Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Η Κίνα ανακάλεσε στο Πεκίνο τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ

Η Κίνα ανακάλεσε στο Πεκίνο τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ

Η ΚΙΝΑ ανακάλεσε σήμερα στο Πεκίνο τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ σε ένδειξη «έντονης διαμαρτυρίας» γιατί τις τιμές που αποδόθηκαν στον Δαλάι Λάμα στην Ουάσινγκτον χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή Κλαρκ Ραντ για να διαμαρτυρηθεί έντονα εν ονόματι της κινεζικής κυβέρνησης. Η κίνηση των ΗΠΑ είναι καταφανής ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, πληγώνει τα συναισθήματα του κινεζικού λαού και έχει σοβαρά υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιου Τζιντσάο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το αμερικανικό Κογκρέσο απέδωσαν χθες βράδυ πρωτοφανείς τιμές στον Δαλάι Λάμα, αγνοώντας την αντίθετη θέση της Κίνας, ως ένα «παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και ανεκτικότητας» σύμφωνα με τα λόγια του Τζορτζ Μπους.

Ο εξόριστος στην Ινδία πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ θεωρείται αυτονομιστής από την Κίνα. Μετά την αποτυχία μιας εξέγερσης κατά της κινεζικής παρουσίας στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, το 1959, ο Δαλάι Λάμα βρήκε καταφύγιο στη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: