Συνέντευξη με τον Γιώργο Αλογοσκούφη / Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
Στη συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει ότι: δεν θα υπάρξει πλαφόν στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά θα διενεργείται -εκ των υστέρων- εξονυχιστικός έλεγχος. Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων, ο κ. Αλογοσκούφης διευκρινίζει ότι τα αγροτεμάχια και οι αγροτοκαλλιέργειες εξαιρούνται του ενιαίου φόρου.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, την πρώτη μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, από τα όσα σας προσάπτουν στελέχη της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστές. Μιλούν για φοροεπιδρομή που είχε ως στόχο να εισπράξει το Δημόσιο 6 δισ. ευρώ. Πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Το εθνικό εισόδημα μεταξύ του 2008 και του 2007 θα αυξηθεί κατά περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Και είναι λογικό ότι σ' αυτά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον εισοδήματος που δημιουργεί η ανάπτυξη αντιστοιχούν φόροι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι φορολογικοί συντελεστές, υπάρχει συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα, ώστε κάθε φορά που υπάρχει αύξηση εισοδήματος υπάρχει και αύξηση στα έσοδα. Αυτά, λοιπόν, τα 6 δισ. που ακούγονται, ότι δήθεν είναι επιπλέον φόροι, είναι κυρίως έσοδα που αντιστοιχούν στο αυξημένο μας εισόδημα. Τώρα είναι γεγονός ότι παίρνουμε δύο μεγάλες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν επίσης σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Η μία πρωτοβουλία είναι η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι πολλά χρόνια που προσπαθούν διαδοχικές κυβερνήσεις να το αντιμετωπίσουν. Και έχουμε επεξεργαστεί ένα σύστημα το οποίο στις λεπτομέρειές του θα το ανακοινώσουμε, το οποίο, ενώ δεν προβλέπει καμία επιβάρυνση για τους πολίτες -είτε για το πετρέλαιο θέρμανσης είτε για το αγροτικό πετρέλαιο-, θα οδηγήσει σε δραστική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Αυτά όμως δεν τα είπατε πριν από τις εκλογές...
Για όλες τις σημαντικές μας επιλογές τοποθετηθήκαμε προεκλογικά. Και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής ανακοινώσαμε, και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στα ακίνητα, που είναι η δεύτερη πρωτοβουλία που παίρνουμε. Πάμε σε ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα. Σε ένα σύστημα στο οποίο θα καταργήσουμε όλους τους στρεβλωτικούς φόρους που υπάρχουν στη φορολογία των ακινήτων -φόρους μεταβίβασης, συμπληρωματικούς φόρους εισοδήματος, μια σειρά από φόρους που βαρύνουν το ακίνητο- και θα πάμε σε ένα ενιαίο τέλος ακινήτων. Αυτό το ενιαίο τέλος βεβαίως οδηγεί και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, διότι σήμερα στη φορολογία των ακινήτων έχουμε πάρα πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Και αυτό το είχαμε πει προεκλογικά, είχαμε πει για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Και θέλω επίσης να συμπληρώσω ότι όλες τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε -για την αύξηση του ΕΚΑΣ, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας- τις υλοποιούμε στο ακέραιο.
Νιώθετε «τσάρος της οικονομίας», όπως λένε ακόμη και συνάδελφοί σας στη ΝΔ;
Αυτοί οι χαρακτηρισμοί πιστεύω ότι είναι αφελείς. Ο ρόλος του υπουργού Οικονομίας ασφαλώς είναι συντονιστικός, αλλά είναι και ένας πολύ δύσκολος ρόλος. Εκ των πραγμάτων, όταν είσαι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, συνδέεσαι και με τις δραστηριότητες άλλων υπουργείων. Εγώ πάντοτε αυτόν τον ρόλο τον υπηρέτησα με σεβασμό και με διάθεση καλής συνεργασίας με τους συναδέλφους μου, και έτσι θα συνεχίσω να κάνω. Σε απόλυτη συνεργασία με τον πρωθυπουργό. «Τσάρος της οικονομίας» μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι.
ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Εξαιρούνται τα αγροκτήματα, χαμηλότερο τέλος για τα εντός σχεδίου οικόπεδα
Ποιοι φόροι θα ενσωματωθούν στον ενιαίο φόρο κατοχής; Θα περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ο συμπληρωματικός φόρος στο εισόδημα από ενοίκια;
Κατ αρχάς, δεν μιλάμε για φόρο κατοχής. Μιλάμε για ένα ενιαίο τέλος ακινήτων, το οποίο δεν βαρύνει τον κάτοχο, βαρύνει το ακίνητο, δηλαδή δεν συνδέεται με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του κατόχου του ακινήτου. Βαρύνει το ακίνητο. Και θα καταργήσουμε όλους τους άλλους στρεβλωτικούς φόρους. Θα πάμε στη σταδιακή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων, που ήδη έχει ξεκινήσει με την εισαγωγή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας βεβαίως παραμένει, γιατί είναι ένα εξυγιαντικό μέτρο για τις νέες οικοδομές. Ο Φόρος Υπεραξίας στη Μεταβίβαση ασφαλώς παραμένει, γιατί είναι ένας φόρος που φορολογεί τις υπεραξίες που δημιουργούνται στα ακίνητα. Από εκεί και έπειτα θα πάμε στην κατάργηση όλων των υπολοίπων φόρων, που δεν είναι φόροι οι οποίοι πηγαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα τέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανεξάρτητα από το φορολογικό σύστημα.
Σε ποιο ύψος θα κυμαίνεται ο συντελεστής, θα είναι κλιμακωτός;
Ο στόχος μας είναι το σύστημα να είναι απλό. Αλλά να είναι και δίκαιο. Και μ αυτά τα δύο κριτήρια θα καθορίσουμε τον συντελεστή.
Πέραν της πρώτης κατοικίας, θα εξαιρεθούν και άλλα ακίνητα;
Είναι βέβαιον ότι τα ακίνητα στα οποία επιβάλλεται σήμερα το τέλος ακίνητης περιουσίας που πάει υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ακίνητα στα οποία θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα. Οι πολίτες έχουν κάνει δηλώσεις αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση, έχουμε δηλαδή ένα αρχείο με τις δηλώσεις αυτές και θα αξιοποιηθεί. Αλλά, αγροκτήματα και αγροτικές καλλιέργειες δεν πρόκειται να φορολογηθούν. Οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως μπορεί να φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή.
Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός του φόρου;
Θα γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Εχουμε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, το οποίο δεν το αμφισβητεί κανείς.
Δεν μπορεί όμως να πληρώνει τα ίδια αυτός που έχει σπίτι και ένα εξοχικό με αυτόν που έχει βίλες...
Ασφαλώς θα υπάρξει μέριμνα γι αυτό. Ο στόχος είναι να απαλλάξουμε φορολογικά αυτούς που έχουν μια λογική πρώτη κατοικία. Δεν είναι σκοπός μας να απαλλάσσουμε τα παλάτια.
Θα βάλετε κάποιο όριο στα τετραγωνικά;
Υπάρχουν εισηγήσεις και για τα τετραγωνικά και για το σύνολο της αντικειμενικής αξίας. Θα επιλέξουμε μεταξύ των δύο το καλύτερο σύστημα.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Δεν θα βάλουμε πλαφόν στο πετρέλαιο θέρμανσης
Με ποιο τρόπο τα νοικοκυριά θα παίρνουν πίσω την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης;
Με έναν πολύ απλό αντιγραφειοκρατικό τρόπο. Στην ουσία, με μια υπεύθυνη δήλωση. Θα πάμε σε ενιαίο τύπο πετρελαίου στην αγορά και σε ενιαία φορολόγηση και όταν πωλείται το πετρέλαιο για λόγους θέρμανσης ή για αγροτική χρήση, τότε θα υπάρχει η επιστροφή φόρου με μία πολύ απλή διαδικασία.
Θα μετάσχουν όλες οι τράπεζες;
Θα μετάσχουν όλες οι κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες. Είμαι βέβαιος ότι θα μετάσχουν και θα κληθούν να μετάσχουν βεβαίως και όσες άλλες τράπεζες επιθυμούν.
Πώς θα ελέγξετε τυχόν πλασματικές αποδείξεις για την αγορά πετρελαίου από επιτήδειους, τη στιγμή μάλιστα που και οι πρατηριούχοι θα μπορούν να δίνουν αφειδώς αποδείξεις χωρίς κόστος;
Από τις διασταυρώσεις. Από εκεί μπορούν να βγουν όλα τα στοιχεία. Πάμε στη λογική της Ηλείας. Εμπιστευόμαστε κατ' αρχάς τον πολίτη και προχωρούμε εκ των υστέρων στον έλεγχο.
Θα είναι δειγματοληπτικός ο έλεγχος που θα γίνεται μετά ή θα ελέγχονται οι πάντες;
Θα είναι πλήρης διασταύρωση. Δεν θα είναι δειγματοληπτικός, όλοι θα ελέγχονται, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Αμα υπάρχουν πλαστά τιμολόγια, θα βρεθούν από τη διασταύρωση.
Θα τεθεί όριο στην κατανάλωση πετρελαίου για τα νοικοκυριά και συνεπώς και στο ποσό επιστροφής φόρου, για να αποφευχθούν καταστρατηγήσεις του μέτρου;
Οχι, δεν θα τεθεί όριο, αλλά όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνεται υπερκατανάλωση ή εκμετάλλευση του μέτρου, θα γίνεται έλεγχος εκ των υστέρων.
Τι θα γίνει με τους καταναλωτές που αγοράζουν μικρές ποσότητες πετρελαίου ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση;
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2008
Θα εξισωθούν όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα
Στο Ασφαλιστικό... Ισχύουν τα σενάρια ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος;
Το θέμα του διαλόγου δεν είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της κυβέρνησης, είναι αρμοδιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων και όλων των πολιτικών κομμάτων. Εγώ αυτό που θέλω να ελπίζω είναι ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι θα προσέλθουν στο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς προκαταλήψεις, ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην καλύτερη λύση. Τώρα το τι θα κάνουν βεβαίως τα άλλα κόμματα...
Μα ήδη έχουν αρνηθεί...
Ο ελληνικός λαός όλους μας βλέπει και όλους μας κρίνει, και τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους...
Πάντως, μέσα στο 2008 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις;
Νομίζω ότι ναι, θα πρέπει μέσα σε λίγους μήνες να καταλήξουμε, δεν έχει νόημα να συζητούμε επ άπειρον.
Αυτό που δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής είναι το ποιος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό του Ασφαλιστικού.
Το θέμα είναι πώς κατανέμεται το βάρος και το όφελος από την ίδια τη μεταρρύθμιση. Και αυτή η κατανομή πρέπει να γίνεται με έναν δίκαιο τρόπο. Δεν είναι λύση για το Ασφαλιστικό να πούμε να πληρώσει το κόστος ο προϋπολογισμός, γιατί έτσι κι αλλιώς ένα μέρος το πληρώνει και θα το πληρώνει ο προϋπολογισμός. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν λέμε να πληρώσει ο προϋπολογισμός, εννοούμε στην ουσία τους Ελληνες φορολογούμενους. Θα πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα ασφαλιστικό το οποίο να είναι δίκαιο. Πολίτες με τις ίδιες προϋποθέσεις, ηλικιακές, εργασιακές κ.λπ. θα πρέπει να έχουν περίπου τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα, δεν μπορεί να έχουν τις πολύ μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα. Και πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα που δεν θα μετακυλίσει όλο το βάρος στις μελλοντικές γενιές.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Θέλουμε ιδιωτική Ολυμπιακή ψάχνουμε επενδυτή για ΟΤΕ
Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή. Προς ποια κατεύθυνση κινείστε; Της πώλησης ή του κλεισίματος;
Κινούμαστε προς την κατεύθυνση του να υπάρξει μία βιώσιμη Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία να μπορεί να λειτουργεί στο πλαίσιο της ανοιχτής αγοράς που υπάρχει σήμερα στην Ε.Ε.
Υπό κρατικό έλεγχο;
Υπό κρατικό έλεγχο θα μπορούσε να είναι μόνο στην περίπτωση που δεν θα ζητούσε ποτέ επιδοτήσεις, γιατί απαγορεύεται οποιαδήποτε επιδότηση από τους κανόνες της Ε.Ε.
Το βλέπετε πιθανό να φτάσουμε σε μια Ολυμπιακή που δεν θα ζητάει επιδοτήσεις;
Βλέπω πιθανότερο ότι θα έχουμε μια ιδιωτική Ολυμπιακή Αεροπορία. Αλλωστε, η κατεύθυνση που έχουμε είναι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Θα προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ;
Μας ενδιαφέρει να έχουμε έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό που να παίξει τον ρόλο του και στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ελληνες και ξένοι;
Ολοι οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι. Αυτό που όμως είναι ξεκάθαρο, είναι το τι τύπου επενδυτή θα θέλαμε για στρατηγικό εταίρο, και έχουμε ξεκαθαρίσει και ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να απεμπολήσει τα όποια δικαιώματα έχει.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ