Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Ποιον μαυρίζουν τα καμένα

Ποιον μαυρίζουν τα καμένα

Τι θα ψηφίσουν σήμερα εκείνοι που έζησαν την κόλαση των πυρκαγιών, που είδαν 64 συμπατριώτες τους νεκρούς, 1.840.000 στρέμματα και 2.950 κτίρια, από τα οποία 847 σπίτια, να γίνονται στάχτη; Θα μαυρίσουν την κυβέρνηση ή η προεκλογική «γενναιοδωρία» της (τριχίλιαρα σε 45.600 ανθρώπους και υποσχέσεις για 600.000.000 ευρώ που θα δοθούν ώς το τέλος Οκτωβρίου) κατάφερε να ανατρέψει τις συνέπειες; Κι όσοι αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση θα στραφούν στο ΠΑΣΟΚ, θα ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας ή θα απόσχουν;

* Οι φωτιές έπληξαν τους «πράσινους» νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Εύβοιας, και τους «γαλάζιους» Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας. Χωρίς κομματικές διακρίσεις. Ομως, παρά το ρευστό και βουβό κλίμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, μολονότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών παραδέχονται ότι υπήρχε μεγάλη άρνηση συμμετοχής.

* Τα επιτελεία των δύο κομμάτων κάνουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Στη Ν.Δ. φοβούνται, αλλά ελπίζουν ότι δεν θα υποστούν φθορά, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν σοβαρές αποκλίσεις σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση:

**ΑΡΚΑΔΙΑ: Στις εκλογές του 2004 πρώτη αναδείχθηκε η Ν.Δ. με 49,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ πήρε 40,9%. Ο νομός αναμένεται να παραμείνει γαλάζιος, με μικρότερη όμως διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων. Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών του.

**ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Στην Κόρινθο το ΠΑΣΟΚ είναι «συγκρατημένα αισιόδοξο», αλλά όλοι εκτιμούν ότι δύσκολα θα αλλάξει η πρωτιά που είχε η Ν.Δ. με 46,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ που πήρε 42,9%.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για «εξαγορά συνειδήσεων» εκ μέρους της Ν.Δ., που βάφτισε «πυροπαθείς» ακόμα και περιοχές που δεν είχαν πυρκαγιές.

**ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Στις προηγούμενες εκλογές η διαφορά ήταν μεγάλη υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (Ν.Δ. 51,94% - ΠΑΣΟΚ 37,21%). Οι σημερινές ενδείξεις λένε ότι, παρά τη μεγάλη έκταση της καταστροφής σε καλλιέργειες, η Ν.Δ. θα «κρατηθεί» για δύο λόγους: α) τα «τριχίλιαρα» που δόθηκαν σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να τα δικαιούνται και β) τη γραμμή που έχουν περάσει οι «γαλάζιοι» και έγινε αποδεκτή στα καφενεία, ότι «οι φωτιές μπήκαν για να πλήξουν την κυβέρνηση». Το ΠΑΣΟΚ φοβόταν μέχρι την τελευταία στιγμή διαρροή προς τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υποψηφιότητας του Μανόλη Γλέζου, ο οποίος είχε και φυσική παρουσία στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

**ΛΑΚΩΝΙΑ: Εκεί η Ν.Δ. το 2004 πήρε 57,6% και το ΠΑΣΟΚ 33,3%. Οι εκτιμήσεις δεν δείχνουν ότι οι πυρκαγιές θα αντιστρέψουν το κλίμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Οι οπαδοί της Ν.Δ. θεωρούν ότι επί ΠΑΣΟΚ είχαν μπει στη μαύρη λίστα των επιδοτήσεων λόγω προτίμησης στους πράσινους νομούς, ενώ η σημερινή κυβέρνηση τίμησε δεόντως τη «γαλάζια» εκλογική περιφέρεια.

**ΑΧΑΪΑ: Η Αχαΐα, αν και καμένη, πολιτικά θα παραμείνει «πράσινη» και ίσως ο Γ. Παπανδρέου καταφέρει να πιάσει και τον στόχο του, να πλησιάσει το 50%.

Σ' αυτό θα συμβάλει και το γεγονός ότι οι πυροπαθείς της Αχαΐας δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση μ' εκείνους της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας κι αυτό θα εκφραστεί και στην κάλπη.

**ΗΛΕΙΑ: Ο μέχρι προ τινος πράσινος κυριολεκτικά και μεταφορικά νομός (ΠΑΣΟΚ 47,69 - Ν.Δ. 44,59) είναι ο πιο βουβός κι απρόβλεπτος. Η Ν.Δ., παρά τα τριχίλιαρα που μοίρασε, δεν προβλέπεται να έχει καλή τύχη, ενώ είναι άγνωστο εάν οι Ηλείοι θα εκφραστούν υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Είναι φανερό ότι υπάρχει τεράστια απογοήτευση για την κυβέρνηση. Ομως, πολλοί δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πλέον σε κανένα πολιτικό κόμμα και ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Κάποιοι απειλούν ακόμη και ότι θα κάψουν κάλπες, ενώ άλλοι ότι θα βάλουν στους φακέλους αντί για ψηφοδέλτια τα ονόματα των νεκρών...

Από τα μικρότερα πολιτικά κόμματα εκείνο που φαίνεται να έχει κάποιο ρεύμα στις καμένες περιοχές είναι το ΚΚΕ.

**ΕΥΒΟΙΑ: Εκεί το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές με μικρό προβάδισμα παίρνοντας 44,3%, ενώ η Ν.Δ. 44%. Οι πρόσφατες πυρκαγιές αναμένεται ν' αυξήσουν την ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσδοκά διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων: «Οι πυρκαγιές ήταν απλώς η χαριστική βολή» εκτιμούν τοπικοί παράγοντες των κομμάτων, οι οποίοι σημειώνουν ότι και πριν από τις καταστροφές φαινόταν βέβαιη η ήττα για τη Ν.Δ.

**Οσο για τα διαδικαστικά, οι νομάρχες των πυρόπληκτων περιοχών διαβεβαιώνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν ομαλά.

Στην Ηλεία, όπου υπάρχουν χωριά που έχουν υποστεί ολική καταστροφή, όπως ο Μάκιστος και η Αρτέμιδα, ο νομάρχης, Χ. Καφίρας, διαβεβαιώνει ότι θα στηθούν κάλπες παντού. Οπου έχουν καεί σχολεία-εκλογικά κέντρα (σε τέσσερα χωριά) θα υπάρχουν λυόμενα. Και όσοι δεν έχουν ταυτότητες μπορούν να ψηφίσουν με μια βεβαίωση από την αστυνομία, που θα εξακριβώσει τα στοιχεία τους.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: