Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Αυλαία για τις εκλογές, πρεμιέρα για τα σενάρια

Αυλαία για τις εκλογές, πρεμιέρα για τα σενάρια

Από... περίπατο που έλεγαν εν μέσω θέρους τα στελέχη της Ρηγίλλης, η σημερινή αναμέτρηση έχει εξελιχθεί σε αγώνα πολιτικής επιβίωσης για τη ΝΔ και προσωπικά για τον κ. Κ. Καραμανλή.

Τα δεδομένα που υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από τον όλεθρο στην Πελοπόννησο και την Εύβοια αλλά και την ισχυροποίηση της παρουσίας του ΛΑΟΣ στο πολιτικό τοπίο ανέτρεψαν το κλίμα και τη βεβαιότητα που άγγιζε τα όρια της αλαζονείας για εκλογική επικράτηση, τα οποία έχουν διαδεχτεί το άγχος και η αγωνία για την ύπαρξη της αυτοδυναμίας απόψε.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, αν και απέρριψε τον όρο «ντέρμπι», εντούτοις όλες του οι κινήσεις τις τελευταίες εβδομάδες κατέδειξαν ότι κάθε άλλο παρά βέβαιος είναι για την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης.

Τα ίδια τα στελέχη του, στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους τις τελευταίες ημέρες, παραδέχονταν ότι η μάχη που δίνει η ΝΔ δεν είναι μόνον κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εναντίον του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Αναγέννησης.

Παράλληλα, κορυφαίοι υπουργοί τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε υιοθετήσει την εισήγηση Μεϊμαράκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και να έχει απομακρύνει το ενδεχόμενο έλλειψης αυτοδυναμίας.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΗΤΤΑΣ
Η μη αυτοδυναμία θα τον αποδυναμώσει, η δεύτερη θέση θα τον καθαιρέσει

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τη ΝΔ και προσωπικά για τον κ. Κ. Καραμανλή η απουσία αυτοδυναμίας απόψε.

Ακόμη κι αν το κόμμα του είναι πρώτο, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ουσιαστικά αυτό σημαίνει για τον κ. Καραμανλή πολιτική ήττα.

Ο ίδιος θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και θα ζητήσει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να απαντήσει και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους για το πώς από την εκλογική επικράτηση του 2004 και την άνετη πλειοψηφία των 165 εδρών κατάφερε μέσα σε τριάμισι χρόνια να χάσει αυτό το πολιτικό πλεονέκτημα.

Στις νέες εκλογές, εφόσον το σενάριο αυτό επαληθευτεί, η αναμέτρηση θα γίνει με εντελώς διαφορετικούς όρους, καθώς ο κ. Καραμανλής θα ξεκινήσει την «κούρσα» από θέση αδυναμίας.

Το χειρότερο, όμως, σενάριο για τη ΝΔ δεν είναι οι νέες εκλογές, αλλά το ενδεχόμενο να είναι δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει με οριακή αυτοδυναμία.

Εκτακτο συνέδριο
Σε αυτήν την περίπτωση, η θέση του κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος θα γίνει πλέον απόλυτα επισφαλής.

Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θα θέσουν άμεσα και ευθέως θέμα ηγεσίας και είναι βέβαιο ότι θα προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να λυθούν οι εσωκομματικές διαφορές.

Ο κ. Καραμανλής δύσκολα θα αποχωρήσει, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια σύγκρουση κορυφής και στο άνοιγμα ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας που θα παραπέμπει στην περίοδο 1996-1997, όταν ο κ. Μ. Εβερτ είχε χάσει από τον κ. Κ. Σημίτη.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΝΙΚΗΣ
Ο ΛΑΟΣ και η...Καραμανλική ακυβερνησία

Η πλέον θετική εξέλιξη για τη ΝΔ είναι να είναι απόψε πρώτο κόμμα και να έχει, παράλληλα, ισχυρή αυτοδυναμία, γεγονός που μεταφράζεται σε 158-160 βουλευτές. Για να συμβεί αυτό, εκτός από το προβάδισμα του κόμματος, πρέπει ο ΛΑΟΣ να βρεθεί «κάτω από το όριο του 3%». Εφόσον το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ο κ. Κ. Καραμανλής θα έχει «λυμένα» τα χέρια του να σχηματίσει κυβέρνηση με όποια πρόσωπα εκείνος επιθυμεί χωρίς πιέσεις ή ανασφάλειες.

Η επόμενη μέρα για τον ίδιο θα είναι σαφώς πιο άνετη, με δεδομένο ότι θα μπορεί να κυβερνήσει, χωρίς να έχει στραμμένο το βλέμμα του στις ισορροπίες, τις τάσεις και στα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ. Καλή αλλά όχι το ίδιο θετική θα είναι για τη ΝΔ η εξέλιξη της νίκης, με περιορισμένη όμως αυτοδυναμία. Το σενάριο που την εμφανίζει να έχει κοινοβουλευτική δύναμη της τάξεως των 151-154 βουλευτών δημιουργεί πολλά και ποικίλα προβλήματα στον κ. Καραμανλή.

Η επόμενη μέρα θα είναι σαφώς πιο δύσκολη για τον ίδιο, καθώς, αν και θα είναι και πάλι πρωθυπουργός, θα έχει σημαντικά περιορισμένες δυνατότητες στο επίπεδο των αποφάσεων για πρόσωπα αλλά και για πολιτικές. Θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να συνυπολογίσει τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ κάθε φορά που θα καλείται να λάβει μια σοβαρή απόφαση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη πολλών κορυφαίων παραγόντων του κόμματός του. Επίσης, είναι βέβαιο ότι με μια τέτοια αδύναμη πλειοψηφία, οι τομές και οι ρήξεις που εξήγγειλε προεκλογικά πολύ δύσκολα θα γίνουν πράξη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: