Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Προβληματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη για το εκλογικό αποτέλεσμα

Προβληματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη για το εκλογικό αποτέλεσμα

Υπομονή και ψυχραιμία συνιστούσαν μέχρι αργά το βράδυ των εκλογών τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έκδηλος ήταν ο προβληματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη.

O Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, ως μέλος της διακομματικής επιτροπής, επισκέφθηκε το υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε στη συνέχεια ότι «συμπεράσματα για το νικητή των εκλογών θα προκύψουν μετά το 10% των επίσημων αποτελεσμάτων και για την αυτοδυναμία μετά το 25%. Αυτά προκύπτουν από την συνάντηση που είχαμε με τον κ. Φλογαΐτη, τον κ. Δρυμιώτη και τον πρόεδρο της Singular».

«Περιμένω τα αποτελέσματα της κάλπης» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι αναμένει τα πραγματικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών και συνέστησε «ψυχραιμία και υπομονή». Την ίδια επιφυλακτικότητα έδειξε και η Αννα Διαμαντοπούλου, που μίλησε για «όμορφο αγώνα», λέγοντας επίσης ότι περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα.

«Η επόμενη μέρα απαιτεί τεράστιες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε η Αννα Διαμαντοπούλου. Δεν έκρυψε ότι το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ είναι αρνητικό και ανέφερε ότι «υπάρχουν ευθύνες, συλλογικές και ατομικές». «Είναι δύσκολη στιγμή για την παράταξη» προσέθεσε, τονίζοντας: «Ο αρχηγός κάθε κόμματος έχει την ευθύνη για την αναμέτρηση. Η αντικατάσταση ενός προσώπου έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι δεν είναι η καλύτερη λύση».

«Αρκετά στενά στελέχη του κ. Παπανδρέου τον αποχαιρετούν. Σε αυτή τη δύσκολη θέση εγώ δεν τον χτυπώ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κίμων Κουλούρης. «Έδωσα στο ΠΑΣΟΚ τον καλύτερο εαυτό μου» δήλωσε

«Αποδοκιμάστηκε η πολιτική μας» υπογράμμισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι της στιγμής να θέσουμε θέμα ηγεσίας».

«Με σοκάρουν και με θλίβουν τα αποτελέσματα» παραδέχτηκε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

«Το ΠΑΣΟΚ από αύριο θα αγωνίζεται. Θα προχωρήσουμε στην επανίδρυσή μας» τόνισε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

«Κανένας στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με αυτό το αποτέλεσμα» επισήμανε η Μιλένα Αποστολάκη, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι πολίτες έστειλαν και στη ΝΔ «ένα ηχηρό μήνυμα».

«Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ τις έχασε. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αίτια της ήττας» σημείωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

«Ευχαριστούμε όσους στήριξαν το ΠΑΣΟΚ. Θα μιλήσω επί πραγματικού αποτελέσματος» σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η ΝΔ είναι μειοψηφία. Ο λαός στράφηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει απώλειες, γιατί δεν φρόντισε έγκαιρα να πάρει πρωτοβουλίες» επισήμανε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Συγχαρητήρια στη ΝΔ για την εκλογική νίκη έδωσε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. «Το ΠΑΣΟΚ αύριο θα είναι αποδυναμωμένο, αλλά όχι έξω από τις εξελίξεις» προσέθεσε.

«Η παράταξη (ΠΑΣΟΚ) υπάρχει και θα βρει το δρόμο της. Υπάρχει μπροστά μας λαμπρό πεδίο» σημείωσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

«Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να προβάλει περισσότερο τη διαφορετικότητά του. Έπρεπε να υπάρχει ένα καθαρό μήνυμα» υποστήριξε από την πλευρά της η Μαρία Δαμανάκη.

Για «πύρρειο» νίκη της ΝΔ έκανε λόγο ο Γιάννος Παπαντωνίου. Μίλησε ακόμη για έλλειψη αξιόπιστου προγραμματικού λόγου από το ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πείσει» σημείωσε, κάνοντας λόγο για πολύ σοβαρή πολιτική αποτυχία

Πηγή: in.gr

Σαφές μήνυμα προς το Ιράν η επιδρομή στο Ισραήλ

Σαφές μήνυμα προς το Ιράν η επιδρομή στο Ισραήλ

H ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ επιδρομή που η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε εναντίον της είναι «ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, σε σημερινή συνέντευξή του στο κανάλι 10 της ισραλινής τηλεόρασης.

«Πιστεύω ότι είναι ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο για τη Συρία, είναι ένα σαφές μήνυμα και για το Ιράν όσο οι συνεχείς προσπάθειές του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μένουν χωρίς απάντηση» τόνισε ο κ. Μπόλτον.

Το Ισραήλ από την πλευρά του συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά την αεροπορική επιδρομή του, που σύμφωνα με το ξένα Μ.Μ.Ε, κυρίως τα αγγλοσαξωνικά, είχε στόχο χώρο όπου φυλάσσονται πυρηνικά υλικά και εξοπλισμός που έχουν φτάσει στη χώρα από τη Βόρεια Κορέα.

«Το Ισραήλ, δε θα επιχειρούσε μια τέτοια ενέργεια στο εσωτερικό της Συρίας εάν δεν υπήρχε το θέμα ενός στόχου υψίστης σημασίας, όπως θα ήταν βεβαίως μια συριακή προσπάθεια στον τομέα των πυρηνικών όπλων', επισήμανε ο κ. Μπόλτον.

«Οι ΗΠΑ θα εκφράσουν μεγάλη ικανοποίηση για την επιχείρηση αυτή» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Συρία ανακοίνωσε ότι στις 6 Σεπτεμβρίου η αντιαεροπορική της άμυνα εντόπισε και έβαλε κατά ισραηλινών αεροσκαφών που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και την Τρίτη απευθύνθηκε στα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλοντας το ζήτημα αυτό επισημαίνοντας ότι τα εχθρικά αεροσκάφη έβαλαν κατά συριακών στόχων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 41.71 %

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 41.71 %


ΝΔ 157 43.64 %

ΠΑΣΟΚ 103 38.58 %

ΚΚΕ 19 7.32 %

ΣΥΡΙΖΑ 12 4.37%

ΛΑΟΣ 9 3.39 %

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 35.30 %


ΝΔ 157 43.96 %

ΠΑΣΟΚ 103 38.50 %

ΚΚΕ 19 7.22 %

ΣΥΡΙΖΑ 12 4.32%

ΛΑΟΣ 9 3.35 %

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 25.05 %

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 25.05 %


ΝΔ 158 44.14 %

ΠΑΣΟΚ 103 38.71 %

ΚΚΕ 19 7.09 %

ΣΥΡΙΖΑ 11 4.19 %

ΛΑΟΣ 9 3.27 %

Λόγο για παρατυπίες σε πολλά εκλογικά τμήματα έκανε ο Στ.Παπαθεμελής

Λόγο για παρατυπίες σε πολλά εκλογικά τμήματα έκανε ο Στ.Παπαθεμελής

«Η Δημοκρατική Αναγέννηση ήρθε για να μείνει» τόνισε σε δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος ο Στέλιος Παπαθεμελής.

Με το κόμμα του εκτός Βουλής, ο κ. Παπαθεμελής υπογράμμισε ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η μάχη για τις ευρωεκλογές, ενώ μίλησε για παρατυπίες σε πολλά εκλογικά τμήματα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την «αφάνεια», στην οποία κηρύχθηκε το κόμμα του.

«Ουσιαστικά είμαστε κόμμα των τριών τελευταίων μηνών. Παλέψαμε τρεις μήνες, εκ των οποίων τους δύο πρώτους μας κήρυξαν σε αφάνεια. Τον τελευταίο μήνα βγήκαμε κάπως στην επιφάνεια και καταφέραμε να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε υποψήφιοι με σοβαρότητα και θέσεις σαφείς. Συγχαίρουμε όσους μπήκαν στη Βουλή και τους ευχόμαστε να επιτελέσουν έργο» τόνισε ο κ. Παπαθεμελής.

Πηγή: in.gr

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 20.17 %

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 20.17 %


ΝΔ 159 44.57 %

ΠΑΣΟΚ 104 38.86 %

ΚΚΕ 18 6.77 %

ΣΥΡΙΖΑ 11 4.06 %

ΛΑΟΣ 8 3.21 %

ΕΛΛΑΔΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 69-78: Ευχαριστούμε όπως και να'χει...

ΕΛΛΑΔΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 69-78: Ευχαριστούμε όπως και να'χει...

Η Εθνική μας ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει τη Λιθουανία και να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Η ήττα από την παρέα του Γιασικεβίτσιους με 78-69 την άφησε τέταρτη, αφού δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να βρει ρυθμό και να σταματήσει τον τρίποντο "βομβαρδισμό" που δεχόταν. Παρόλα αυτά, η αναγνώριση της προσπάθειας είναι καθολική και η πίστη σε αυτή την ομάδα δε χάνεται τόσο εύκολα.

Σε έναν ακόμα μικρό τελικό η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει κάτι παραπάνω από την τέταρτη θέση, αλλά αυτή τη φορά η απώλεια ήταν διπλή, αφού εκτός του μεταλλίου χάθηκε και η απευθείας πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά οι πάνω-κάτω οι ίδιοι θα... ταλαιπωρηθούν του χρόνου με τη συμμετοχή τους στο προολυμπιακό τουρνουά και για πέμπτο συνεχόμενο καλοκαίρι δεν θα μπορέσουν να ξεκουραστούν.

Όσον αφορά το παιχνίδι; Η ελληνική ομάδα δεν μπήκε σε κανένα σημείο στο κλίμα του αγώνα και δεν κατάφερε να είναι συγκεντρωμένη 100% στην προσπάθεια που έπρεπε να γίνει σε άμυνα κι επίθεση. Οι Λιθουανοί «χτύπησαν» με το μεγάλο τους όπλο που είναι η περιφέρεια και με το εκπληκτικό 15/26 τρίποντα, έναντι του μόλις 9/28 δίποντα, εκμεταλλεύτηκαν την όχι και τόσο καλή δική μας άμυνα σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

Ζήσης και Βασιλόπουλος ήταν οι παίκτες με τη μεγαλύτερη διάθεση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με τον πρώτο να πετυχαίνει 23 πόντους (4/7δ., 3/5τρ., 6/6β.) και να ισοφαρίζει το ατομικό του ρεκόρ με το εθνόσημο στο στήθος, ενώ ο δεύτερος είχε 8 πόντους, βγάζοντας τρομερή ενέργεια στο παρκέ. Ίσως η υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό με τους Ισπανούς εξάντλησε την ομάδα και γι ' αυτό δεν κατάφερε να μπει στο πνεύμα του αγώνα, αλλά όπως και να 'χει οι Έλληνες φίλαθλοι χειροκρότησαν με την καρδιά τους τη «γαλανόλευκη». Δεν πειράζει, το Πεκίνο είναι κοντά κι εκεί θα «ξεχρεώσουμε». Ψηλά το κεφάλι.

Ο Δήμος Ντικούδης πέτυχε το πρώτο καλάθι του μικρού τελικού, για να απαντήσει ο Κ. Λαβρίνοβιτς με τρίποντο και να κάνει το 2-3 για τους Λιθουανούς. Ο ίδιος παίκτης πέτυχε άλλους τέσσερις συνεχόμενους πόντους για το 2-7 υπέρ των πρώην Σοβιετικών στο 3', την ώρα που οι επιθέσεις της Ελλάδας έδειχναν να γίνονται χωρίς καθαρό μυαλό. Το δεύτερο καλάθι της Εθνικής μας σε 4'30'' πέτυχε ξανά ο Ντικούδης

Με καλάθι του Ζήση και τρίποντο του Σισκάουσκας το σκορ στο 5' έγινε 6-12, με τον Γιαννάκη να κάνει αλλαγές προκειμένου να καταφέρει να βρει το σχήμα που θα έδινε ρυθμό στην ελληνική ομάδα. Ο Παπαλουκάς με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό έκανε το 10-14 στο 7', σε ένα σημείο που η άμυνά μας έδειχνε να συνέρχεται και με τους τρεις κοντούς, Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Ζήση να βρίσκουμε και επιθετικά ρυθμό. Ο Νίκος Ζήσης ήταν εξαιρετικός στο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο ολοκληρώθηκε με τους Λιθουανούς στο +1, 19-20 και τη «γαλανόλευκη» να... παίρνει σιγά-σιγά μπροστά.

Ο Κ. Λαβρίνοβιτς όπως και στο ξεκίνημα του αγώνα, πέτυχε τρίποντο για να κάνει το 19-23, για να σκοράρει ο Γιάννης Μπουρούσης το πρώτο καλάθι της Εθνικής μας (21-23) στο 12'. Με νέο τρίποντο του Ζήση η Ελλάδα πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα, 24-23, με τον άσο της ΤΣΣΚΑ πλέον να έχει ήδη 12 πόντους. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έδωσε αέρα τριών πόντων στην Εθνική μας, 29-26, με 6'23'' να απομένουν για το ημίχρονο.

Συνεχόμενες χαμένες ελληνικές επιθέσεις και ένα αντιαθλητικό φάουλ που κανείς δεν κατάλαβε γιατί χρεώθηκε στον Ντικούδη, επέτρεψαν στους Λιθουανούς να ανακτήσουν τα ηνία, 29-32 στο 16'. Μια τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος επέτρεψε στον Γιασικεβίτσιους να πετύχει δύο πόντους και στην επαναφορά της μπάλας ο Κλέιζα με τρίποντο ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 30-39. Δύο βολές του Παπαλουκά και δύο του Βασιλόπουλου μείωσαν το σκορ, 34-39, 1'30'' πριν τη λήξη του πρώτου μέρους.

Το εικοσάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους Λιθουανούς στο +7, 34-41, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν άριστα το «δώρο» που τους έκανε η Εθνική μας ομάδα. Η ομάδα του Μπουτάουτας, κατά την προσφιλή της συνήθεια σε αυτό του τουρνουά, είχε κυριαρχήσει στα ριμπάουντ 21 έναντι 15, ενώ είχε και 8 ασίστ έναντι 3 της Ελλάδας, η οποία όσο αφορά τα ποσοστά, είχε 3/12 τρίποντα έναντι 7/15 των Λιθουανών. Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς και Νίκος Ζήσης είχαν από 12 πόντους έκαστος με εξαιρετική στατιστική: 3/4δ., 2/2τρ., ο φοργουορντ της Λιθουανίας, 3/3δ., 2/2τρ., ο Έλληνας γκαρντ.

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος πέτυχε το πρώτο καλάθι του δευτέρου ημιχρόνου και με μια καλή άμυνα και δύο εύστοχες βολές του Ζήση, η διαφορά έπεσε στους τρεις, 38-41, μέσα σε ένα λεπτό. Ο Γιασικεβίτσιους όμως με τρίποντο έκανε αμέσως το 38-44 ανεβάζοντας ξανά το προβάδισμα στους έξι πόντους. Μετά από τρεις άστοχες προσπάθειες ο Διαμαντίδης βρήκε στόχο από τα 6,25, αλλά ο Κλέιζα με ένα πολύ δύσκολο καλάθι έκανε το σκορ 41-46, 7'26'' πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο άσος της Λιθουανίας πέτυχε δύο συνεχόμενα τρίποντα για το +8, 44-52 στο 25' με την ελληνική άμυνα να δέχεται πολύ εύκολα το τρίποντο και τους Λιθουανούς να είναι ιδιαίτερα εύστοχοι σε εκείνο το σημείο (10/19). Ο Κ. Λαβρίνοβιτς ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +10, 46-46 στο 26', ενώ ανέβηκε και στους 11, 48-59, ενάμισι λεπτό αργότερα. Ο Ζήσης απάντησε με τρίποντο για να μειώσει σε 51-59 στο 28', ενώ ο Βασιλόπουλος τον μιμήθηκε για το 54-59. Ο Κ. Λαβρίνοβιτς με καλάθι και φάουλ έκανε το 54-62 για την ομάδα του Μπουτάουτας, που ήταν και το σκορ του τριαντάλεπτου.

Με καλάθι του Νίκου Ζήση (56-62) μπήκαμε στην τελική ευθεία του παιχνιδιού. Η δυσκολία στην επίθεση εξακολουθούσε να υπάρχει, όπως και η ευστοχία των Λιθουανών από τη γραμμή των 6,25. Ο Γιασάιτις έκανε το σκορ 58-67 στο 34', με την ελληνική ομάδα να μην έχει σωστές επιλογές και να είναι ιδιαίτερα άστοχη στις τελευταίες επιθέσεις. Ο Σισκάουσκας ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 58-70, κάνοντας πολύ δύσκολα τα πράγματα για την Εθνική μας, η οποία δεν είχε ρυθμό στο παιχνίδι της.

Η πίεση σε όλο το γήπεδο ξεκίνησε στο τελευταίο πεντάλεπτο, σε μια προσπάθεια του Γιαννάκη να γυρίσει το ματς. Ο Διαμαντίδης με δύο βολές έκανε το σκορ 62-70, αλλά ο Σισκάουσκας και πάλι είχε την απάντηση, για το 62-73, τρία λεπτά πριν το τέλος. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού πήρε το παιχνίδι πάνω του στο πιο κρίσιμο σημείο και με ένα ακόμη καλάθι στη λήξη του χρόνου της επίθεσης της Λιθουανίας, έκανε το σκορ 64-75, δύο λεπτά πριν να τελειώσει το παιχνίδι. Ο Ντικούδης με τέσσερις συνεχόμενες εύστοχες βολές, μείωσε στους επτά, 68-75, με 1'19'' να απομένει.

Η άμυνα απέδωσε καρπούς και απέμεναν 54'', ο Ντικούδης κέρδισε φάουλ, έβαλε μόνο τη μια για το 69-75, με 41'' στο χρονόμετρο. Το κλέψιμο δεν ήρθε, οι Λιθουανοί γύρισαν εξαιρετικά τη μπάλα και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έβαλε την υπογραφή του στο φινάλε της αναμέτρησης. Τελικό σκορ 69-78 και η ομάδα του Μπουτάουτας πήρε το χάλκινο μετάλλιο και θα δώσει το παρόν στο Πεκίνο χωρίς να χρειαστεί να περάσει το «Γολγοθά» του προολυμπιακού τουρνουά.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 34-41, 54-62, 69-78

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8, Μπουρούσης 4, Ζήσης 23 (3), Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος 8 (1), Πελεκάνος, Χατζηβρέττας, Ντικούδης 10, Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 7 (1), Παπαδόπουλος, Κακιούζης

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Μπουτάουτας): Καουκένας 5 (1), Γκούστας, Μασιούλις 3 (1), Ν. Λαβρίνοβιτς 6, Σισκάουσκας 13 (3), Σονκάιλα 2, Γιασάιτις 6 (2), Κλέιζα 13 (3), Κ. Λαβρίνοβιτς 19 (2), Γιασικεβίτσιους 11 (3), Γιανκούνας, Γιαφτόκας

Πηγή: Sportnet.gr

Πώς σχολιάζουν τα ξένα δίκτυα τα αποτελέσματα των exit poll

Πώς σχολιάζουν τα ξένα δίκτυα τα αποτελέσματα των exit poll

ΓΙΑ ΟΡΙΑΚΗ νίκη του Κώστα Καραμανλή και μεγάλη ήττα του Γιώργου Παπανδρέου κάνουν λόγο τα ξένα δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επισημαίνουν πως οι εκλογές επισκιάστηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες παραλίγο να κοστίσουν τη νίκη στη ΝΔ.

Όλα τα δίκτυα σημειώνουν πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η αυτοδυναμία για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

Το Spiegel αναφέρει: «ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φαίνεται πως ξέφυγε από τον κίνδυνο της ήττας. Το κόμμα της ΝΔ προηγείται στα exit poll παρά την κριτική που δέχτηκε μετά τις κραταστροφικές πυρκαγιές, ενώ ο αντίπαλός του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τη διαφορά».

Το BBC τονίζει πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατανίκησε τον σοσιαλιστή αντίπαλό, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle πως «ο Κώστας Καραμανλής βαίνει προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα οικονομικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη χώρα.

Για «οριακή νίκη» και «οριακή πλειοψηφία» της ΝΔ κάνει λόγο το Euronews.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σχολιάζει πως «τα exit poll δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι φαίνεται να δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία και τη δυνατότητα στη ΝΔ να ολοκληρώσει το οικονομικό και μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, με το οποίο έχουν επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος και της ανεργίας, ενώ διατήρησαν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το Reuters θεωρεί πως «μία οριακή νίκη δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ευκολία στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί».

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Αθήνα, Μπέρναμπι Φίλιπς θεωρεί πως «οι φωτιές άλλαξαν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Σύμφωνα με τους New York Times σημειώνουν πως «το κυβερνών κόμμα θα παραμείνει στην εξουσία παρά την οργή των ψηφοφόρων επί των χειρισμών της κυβέρνησης στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βέβαιος για την αυτοδυναμία ο Μιλτιάδης Εβερτ

Βέβαιος για την αυτοδυναμία ο Μιλτιάδης Εβερτ

Βέβαιος ότι η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ, προσερχόμενος λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, στη Ρηγίλλης. Ο κ. Εβερτ απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι πρωθυπουργός και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στη Ρηγίλλης, μετά την δημοσιοποίηση των exit polls έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται οπαδοί της ΝΔ, οι οποίοι υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη που έφθασαν λίγο μετά τις 7 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε έναν αντάρτη και συνέλαβε άλλους δύο

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε έναν αντάρτη και συνέλαβε άλλους δύο

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε σήμερα ένα Κούρδο αντάρτη και συνέλαβε άλλους δύο που τραυματίστηκαν, έπειτα από σύγκρουση στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το περιστατικό συνέβη κοντά στην πόλη Batman της νοτιοανατολική Τουρκία. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης.

Πηγή: International Herald Tribune

Νίκη ΝΔ δείχνουν τα exit polls

Νίκη ΝΔ δείχνουν τα exit polls

Στις 19.00 ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές και έκλεισαν οι κάλπες. Οι εκλογές διεξήχθηκαν ομαλά. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είχαν πραγματοποιήσει κατά την έξοδο από την κάλπη (exit polls).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό της ΝΕΤ, η ΝΔ λαμβάνει 42,2%, το ΠΑΣΟΚ 38,5%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5%, ο ΛΑΟΣ 3,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO και της Opinion για το MEGA, η ΝΔ λαμβάνει 41-43%, το ΠΑΣΟΚ 37,5-39,5%, το ΚΚΕ 7,5-9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5-6%, ο ΛΑΟΣ 3,5-4%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Ant1 η ΝΔ λαμβάνει 40,2-42,8%, το ΠΑΣΟΚ 36,5-39,1%, το ΚΚΕ 7,5-8,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,8-6%, ο ΛΑΟΣ 3,2-4,2%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Alpha, η ΝΔ λαμβάνει 40,8-42,8%, το ΠΑΣΟΚ 37,5-39,5%, το ΚΚΕ 7,5-8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5-6%, ο ΛΑΟΣ 3,4-4,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του Σκάϊ, η ΝΔ λαμβάνει 41-43%, το ΠΑΣΟΚ 36-38%, το ΚΚΕ 7,5-9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5-6%, ο ΛΑΟΣ 3,5 -4,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Alter, η ΝΔ λαμβάνει 40,6-42,6%, το ΠΑΣΟΚ 37,8-39,8%, το ΚΚΕ 6,4-8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,6-5,8%, ο ΛΑΟΣ 3,3-4,3%.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το exit poll της ΝΕΤ

Το exit poll της ΝΕΤ

Οι κάλπες έκλεισαν και σύμφωνα με το exit poll της ΕΡΤ σε συνεργασία με την εταιρεία Rass και την πρόβλεψη της στο 75% του αναμενόμενου δείγματος, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η
ΝΔ με ποσοστό 42,2% (+-1%) και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 38,5% (+-1%), το ΚΚΕ 7,5% (+-0,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 5% (+-0,5%), ο ΛΑΟΣ 3,5% (+-0,5%) και τα άλλα κόμματα 3,3% (+-0,5%). Σε μία ώρα, θα μεταδοθεί η πρόβλεψη της εταιρείας RASS στο 100% του αναμενόμενου δείγματος.

Πηγή: ΕΡΤ

Νίκη της ΝΔ - Οριακή αυτοδυναμία (MEGA)

Νίκη της ΝΔ - Οριακή αυτοδυναμία (MEGA)

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με οριακή αυτοδυναμία 149 έως 154 εδρών και πεντακομματική Βουλή έδειξε το exit poll του MEGA, που διενεργείται από την Οpinion και την GPO, σε συνεργασία με τους Γάλλους ερευνητές της εταιρείας IPSOS.

Το exit poll δίνει σε:

  • ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: από 41 έως 43% (πρόβλεψη από 149 έως 154 έδρες)
  • ΠΑΣΟΚ: 37,5% έως 39,5% (πρόβλεψη από 100 έως 105 έδρες)
  • ΚΚΕ: 7,5% έως 9% (πρόβλεψη από 20 έως 24 έδρες)
  • ΣΥΡΙΖΑ: 4,5% έως 6% (πρόβλεψη από 12 έως 15 έδρες)
  • ΛΑΟΣ: 3,5% έως 4% (πρόβλεψη από 9 έως 11 έδρες)
  • ΛΟΙΠΑ: 2,5% έως 3% (Οικολόγοι Πράσινοι: 1%, Δημοκρατική Αναγέννηση: 0,5%)
Πηγή: ΜΕΓΑ

Ισχνή αυτοδυναμία ΝΔ, σύμφωνα με τα exit polls

Ισχνή αυτοδυναμία ΝΔ, σύμφωνα με τα exit polls

ΣΚΑΪ - VPRC

ΝΔ 41-43%

ΠΑΣΟΚ
36-38%

ΚΚΕ
7,5-9-9%

ΣΥΡΙΖΑ
5-6%

ΛΑΟΣ
3,5-4,5%

Λοιπά
2,5-3,5%

Πηγή:
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Τ. Ερντογάν θα αποφασίσει για την απαγόρευση της μαντίλας

Ο Τ. Ερντογάν θα αποφασίσει για την απαγόρευση της μαντίλας

Η ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ απόφαση για το εάν το νέο σύνταγμα της Τουρκίας θα επιτρέπει την μαντίλα στα πανεπιστήμια θα αφεθεί στον πρωθυπουργό αφού η επιτροπή που εκπονεί το νέο σύνταγμα δεν μπόρεσε να καταλήξει σε μία συμφωνία,σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες μέσων ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι του κοσμικού καθεστώτος,συμπεριλαμβανομένου του πανίσχυρου στρατεύματος,θεωρούν την χρήση της μαντίλας στα πανεπιστήμια ως απειλή για το κοσμικό καθεστώς.Κατηγορούν το επανεκλεγέν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,που έχει τις ρίζες του στο πολιτικό ισλάμ,ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το κοσμικό καθεστώς και το νέο σύνταγμα θεωρείται ως η επόμενη πηγή έντασης.

Οι μαντίλες στην κυρίως μουσουλμανική Τουρκία απαγορεύονται στα δημόσια κτίρια,πανεπιστήμια και σχολεία,αλλά ένα ποσοστό περίπου 60% μεταξύ των γυναικών καλύπτει το κεφάλι τους.

Η εφημερίδα Χουριέτ και το CNN Turk μετέδωσαν σήμερα ότι η επιτροπή εκπόνησης του νέου συντάγματος δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στο θέμα και την σχετική απόφαση θα πρέπει να λάβει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.Η σύζυγος του τελευταίου φοράει μαντίλα ενώ η κόρη του σπουδάζει στις ΗΠΑ όπου της επιτρέπεται να καλύπτει το κεφάλι της.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι είναι υπέρ της άρσης της απαγόρευσης,αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ποιον τρόπο θα αποφασίσει τώρα.

Η σύζυγος του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ πηγε την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση,ενώ η κόρη του προκάλεσε πολλές συζητήσεις επειδή φορούσε μαντίλα στην τελετή αποφοίτησής της.

Το σχέδιο του νέου συντάγματος είναι πιθανόν να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου,φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι.Το κόμμα έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιαστεί το νέο σύνταγμα στο κοινοβούλιο στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κ. Παπούλιας: «Η μεγάλη μέρα του κυρίαρχου λαού"

Κ. Παπούλιας: «Η μεγάλη μέρα του κυρίαρχου λαού"

«ΕΙΝΑΙ η μεγάλη μέρα του κυρίαρχου λαού. Περιμένουμε τις αποφάσεις του». Με αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έστειλε το μήνυμά τουπρος τον ελληνικό λαό αμέσως αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 148ο εκλογικό τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, την παλιά ιστορική Ζωσιμαία Σχολή.

Μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε και η σύζυγός του Μαίη. Ο κ. Παπούλιας από το εκλογικό κέντρο που ψήφισε κατευθύνθηκε στο νησάκι της Λίμνης των Ιωαννίνων και το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου από το Προεδρικό Μέγαρο να παρακολουθήσει την εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ικανοποίηση για την εκλογική διαδικασία

Ικανοποίηση για την εκλογική διαδικασία

Την ικανοποίησή του εξέφρασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σπύρος Φλογαΐτης, για τη διαδικασία των εκλογών που εξελίσσεται απολύτως ομαλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Φλογαΐτης είπε ότι ο δικτυακός κόμβος του υπουργείου Εσωτερικών - μέχρι εκείνη τη στιγμή - είχε δεχθεί 5.700.000 χτυπήματα για όσους ήθελαν να μάθουν πού ψηφίζουν, ενώ 65.000 τηλεφωνήματα είχε δεχθεί ο τηλεφωνικός αριθμός 1564.

Ο κ. Φλογαΐτης ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές, καθώς και εκείνους που συνεργάστηκαν με το υπουργείο δηλαδή Νομάρχες, Δημάρχους και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ευχαρίστησε και την Αστυνομία για τη σημαντική της βοήθεια, ενώ συμπλήρωσε ότι τον ενημέρωσαν από την Αστυνομία ότι έχει προετοιμαστεί και για την ομαλή επιστροφή των εκλογέων που ταξίδεψαν για να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Κατάσχεση όπλων ιρανικής προέλευσης στο Αφγανιστάν

Κατάσχεση όπλων ιρανικής προέλευσης στο Αφγανιστάν

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ δυνάμεις του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν κατέσχεσαν πρόσφατα σημαντικές ποσότητες όπλων που προέρχονται από το Ιράν και πιθανότατα προορίζονταν για τους ταλιμπάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές της νατοϊκής δύναμης (Isaf), τα όπλα κατασχέθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου στην επαρχία Φαράχ, στο δυτικό Αφγανιστάν. Σε αυτά περιλαμβάνονται βλήματα που μπορούν να πλήξουν τεθωρακισμένα οχήματα.

Ποσότητες ιρανικών όπλων στο Αφγανιστάν κατασχέθηκαν επίσης στις 11 Απριλίου και στις 3 Μαΐου στην επαρχία Χελμάντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Καμπούλ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε εξέφρασε και πάλι την ανησυχία της Ουάσινγκτον ότι οι ταλιμπάν τροφοδοτούνται με όπλα από το Ιράν.

Τόσο το Λονδίνο, όσο και η Ουάσινγκτον δηλώνουν εδώ και μήνες ότι όπλα που προέρχονται από το Ιράν καταλήγουν στα χέρια των ταλιμπάν, αλλά ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι απαντά ότι δεν διαθέτει σχετικές αποδείξεις.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επίθεση αυτοκτονίας σε καφέ στο βόρειο Ιράκ

Επίθεση αυτοκτονίας σε καφέ στο βόρειο Ιράκ


Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας σήμερα σε καφέ της πόλης Τουζ Χουρμάτου στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν τοποθετημένα στη ζώνη του στο εσωτερικό του καταστήματος, το οποίο σέρβιρε φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεσούντος του ραμαζανιού, οπότε οι πιστοί μουσουλμάνοι νηστεύουν από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση του ηλίου.

Τον Ιούλιο 2006 γειτονικό καφέ υπήρξε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, η οποία βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νότια του Κιρκούκ και κατοικείται κατά πλειοψηφία από Τουρκομάνους σιίτες. Είκοσι οκτώ άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τότε.

Χθες, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε νέα φάση επιθέσεων κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού, ο οποίος άρχισε την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εκλογές 2007 - Πάτρα - Κ.Στεφανόπουλος

Εκλογές 2007 - Πάτρα - Κ.Στεφανόπουλος

Το εκλογικό του δικαίωμα στο 311 εκλογικό τμήμα που βρίσκεται στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο της Πάτρας άσκησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος ο Κωστής Στεφανόπουλος δήλωσε:

«Εύχομαι σε όλους να είναι καλά, και να έχουμε καλά αποτελέσματα.» Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε στη συνέχεια να κάνει οποιαδήποτε άλλη δήλωση, ή να απαντήσει σε κάποια ερώτηση.


Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Οκτώ ισραηλινά μαχητικά ενεπλάκησαν στο επεισόδιο με τη Συρία

Οκτώ ισραηλινά μαχητικά ενεπλάκησαν στο επεισόδιο με τη Συρία

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από Ισραηλινούς αξιωματούχους, στο περιστατικό παραβίασης του συριακού εναέριου χώρου πριν 10 μέρες έλαβαν μέρος 8 μαχητικά F15 και F16.

Τα μαχητικά έφεραν αντιαρματικούς πυραύλους τύπου "Maverick" και βόμβες των 500 κιλών. Ένα αεροσκάφος "ELINT" συλλογής πληροφοριών συνόδευε τα μαχητικά.

Εκτιμάται πως η IAF πραγματοποίησε εικονική αναπαράσταση μιας πιθανής μελλοντικής αποστολής, τόσο εναντίον της Συρίας, όσο και κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.


Πηγή: The Jerusalem Post

Γ. Παπανδρέου: «Ξημερώνει νέα μέρα»

Γ. Παπανδρέου: «Ξημερώνει νέα μέρα»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη στις έντεκα το πρωί. Μετά την ψήφο του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

«Ξημερώνει νέα μέρα, ξαναφέρνουμε το χαμόγελο στον Έλληνα και την Ελληνίδα. Αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα αισιοδοξίας για την Ελλάδα.»

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δήλωση του Στ.Παπαθεμελή μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος

Δήλωση του Στ.Παπαθεμελή μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος


Στο 771ο εκλογικό τμήμα, που βρίσκεται στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, ψήφισε στις 10:30 το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.

Στη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε: «Στείλαμε όλες αυτές τις μέρες ένα μήνυμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και ελπίδας στο λαό μας. Αυτό το μήνυμα εμείς και οι οπαδοί μας καταθέτουμε στην κάλπη».

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή όχι ο κ. Παπαθεμελής απάντησε: «Αφήστε τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, σε λίγο θα μας το πει».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Γ. Καρατζαφέρης: «Η Δημοκρατία νίκησε την αλαζονεία»

Γ. Καρατζαφέρης: «Η Δημοκρατία νίκησε την αλαζονεία»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ψήφισε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου στις 10.00.

"Σήμερα η ελληνική ψυχή αναδεικνύει μπροστά στην κάλπη τις αρετές της κόντρα σε εκβιαστικά διλήμματα και πιέσεις. Αντιπαρατάσσει την ανάγκη για δικαιοσύνη και αλήθεια. Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα. Η Δημοκρατία νίκησε την αλαζονεία. Αύριο η μέρα της σοφίας, της αγάπης, της πίστεως και της ελπίδας είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα. Εμείς θα βοηθήσουμε γι’ αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στα Χανιά άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Κ Μητσοτάκης. Δηλώσεις.

Στα Χανιά άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Κ Μητσοτάκης. Δηλώσεις.


Στο 253ο εκλογικό τμήμα που βρίσκεται στο 9ο δημοτικό σχολείο Χανίων, ασκησε το εκλογικό του δικαίωμα , ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο κύριος Μητσοτάκης κατά την αποχώρηση του από το εκλογικό τμήμα δήλωσε.

" Η σημερινή εκλογή, είναι σημαντική για την πορεία της χώρας.

Εγώ, ένα πράγμα θέλω να τονίσω.Πρέπει όλοι να δώσομε θετική ψήφο.

Η ακυβερνησία, αποτελεί ένα ενδεχόμενο το οποίο με τρομάζει.

Νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ η Ελλάδα να ξαναπεράσει αυτή την περιπέτεια την οποία είχε περάσει το 1989. Ειναι ανάγκη να έχει αύριο το πρωί μια σταθερή κυβέρνηση, με άνετη πλειοψηφία και νομίζω , ότι αυτό θα συμβεί.''

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κ. Καραμανλής: Γιορτή της Δημοκρατίας

Κ. Καραμανλής: Γιορτή της Δημοκρατίας

«ΓΙΟΡΤΗ της δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στις 9 το πρωί προσήλθε στο 431 εκλογικό τμήμα στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Αμέσως μετά ο κ.Καραμανλής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα μιλούν οι πολίτες. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες με τη ψήφο τους επιλέγουν την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μας στα επόμενα χρόνια. Σεβόμαστε, εμπιστευόμαστε, όλους τους πολίτες και συμμετέχουμε στη μεγάλη αυτή γιορτή της δημοκρατίας, όπως αρμόζει σε μία γιορτή. Με χαμόγελο και με αισιοδοξία».

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ.Καραμανλής μετέβη αεροπορικώς το πρωί στη Θεσσαλονίκη και μετά τη ψηφοφορία επέστρεψε στην Αθήνα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αλ. Αλαβάνος: Καλωσορίζω τους ταραξίες

Αλ. Αλαβάνος: Καλωσορίζω τους ταραξίες

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Ηράκλειο της Κρήτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλωσορίζω τους ταραξίες στην εκλογική διαδικασία, τους νέους και τις νέες των 400 €, του διαδίκτυου και του άρθρου 16.

Πιστεύω από το Ηράκλειο μέχρι τις Σέρρες, από το Νότο μέχρι το Βορρά, οι πολίτες με την ψήφο τους θα γεννήσουν κάτι καινούργιο. Και πιστεύω ότι ο στόχος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ότι σήμερα το βράδυ αλλάζουμε το τοπίο, θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα."

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ποιοι παράγοντες κρίνουν την αυτοδυναμία

Ποιοι παράγοντες κρίνουν την αυτοδυναμία

Απάντηση στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές» ή αλλιώς «ισχυρή διακυβέρνηση ή πολιτική περιπέτεια» καλούνται να δώσουν σήμερα οι Ελληνες. Η αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου διεξάγεται μ’ έναν νέο εκλογικό νόμο, πιο αναλογικό, που δυσκολεύει το σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων, σε περίπτωση που οι δύο μεγάλες παρατάξεις εξουσίας -και ιδίως η πρώτη σε αριθμό ψήφων- υφίστανται απώλειες προς τα μικρά κόμματα.

Το τοπίο αμφισβήτησης του δικομματισμού είχε αρχίσει να διαμορφώνεται πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς όλες οι έρευνες έδειχναν ότι κατ’ αρχήν ένα τμήμα πολιτών που ψήφισε Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται προς το ΚΚΕ ή τον ΛΑΟΣ.

Μετά την τραγωδία της Πελοποννήσου το τοπίο έγινε πιο θολό, καθώς μερίδιο στα κέρδη άρχισε να διεκδικεί με αξιώσεις και ο Συνασπισμός. Τώρα που η εικόνα είναι πιο καθαρή, οι αναλυτές συμφωνούν ότι «το στρατηγικό πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών δεν άλλαξε, άλλαξαν μόνο οι μεταβλητές του». Εμπειρο στέλεχος εταιρίας μετρήσεων επιμένει ότι «οι βασικές τάσεις του εκλογικού σώματος, όπως είχαν διαμορφωθεί πριν από τις πυρκαγιές, παρέμειναν αμετάβλητες» και προσθέτει ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα παίξουν κατά βάσιν οι ηγετικές εικόνες των δύο αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν έχασε το πλεονέκτημα της καταλληλότητας για το αξίωμα μετά τις πυρκαγιές, γιατί η κοινή γνώμη εκτίμησε ότι διαχειρίστηκε με επιτυχία την επόμενη μέρα.

Το προβάδισμα αυτό ενισχύθηκε μετά την απόφασή του να θέσει προς τους πολίτες το καθαρό δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές»... Απόψε θα δούμε αν το δίλημμα απεδείχθη επιτυχές, ωστόσο, όπως παρατηρείται, με την τοποθέτησή του αντέστρεψε ένα δεδομένο: Κατέστησε τον εκλογικό νόμο από μειονέκτημα σε πολιτικό όπλο για να ενισχύσει την πλειοψηφία του.

Η καλή εικόνα του πρωθυπουργού ως ηγέτη παρέμεινε ανέπαφη για έναν ακόμη λόγο: Εξαιτίας της απόφασής του να μην αντιπαρατεθεί με τον αντίπαλό του πάνω από τις στάχτες των καμένων, μολονότι οι πειρασμοί ήταν πολλοί. Κι εδώ αντέστρεψε ένα δεδομένο: Με τη σωστή διαχείριση της κρίσης την επόμενη μέρα κατέστησε την αδυναμία των πρώτων εικοσιτετραώρων για συντονισμό σε τελικό πλεονέκτημα για τον ίδιο. Το αποτέλεσμα καταγράφηκε στις δημοσκοπήσεις.

Ενώ πριν από τις πυρκαγιές η Ν.Δ. έχανε προς το ΠΑΣΟΚ τρεις ψηφοφόρους για κάθε έναν που κέρδιζε, μετά τις πυρκαγιές οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο κομμάτων «ισοφαρίστηκαν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έχει το πλεονέκτημα του αξιώματος, μολονότι βελτίωσε τους δείκτες του, δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά που έχει από το βασικό αντίπαλό του. Η συνολική εικόνα του ΠΑΣΟΚ «παρέσυρε προς τα κάτω» τη δική του, ενώ με τον Καραμανλή συνέβη το αντίθετο: Η Ν.Δ. κράτησε παρά τις τεράστιες αδυναμίες της, επειδή κράτησε ο ίδιος. Αν η εικόνα του πρωθυπουργού δεν είχε αντέξει διαχρονικά, τα ποσοστά της Ν.Δ. θα ήταν καθοδικά. Οι δημοσκοπήσεις είναι αδιάψευστος μάρτυς. Από το Φεβρουάριο του 2004 που οι δύο αρχηγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά, οι συσχετισμοί άλλαξαν ριζικά.

Ο κ. Καραμανλής καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας ανέτρεψε το προβάδισμα που είχε τότε ο Γιώργος Παπανδρέου, το ενίσχυσε, το παγίωσε και το διεύρυνε. Ενώ το Φεβρουάριο του 2004 ο κ. Παπανδρέου προηγείτο με 2,3% στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, τον Ιούνιο του 2007 ο κ. Καραμανλής προηγείτο με διαφορά από 7% έως 23% (αναλόγως τού αν η ερώτηση αφορούσε όλους τους αρχηγούς ή διλημματικά και τους δύο). Η διαφορά αυτή έμεινε ανέπαφη και πριν από τις πυρκαγιές και μετά από αυτές.

Ολοι οι αναλυτές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι αυτό το κριτήριο της καταλληλότητας θα παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς μετά την εκλογή Σημίτη στην πρωθυπουργία το 1996, οι Ελληνες ψηφίζουν περισσότερο κυβερνήτη.

Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικό και αυτό αντανακλάται στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

- Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. προσάρμοσε την καμπάνια της -τηλεοπτική / έντυπη- στο πρόσωπο του κυβερνήτη-πρωθυπουργού στην τελευταία εβδομάδα.

- Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ προσάρμοσε την καμπάνια του στην προσπάθεια να αποδομήσει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Τα σποτ του δεν είχαν τη λέξη Ν.Δ. αλλά «κυβέρνηση Καραμανλή» και «Δεξιά».

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο, μακριά από φορτίσεις, έδειξαν επίσης ότι οι Ελληνες επιθυμούν κατά βάσιν το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Δημοσκόπηση της RASS έδειξε ότι το 42,6% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., το 33% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ενώ το 21,5% δεν επιθυμεί αυτοδυναμία. Το δίλημμα αυτό, «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία», θα απαντηθεί απόψε από τον ελληνικό λαό και αυτή τη φορά τον κρίσιμο ρόλο δεν θα παίξουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι στους οποίους η Ν.Δ. υπερέχει σαφώς. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν με τη συμπεριφορά τους οι ψηφοφόροι που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. και προβληματίζονται αν θα ψηφίσουν τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη ή όχι.

Το αν η Βουλή θα είναι τετρακομματική ή πεντακομματική θα το γνωρίζουμε τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς όλα δείχνουν ότι θα έχουμε θρίλερ μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την είσοδο του ΛΑΟΣ. Ο πρωθυπουργός με τη ρητορεία του για τα Σκόπια, την αναγνώριση των λαθών του και με τα όσα είπε για το νέο πατριωτισμό και τη σημαία, επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους που κατευθύνονται στον ΛΑΟΣ να επανακάμψουν.

Κατά βάσιν είναι νέοι 18-35 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, και από τη στάση τους θα κριθούν τωρινές και μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Είναι άλλο να έχει η Ν.Δ. αυτοδυναμία μίας δύο εδρών, έχοντας ένα κόμμα να την πιέζει στα δεξιά της μέσα στη Βουλή, και άλλο να έχει αυτοδυναμία 150-160 εδρών, χωρίς τον ΛΑΟΣ στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ
Στην αξιωματική αντιπολίτευση τα ζητούμενα είναι διαφορετικά. Ολοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην επόμενη μέρα, καθώς οι αναλύσεις των εκλογολόγων δείχνουν ότι δίνει μάχη για να πιάσει το 40,5%. Γι’ αυτό τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνει επίθεση φιλίας στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ.

Κρίσιμος παράγων για το εύρος της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος (αν υπάρξει) είναι το ποσοστό των μικρών κομμάτων.

Αν φθάσει το 3% -και απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν προϋποθέσεις- πέφτει το μέτρο για την αυτοδυναμία και παίρνει μία δύο έδρες επιπλέον το πρώτο κόμμα. Η παρουσία των Οικολόγων-Πρασίνων και της Δημοκρατικής Αναγέννησης του Στέλιου Παπαθεμελή μπορεί να οδηγήσει στο 3%.

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι ενισχυμένο στη νέα Βουλή, ίσως και με 7%, ενώ ο ΣΥΝ αυτή τη φορά δεν αντιμετωπίζει το άγχος της εισόδου. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν η εμφάνιση του κ. Αλαβάνου στο ντιμπέιτ και η στρατηγική που ακολούθησε από το 2004 ώστε να αλλάξει τη σύνθεση της εκλογικής βάσης του κόμματός του.

Είναι ένα ρίσκο που του «βγαίνει» λόγω της διείσδυσής του στους νέους ψηφοφόρους, όπου στο παρελθόν το κόμμα αυτό είχε έλλειμμα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο Ιρανός πρόεδρος εξασφάλισε βίζα για τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος εξασφάλισε βίζα για τις ΗΠΑ

Παρά την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν βίζα στον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για να παραστεί στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Ιράν έκανε αίτηση για εξασφάλιση βίζας σε 130 μέλη της αντιπροσωπείας του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να εξαιρέσει τον Ιρανό πρόεδρο από τα εντάλματα του Τμήματος Εθνικής Ασφαλείας, εφόσον θεωρείται πως έλαβε ενεργά μέρος στην κατάληψη της Αμερικάνικης πρεσβέιας στην Τεχεράνη το 1979-1981, κατά τη διάρκεια της οποίας 52 Αμερικανοί πολίτες κρατούνταν όμηροι για 444 ημέρες.

Αρκετοί πρώην όμηροι ισχυρίζονται πως ο Αχμαντινετζάν ήταν ανάμεσα στους καταληψίες, παρόλο που η αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών πιστεύει πως το άτομο που απεικονίζεται σε φωτογραφία ανάμεσα στους αιχμαλώτους δεν είναι ο Ιρανός πρόεδρος.

Πηγή: Santa Fe New Mexican

Το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στην τελική ευθεία η εκλογική αναμέτρηση και οι πολιτικοί αρχηγοί ασκούν την Κυριακή το εκλογικό τους δικαίωμα μοιρασμένοι σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Περιστέρι, Π.Φάληρο. Στα Ιωάννινα ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσήλθε στις 09.00 το πρωί στο 431ο εκλογικό τμήμα στον Αγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

«Σήμερα μιλούν οι πολίτες. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τη ψήφο τους επιλέγουν την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μας στα επόμενα χρόνια. Σεβόμαστε, εμπιστευόμαστε, όλους τους πολίτες και συμμετέχουμε στη μεγάλη αυτή γιορτή της δημοκρατίας, όπως αρμόζει σε μία γιορτή. Με χαμόγελο και με αισιοδοξία» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής μετέβη αεροπορικώς το πρωί στη Θεσσαλονίκη και αφότου ψήφισε επέστρεψε στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη θα ασκήσει επίσης το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου (στις 11.00).

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα θα ψηφίσει στις 11.00 στο Περιστέρι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ψήφισε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 9.00 το πρωί.

«Καλωσορίζω τους ταραξίες στην εκλογική διαδικασία, τους νέους και τις νέες των 400 ευρώ, του Διαδίκτυου και του άρθρου 16.

»Πιστεύω από το Ηράκλειο μέχρι τις Σέρρες, από το νότο μέχρι το βορρά, οι πολίτες με την ψήφο τους θα γεννήσουν κάτι καινούργιο. Και πιστεύω ότι ο στόχος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ότι σήμερα το βράδυ αλλάζουμε το τοπίο, θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης θα ψηφίσει στις 10.00 στο Π.Φάληρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στ.Παπαθεμελής θα ψηφίσει στις 10.30 στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: in.gr


Αμερικανός διπλωμάτης στέλνει επτά μηνύματα στην Άγκυρα

Αμερικανός διπλωμάτης στέλνει επτά μηνύματα στην Άγκυρα

Ο Νίκολας Μπέρνς, υπ' αριθμόν τρία αξιωματούχος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν φτάσει σε πολύ κρίσιμες συγκυρίες. Ο Μπερνς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσινγκτον, έκανε αρκετές προκλητικές επισημάνσεις με τελικό αποδέκτη την Άγκυρα.

Ο Γκιουλ και ο Ερτογάν είναι αξιόπιστοι

Η Τουρκία είναι απαραίτητη σύμμαχος για μας με την αφοσίωση της στην κοσμική δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός Ερτογάν και ο πρόεδρος Γκιούλ είναι αξιόπιστοι. Κράτησαν όλες τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στο παρελθόν. Η Τουρκία είναι σημαντική πύλη για την προμήθεια της Ευρώπης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τασσόμαστε υπέρ της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεργαστείτε μαζί μας εναντίον του Ιράν

Η ενεργειακή συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν μας ενόχλησε. Είναι επωφελές τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Τουρκία να θέσουμε το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Ταλιμπάν και επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υπό έλεγχο.

Έξι μήνες για το ΠΚΚ

Το ΠΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν πρέπει να υποτιμάται η καλή μας πίστη. Ελπίζω να σημειωθούν σημαντικά βήματα προόδου στο θέμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής

Ο Έλληνας Πατριάρχης είναι Οικουμενικός. Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως φίλο. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να επαναλειτουργήσει.

Άνοιγμα των συνόρων με την Αρμενία

Εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία. Τα τουρκο-αρμενικά σύνορα πρέπει να ανοίξουν. Είμαστε αντίθετοι στην έγκριση Αρμενικού ψηφίσματος από το Κογκρέσο. Σε περίπτωση που περάσει το ψήφισμα, όσοι επιθυμούν διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία θα σιγήσουν.

Κατάργηση του Άρθρου 301

Το Άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα, που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, πρέπει να καταργηθεί.

Κυπριακό

Εργαζόμαστε ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να επαναρχίσουν μια διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: Hurriyet

Σ. Φλογαΐτης: Oμαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

Σ. Φλογαΐτης: Oμαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ διαδικασία εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου και χωρίς προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, κ. Σπύρος Φλογαΐτης.

Οι πολίτες ενημερώνονται σε συνεχή βάση από την ιστοσελίδα του υπουργείου για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν. Ήδη, μέχρι στιγμής, το site του υπουργείου έχει δεχθεί 5 εκατομμύρια επισκέψεις. Παράλληλα, το 80% των δικαστικών αντιπροσώπων έχουν λάβει τις θέσεις τους στα εκλογικά τμήματα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός τόνισε ότι το ύψιστο δικαίωμα του «εκλέγειν» είναι παράλληλα και καθήκον των πολιτών. Ο κ. Φλογαΐτης κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ώστε επιλέξουν την διακυβέρνηση της χώρας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ποιον μαυρίζουν τα καμένα

Ποιον μαυρίζουν τα καμένα

Τι θα ψηφίσουν σήμερα εκείνοι που έζησαν την κόλαση των πυρκαγιών, που είδαν 64 συμπατριώτες τους νεκρούς, 1.840.000 στρέμματα και 2.950 κτίρια, από τα οποία 847 σπίτια, να γίνονται στάχτη; Θα μαυρίσουν την κυβέρνηση ή η προεκλογική «γενναιοδωρία» της (τριχίλιαρα σε 45.600 ανθρώπους και υποσχέσεις για 600.000.000 ευρώ που θα δοθούν ώς το τέλος Οκτωβρίου) κατάφερε να ανατρέψει τις συνέπειες; Κι όσοι αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση θα στραφούν στο ΠΑΣΟΚ, θα ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας ή θα απόσχουν;

* Οι φωτιές έπληξαν τους «πράσινους» νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Εύβοιας, και τους «γαλάζιους» Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας. Χωρίς κομματικές διακρίσεις. Ομως, παρά το ρευστό και βουβό κλίμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, μολονότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών παραδέχονται ότι υπήρχε μεγάλη άρνηση συμμετοχής.

* Τα επιτελεία των δύο κομμάτων κάνουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Στη Ν.Δ. φοβούνται, αλλά ελπίζουν ότι δεν θα υποστούν φθορά, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν σοβαρές αποκλίσεις σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση:

**ΑΡΚΑΔΙΑ: Στις εκλογές του 2004 πρώτη αναδείχθηκε η Ν.Δ. με 49,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ πήρε 40,9%. Ο νομός αναμένεται να παραμείνει γαλάζιος, με μικρότερη όμως διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων. Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών του.

**ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Στην Κόρινθο το ΠΑΣΟΚ είναι «συγκρατημένα αισιόδοξο», αλλά όλοι εκτιμούν ότι δύσκολα θα αλλάξει η πρωτιά που είχε η Ν.Δ. με 46,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ που πήρε 42,9%.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για «εξαγορά συνειδήσεων» εκ μέρους της Ν.Δ., που βάφτισε «πυροπαθείς» ακόμα και περιοχές που δεν είχαν πυρκαγιές.

**ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Στις προηγούμενες εκλογές η διαφορά ήταν μεγάλη υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (Ν.Δ. 51,94% - ΠΑΣΟΚ 37,21%). Οι σημερινές ενδείξεις λένε ότι, παρά τη μεγάλη έκταση της καταστροφής σε καλλιέργειες, η Ν.Δ. θα «κρατηθεί» για δύο λόγους: α) τα «τριχίλιαρα» που δόθηκαν σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να τα δικαιούνται και β) τη γραμμή που έχουν περάσει οι «γαλάζιοι» και έγινε αποδεκτή στα καφενεία, ότι «οι φωτιές μπήκαν για να πλήξουν την κυβέρνηση». Το ΠΑΣΟΚ φοβόταν μέχρι την τελευταία στιγμή διαρροή προς τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υποψηφιότητας του Μανόλη Γλέζου, ο οποίος είχε και φυσική παρουσία στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

**ΛΑΚΩΝΙΑ: Εκεί η Ν.Δ. το 2004 πήρε 57,6% και το ΠΑΣΟΚ 33,3%. Οι εκτιμήσεις δεν δείχνουν ότι οι πυρκαγιές θα αντιστρέψουν το κλίμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Οι οπαδοί της Ν.Δ. θεωρούν ότι επί ΠΑΣΟΚ είχαν μπει στη μαύρη λίστα των επιδοτήσεων λόγω προτίμησης στους πράσινους νομούς, ενώ η σημερινή κυβέρνηση τίμησε δεόντως τη «γαλάζια» εκλογική περιφέρεια.

**ΑΧΑΪΑ: Η Αχαΐα, αν και καμένη, πολιτικά θα παραμείνει «πράσινη» και ίσως ο Γ. Παπανδρέου καταφέρει να πιάσει και τον στόχο του, να πλησιάσει το 50%.

Σ' αυτό θα συμβάλει και το γεγονός ότι οι πυροπαθείς της Αχαΐας δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση μ' εκείνους της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας κι αυτό θα εκφραστεί και στην κάλπη.

**ΗΛΕΙΑ: Ο μέχρι προ τινος πράσινος κυριολεκτικά και μεταφορικά νομός (ΠΑΣΟΚ 47,69 - Ν.Δ. 44,59) είναι ο πιο βουβός κι απρόβλεπτος. Η Ν.Δ., παρά τα τριχίλιαρα που μοίρασε, δεν προβλέπεται να έχει καλή τύχη, ενώ είναι άγνωστο εάν οι Ηλείοι θα εκφραστούν υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Είναι φανερό ότι υπάρχει τεράστια απογοήτευση για την κυβέρνηση. Ομως, πολλοί δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πλέον σε κανένα πολιτικό κόμμα και ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Κάποιοι απειλούν ακόμη και ότι θα κάψουν κάλπες, ενώ άλλοι ότι θα βάλουν στους φακέλους αντί για ψηφοδέλτια τα ονόματα των νεκρών...

Από τα μικρότερα πολιτικά κόμματα εκείνο που φαίνεται να έχει κάποιο ρεύμα στις καμένες περιοχές είναι το ΚΚΕ.

**ΕΥΒΟΙΑ: Εκεί το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές με μικρό προβάδισμα παίρνοντας 44,3%, ενώ η Ν.Δ. 44%. Οι πρόσφατες πυρκαγιές αναμένεται ν' αυξήσουν την ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσδοκά διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων: «Οι πυρκαγιές ήταν απλώς η χαριστική βολή» εκτιμούν τοπικοί παράγοντες των κομμάτων, οι οποίοι σημειώνουν ότι και πριν από τις καταστροφές φαινόταν βέβαιη η ήττα για τη Ν.Δ.

**Οσο για τα διαδικαστικά, οι νομάρχες των πυρόπληκτων περιοχών διαβεβαιώνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν ομαλά.

Στην Ηλεία, όπου υπάρχουν χωριά που έχουν υποστεί ολική καταστροφή, όπως ο Μάκιστος και η Αρτέμιδα, ο νομάρχης, Χ. Καφίρας, διαβεβαιώνει ότι θα στηθούν κάλπες παντού. Οπου έχουν καεί σχολεία-εκλογικά κέντρα (σε τέσσερα χωριά) θα υπάρχουν λυόμενα. Και όσοι δεν έχουν ταυτότητες μπορούν να ψηφίσουν με μια βεβαίωση από την αστυνομία, που θα εξακριβώσει τα στοιχεία τους.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η κατανομή των εδρών με το νέο νόμο

Η κατανομή των εδρών με το νέο νόμο

Ο άγνωστος ακόμα νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι σημερινές εκλογές διακρίνεται από όλους τους προηγούμενους νόμους από το γεγονός ότι οι συνολικές έδρες που δικαιούνται τα κόμματα καθορίζονται εξαρχής με βάση τα ποσοστά τους στο σύνολο της χώρας.

Ετσι, όταν ανακοινωθούν τα exit polls, στις 7 το απόγευμα, θα γνωρίζουμε αυτόματα και τις έδρες που θα συγκεντρώσει συνολικά κάθε κόμμα. Δεν θα γνωρίζουμε, όμως, το πού ακριβώς εκλέγονται οι βουλευτές. Θα είναι άγνωστη, δηλαδή, η τελική προσκύρωση των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες η οποία γίνεται με μια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία που θα απαιτήσει, κατά τα φαινόμενα, την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων. Μια προσκύρωση, πάντως, η οποία υλοποιείται πρακτικά με ορισμένους αυτοματισμούς.

*Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η σύγκριση του εκλογικού μέτρου με την εκλογική δύναμη των κομμάτων σε κάθε εκλογική περιφέρεια αναμένεται να κατανείμει αρχικά τα 2/3 περίπου της επόμενης Βουλής (πάνω κάτω 200 έδρες).

*Σε αυτή την κατανομή τον κύριο λόγο θα έχουν εκ των πραγμάτων τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού τα μικρότερα αναμένεται να κερδίσουν έδρες με τη διαδικασία του εκλογικού μέτρου μόνο στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (κατά βάση Β' και Α' Αθηνών, Α' Θεσσαλονίκης).

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των 200 εδρών περιλαμβάνει και τις μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες η έδρα παραχωρείται αυτόματα στο κόμμα που θα έχει τοπικά τη σχετική πλειοψηφία.

*Δώδεκα έδρες θα κατανεμηθούν επίσης σύμφωνα με τη συνολική δύναμη των κομμάτων (βουλευτές επικρατείας), ενώ λίγο περισσότερο ίσως από 20 έδρες θα παραχωρηθούν σύμφωνα με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων σε τοπικό επίπεδο στις 2εδρικές και 3εδρικές περιφέρειες.

*Θα απομένουν, επομένως, 60-65 έδρες οι οποίες θα παραχωρηθούν σε κάθε κόμμα ξεχωριστά (αρχίζοντας από το μικρότερο σε δύναμη) ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που θα δικαιούται ακόμα (μετά το τέλος όλων των προηγούμενων κατανομών) και σύμφωνα με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα των ψήφων του, συγκρίνοντας ταυτόχρονα όλες τις 4εδρικές και άνω εκλογικές περιφέρειες.

*Η τελική προσκύρωση αυτών των εδρών θα απαιτήσει προφανώς την τελική καταμέτρηση σε κάθε εκλογική περιφέρεια, δεδομένου ότι σε όχι λίγες περιπτώσεις οι έδρες μπορεί να κριθούν με ελάχιστες ψήφους διαφορά.

Οι μονοεδρικές

Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να συμβούν πάνω κάτω τα εξής:

1 Στις μονοεδρικές περιφέρειες (Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Θεσπρωτία, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σάμο, Φωκίδα) η γενική εικόνα είναι αρκετά αμφίρροπη. Αν εξαιρέσει κανείς τη Φωκίδα και ενδεχομένως την Ευρυτανία, όπου το προβάδισμα της Ν.Δ. είναι σημαντικό, σε όλες τις άλλες περιφέρειες τα «κοντινά» ποσοστά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις.

2 Αντίθετα, στις 2εδρικές (Καστοριά, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Χίος) η εικόνα είναι πολύ σαφέστερη. Είτε με το εκλογικό μέτρο είτε με τα τοπικά υπόλοιπα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μοιραστούν παντού από μία έδρα.

3 Αρκετά σαφής είναι η εικόνα και στις 3εδρικές (Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Δράμα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λακωνία, Λέσβο, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική). Εκεί το πρώτο κόμμα τοπικά θα κερδίσει δύο έδρες και το δεύτερο μία έδρα.

*Από τον γενικό αυτό κανόνα εξαιρείται η Λέσβος και ενδεχομένως η Κέρκυρα, όπου το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει μία έδρα, στερώντας την από το κόμμα που θα προπορεύεται στους συγκεκριμένους νομούς.

4 Στις 4εδρικές περιφέρειες (Βοιωτία, Εβρο, Ημαθία, Καβάλα, Κορινθία, Πέλλα, Πιερία, Χανιά) υπάρχει επίσης γενικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο το κόμμα που θα πλειοψηφεί στη χώρα (ανεξάρτητα από τη δύναμή του σε αυτές τις περιφέρειες) είναι πολύ πιθανό να αποσπάσει τρεις έδρες έναντι μιας του δεύτερου κόμματος στη χώρα.

*Δεδομένου ότι δεν θεωρείται πιθανό τα μικρότερα κόμματα να διεκδικήσουν έδρες στους συγκεκριμένους νομούς, στον κανόνα του 3-1 μπορεί να υπάρξουν (λίγες πάντως) εξαιρέσεις όπου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα μοιραστούν από δύο βουλευτές.

5 Περίπου αυτόματη επίσης κατανομή 3-2 υπέρ του πρώτου κόμματος είναι αρκετά πιθανό να σημειωθεί και στις -περισσότερες τουλάχιστον- από τις 5εδρικές περιφέρειες (Δωδεκάνησα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Μαγνησία, Μεσσηνία, Τρίκαλα, Φθιώτιδα).

*Στον κανόνα αυτό πάντως είναι βέβαιο ότι θα σημειωθούν ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως γιατί το ΚΚΕ είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει στη συνολικη διαδικασία των υπολοίπων (4εδρικές και άνω) την εκλογή βουλευτή σε έναν ή και περισσσότερους από τους τρεις νομούς της Θεσσαλίας που περιλαμβάνονται εδώ και ενδεχομένως στον νομό Ιωαννίνων. Οπου συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι ότι το πρώτο κόμμα στη χώρα (και σχεδόν ανεξάρτητα πάντα από την τοπική δύναμη των κομμάτων) θα περιοριστεί στους 2 βουλευτές.

6 Σχετικά αυτόματη κατανομή εδρών φαίνεται ότι μπορεί να σχηματιστεί και στις 6εδρικές (Α' Πειραιώς, Εύβοια, Ηλεία).

*Στην Α' Πειραιώς είναι περίπου βέβαιο ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσουν από 2 βουλευτές, ενώ άλλοι 2 βουλευτές θα παραχωρηθούν στα μικρότερα κόμματα, με αξιοσημείωτο -όσο και οξύμωρο- ότι σε περίπτωση 5κομματικής Βουλής αναμένεται να δοθεί από μία έδρα στα δύο κόμματα με τη μικρότερη δύναμη, και όχι στο ΚΚΕ, που λογικά θα είναι τρίτο και στο σύνολο της χώρας και στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Οι πυρόπληκτοι

*Εδρες μπορεί να διεκδικήσουν τα μικρότερα κόμματα και στην πυρόπληκτη Εύβοια (με το ΚΚΕ να έχει αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο), ρυθμίζοντας έτσι την πιθανή κατανομή των εδρών ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ στο 3-2 υπέρ του πρώτου κόμματος στη χώρα ή και στο 2-2 (εφόσον ένα ακόμα μικρό κόμμα αποκτήσει έδρα).

*Στην κατ' εξοχήν πυρόπληκτη Ηλεία, εφόσον διατηρηθεί ο υψηλός δείκτης δικομματισμού που παραδοσιακά παρατηρείται, είναι αρκετά πιθανό το πρώτο κόμμα στη χώρα (και όχι υποχρεωτικά στο νομό) να κατακτήσει 4 έδρες έναντι 2 του δεύτερου, χωρίς να αποκλείεται και η ισοπαλία του 3-3.

7 Στις 7εδρικές περιφέρειες της Β' Θεσσαλονίκης και του νομού Σερρών η τοπική εκλογική υπεροχή της Ν.Δ. φαίνεται να της εξασφαλίζει την εκλογή 3 τουλάχιστον βουλευτών ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στη χώρα, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τους 5 βουλευτές, ειδικά στον νομό Σερρών.

*Η κατανομή αυτή, που σε κάθε περίπτωση δίνει 2 βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ, θα εξαρτηθεί πάντως και από τη διαφαινόμενη δυνατότητα -ιδίως στη Β' Θεσσαλονίκης- να διεκδικήσουν από μία έδρα δύο μόνο από τα μικρότερα κόμματα, ανεξάρτητα από το εάν η Βουλή θα είναι 4κομματική ή 5κομματική.

8 Από τις 8εδρικές περιφέρειες, η Αιτωλοακαρνανία φαίνεται να έχει «κλειδώσει» στο 4-3-1 υπέρ του πρώτου κόμματος στη χώρα, με το ΚΚΕ να εξασφαλίζει μία έδρα, ενώ στη Β' Πειραιώς η σαφέστατη υπεροχή του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι μάλλον του εξασφαλίζει 3 βουλευτές έναντι 2 της Ν.Δ. στην περίπτωση 5κομματικής Βουλής, δεδομένου ότι τα μικρότερα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν από μία έδρα το καθένα. Εφόσον όμως η Βουλή είναι 4κομματική, το πρώτο κόμμα στη χώρα θα δικαιούται μία ακόμα έδρα.

*Στον νομό Λάρισας, το πρώτο κόμμα στη χώρα φαίνεται να εξασφαλίζει 3 τουλάχιστον βουλευτές έναντι 2 ή 3 για το δεύτερο, ανάλογα και με το τι θα κάνουν τα μικρότερα κόμμα, τα οποία πάντως έχουν όλα θεωρητικά τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν εδώ μία έδρα.

*Τέλος, στον νομό Ηρακλείου, η μεγάλη υπεροχή του ΠΑΣΟΚ θα του επιτρέψει πιθανότατα να εκλέξει 4 βουλευτές ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη χώρα, με τη Ν.Δ. να ελπίζει μεν σε 3 έδρες, με τον ορατό κίνδυνο όμως να μείνει τελικά στις 2 εφόσον -εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ (που είναι περίπου βέβαιο)- εκλέξει και το ΚΚΕ εδώ έναν βουλευτή.

9 Στην 9εδρική Αχαΐα η τοπική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ θα του εξασφαλίσει 3 ή 4 έδρες, με την Ν.Δ. να μένει μάλλον στις 3, ενώ όλα τα μικρότερα κόμματα διεκδικούν με αξιώσεις την εκπροσώπησή τους.

*Στον 12εδρικο νομό Αττικής, επίσης, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εκλέξουν από έναν βουλευτή όλα τα μικρότερα κόμματα που θα δικαιούνται έδρες, ενώ οι 9 ή 10 έδρες που θα απομένουν θα κατανεμηθούν 5-4 ή 6-4 υπέρ του πρώτου στη χώρα.

10 Στη 16εδρική Α' Θεσσαλονίκης, όλα τα μικρότερα κόμματα εξασφαλίζουν και πάλι από μία έδρα το καθένα, με το δέυτερο κόμμα στη χώρα να μένει στους 5 ή 6 βουλευτές έναντι 7 ή 8 του πρώτου κόμματος.

*Αντίστοιχα και η 17εδρική Α' Αθηνών, θα δώσει από μία έδρα σε όλα τα μικρότερα κόμματα, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και δεύτερη έδρα του ΚΚΕ εφόσον προσεγγίσει υψηλό πανελλήνιο ποσοστό. Ετσι, η Νέα Δημοκρατία, που διαθέτει ένα αξιόλογο πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να εκλέξει από 7 βουλευτές (ακόμα κι αν είναι δεύτερη στη χώρα), φτάνοντας ίσως και τους 9 όταν είναι πρώτη, με το ΠΑΣΟΚ να αναμένει να εκλέξει κάτι ανάμεσα στους 5 έως 7 βουλευτές, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που έχουν ήδη αναφερθεί.

11 Στη Β' Αθηνών, τα μικρότερα κόμματα φαίνεται ότι μπορούν να διεκδικήσουν αθροιστικά 7 έως και 10 από τις 42 έδρες που διαθέτει, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίζουν συμμετοχή στην κατανομή των εδρών.

Η Β' Αθηνών

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ φαίνεται να εξασφαλίζει 4 έδρες, διεκδικώντας ακόμα και 5, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρκεστεί μάλλον στις 3 και ο ΛΑΟΣ μάλλον στις 2 (εφόσον, βεβαίως, δικαιούται έδρες). Ετσι, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτος στην περιφέρεια, το πρώτο κόμμα στη χώρα διεκδικεί 17 έως 19 βουλευτές έναντι 15-16 του δεύτερου, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι το εξαιρετικά χαμηλό εκλογικό μέτρο (2,38%) μπορεί να ανατρέψει οριακά (στο +/-1) αυτές τις ισορροπίες.

12 Τέλος, ως προς τους βουλευτές Επικρατείας, πρέπει να επισημανθεί ότι η πιθανότερη κατανομή που προκύπτει σχεδόν ανεξάρτητα από τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων, είναι 5 έδρες για κάθε ένα από τα δύο πρώτα κόμματα και μία έδρα για το τρίτο και τέταρτο σε εκλογική δύναμη κόμμα. Ακόμα κι αν είναι, δηλαδή, η Βουλή 5κομματική, το πέμπτο κόμμα δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να εκλέξει βουλευτή Επικρατείας, εκτός αν προσεγγίσει το 4,5% και ταυτόχρονα το δεύτερο κόμμα στη χώρα (που είναι το πιθανότερο να χάσει 1 έδρα) βρεθεί κάτω από 38%.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αυλαία για τις εκλογές, πρεμιέρα για τα σενάρια

Αυλαία για τις εκλογές, πρεμιέρα για τα σενάρια

Από... περίπατο που έλεγαν εν μέσω θέρους τα στελέχη της Ρηγίλλης, η σημερινή αναμέτρηση έχει εξελιχθεί σε αγώνα πολιτικής επιβίωσης για τη ΝΔ και προσωπικά για τον κ. Κ. Καραμανλή.

Τα δεδομένα που υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από τον όλεθρο στην Πελοπόννησο και την Εύβοια αλλά και την ισχυροποίηση της παρουσίας του ΛΑΟΣ στο πολιτικό τοπίο ανέτρεψαν το κλίμα και τη βεβαιότητα που άγγιζε τα όρια της αλαζονείας για εκλογική επικράτηση, τα οποία έχουν διαδεχτεί το άγχος και η αγωνία για την ύπαρξη της αυτοδυναμίας απόψε.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, αν και απέρριψε τον όρο «ντέρμπι», εντούτοις όλες του οι κινήσεις τις τελευταίες εβδομάδες κατέδειξαν ότι κάθε άλλο παρά βέβαιος είναι για την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης.

Τα ίδια τα στελέχη του, στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους τις τελευταίες ημέρες, παραδέχονταν ότι η μάχη που δίνει η ΝΔ δεν είναι μόνον κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εναντίον του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Αναγέννησης.

Παράλληλα, κορυφαίοι υπουργοί τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε υιοθετήσει την εισήγηση Μεϊμαράκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και να έχει απομακρύνει το ενδεχόμενο έλλειψης αυτοδυναμίας.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΗΤΤΑΣ
Η μη αυτοδυναμία θα τον αποδυναμώσει, η δεύτερη θέση θα τον καθαιρέσει

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τη ΝΔ και προσωπικά για τον κ. Κ. Καραμανλή η απουσία αυτοδυναμίας απόψε.

Ακόμη κι αν το κόμμα του είναι πρώτο, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ουσιαστικά αυτό σημαίνει για τον κ. Καραμανλή πολιτική ήττα.

Ο ίδιος θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και θα ζητήσει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να απαντήσει και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους για το πώς από την εκλογική επικράτηση του 2004 και την άνετη πλειοψηφία των 165 εδρών κατάφερε μέσα σε τριάμισι χρόνια να χάσει αυτό το πολιτικό πλεονέκτημα.

Στις νέες εκλογές, εφόσον το σενάριο αυτό επαληθευτεί, η αναμέτρηση θα γίνει με εντελώς διαφορετικούς όρους, καθώς ο κ. Καραμανλής θα ξεκινήσει την «κούρσα» από θέση αδυναμίας.

Το χειρότερο, όμως, σενάριο για τη ΝΔ δεν είναι οι νέες εκλογές, αλλά το ενδεχόμενο να είναι δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει με οριακή αυτοδυναμία.

Εκτακτο συνέδριο
Σε αυτήν την περίπτωση, η θέση του κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος θα γίνει πλέον απόλυτα επισφαλής.

Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θα θέσουν άμεσα και ευθέως θέμα ηγεσίας και είναι βέβαιο ότι θα προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να λυθούν οι εσωκομματικές διαφορές.

Ο κ. Καραμανλής δύσκολα θα αποχωρήσει, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια σύγκρουση κορυφής και στο άνοιγμα ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας που θα παραπέμπει στην περίοδο 1996-1997, όταν ο κ. Μ. Εβερτ είχε χάσει από τον κ. Κ. Σημίτη.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΝΙΚΗΣ
Ο ΛΑΟΣ και η...Καραμανλική ακυβερνησία

Η πλέον θετική εξέλιξη για τη ΝΔ είναι να είναι απόψε πρώτο κόμμα και να έχει, παράλληλα, ισχυρή αυτοδυναμία, γεγονός που μεταφράζεται σε 158-160 βουλευτές. Για να συμβεί αυτό, εκτός από το προβάδισμα του κόμματος, πρέπει ο ΛΑΟΣ να βρεθεί «κάτω από το όριο του 3%». Εφόσον το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ο κ. Κ. Καραμανλής θα έχει «λυμένα» τα χέρια του να σχηματίσει κυβέρνηση με όποια πρόσωπα εκείνος επιθυμεί χωρίς πιέσεις ή ανασφάλειες.

Η επόμενη μέρα για τον ίδιο θα είναι σαφώς πιο άνετη, με δεδομένο ότι θα μπορεί να κυβερνήσει, χωρίς να έχει στραμμένο το βλέμμα του στις ισορροπίες, τις τάσεις και στα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ. Καλή αλλά όχι το ίδιο θετική θα είναι για τη ΝΔ η εξέλιξη της νίκης, με περιορισμένη όμως αυτοδυναμία. Το σενάριο που την εμφανίζει να έχει κοινοβουλευτική δύναμη της τάξεως των 151-154 βουλευτών δημιουργεί πολλά και ποικίλα προβλήματα στον κ. Καραμανλή.

Η επόμενη μέρα θα είναι σαφώς πιο δύσκολη για τον ίδιο, καθώς, αν και θα είναι και πάλι πρωθυπουργός, θα έχει σημαντικά περιορισμένες δυνατότητες στο επίπεδο των αποφάσεων για πρόσωπα αλλά και για πολιτικές. Θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να συνυπολογίσει τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ κάθε φορά που θα καλείται να λάβει μια σοβαρή απόφαση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη πολλών κορυφαίων παραγόντων του κόμματός του. Επίσης, είναι βέβαιο ότι με μια τέτοια αδύναμη πλειοψηφία, οι τομές και οι ρήξεις που εξήγγειλε προεκλογικά πολύ δύσκολα θα γίνουν πράξη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Το στοίχημα της Αριστεράς

Το στοίχημα της Αριστεράς

H παράφραση στίχων που αναφέρονται στα... κλειδιά και στον... παράδεισο θα μπορούσαν κάλλιστα να ειπωθούν και για τα δυο κόμματα της Αριστεράς. Από τη μεταπολίτευση και μετά, μόνο το 1989 η Αριστερά κατάφερε να εισπράξει εκλογικά ποσοστά πάνω από 13%.

Η συνέχεια ήταν καθοδική -μετά και την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον ενιαίο Συνασπισμό- με σκαμπανεβάσματα. Τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ κινήθηκαν από το 5 μέχρι το 6%, ενώ ο ΣΥΝ έζησε την περιπέτεια εκτός Βουλής, την είσοδό του με ποσοστά της τάξης του 5%, αλλά και άγχος για τις δυο τελευταίες αναμετρήσεις, καθώς κινήθηκε λίγο πάνω από το όριο της εκλογικής επιβίωσης.

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση -για πολλούς έχει πολλά κοινά σημεία με τις εκλογές του 1996- θα κρίνει πολλά και για την ίδια την Αριστερά. Στέλεχος του ΣΥΝ έλεγε προχθές ότι οι συχνές αναφορές του Αλαβάνου για ένα νέο πολιτικό τοπίο από αύριο έχουν βάση και δεν είναι ένα σύνθημα προεκλογικής χρήσης.

Το μόνο ίσως που απομένει είναι από σήμερα το βράδυ να αρχίσει η συμπλήρωση όλων των κομματιών του παζλ. Και ένα μέρος από αυτά τα κομμάτια αφορά, ασφαλώς, και την Αριστερά.

Τα πολιτικά στοιχήματα και τα διακυβεύματα πολλά. Τόσο για τα δυο κόμματα όσο και για τον Αλέκο Αλαβάνο και την Αλέκα Παπαρήγα.

Το πρώτο στοίχημα και για τα δυο κόμματα της Αριστεράς είναι να καταγραφούν ρωγμές στον δικομματισμό και ει δυνατόν να εμφανιστούν εκλογικά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που να κινούνται γύρω από το 80%.

Αντικομφορμιστής
Ταυτόχρονα το κάθε κόμμα για τον εαυτό του ευελπιστεί ότι θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών. Οι τάσεις ανόδου που καταγράφηκαν και οι διαρροές ψηφοφόρων από τον σοσιαλιστικό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με ένα θετικό κλίμα, έχουν δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι που ίσως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και κλυδωνισμούς εάν το τελικό εκλογικό ποσοστό δεν είναι το αναμενόμενο.

Το δεύτερο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογή του Αλέκου Αλαβάνου. Το ρίσκο που ανέλαβε ο κ. Αλαβάνος να θέσει υποψηφιότητα σε δυο κάστρα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (Ηράκλειο Κρήτης και Σέρρες) είναι μεγάλο, καθώς θα απαιτηθεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά ο συνδυασμός, π.χ. στο Ηράκλειο, για να είναι αύριο στη νέα Βουλή.

Πάντως, τον ίδιο, που είναι γνωστός για τον αντισυμβατικό τρόπο που σκέφτεται, φαίνεται ότι δεν τον απασχολεί... Και ότι πολύ περισσότερο νοιάζεται για τη δυναμική είσοδο των νέων τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στο ίδιο του το κόμμα.

Η ηγεσία του ΚΚΕ βρίσκεται ενώπιον ενός «διλήμματος». Μπορεί από τη μία πλευρά να καταγραφεί πτώση των εκλογικών ποσοστών του δικομματισμού -και άνοδος του κόμματος-, αλλά από την άλλη να εμφανιστεί δίπλα στο ΚΚΕ και σχεδόν ισοδύναμα ένα άλλο κομμάτι της Αριστεράς, που στα σπλάχνα του έχει τον ΣΥΝ.

Για τον λόγο αυτό οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν ένιωσαν έκπληξη από τη σφοδρή και καθημερινή επίθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά του ΣΥΝ. Χρησιμοποιώντας μάλιστα όλο το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο.

Ετσι χρησιμοποιήθηκαν φράσεις όπως «δραπέτες του σοσιαλισμού», ενώ κατηγόρησαν τα στελέχη του ΣΥΝ ότι «έχουν έτοιμο το κουστουμάκι». Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν σήκωσε το γάντι, παρά μόνο μία φορά, που χαρακτήρισε την ηγεσία του ΚΚΕ «ψυχαναλυτές» του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκλίσεις - ανακατατάξεις
Από αύριο λοιπόν και σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να ενταθεί η πολιτική αντιπαράθεση των δυο κομμάτων. Αν και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μπορεί να δούμε πολλά, που ίσως σήμερα δεν μπορούμε να τα φανταστούμε.

Τι εννοούν; Από τη μία πλευρά συγκλίσεις και ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Αριστεράς και από την άλλη αναδιατάξεις στο στελεχιακό δυναμικό των δυο κομμάτων.

Τα πρώτα μηνύματα θα φθάσουν από τον ΣΥΝ, αφού έχει προγραμματιστεί συνέδριο σε λίγους μήνες και μετά θα ακολουθήσει το ΚΚΕ.

Λίγη υπομονή χρειάζεται γιατί, όπως όλα δείχνουν, πολλά θα αλλάξουν στον ευρύτερο χώρο όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και της Κεντροαριστεράς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ