Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

"Η Τουρκία αδιαφορεί για τις διεθνείς πιέσεις"

"Η Τουρκία αδιαφορεί για τις διεθνείς πιέσεις"

Ο Τούρκος στρατηγός εν αποστρατεία Ιμπραχίμ Μπαζάν δήλωσε σήμερα πως οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ θα αρχίσουν με σφοδρό βομβαρδισμό των θέσεων του ΠΚΚ από το τουρκικό πυροβολικό. Θα ακολουθήσουν μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την εξολόθρευση των μελών του, που αναμένεται να διασκορπιστούν στην περιοχή εγκαταλείποντας τα καταφύγιά τους.

Ο Μπαζάν επεσήμανε πως ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος νζ εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ και επεσήμανε πως "η Τουρκία αδιαφορεί για τις διεθνείς πιέσεις όταν πρόκειται για προάσπιση της εθνικής της ασφαλείας."

Πηγή: Kuwait News Agency

Επιχείρηση εναντίον Κούρδων ανταρτών στη ΝΑ Τουρκία

Επιχείρηση εναντίον Κούρδων ανταρτών στη ΝΑ Τουρκία

«Γιγαντιαία επιχείρηση» εναντίον των 150 ανταρτών του PKK εξελίσσεται στην περιοχή των συνόρων με τη συμμετοχή 40.000 στρατιωτών και ελικόπτερων του Cobra και Sikorski, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες.

Οι επιχειρήσεις συγκεντρώνονται στα όρη Τζούντι, Γκαμπάρ και Κάτο στο τρίγωνο Σίρνακ - Χακιάρι - Σίιρτ. Οι αντάρτες στην περιοχή υπολογίζονται από τις τουρκικές πηγές σε 150 άτομα. Οι στρατιωτικές μονάδες που συμμετέχουν στη μάχη ανήκουν στην 23η Μεραρχία και προωθούνται στην περιοχή με ελικόπτερα.

Τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ έχουν μήκος 340 χιλιομέτρων. Από αυτά τα 120 χιλιόμετρα βρίσκονται στην επαρχία του Σιρνάκ. Η συνοριακή γραμμή αποτελείται από υψηλές οροσειρές, που φτάνουν τα 1.500 μέτρα.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Οι Υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας θα συναντηθούν την Κυριακή

Οι Υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας θα συναντηθούν την Κυριακή

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Βεκτί Γκιονούλ και ο ομόλογος του των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς θα συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα περιθώρια της διεθνούς διάσκεψης του Κιέβου την Κυριακή.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις απειλές της Άγκυρας για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ και στο αρμενικό ψήφισμα που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Πηγή: Thomson Financial News

Εκκληση του Ιράκ για εγκατάλειψη των Κούρδων ανταρτών από τις βάσεις τους

Εκκληση του Ιράκ για εγκατάλειψη των Κούρδων ανταρτών από τις βάσεις τους

ΤΟ ΙΡΑΚ επιθυμεί οι Κούρδοι αντάρτες που έχουν τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ να εγκαταλείψουν τη χώρα το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερ, ο Ζεμπάρι σημείωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αυτήν την εβδομάδα να δώσει την άδεια στον τουρκικό στρατό να διασχίσει τα σύνορα και να καταδιώξει εντός του εδάφους του βορείου Ιράκ τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης πως δεν αναμένει ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση σύντομα, λέγοντας ότι αν επιτεθεί θα προβεί μάλλον μόνο σε αεροπορικές επιδρομές σε ύποπτες θέσεις του PKK εντός του βορείου Ιράκ

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ντιμπέιτ με απόσταση 1,5 ώρας και αλληλοκατηγορίες

Ντιμπέιτ με απόσταση 1,5 ώρας και αλληλοκατηγορίες

Σε ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ, από το οποίο κυρίαρχο στοιχείο ήταν η επίθεση του ενός κατά του άλλου, αντιπαρατέθηκαν χθες οι Γ. Παπανδρέου και Ευάγγ. Βενιζέλος μιλώντας με διαφορά μιάμισης ώρας στα κλειστά γήπεδα του Σπόρτιγκ και της Ν. Ιωνίας, αντίστοιχα.

«Δεν δέχομαι αφέντες στο κεφάλι μου, όχι στο χειραγωγημένο από τα ΜΜΕ και τα μεγάλα συμφέροντα ΠΑΣΟΚ, ναι στην αυτονομία της πολιτικής», είπε ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι μεγάλα συμφέροντα και εκδοτικά συγκροτήματα έχουν εμπλακεί στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Επιτέθηκε στον Ευάγγ. Βενιζέλο, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανείς θεωρίες τα όσα ισχυρίζεται εναντίον του, ότι θέλει «ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, λίγο μεγαλύτερο του ΚΚΕ ή του ΣΥΝ» και είπε για τις «διαγραφές σταλινικού τύπου» που σχεδιάζει. Οσοι λένε αυτές τις «πρωτοφανείς θεωρίες» δεν έχουν καταλάβει πόσο πιο ισχυρό θα είναι το ΠΑΣΟΚ και έχουν στο μυαλό τους μόνο την 11η και όχι τη 12η Νοεμβρίου, είπε.

Ανταπάντησε ο Ευάγγ. Βενιζέλος στο ίδιο πνεύμα.

«Ενα μειοψηφικό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τα μεγάλα συμφέροντα», είπε και για την αυτονομία της πολιτικής έριξε την αιχμή του κατά του Γ. Παπανδρέου λέγοντας:

«Οσοι σήμερα κόπτονται για την αυτονομία της πολιτικής πού ήταν όταν έδινα μόνος μου τη μάχη για το άρθρο 14; Γιατί δεν είπαν μια κουβέντα; Οταν δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, που είναι η ήττα, κατασκευάζουμε επιχειρήματα για να κρύψουμε την ευθύνη που έχουμε».

Και οι δύο πάντως δεν παρέλειψαν να μιλήσουν για την ημέρα της αλλαγής, τη 18η Νοεμβρίου 1981 (σήμερα κλείνουν 26 χρόνια), και να τη συνδέσουν ο καθένας με τη δική του προσπάθεια για το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ να συλλάβουν τους Κούρδους αντάρτες για να αποφευχθεί η εισβολή

Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ να συλλάβουν τους Κούρδους αντάρτες για να αποφευχθεί η εισβολή

"Οι ΗΠΑ και οι ιρακινές δυνάμεις πρέπει να συλλάβουν και να παραδώσουν τους Κούρδους αντάρτες του ΠΚΚ, ώστε να αποφευχθεί μια στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ," είπε σήμερα ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού.

"Οι σύμμαχοι μας πρέπει να συλλάβουν τα μέλη του ΠΚΚ και να μας τα παραδώσουν," δήλωσε σήμερα ο Εγεμέν Μπαγίς, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερτογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως "θέλουμε τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το ΠΚΚ με τον ίδιο τρόπο που μεταχειρίζονται την Αλ Κάιντα."

Αναφερόμενος στο αρμενικό ψήφισμα, είπε πως συμπίπτει με το χειρότερο σημείο των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

"Το αρμενικό ψήφισμα έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες που διατηρούσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια για καταστολή της δράσης του ΠΚΚ από τις ΗΠΑ και το Ιράκ."

Ο Μπαγίς αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις προθέσεις της Άγκυρας, δηλώνοντας πως "ελπίζουμε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αν όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα το πράξουμε."

Πηγή: Bloomberg

Στην Ευρώπη ο Εχούντ 'Ολμερτ για Ιράν και Μεσανατολικό

Στην Ευρώπη ο Εχούντ 'Ολμερτ για Ιράν και Μεσανατολικό

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αρχίζει την Κυριακή επίσκεψη στη Γαλλία για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, συμμάχων στις διεθνείς προσπάθειες για τη διακοπή των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο Εχούντ 'Ολμερτ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί πριν μεταβεί την επομένη στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί τον βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, με τους οποίους επίσης θα έχει συνομιλίες για την προσεχή διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό που θα φιλοξενηθεί στην Αννάπολις των ΗΠΑ πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία

Νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε την Πέμπτη η Ρωσία από το κοσμοδρόμιο του Πλέσετσκ, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται όσα μετέδωσε το Itar-Tass, ο πύραυλος RS-12M Topol με τα χαρακτηριστικά SS-25 είναι κατασκευασμένος για κινητή πλατφόρμα και εκτοξεύθηκε με επιτυχία στις 9:10 (ώρα Μόσχας). Την είδηση επιβεβαίωσε αξιωματούχος των ρωσικών δυνάμεων της υπηρεσίας στρατηγικών πυραύλων.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι η δοκιμή αυτή περιλαμβάνει και το να πληγεί στόχος στη χερσόνησο της Καμτσάτκα.

Ο νέος πύραυλος αναμένεται να ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Ωστόσο, τρεις προηγούμενες αποτυχημένες δοκιμές έχουν αυξήσει τις αμφιβολίες για το μέλλον του. Έχει σχεδιαστεί να έχει βεληνεκές 10.000 χλμ., ενώ μεταφέρει έξι πυρηνικές κεφαλές με ανεξάρτητη στόχευση. Ο πύραυλος αναμένεται να εφοδιάσει τρία νέα πυρηνικά υποβρύχια κλάσεως Μπορέι, που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Αξιωματικοί και στρατιώτες από το Πλέσετσκ θα συμμετάσχουν αργότερα την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήσεις τους.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πράσινο φως για επέμβαση στο Ιράν

Πράσινο φως για επέμβαση στο Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους άσκησε σήμερα πιέσεις στην Τουρκία να μην πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν, εκτιμώντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Αγκυρας να στείλει στρατεύματά της στο Ιράκ.

"Είπαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην Τουρκία ότι δεν πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον της να αποστείλει στρατεύματά της στο Ιράκ", δήλωσε ο κ. Μπους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στον Λευκό Οίκο.

"Μια μαζική ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή, όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί επιπλέον στρατεύματα της συμμαχίας, δεν θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι Τούρκοι δεν βιάζονται για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζεφ Μόρελ δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι υπάρχει προθυμία ή βιασύνη ή επιθυμία να επιλυθεί το θέμα με στρατιωτική δράση, με επιχείρηση πέραν των συνόρων".

"Οι Τούρκοι είναι σαφώς απογοητευμένοι. Είναι σαφώς οργισμένοι. Όμως δεν νομίζω ότι υπάρχει πολύ όρεξη να κάνουν ένα τέτοιο βήμα. Θα είχε σοβαρές επιπλοκές όχι μόνο για μας, αλλά και για τους Τούρκους", πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μόρελ δήλωσε ότι η τοπική κουρδική κυβέρνηση ασκεί επιρροή στο ΡΚΚ και η Ουάσινγκτον νομίζει ότι με διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας, Βαγδάτης και Κούρδων αξιωματούχων θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα.

"Ας προσπαθήσουμε να ασκήσουμε επιρροή στην κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία πιστεύουμε ότι έχει επιρροή στο ΡΚΚ και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τους υποχρεώσουμε να σταματήσουν την εγκληματική δράση τους στην Τουρκία", δήλωσε ο Μόρελ.

Πριν από την ψηφοφορία στην τουρκική εθνοσυνέλευση για το πράσινο φως για επιχειρήσεις πέραν των συνόρων με το Ιράκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χοπ Σέφερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, από τον οποίον ζήτησε υπομονή, την ώρα που η διπλωματία κάνει τη δουλειά της.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι, επανέλαβε ότι η συμμαχία θεωρεί το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. Όμως επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν υπέβαλε αίτημα στο ΝΑΤΟ επικαλούμενη τη βασική αρχή, που προβλέπει ότι εάν κάποιο μέλος θεωρεί ότι δέχεται επίθεση μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια των άλλων κρατών-μελών της συμμαχίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. "Είναι βασικό να συνεχίσει η Τουρκία να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με συνεργασία μεταξύ των αρχών που έχουν σχέση με το θέμα", δήλωσε η εκπρόσωπος της επιτροπής, Κριστίνα Νάγκι.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε την έγκρισή της στην κυβέρνηση του Ταγιπ Ερντογάν να προχωρήσει, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος του βορείου Ιράκ για την καταστροφή των βάσεων των Κούρδων του ΡΚΚ. Δίνεται έτσι και η νομιμοποίηση στον τουρκικό στρατό, τον δεύτερο σε μέγεθος μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, να καταστρατηγεί τα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας.

Η κοινοβουλευτική πρόταση, που εξουσιοδοτεί για ένα έτος τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επιτεθεί στις βάσεις του ΡΚΚ, έγινε δεκτή απ’ όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Εθνοσυνέλευση, εξόν από το φιλοκουρδικό Κόμμα για μία Δημοκρατική Κοινωνία (DTP)

Από τους 526 παρόντες βουλευτές, οι 507 ψήφισαν υπέρ κι οι 19 κατά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, που εισηγήθηκε το κείμενο, επέμεινε στο σημείο ότι αποκλειστικός στόχος της όποιας εισβολής θα είναι το ΡΚΚ και μόνον και πως η Άγκυρα δεν έχει κάποια εδαφική, ή άλλη διεκδίκηση, εναντίον του Ιράκ.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν προειδοποίησε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του.

Το ιρακινό Κουρδιστάν προειδοποίησε σήμερα την Άγκυρα κατά μιας στρατιωτικής της επέμβασης στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο "τη σταθερότητα στην περιοχή" .

Η προειδοποίηση έγινε μετά την ψήφιση από το τουρκικό κοινοβούλιο έγκρισης των ενεργειών της χώρας κατά των κούρδων ανταρτών που έχουν καταφύγει και ζουν στο βόρειο Ιράκ.

"Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια εισβολή τους στο έδαφος μιας άλλης χώρας αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες και συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας κάτι που θα καταστρέψει τη σταθερότητα στην περιοχή", ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαμάλ Αμπντουλάχ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο σύρος πρόεδρος υποστηρίζει τα σχέδια της Αγκυρας

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε σήμερα στην Αγκυρα ότι υποστηρίζει μία ενδεχόμενη εισβολή του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ εναντίον θέσεων των κούρδων ανταρτών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια επιχείρηση απορρέει από ένα "νόμιμο δικαίωμα" της Τουρκίας.

"Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες", είπε ο Ασαντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλαχ Γκιούλ.

"Θεωρούμε ότι πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας", πρόσθεσε.

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι ο πρώτος άραβας ηγέτης που τάσσεται υπέρ των σχεδίων της Τουρκίας να επέμβει στρατιωτικά στο βόρειο Ιράκ για να "εκκαθαρίσει" τις βάσεις των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των τούρκων στρατιωτών.

Ο ιρακινός πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία να μην εξαπολύσει επίθεση

Ο ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί κάλεσε σήμερα την Τουρκία να μην εξαπολύσει επίθεση κατά των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για την επίλυση του προβλήματος.

"Ελπίζουμε η σοφία του φίλου μας (τούρκου) πρωθυπουργού (Ταγίπ) Ερντογάν να είναι τόσο μεγάλη που να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση", δήλωσε ο Ταλαμπανί σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Το Ιράκ επιθυμεί την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση, πρόσθεσε.

"Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις τουρκικές αρχές και να ενεργοποιήσουμε την επιτροπή που έχει σχηματιστεί από την Αμερική, την Τουρκία και το Ιράκ για την επίλυση του προβλήματος αυτού", σημείωσε.

Το Ιράκ αντιτίθεται στη δράση του ΡΚΚ και του έχει ζητήσει να εγκαταλείψει τα όπλα, επισήμανε ο ιρακινός πρόεδρος.

"Θεωρούμε ότι οι δραστηριότητες του ΡΚΚ τάσσονται κατά των συμφερόντων του κουρδικού λαού και κατά των συμφερόντων της Τουρκίας (...) Έχουμε ζητήσει από το ΡΚΚ να σταματήσει τον αγώνα και να τερματίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα", κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, διαψεύδεται από την Αγκυρα ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός αλ Μάλικι πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν κοινή επιχείρηση κατά του PKK. Ο ιρακινός πρωθυπουργός δεν πρότεινε στην Τουρκία τη διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των κούρδων ανταρτών που κρύβονται στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου στην Αγκυρα.

Νωρίτερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είχε μεταδώσει ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των κούρδων ανταρτών, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει μία εισβολή του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ. "Ας συνεργαστούμε σε ό,τι χρειάζεται", είπε ο Μάλικι στον Ερντογάν, διόρθωσε ο αξιωματούχος.

Δηλώσεις Ιρακινού αντιπροέδρου
Ο ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ αλ-Χασέμι πιστεύει ότι έπεισε την Αγκυρα να επιλέξει τη διπλωματική οδό για την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία αναφορικά με τις επιθέσεις των κούρδων ανταρτών εναντίον του τουρκικού εδάφους από το βόρειο Ιράκ, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

"Αποκόμισα αυτό που ήθελα από τις συνομιλίες", φέρεται ότι δήλωσε ο αλ-Χασέμι, ο οποίος έκανε λόγο για μια "νέα ατμόσφαιρα" στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης για τις βάσεις των κούρδων ανταρτών στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το Ανατολή, ο αλ-Χασέμι, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τούρκους ηγέτες στην Αγκυρα, ζήτησε από την Τουρκία χρόνο για τη ρύθμιση του προβλήματος με τους κούρδους αντάρτες που εξαπολύουν επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος από το βόρειο Ιράκ.

Ο αλ-Χασέμι διαβεβαίωσε ότι η Βαγδάτη είναι αποφασισμένη να σταματήσει τις επιθέσεις των κούρδων ανταρτών. "Δώστε μας χρόνο για να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να ρυθμίσουμε το πρόβλημα αυτό που απειλεί την εθνική ασφάλεια των δυο χωρών", πρόσθεσε.

"Εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες της, η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει την ασφάλειά της", τόνισε ο ιρακινός αξιωματούχος.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η Τεχεράνη χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» την προειδοποίηση Μπους

Η Τεχεράνη χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» την προειδοποίηση Μπους

Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ απέρριψε σήμερα την προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για «Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο» σε περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο και τόνισε ότι «δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από ένα ψυχολογικό πόλεμο», μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά ΜΜΕ.
Ο Μπους προειδοποίησε χθες ότι ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν είναι πιθανό να οδηγήσει σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της απόφασής του να καταστρέψει το Ισραήλ.
«Τέτοιου είδους δηλώσεις αντανακλούν το θυμό των ΗΠΑ για την επιτυχία του Ιράν στη διεθνή σκηνή και δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από ένα ψυχολογικό πόλεμο κατά της Τεχεράνης», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ραχμάν Φαζλί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Φαζλί τόνισε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας είναι ενήμερη για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και πρόσθεσε ότι οι πέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ ως βάση για την επίλυση της διαμάχης για τα πυρηνικά.
Ο Φαζλί πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη είναι μια ακόμα αιτία για το θυμό των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι η επίσκεψη αυτή αποδυνάμωσε τη θέση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δικαιώματα στην Ανταρκτική ζητά η Βρετανία

Δικαιώματα στην Ανταρκτική ζητά η Βρετανία

Τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων βυθού ανοικτά της Ανταρκτικής ετοιμάζεται να διεκδικήσει στον ΟΗΕ η Βρετανία, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Guardian. Υστερα από τη διεκδίκηση υποθαλάσσιων εκτάσεων από τη Ρωσία στον Αρκτικό Ωκεανό το περασμένο καλοκαίρι, και της Γαλλίας γύρω από τη Νέα Καληδονία στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Βρετανία ετοιμάζεται να καταθέσει στον ΟΗΕ πέντε αιτήματα διεκδίκησης εδαφών ή εκτάσεων του βυθού. Αιτία των επεκτατικών αιτημάτων για ακόμη μια φορά είναι η εν δυνάμει εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μεταλλεύματα), που κρύβεται στις περιοχές αυτές και πλέον γίνεται ή θα γίνει προσβάσιμος λόγω του λιώσιμου των πάγων.

Επιβεβαίωση
Το Φόρειν Οφις επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία προωθεί διεκδικήσεις σε πέντε περιοχές του πλανήτη, που πληρούν τις απαραίτητες γεωλογικές προϋποθέσεις βάσει του άρθρου 76 της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόκειται για τον Κόλπο του Μπισκέι, υποθαλάσσιες εκτάσεις γύρω από τη βρετανική Ασουνθιόν, ανοικτά των Εδαφών της Βρετανικής Ανταρκτικής, γύρω από τις Νήσους Φόκλαντ και τη Νότια Γεωργία, καθώς και στη λεκάνη Χάτον-Ρόκολ.

Οι διεκδικήσεις γύρω από την Ανταρκτική έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της Συνθήκης της Ανταρκτικής του 1959, την οποία έχει υπογράψει και η Βρετανία, η οποία προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται καμία νέα διεκδίκηση στην περιοχή προκειμένου να αποφευχθούν εδαφικές διαμάχες. Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι συλλέγονται στοιχεία τα οποία θα στηρίξουν το αίτημα για επέκταση των βρετανικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και των μεταλλευμάτων σε ακτίνα 350 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανταρκτικής.

«Υφαλος»
Οι προσπάθειες των Βρετανών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσκρούσουν στον «ύφαλο» της Αργεντινής και της Χιλής, καθώς η διεκδικούμενη περιοχή συμπίπτει με τις εδαφικές διεκδικήσεις των δύο αυτών χωρών. Επίσης, το περιβαλλοντικό πρωτόκολλο της Συνθήκης της Ανταρκτικής, που υπεγράφη το 1991, απαγορεύει κάθε δραστηριότητα σχετική με τα μεταλλεύματα της περιοχής, πλην των επιστημονικών ερευνών. Η συνθήκη ωστόσο επιτρέπει τη νόμιμη επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κατά 350 μίλια, έστω προσωρινά μέχρι να διευθετηθεί ενδεχόμενη διαφωνία, τα οποία περιορίζονται μονάχα από τυχόν άλλες διεκδικήσεις γειτονικών χωρών.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η Κίνα ανακάλεσε στο Πεκίνο τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ

Η Κίνα ανακάλεσε στο Πεκίνο τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ

Η ΚΙΝΑ ανακάλεσε σήμερα στο Πεκίνο τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ σε ένδειξη «έντονης διαμαρτυρίας» γιατί τις τιμές που αποδόθηκαν στον Δαλάι Λάμα στην Ουάσινγκτον χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή Κλαρκ Ραντ για να διαμαρτυρηθεί έντονα εν ονόματι της κινεζικής κυβέρνησης. Η κίνηση των ΗΠΑ είναι καταφανής ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, πληγώνει τα συναισθήματα του κινεζικού λαού και έχει σοβαρά υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιου Τζιντσάο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το αμερικανικό Κογκρέσο απέδωσαν χθες βράδυ πρωτοφανείς τιμές στον Δαλάι Λάμα, αγνοώντας την αντίθετη θέση της Κίνας, ως ένα «παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και ανεκτικότητας» σύμφωνα με τα λόγια του Τζορτζ Μπους.

Ο εξόριστος στην Ινδία πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ θεωρείται αυτονομιστής από την Κίνα. Μετά την αποτυχία μιας εξέγερσης κατά της κινεζικής παρουσίας στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, το 1959, ο Δαλάι Λάμα βρήκε καταφύγιο στη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μίλησε «ανοιχτά» για βέτο ο Β. Μεϊμαράκης

Μίλησε «ανοιχτά» για βέτο ο Β. Μεϊμαράκης

Υπό την πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση, η παρουσία του ΛΑΟΣ στη Βουλή αλλά και οι βουλευτές που εκλέγονται στη Μακεδονία, κορυφαίοι υπουργοί ανεβάζουν τους τόνους για το θέμα των Σκοπίων και μιλούν για πρώτη φορά «ανοιχτά» για την υποβολή βέτο.

Μετά την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει δηλώσει ότι η χώρα μας θα φτάσει στα άκρα, εφ όσον δεν υπάρξει κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της γειτονικής μας χώρας, χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά μια μακρά συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό απείλησε ευθέως με την υποβολή βέτο. «Εάν κάνουν αίτηση με τη συνταγματική ονομασία, βάζουμε βέτο και δεν μπαίνουν πουθενά», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός πιέζεται κυρίως από την κοινοβουλευτική του ομάδα και σε μια προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα αναταραχή έχει δώσει εντολή να ακολουθηθεί - φραστικά επί του παρόντος - η «σκληρή γραμμή». Ο ίδιος έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μην τοποθετηθεί ξεκάθαρα (προεκλογικά μίλησε για βέτο αλλά σε λίγες ημέρες το «πήρε πίσω»), αλλά είναι βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να το πράξει.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η ρωσική αρκούδα εξοπλίζεται

Η ρωσική αρκούδα εξοπλίζεται


Η Ρωσία σχεδιάζει νέους τύπους πυρηνικών όπλων ως μέρος του μεγαλεπήβολου σχεδίου της για την ενίσχυση της άμυνάς, δήλωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Θα αναπτύξουμε πυραυλική τεχνολογία συμπεριλαμβανομένων νέων, στρατηγικής σημασίας (πυρηνικών) εγκαταστάσεων, εντελώς νέων. Η εργασία συνεχίζεται με επιτυχία», πρόσθεσε ο Πούτιν στην ετήσια τηλεοπτική του επικοινωνία με τους Ρώσους πολίτες, η οποία μεταδίδεται απευθείας σε εθνικό δίκτυο.

«Εχουμε σχέδια, τα οποία δεν είναι απλώς μεγάλα, αλλά μεγαλεπήβολα και απολύτως ρεαλιστικά. Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι πιο συμπαγείς αλλά και πιο αποτελεσματικές, διασφαλίζοντας καλύτερα την άμυνα της Ρωσίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τουρκικός Τύπος: Εθνική αποτυχία η ήττα από την Ελλάδα

Τουρκικός Τύπος: Εθνική αποτυχία η ήττα από την Ελλάδα

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ αναγνώρισαν την ανωτερότητα της εθνικής Ελλάδας και χαρακτήρισαν δίκαιη τη νίκη της χθες μέσα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επιτίθενται στην ομάδα του Φατίχ Τερίμ για τη μέτρια εμφάνιση της. Το CNN turk κάνει λόγο μάλιστα για εθνική αποτυχία:

«Ηττα με 0-1 από τους γείτονες. Ιστορική εθνική αποτυχία. Η ομάδα του Τερίμ ήταν τραγική». «Ηττα από την Ελλάδα, 0-1. Κάναμε ζόρικη τη δουλειά μας», αναφέρει η Χουριέτ και στη συνέχεια αναφέρεται στους παίκτες της εθνικής ομάδας, οι οποίοι πριν την έναρξη του αγώνα χαιρέτησαν στρατιωτικά, ως φόρος τιμής στους Τούρκους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους:

«Χαιρετήσαμε στρατιωτικά κι αφήσαμε την μπάλα. Η Ελλάδα νίκησε δίκαια» . Η Φανατίκ από την πλευρά της αναφέρει: «Απογοήτευση: 0-1» . Την ανωτερότητα της Ελλάδας παραδέχεται και η Μιλιέτ: «Η Τουρκία δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα στα προκριματικά του Euro 2008, αφού η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει και οι γείτονες πήραν φυσιολογικά τους τρεις πόντους που χρειάζονταν. Η Ελλάδα ήταν ανώτερη και ευτυχώς έβαλε μόνο ένα γκολ» .

Πιο αναλυτικά, τα σημαντικότερα διεθνή και τουρκικά πρωτοσέλιδα:

UEFA: «O θρίαμβος στην Κωνσταντινούπολη στέλνει την Ελλάδα στο Euro» .

Reuters: «Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα προκρίθηκε στο Euro 2008 με την εκτός έδρας νίκη με 1-0 απέναντι στην Τουρκία, χάρη στο γκολ του Γιάννη Αμανατίδη» .

Skysports: «Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα σφράγισε την πρόκρισή της, μετά τη νίκη επί της Τουρκίας με 1-0 και θα υπερασπίσει τον τίτλο της στα τελικά του Euro 2008» .

La Gazzetta dello Sport: «Στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας θα βρίσκονται οι πρωταθλητές Ευρώπης» .

Marca: «Η ονειρεμένη... εκδίκηση της Ελλάδας και ένα εισιτήριο» .

Mundo Deportivo: «0-1: η Ελλάδα προκρίθηκε» και συμπληρώνει: «Με γκολ του Αμανατίδη στο 79ο λεπτό, η Ελλάδα νίκησε με 0-1 την Τουρκία μέσα στην Κωνσταντινούπολη και πήρε και μαθηματικά την πρόκριση για τα τελικά του Euro 2008» .

As: «Η Ελλάδα εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση στα τελικά του Euro 2008» .

Τύπο της Τουρκίας

Ηurriyet: «Ήττα από την Ελλάδα, 0-1. Κάναμε ζόρικη τη δουλειά μας. Χαιρετήσαμε στρατιωτικά και αφήσαμε την μπάλα» .

Fanatik: «Απογοήτευση: 0-1» .

CNN turk: «Ήττα με 0-1 από τους γείτονες. Ιστορική εθνική αποτυχία» .

Milliyet: «Η Τουρκία δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα στα προκριματικά του Euro 2008, αφού η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει και οι γείτονες πήραν φυσιολογικά τους τρεις πόντους που χρειάζονταν» .

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ