Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Ποιοι παράγοντες κρίνουν την αυτοδυναμία

Ποιοι παράγοντες κρίνουν την αυτοδυναμία

Απάντηση στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές» ή αλλιώς «ισχυρή διακυβέρνηση ή πολιτική περιπέτεια» καλούνται να δώσουν σήμερα οι Ελληνες. Η αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου διεξάγεται μ’ έναν νέο εκλογικό νόμο, πιο αναλογικό, που δυσκολεύει το σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων, σε περίπτωση που οι δύο μεγάλες παρατάξεις εξουσίας -και ιδίως η πρώτη σε αριθμό ψήφων- υφίστανται απώλειες προς τα μικρά κόμματα.

Το τοπίο αμφισβήτησης του δικομματισμού είχε αρχίσει να διαμορφώνεται πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς όλες οι έρευνες έδειχναν ότι κατ’ αρχήν ένα τμήμα πολιτών που ψήφισε Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται προς το ΚΚΕ ή τον ΛΑΟΣ.

Μετά την τραγωδία της Πελοποννήσου το τοπίο έγινε πιο θολό, καθώς μερίδιο στα κέρδη άρχισε να διεκδικεί με αξιώσεις και ο Συνασπισμός. Τώρα που η εικόνα είναι πιο καθαρή, οι αναλυτές συμφωνούν ότι «το στρατηγικό πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών δεν άλλαξε, άλλαξαν μόνο οι μεταβλητές του». Εμπειρο στέλεχος εταιρίας μετρήσεων επιμένει ότι «οι βασικές τάσεις του εκλογικού σώματος, όπως είχαν διαμορφωθεί πριν από τις πυρκαγιές, παρέμειναν αμετάβλητες» και προσθέτει ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα παίξουν κατά βάσιν οι ηγετικές εικόνες των δύο αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν έχασε το πλεονέκτημα της καταλληλότητας για το αξίωμα μετά τις πυρκαγιές, γιατί η κοινή γνώμη εκτίμησε ότι διαχειρίστηκε με επιτυχία την επόμενη μέρα.

Το προβάδισμα αυτό ενισχύθηκε μετά την απόφασή του να θέσει προς τους πολίτες το καθαρό δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές»... Απόψε θα δούμε αν το δίλημμα απεδείχθη επιτυχές, ωστόσο, όπως παρατηρείται, με την τοποθέτησή του αντέστρεψε ένα δεδομένο: Κατέστησε τον εκλογικό νόμο από μειονέκτημα σε πολιτικό όπλο για να ενισχύσει την πλειοψηφία του.

Η καλή εικόνα του πρωθυπουργού ως ηγέτη παρέμεινε ανέπαφη για έναν ακόμη λόγο: Εξαιτίας της απόφασής του να μην αντιπαρατεθεί με τον αντίπαλό του πάνω από τις στάχτες των καμένων, μολονότι οι πειρασμοί ήταν πολλοί. Κι εδώ αντέστρεψε ένα δεδομένο: Με τη σωστή διαχείριση της κρίσης την επόμενη μέρα κατέστησε την αδυναμία των πρώτων εικοσιτετραώρων για συντονισμό σε τελικό πλεονέκτημα για τον ίδιο. Το αποτέλεσμα καταγράφηκε στις δημοσκοπήσεις.

Ενώ πριν από τις πυρκαγιές η Ν.Δ. έχανε προς το ΠΑΣΟΚ τρεις ψηφοφόρους για κάθε έναν που κέρδιζε, μετά τις πυρκαγιές οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο κομμάτων «ισοφαρίστηκαν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έχει το πλεονέκτημα του αξιώματος, μολονότι βελτίωσε τους δείκτες του, δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά που έχει από το βασικό αντίπαλό του. Η συνολική εικόνα του ΠΑΣΟΚ «παρέσυρε προς τα κάτω» τη δική του, ενώ με τον Καραμανλή συνέβη το αντίθετο: Η Ν.Δ. κράτησε παρά τις τεράστιες αδυναμίες της, επειδή κράτησε ο ίδιος. Αν η εικόνα του πρωθυπουργού δεν είχε αντέξει διαχρονικά, τα ποσοστά της Ν.Δ. θα ήταν καθοδικά. Οι δημοσκοπήσεις είναι αδιάψευστος μάρτυς. Από το Φεβρουάριο του 2004 που οι δύο αρχηγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά, οι συσχετισμοί άλλαξαν ριζικά.

Ο κ. Καραμανλής καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας ανέτρεψε το προβάδισμα που είχε τότε ο Γιώργος Παπανδρέου, το ενίσχυσε, το παγίωσε και το διεύρυνε. Ενώ το Φεβρουάριο του 2004 ο κ. Παπανδρέου προηγείτο με 2,3% στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, τον Ιούνιο του 2007 ο κ. Καραμανλής προηγείτο με διαφορά από 7% έως 23% (αναλόγως τού αν η ερώτηση αφορούσε όλους τους αρχηγούς ή διλημματικά και τους δύο). Η διαφορά αυτή έμεινε ανέπαφη και πριν από τις πυρκαγιές και μετά από αυτές.

Ολοι οι αναλυτές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι αυτό το κριτήριο της καταλληλότητας θα παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς μετά την εκλογή Σημίτη στην πρωθυπουργία το 1996, οι Ελληνες ψηφίζουν περισσότερο κυβερνήτη.

Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικό και αυτό αντανακλάται στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

- Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. προσάρμοσε την καμπάνια της -τηλεοπτική / έντυπη- στο πρόσωπο του κυβερνήτη-πρωθυπουργού στην τελευταία εβδομάδα.

- Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ προσάρμοσε την καμπάνια του στην προσπάθεια να αποδομήσει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Τα σποτ του δεν είχαν τη λέξη Ν.Δ. αλλά «κυβέρνηση Καραμανλή» και «Δεξιά».

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο, μακριά από φορτίσεις, έδειξαν επίσης ότι οι Ελληνες επιθυμούν κατά βάσιν το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Δημοσκόπηση της RASS έδειξε ότι το 42,6% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., το 33% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ενώ το 21,5% δεν επιθυμεί αυτοδυναμία. Το δίλημμα αυτό, «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία», θα απαντηθεί απόψε από τον ελληνικό λαό και αυτή τη φορά τον κρίσιμο ρόλο δεν θα παίξουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι στους οποίους η Ν.Δ. υπερέχει σαφώς. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν με τη συμπεριφορά τους οι ψηφοφόροι που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. και προβληματίζονται αν θα ψηφίσουν τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη ή όχι.

Το αν η Βουλή θα είναι τετρακομματική ή πεντακομματική θα το γνωρίζουμε τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς όλα δείχνουν ότι θα έχουμε θρίλερ μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την είσοδο του ΛΑΟΣ. Ο πρωθυπουργός με τη ρητορεία του για τα Σκόπια, την αναγνώριση των λαθών του και με τα όσα είπε για το νέο πατριωτισμό και τη σημαία, επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους που κατευθύνονται στον ΛΑΟΣ να επανακάμψουν.

Κατά βάσιν είναι νέοι 18-35 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, και από τη στάση τους θα κριθούν τωρινές και μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Είναι άλλο να έχει η Ν.Δ. αυτοδυναμία μίας δύο εδρών, έχοντας ένα κόμμα να την πιέζει στα δεξιά της μέσα στη Βουλή, και άλλο να έχει αυτοδυναμία 150-160 εδρών, χωρίς τον ΛΑΟΣ στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ
Στην αξιωματική αντιπολίτευση τα ζητούμενα είναι διαφορετικά. Ολοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην επόμενη μέρα, καθώς οι αναλύσεις των εκλογολόγων δείχνουν ότι δίνει μάχη για να πιάσει το 40,5%. Γι’ αυτό τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνει επίθεση φιλίας στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ.

Κρίσιμος παράγων για το εύρος της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος (αν υπάρξει) είναι το ποσοστό των μικρών κομμάτων.

Αν φθάσει το 3% -και απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν προϋποθέσεις- πέφτει το μέτρο για την αυτοδυναμία και παίρνει μία δύο έδρες επιπλέον το πρώτο κόμμα. Η παρουσία των Οικολόγων-Πρασίνων και της Δημοκρατικής Αναγέννησης του Στέλιου Παπαθεμελή μπορεί να οδηγήσει στο 3%.

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι ενισχυμένο στη νέα Βουλή, ίσως και με 7%, ενώ ο ΣΥΝ αυτή τη φορά δεν αντιμετωπίζει το άγχος της εισόδου. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν η εμφάνιση του κ. Αλαβάνου στο ντιμπέιτ και η στρατηγική που ακολούθησε από το 2004 ώστε να αλλάξει τη σύνθεση της εκλογικής βάσης του κόμματός του.

Είναι ένα ρίσκο που του «βγαίνει» λόγω της διείσδυσής του στους νέους ψηφοφόρους, όπου στο παρελθόν το κόμμα αυτό είχε έλλειμμα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: