Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Αμερικανός διπλωμάτης στέλνει επτά μηνύματα στην Άγκυρα

Αμερικανός διπλωμάτης στέλνει επτά μηνύματα στην Άγκυρα

Ο Νίκολας Μπέρνς, υπ' αριθμόν τρία αξιωματούχος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν φτάσει σε πολύ κρίσιμες συγκυρίες. Ο Μπερνς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσινγκτον, έκανε αρκετές προκλητικές επισημάνσεις με τελικό αποδέκτη την Άγκυρα.

Ο Γκιουλ και ο Ερτογάν είναι αξιόπιστοι

Η Τουρκία είναι απαραίτητη σύμμαχος για μας με την αφοσίωση της στην κοσμική δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός Ερτογάν και ο πρόεδρος Γκιούλ είναι αξιόπιστοι. Κράτησαν όλες τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στο παρελθόν. Η Τουρκία είναι σημαντική πύλη για την προμήθεια της Ευρώπης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τασσόμαστε υπέρ της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεργαστείτε μαζί μας εναντίον του Ιράν

Η ενεργειακή συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν μας ενόχλησε. Είναι επωφελές τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Τουρκία να θέσουμε το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Ταλιμπάν και επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υπό έλεγχο.

Έξι μήνες για το ΠΚΚ

Το ΠΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν πρέπει να υποτιμάται η καλή μας πίστη. Ελπίζω να σημειωθούν σημαντικά βήματα προόδου στο θέμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής

Ο Έλληνας Πατριάρχης είναι Οικουμενικός. Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως φίλο. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να επαναλειτουργήσει.

Άνοιγμα των συνόρων με την Αρμενία

Εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία. Τα τουρκο-αρμενικά σύνορα πρέπει να ανοίξουν. Είμαστε αντίθετοι στην έγκριση Αρμενικού ψηφίσματος από το Κογκρέσο. Σε περίπτωση που περάσει το ψήφισμα, όσοι επιθυμούν διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία θα σιγήσουν.

Κατάργηση του Άρθρου 301

Το Άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα, που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, πρέπει να καταργηθεί.

Κυπριακό

Εργαζόμαστε ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να επαναρχίσουν μια διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια: