Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Κατάσχεση όπλων ιρανικής προέλευσης στο Αφγανιστάν

Κατάσχεση όπλων ιρανικής προέλευσης στο Αφγανιστάν

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ δυνάμεις του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν κατέσχεσαν πρόσφατα σημαντικές ποσότητες όπλων που προέρχονται από το Ιράν και πιθανότατα προορίζονταν για τους ταλιμπάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές της νατοϊκής δύναμης (Isaf), τα όπλα κατασχέθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου στην επαρχία Φαράχ, στο δυτικό Αφγανιστάν. Σε αυτά περιλαμβάνονται βλήματα που μπορούν να πλήξουν τεθωρακισμένα οχήματα.

Ποσότητες ιρανικών όπλων στο Αφγανιστάν κατασχέθηκαν επίσης στις 11 Απριλίου και στις 3 Μαΐου στην επαρχία Χελμάντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Καμπούλ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε εξέφρασε και πάλι την ανησυχία της Ουάσινγκτον ότι οι ταλιμπάν τροφοδοτούνται με όπλα από το Ιράν.

Τόσο το Λονδίνο, όσο και η Ουάσινγκτον δηλώνουν εδώ και μήνες ότι όπλα που προέρχονται από το Ιράν καταλήγουν στα χέρια των ταλιμπάν, αλλά ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι απαντά ότι δεν διαθέτει σχετικές αποδείξεις.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: