Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Το στοίχημα της Αριστεράς

Το στοίχημα της Αριστεράς

H παράφραση στίχων που αναφέρονται στα... κλειδιά και στον... παράδεισο θα μπορούσαν κάλλιστα να ειπωθούν και για τα δυο κόμματα της Αριστεράς. Από τη μεταπολίτευση και μετά, μόνο το 1989 η Αριστερά κατάφερε να εισπράξει εκλογικά ποσοστά πάνω από 13%.

Η συνέχεια ήταν καθοδική -μετά και την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον ενιαίο Συνασπισμό- με σκαμπανεβάσματα. Τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ κινήθηκαν από το 5 μέχρι το 6%, ενώ ο ΣΥΝ έζησε την περιπέτεια εκτός Βουλής, την είσοδό του με ποσοστά της τάξης του 5%, αλλά και άγχος για τις δυο τελευταίες αναμετρήσεις, καθώς κινήθηκε λίγο πάνω από το όριο της εκλογικής επιβίωσης.

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση -για πολλούς έχει πολλά κοινά σημεία με τις εκλογές του 1996- θα κρίνει πολλά και για την ίδια την Αριστερά. Στέλεχος του ΣΥΝ έλεγε προχθές ότι οι συχνές αναφορές του Αλαβάνου για ένα νέο πολιτικό τοπίο από αύριο έχουν βάση και δεν είναι ένα σύνθημα προεκλογικής χρήσης.

Το μόνο ίσως που απομένει είναι από σήμερα το βράδυ να αρχίσει η συμπλήρωση όλων των κομματιών του παζλ. Και ένα μέρος από αυτά τα κομμάτια αφορά, ασφαλώς, και την Αριστερά.

Τα πολιτικά στοιχήματα και τα διακυβεύματα πολλά. Τόσο για τα δυο κόμματα όσο και για τον Αλέκο Αλαβάνο και την Αλέκα Παπαρήγα.

Το πρώτο στοίχημα και για τα δυο κόμματα της Αριστεράς είναι να καταγραφούν ρωγμές στον δικομματισμό και ει δυνατόν να εμφανιστούν εκλογικά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που να κινούνται γύρω από το 80%.

Αντικομφορμιστής
Ταυτόχρονα το κάθε κόμμα για τον εαυτό του ευελπιστεί ότι θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών. Οι τάσεις ανόδου που καταγράφηκαν και οι διαρροές ψηφοφόρων από τον σοσιαλιστικό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με ένα θετικό κλίμα, έχουν δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι που ίσως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και κλυδωνισμούς εάν το τελικό εκλογικό ποσοστό δεν είναι το αναμενόμενο.

Το δεύτερο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογή του Αλέκου Αλαβάνου. Το ρίσκο που ανέλαβε ο κ. Αλαβάνος να θέσει υποψηφιότητα σε δυο κάστρα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (Ηράκλειο Κρήτης και Σέρρες) είναι μεγάλο, καθώς θα απαιτηθεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά ο συνδυασμός, π.χ. στο Ηράκλειο, για να είναι αύριο στη νέα Βουλή.

Πάντως, τον ίδιο, που είναι γνωστός για τον αντισυμβατικό τρόπο που σκέφτεται, φαίνεται ότι δεν τον απασχολεί... Και ότι πολύ περισσότερο νοιάζεται για τη δυναμική είσοδο των νέων τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στο ίδιο του το κόμμα.

Η ηγεσία του ΚΚΕ βρίσκεται ενώπιον ενός «διλήμματος». Μπορεί από τη μία πλευρά να καταγραφεί πτώση των εκλογικών ποσοστών του δικομματισμού -και άνοδος του κόμματος-, αλλά από την άλλη να εμφανιστεί δίπλα στο ΚΚΕ και σχεδόν ισοδύναμα ένα άλλο κομμάτι της Αριστεράς, που στα σπλάχνα του έχει τον ΣΥΝ.

Για τον λόγο αυτό οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν ένιωσαν έκπληξη από τη σφοδρή και καθημερινή επίθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά του ΣΥΝ. Χρησιμοποιώντας μάλιστα όλο το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο.

Ετσι χρησιμοποιήθηκαν φράσεις όπως «δραπέτες του σοσιαλισμού», ενώ κατηγόρησαν τα στελέχη του ΣΥΝ ότι «έχουν έτοιμο το κουστουμάκι». Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν σήκωσε το γάντι, παρά μόνο μία φορά, που χαρακτήρισε την ηγεσία του ΚΚΕ «ψυχαναλυτές» του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκλίσεις - ανακατατάξεις
Από αύριο λοιπόν και σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να ενταθεί η πολιτική αντιπαράθεση των δυο κομμάτων. Αν και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μπορεί να δούμε πολλά, που ίσως σήμερα δεν μπορούμε να τα φανταστούμε.

Τι εννοούν; Από τη μία πλευρά συγκλίσεις και ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Αριστεράς και από την άλλη αναδιατάξεις στο στελεχιακό δυναμικό των δυο κομμάτων.

Τα πρώτα μηνύματα θα φθάσουν από τον ΣΥΝ, αφού έχει προγραμματιστεί συνέδριο σε λίγους μήνες και μετά θα ακολουθήσει το ΚΚΕ.

Λίγη υπομονή χρειάζεται γιατί, όπως όλα δείχνουν, πολλά θα αλλάξουν στον ευρύτερο χώρο όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και της Κεντροαριστεράς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: