Οι θέσεις των δύο πλευρών συνεχίζουν να διαφέρουν πλήρως ενώ διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν και τα μέλη της «τρόικας» αφού η Ρωσία διατείνεται ότι η έκθεση της 10ης Δεκεμβρίου δεν συνιστά διορία για τη λήξη των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Α. Τσέκου, βεβαίως, επανέλαβε ότι η Πρίστινα θα περιμένει μέχρι τη 10η Δεκεμβρίου και μετά θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Στη Νέα Υόρκη, οι Σέρβοι ηγέτες παρουσίασαν πρόταση για πέντε ζητήματα που πρέπει να περιληφθούν στις απευθείας διαπραγματεύσεις ενώ επέμειναν η Ουάσιγκτον να σταματήσει να ενθαρρύνει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Μετά τη συνάντηση, πάντως, πρόεδρος και πρωθυπουργός της Σερβίας ερμήνευσαν διαφορετικά τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος Γουίσνερ.

Σύμφωνα με τον Τάντιτς, ο Αμερικανός «δεσμεύτηκε πλήρως στην εύρεση συμβιβαστικής λύσης για το καθεστώς του Κοσόβου» ενώ σύμφωνα με τον Κοστούνιτσα «το Βελιγράδι θα γνωρίζει αν η δέσμευση Γουίσνερ είναι αυθεντική μόνον όταν η Κ. Ράις σταματήσει να κάνει δηλώσεις για την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Επαφές του Γιάννη Βαληνάκη στον ΟΗΕ

Επαφές του Γιάννη Βαληνάκη στον ΟΗΕ

ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ της Ελλάδας για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την χώρα μας, την περιοχή και τον κόσμο αναμένεται να αναφερθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 62η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αύριο το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, εκτός από τις επαφές που θα έχει με υπουργούς Εξωτερικών, ομολόγους του και αντιπροσώπους διαφόρων χωρών, ο κ. Βαληνάκης θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν, σήμερα το βράδυ, ενώ αύριο θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), την Προεδρία του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο η Τουρκία.

Ο κ. Βαληνάκης θα μεταβεί την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους από ''δεξαμενές σκέψης ''με σημαντική επιρροή στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Χάμιλτον προβάρει το στέμμα

Ο Χάμιλτον προβάρει το στέμμα

Επιβίωσε και βρίσκεται αγκαλιά με τον τίτλο. Ο Λιούις Χάμιλτον ήταν ο μεγάλος νικητής του Grand Prix της Ιαπωνίας, που διεξήχθη κάτω από καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη στην πίστα του Φούτζι, ενώ σε συνδυασμό με την αποχώρηση του μεγάλου του αντιπάλου, Φερνάντο Αλόνσο, αύξησε στους δώδεκα τους βαθμούς της διαφοράς τους δύο εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Formula 1. Ο Ισπανός παγκόσμιος πρωταθλητής στον 41ο γύρο (26 πριν το τέλος) είχε ατύχημα, αφού έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και προσέκρουσε στα προστατευτικά της πίστας με αποτέλεσμα να αποχωρήσει σε έναν αγώνα που τερμάτισαν μόλις 15 αυτοκίνητα.


Ο Χάικι Κοβαλάινεν τερμάτισε στη δεύτερη θέση με Renault, ενώ ο Κίμι Ραϊκόνεν με την άλλη Ferrari εκμεταλλευόμενος τις αποχωρήσεις και κάνοντας κάποιες προσπεράσεις έφτασε στην τρίτη θέση. Ο Βραζιλιάνος της Φεράρι Φελίπε Μάσα είχε στο φινάλε μία συγκλονιστική μονομαχία με τον Ρόμπερτ Κούμπιτσα τον οποίο και κατάφερε τελικά να προσπεράσει τερματίζοντας στην έκτη θέση.


Ο επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου στη Σανγκάη, ενώ το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στις 21 Οκτωβρίου με το Grand Prix στο Ιντερλάγκος της Βραζιλίας.


Η τελική κατάταξη στο Grand Prix της Ιαπωνίας:


1. Λιούις Χάμιλτον (Αγγλία) McLaren

2. Χάικι Κοβαλάινεν (Φινλανδία) Renault

3. Κίμι Ράικονεν (Φινλανδία) Ferrari

4. Ντέιβιντ Κούλθαρντ (Αγγλία) Red Bull

5. Τζιανκάρλο Φιζικέλα (Ιταλία)

6. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία) Ferrari

7. Ρόμπερτ Κούμπιτσα (Πολωνία) BMW Sauber

8. Βιταντόνιο Λιούτσι (Ιταλία) Toro Rosso


Η βαθμολογία των οδηγών


1. Λιούις Χάμιλτον 107

2. Φερνάντο Αλόνσο 95

3. Κίμι Ραϊκόνεν 90


Πηγή: 24sports.com.cy

Ο Μπόλτον ζητά αεροπορική επίθεση στο Ιράν

Ο Μπόλτον ζητά αεροπορική επίθεση στο Ιράν

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Τζον Μπόλτον δήλωσε το Σάββατο πως η διπλωματία απέτυχε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και συμβούλευσε την Ουάσινγκτον να σκεφτεί σοβαρά την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης.

Ο Μπόλτον, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης του με το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Συντηρητικών της Βρετανίας, δήλωσε πως ο χρόνος τελειώνει και σύντομα το Ιράν θα ικανοποιήσει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

"Η ζωή έχει να κάνει με επιλογές και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επιλογή της στρατιωτικής δράσης. Δεν είναι ελκυστική επιλογή, αλλά μετά από τέσσερα άγονα χρόνια διπλωματικού αγώνα, είναι καιρός να επανεξετάσουμε τις επιλογές μας. Δεν νομίζω να έχουμε άλλη εναλλακτική επιλογή," είπε ο Μπόλτον.

"Εάν η επιλογές είναι ανάμεσα σε ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα και στη χρήση βίας για την παρεμπόδιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, τότε πρέπει να σκεφτούμε την πραγματοποίηση περιορισμένων αεροπορικών επιδρομών εναντίον των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων," πρόσθεσε ο Μπόλτον.

"Εάν επρόκειτο να επιτεθούμε στο Ιράν, αυτό θα έπρεπε να συνοδευόταν με αλλαγή του καθεστώτος. Αυτό θα έστελνε το μήνυμα πως δεν επιτεθόμαστε στον ιρανικό λαό, αλλά στο πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικών όπλων."

Πηγή: YnetNews

Απάντηση Καρατζαφέρη στον Αλαβάνο για τη δικτατορία

Απάντηση Καρατζαφέρη στον Αλαβάνο για τη δικτατορία

«Η ΔΙΚΗ μου συμμετοχή στο Κοινοβούλιο έβγαλε εκτός την ακροδεξιά, αλλά αν κάποιοι την επικαλούνται, στο τέλος θα την κάνουν δημοφιλή» είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, ζητώντας το λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος κατά την ομιλία του επέκρινε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για αναφορές του στη δικτατορία.

«Όλοι έχουν δικαίωμα σε συμπλέγματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αλλά ας μην αναμοχλεύουμε το στείρο χθες, γιατί όταν κάποιοι στη δικτατορία πλούτιζαν, εγώ ήμουν στο ΕΑΤ - ΕΣΑ», είπε ο Γ. Καρατζαφέρης και συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος δεν επαίρεται ότι είναι ακροδεξιός, άλλοι επαίρονται ότι είναι ακροαριστεροί.

«Είμαι υπέρ του διαλόγου, της σύνθεσης και της Δημοκρατία και δεν επιτρέπω να χρησιμοποιεί κανείς ύβρεις και συκοφαντίες» . Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάποιες ερωτήσεις που είχε κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο - για τις οποίες χαρακτηρίστηκε σαν ακραίο - τις είχε ανασύρει από το αρχείο του κ. Αλαβάνου. Κατέληξε αναφέροντας πως «φασισμός είναι να μην σέβεται κανείς τις απόψεις του άλλου» .

Στον κ. Καρατζαφέρης απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. διότι - όπως είπε - επιτέθηκε στον κ. Αλαβάνο με αναντίστοιχες αναφορές. «Όταν κάποιοι απολάμβαναν τα καλά της Δικτατορίας, ο κ. Αλαβάνος επέλεξε να είναι στη Νομική και το Πολυτεχνείο» ανέφερε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ