Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Εκρηξη με τραυματίες, σε προάστιο της Κων/πολης

Εκρηξη με τραυματίες, σε προάστιο της Κων/πολης

ΕΚΡΗΞΗ άγνωστης προέλευσης μέχρι στιγμής σημειώθηκε αργά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας τον τραυματισμό πολλών πολιτών, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά σε αποβάθρα των φέρι-μπόουτ στο περιφερειακό προάστιο Αβτσιλάρ, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βόσπορου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, που έκανε λόγο για τέσσερις τραυματίες, μετέδωσε ότι η έκρηξη πιθανώς να οφείλεται σε ένα κοντέινερ γεμάτο σκουπίδια.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεκατρείς Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από αντάρτες του ΠΚΚ

Δεκατρείς Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από αντάρτες του ΠΚΚ

Δεκατρείς Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από αντάρτες του ΠΚΚ στην επαρχία Σιρνάκ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Οι στρατιώτες λάμβαναν μέρος σε επιχειρήσεις εντοπισμού Κούρδων ανταρτών.

Mετά το επεισόδιο το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε περιοχές κοντά στα ιρακινά σύνορα γσε μια προσπάθεια παρεμπόδισης της διαφυγής των ανταρτών στα ιρακινά εδάφη.

Πηγή: Guardian Unlimited

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη χρήση του εναέριου της χώρου για επίθεση εναντίον της Συρίας

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη χρήση του εναέριου της χώρου για επίθεση εναντίον της Συρίας

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπακάν δήλωσε σήμερα από τη Δαμασκό πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο της χώρο για να επιτεθεί στη Συρία.

¨Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη χρήση των εδαφών ή του εναέριου της χώρου για οποιαδήποτε ενέργεια που θα στρέφεται κατά της ασφάλειας της Συρίας," δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προτού αποχωρήσει από τη Δαμασκό.

Αναφερόμενος στην αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον στόχων στη Συρία στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Μπαμπακάν δήλωσε πως η Άγκυρα δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την ενέργεια του Ισραήλ και πρόσθεσε πως θα ζητήσει διευκρινίσεις κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Ο Αλί Μπαμπακάν πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Συρία, στα πλαίσια περιοδίας του στη Μέση Ανατολή. αναμένεται να επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Πηγή: Xinhua News Agency

ΠΓΔΜ: αυθαιρεσίες κατά ελληνικών επιχειρήσεων

ΠΓΔΜ: αυθαιρεσίες κατά ελληνικών επιχειρήσεων

Το βαρύ πολιτικό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων αρχίζει να έχει επιπτώσεις στις ελληνικές επενδυτικές δραστηριότητες. Οι Ελληνες επιχειρηματίες αισθάνονται περίπου απροστάτευτοι, ότι δεν έχουν πολιτική υποστήριξη από την Αθήνα έναντι των πιέσεων και –σε κάποιες περιπτώσεις– των εις βάρος τους αυθαιρεσιών από πλευράς κρατικών αρχών.

Διαμαρτυρίες για μεροληπτική μεταχείριση και παράλογα εμπόδια στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες της ΠΓΔΜ, έχουν διαβιβαστεί από επενδυτές στα Σκόπια προς την ελληνική κυβέρνηση πολλές. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μη έχοντας από καιρό απευθείας πολιτικούς διαύλους με την άλλη πλευρά, έστειλε την άνοιξη στα Σκόπια τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, πρέσβη κ. Προκόπη Μαντζουράνη, προκειμένου να ερευνήσει από κοντά την κατάσταση και να υπογραμμίσει στην κυβέρνηση της γείτονος το ενδιαφέρον της Αθήνας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες επενδυτές.

Ο κ. Μαντζουράνης μίλησε με επιχειρηματίες, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας και έθεσε το ζήτημα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ζόραν Στάβρεφσκι και τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Σπάνσεφ.

Στην έκθεσή του προς την ελληνική κυβέρνηση, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ», ο κ. Μαντζουράνης αναφέρει ότι, κατά την παραμονή του και τις συζητήσεις που είχε, διαπίστωσε «τάσεις για τη δημιουργία συνεχώς σημαντικών προβλημάτων στις επιχειρήσεις μας τα οποία θα θιγούν καταλλήλως στα ευρωπαϊκά όργανα», ενημερώνει για τις συναντήσεις του με τους κυβρνητικούς αξιωματούχους και τονίζει: «Eίναι απολύτως απαραίτητο η πλευρά μας να παρουσιάσει στην Επιτροπή Σύνδεσης Ε.Ε. - ΠΓΔΜ με εμπεριστατωμένο τρόπο την κατάσταση και να ζητήσει την επαναφορά των πραγμάτων στην ορθή προτέρα».

Η έκθεση

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ. Μαντζουράνης σημειώνει:

«Eνημέρωσα βραχέως τον κ. Σπάνσεφ για τις συναντήσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα και εξέφρασα την ανησυχία μας σχετικά με την πορεία των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων λόγω των προβλημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων (επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ) που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ. Ειδικότερα έθιξα τις περιπτώσεις των εταιρειών TITAN-Cementarnica USJE, Cosmofon, 3E Heineken, Βερόπουλος. Εν συνεχεία αναφέρθηκα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο του καθαρισμού αποβλήτων υδάτων στη Γευγελή και στην πορεία του ΕΣΟΑΒ στην ΠΓΔΜ.

»Ο υφυπουργός εξέφρασε κατ’ αρχάς την ελπίδα να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα επειδή η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιθυμεί την προσέλκυση και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων. Τόνισε δε ότι οι θιγόμενες μπορούν να απευθυνθούν στον ίδιο προκειμένου να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να συμβάλει στην επίλυση τυχόν προβλημάτων στο πλαίσιο, πάντως της νομιμότητας. Παρατήρησε όμως ότι ορισμένα προβλήματα ελληνικών επιχειρήσεων έχουν λυθεί.

»Εν συνεχεία εξέθεσα τα προβλήματα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και του έδωσα φάκελο με επιστολές των ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες αυτά περιγράφονται. Του τόνισα δε ότι ακόμα και μία ελληνική επιχείρηση εάν αποφασίσει να αποσυρθεί από την αγορά της ΠΓΔΜ τούτο θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία των δύο χωρών.

»Ο κ. Σταβρέφσκι απάντησε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση της λειτουργίας όχι μόνον των ελληνικών, αλλά όλων των ξένων επιχειρήσεων. Εν τούτοις η αλλαγή νοοτροπίας στο διοικητικό μηχανισμό απαιτεί χρόνο.

»Παρατήρησα ότι τα προβλήματα εστιάζονται, κατά κύριο λόγο, στις ελληνικές επιχειρήσεις εφόσον οι επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει αντιστοιχούν στο 70% του συνόλου των Αμέσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα».

Ενημέρωση της Ε.Ε.

Καταλήγοντας ο Ελληνας διπλωμάτης υπογραμίζει:

«Επιχειρώντας να συναγάγουμε ένα είδος συμπεράσματος από τις εδώ συζητήσεις του τριημέρου, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω το αίσθημα που μου δημιουργήθηκε, ότι, δηλαδή, τα προβλήματα ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων δεν θα παύσουν υφιστάμενα. Εξ αυτού θεωρείται απολύτως απαραίτητο η πλευρά μας να παρουσιάσει στην Επιτροπή Σύνδεσης Ε.Ε. - ΠΓΔΜ με εμπεριστατωμένο τρόπο την κατάσταση και να ζητήσει την επαναφορά των πραγμάτων στην ορθή προτέρα. Είναι κατά τη γνώμη μου βέβαιο ότι, μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα συγκρατηθούν οι εδώ τάσεις για τη δημιουργία συνεχώς σημαντικών προβλημάτων στις επιχειρήσεις μας».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι «κόκκινες γραμμές» για το Σκοπιανό

Οι «κόκκινες γραμμές» για το Σκοπιανό

Τον Νοέμβριο αναμένεται η νέα πρόταση Νίμιτς για την ονομασία

«Η νέα πρόταση Νίμιτς, που αναμένουμε να προκύψει πιθανότατα τον Νοέμβριο, θα καταδείξει ποιος μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ νίκησε σε έναν άτυπο διπλωματικό μαραθώνιο που θα εξελίσσεται μέχρι τότε». Η διαπίστωση αυτή, προερχόμενη από κορυφαίο διπλωματικό παράγοντα, καταδεικνύει την κρισιμότητα του προσεχούς διαστήματος για ενέργειες και χειρισμούς, στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο, εν όψει των αναμενόμενων εξελίξεων στο ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Οι οδηγίες έχουν ήδη δοθεί. Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της χώρας μας στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έλαβαν σαφείς εντολές για το πώς πρέπει να κινηθούν άμεσα. Οι εντολές αυτές ουσιαστικά περικλείουν την επαναδιατύπωση των θέσεων της χώρας μας απέναντι στο ζήτημα, με τρόπο τέτοιο, ώστε να καθίσταται ξεκάθαρο ότι όταν από ελληνικής πλευράς λέγεται ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να μείνει σε εκκρεμότητα εν όψει εξελίξεων στην νατοϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, δεν λέγεται ως αόριστη υπερβολή, αλλά διότι πράγματι η Ελλάδα θεωρεί ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας σε κανέναν από τους δύο θεσμούς πριν λυθεί το θέμα αυτό.

Τα ελληνικά όρια

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές έχουν λάβει οδηγίες για οριοθέτηση των «κόκκινων γραμμών» ως προς το περιεχόμενο της πρότασης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά:

B Η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί ότι η όποια πρόταση, θα είναι στη λογική της σύνθετης ονομασίας και δεν μπορεί να υπάρξει παντελής απάλειψη του όρου Μακεδονία ή κάποιου παραγώγου του

B Η σύνθετη ονομασία όμως, θα πρέπει να περιλαμβάνει προσδιορισμό σαφή, ο οποίος θα αποκλείει μελλοντικό κίνδυνο έγερσης από την πλευρά της ΠΓΔΜ περαιτέρω διεκδικήσεων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές ονομασίες τύπου «Μακεδονία-ΠΓΔΜ» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ακόμη και με το «τέχνασμα» της σλαβικής αναφοράς στον όρο. Αυτό που επίσης επισημαίνεται προς όλους τους εταίρους, σε σχέση με τον προσδιορισμό της σύνθετης ονομασίας, είναι ότι θα πρέπει να είναι τόσο ξεκάθαρος, ώστε να καθίσταται σαφές ότι δεν θα μπορούν τα Σκόπια να εγείρουν οποιαδήποτε αξίωση σχετικά με τον γεωγραφικό χώρο που οριζόταν ως «Μακεδονία» προ του 1913 και ο οποίος είναι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικά εδάφη, ενώ περιλαμβάνει και εδάφη της Βουλγαρίας.

Βεβαίως, στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν ότι η λύση της σύνθετης ονομασίας, όσο καλή και να είναι, θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό και αναμένεται κύκλος επαφών για την προετοιμασία του εδάφους σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και της κοινής γνώμης σε επίπεδο επικοινωνιακό.

Ανέτοιμη για ΝΑΤΟ

Στη διαδικασία της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία θα κριθεί τον επόμενο Απρίλιο και εν όψει της οποίας αναμένεται να αυξηθεί η πίεση για επίλυση του ζητήματος, η ελληνική πλευρά επενδύει και σε έναν ακόμη παράγοντα, ιδιαίτερα σημαντικό. Στο γεγονός ότι, όπως αναφέρουν και νατοϊκές πηγές, η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμα έτοιμη, δεν έχει υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να πληροί τους όρους ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, εκφράζονται σοβαρότατες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι έτοιμη μέχρι τον Απρίλιο. Μπορεί ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που προωθούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την είσοδο Κροατίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, να είναι διατεθειμένες να «κάνουν τα στραβά μάτια» σε αυτό, εκτιμάται όμως ότι υπάρχουν και χώρες με ισχυρή φωνή μέσα στο Σύμφωνο, που θα αντιδράσουν. Σε αυτές τις χώρες η Ελλάδα, που έχει θέσει το ζήτημα του κατά πόσο πληρούνται στο σύνολό τους οι προϋποθέσεις ένταξης, προσβλέπει ως συμμάχους στην τελική ευθεία, για να μη βρεθεί μόνη αντίθετη στη νατοϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, από ελληνικής πλευράς αναδεικνύεται ο περιφερειακός χαρακτήρας του ζητήματος, η διάσταση δηλαδή ότι μία χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Από ελληνικής πλευράς δεν έχει γίνει σαφής αναφορά στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο. Είναι άλλωστε το έσχατο μέσο και εκτιμάται ότι δεν θα πρέπει να αναλωθεί η ισχύς του σε φραστικές απειλές. Επισημαίνεται ωστόσο ότι δεν πρόκειται να απεμποληθεί καμιά δυνατότητα που έχει η χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας συνετρίβη

Αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας συνετρίβη

Ένα αεροσκάφος της συριακής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη σήμερα σε ελαιώνα, μ’ αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τα τρία μέλη του πληρώματός του, τονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες.

«Ένα μικρό εκπαιδευτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σ’ έναν ελαιώνα προτού προσκρούσει στην περίφραξη μίας κατοικίας» στο Μοανταμίγιε, 5 χλμ από τη Δαμασκό, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Το αεροσκάφος κατά τα φαινόμενα «ήταν εκτός ελέγχου», και το πλήρωμα αναζήτησε ένα σημείο για να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, προσθέτουν.

Οι σοροί των τριών αεροπόρων ανεσύρθηκαν από το σημείο του δυστυχήματος, το οποίο προκλήθηκε στις 09.30, τοπική κι ώρα Ελλάδος, τονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποιεί για εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποιεί για εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και είπε πως η περιοχή περνά από ένα πολύ εύθραυστο και ευαίσθητο στάδιο.

Ο Αλί Μπαμπακάν μιλούσε από τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης τύπου με τον Σύρο ομόλογό του Βαλίτ αλ-Μοαλέμ και όπως είπε, ελπίζει να σημειωθεί πρόοδος στην επικείμενη διάσκεψη για το Μεσανατολικό "για όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου και της Συρίας."

Παρόλο που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, σε συνέντευξη που παρέθεσε στην αραβική εφημερίδα Al Hayat και δημοσιεύτηκε σήμερα, ανέφερε πως ελπίζει να συμμετάσχει και η Συρία στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τέλη Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

"Θέλουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα από τη διάσκεψη και να μην πρόκειται απλώς για ακόμη μία συνάντηση. Εάν επιθυμούμε δίκαιη και διαρκή ειρήνη, όλα τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν," είπε ο Μπαμπακάν.

Όπως τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η χώρα του διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Συρία, όσο και με το Ισραήλ και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Πηγή: International Herald Tribune

Η Τουρκία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το θέμα της Αρμενίας

Η Τουρκία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το θέμα της Αρμενίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κιεκσάλ Τοπτάν προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τα ζοφερά αποτελέσματα που ενδέχεται να έχει η ψήφιση ενός νόμου που αναγνωρίζει την «Γενοκτονία των Αρμενίων», όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του.

«Ελπίζω να έχετε πεισθεί για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει, εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο αυτό, από τ' οποίο οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας μπορεί να απαιτήσουν χρόνια για ν' αποκατασταθούν», τονίζει ο Τοπτάν, στην επιστολή του προς την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

«Είναι αναπόφευκτο να υπονομευθούν ένεκα αυτού του νόμου οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις κι οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αρμενία» επιχειρηματολογεί στην επιστολή του ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα εξετάσει το νομοσχέδιο που συντάχθηκε για ν' αναγνωρισθεί η γενοκτονία εκατ. Αρμενίων από το οθωμανικό καθεστώς της Τουρκίας στους διωγμούς του 1915-17.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Παράθυρο» ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά βλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη

«Παράθυρο» ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά βλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη

Ευκαιρία για λύσεις στα ελληνοτουρκικά βλέπει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να διαθέτουν νωπή λαϊκή εντολή. Παράλληλα, δηλώνει εν αναμονή πρωτοβουλιών από τον κ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Έχουμε δυο νέες κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή. Είναι σπάνιες οι περίοδοι όπου στην Ελλάδα και στην Τουρκία ταυτόχρονα υπάρχουν δυο ισχυρές κυβερνήσεις. Είναι το καλύτερο περιβάλλον για την επίλυση των θεμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Σας διαβεβαιώ ότι από την ελληνική πλευρά υπάρχει πολιτική βούληση και περιμένουμε την ανάλογη ανταπόκριση από την Αγκυρα» δηλώνει η κα Μπακογιάννη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Η υπουργός Εξωτερικών δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο πρόωρο. «Ο στόχος είναι να υπάρξει μιας μορφής συμφωνία, αλλά είναι πολύ νωρίς αυτή για να σας απαντήσω για το περιεχόμενό της», δηλώνει.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κα Μπακογιάννη τονίζει ότι «ο δρόμος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ περνάει από μια συμφωνία για το όνομα», ενώ για το ενδεχόμενο του βέτο απαντά: «Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα είναι προς όφελος της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Και η ώρα είναι τώρα».

Σχετικά με νέες πρωτοβουλίες για το όνομα, η υπουργός αναφέρει ότι «λογικό είναι ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες του κ. Νίμιτς. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική συζήτηση. Όμως, για να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, πρέπει και οι δυο πλευρές να συναντηθούν κάπου σε μια ενδιάμεση θέση» και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κανένα όνομα πάνω στο τραπέζι».

Για τα εσωτερικά ζητήματα, η Ντ.Μπακογιάννη αναφέρεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία θα είναι, όπως σημειώνει, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πριμ εδρών για το πρώτο κόμμα, χωρίς να θιγεί η αναλογικότητα για τα μικρά κόμματα. Παράλληλα διατυπώνει την προσωπική της άποψη ότι «δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο μπόνους στις συνεργασίες.»

«Το βασικό ερώτημα είναι αν στην Ελλάδα θέλουμε να υπάρχουν ή δεν θέλουμε τα μεγάλα κόμματα. Ο δικομματισμός υπέστη μια μεγάλη επίθεση όλο αυτό τον καιρό. Δεν θα ισχυριστώ ότι πολλά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν άδικα, αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι είναι καλύτερα να ξεκαθαρίζεις, έστω και με κόστος στο εσωτερικό ενός μεγάλου κόμματος τις όποιες διαφορές έχεις και στην προεκλογική περίοδο ο κόσμος να έχει μια σαφή αίσθηση για το τι θα γίνει την άλλη μέρα, από το να φτάνεις μετά τις εκλογές και να αναζητείς συγκλίσεις και κοινούς τόπους. Χρειάζονται αλλαγές τα κόμματα και η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι δίδαγμα για όλους μας» δηλώνει η κα Μπακογιάννη.

Σε ερώτηση για το ένα βλέπει κατάτμηση και κάποιων μεγάλων περιφερειών, απαντά: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα περιφερειών αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν διευκολύνει. Πρέπει κάποια στιγμή νηφάλια να δούμε εάν μια παλιά πρόταση, την οποία είχαμε υποστηρίξει ο Γ.Σουφλιάς και εγώ από τη ΝΔ, αρκετοί συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να εφαρμοστεί».

*H κα Μπακογιάννη θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας και Αλιείας της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ. Βασικό θέμα θα είναι η πρωτοβουλία για την ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν αποτελεσματικό συλλογικό μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη.

Πηγή: in.gr


Ο Θ. Πάγκαλος δεν θα είναι υποψήφιος

Ο Θ. Πάγκαλος δεν θα είναι υποψήφιος

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος δήλωσε σε συνέντευξή του στο "Βήμα" της Κυριακής πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος.

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα άλλες υποψηφιότες δεν χωρούν, δήλωσε ο κ. Θ. Πάγκαλος και πρόσθεσε, ερωτηθείς ποιον από τους κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο θα υποστηρίξει, ότι θα πάρει θέση αφού ακούσει τις ομιλίες τους στο Εθνικό Συμβούλιο και εν συνεχεία διαμορφώσει εικόνα.

Ο κ. Πάγκαλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να νικήσει τον Κ.Καραμανλη ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει αποσαφηνισμένη φυσιογνωμία και καθαρή προοπτική για το μέλλον.

Για μένα, είπε με αφορμή άλλο ερώτημα, το κύριο προσόν ενός μελλοντικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι η δυνατότητα να συντονίζει και να ενοποιεί το χώρο και να του δίνει με νέες ιδέες και νέες προτάσεις μιά κινητικότητα.

Ακόμη ο πρώην Υπουργός, με αφορμή άλλο ερώτημα, ανέφερε πως το πρόβλημα της συνεργασίας με την Αριστερά πρέπει να αφορά συγκεκριμένους τομείς και στόχους και να πάρει τη μορφή συγκεκριμένων προτάσεων. Αν αυτό που είναι κάτω απο τη φρασεολογία της συνεργασίας με την Αριστερά είναι ένα μονομερές άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ προς αριστερά, πιστεύω πως είναι λάθος, πρόσθεσε.

Τέλος στο ερώτημα αν υπονομεύθηκε ο Γ. Παπανδρέου, ο πρώην Υπουργός δήλωσε ότι υπήρξαν συμπεριφορές και τρόποι λειτουργίας που δημιουργούσαν την εικόνα πως ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ε' αυτό ήταν εκ των πραγμάτων υπονομευτικό για τον κ. Παπανδρέου και μείωνε και την επιρροή του κόμματος , γιατί ένα κόμμα που δεν έχει έναν πειστικό υποψήφιο πρωθυπουργό δεν έχει και γενικότερη απήχηση στον περιγύρό του, τόνισε.

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

«Παγώνουν» τα εξοπλιστικά

«Παγώνουν» τα εξοπλιστικά

Η κυβέρνηση αναβάλλει τις αποφάσεις προκειμένου να πιέσει συμμάχους και εταίρους για το Σκοπιανό

Στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο όρος εξοπλιστικές δαπάνες ακούστηκε μόνο μία φορά, στην ομιλία του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Η σχετική παράγραφος είχε έκταση 44 λέξεων, όσο δηλαδή και η αναφορά του υπουργού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή δεν υπήρξε καμία αναφορά. Το μήνυμα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές. Οι εξοπλισμοί δεν αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, οι αποφάσεις για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα «παγώνουν» για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Οπως έλεγε κορυφαία πηγή του υπουργείου Αμυνας στον ΕΤ·Κ οι αποφάσεις για νέους εξοπλισμούς και ιδιαίτερα για την πιο καυτή προμήθεια που έχουν στο πρόγραμμά τους οι Ενοπλες Δυνάμεις, το μαχητικό 4ης γενιάς, δεν πρόκειται να ληφθούν στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή ως το καλοκαίρι του 2008. Και ενδεχομένως, έλεγε, να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο, επισημαίνοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις για την προμήθεια του μαχητικού αναστέλλονται επ’ αόριστον. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν είναι στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η διατήρηση του θέματος σε εκκρεμότητα δεν είναι φυσικά μονομερής πολιτική επιλογή του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αλλά κεντρική κυβερνητική απόφαση, η οποία υπαγορεύεται από διπλωματικές και οικονομικές σκοπιμότητες: Την προμήθεια του μαχητικού 4ης γενιάς εποφθαλμιούν οι σημαντικότεροι διπλωματικοί και οικονομικοί εταίροι της χώρας μας:

Οι ΗΠΑ με το JSF, η Γερμανία με το Eurofighter, η Γαλλία με το Rafale και η Ρωσία με το Σουχόι. Και δεν παραλείπουν να το βάζουν κάθε φορά στην ατζέντα, όπως έγινε στις διμερείς συναντήσεις που είχε στις αρχές του καλοκαιριού ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Το ενδιαφέρον αυτό η Αθήνα θέλει να το χρησιμοποιήσει ως διπλωματικό όπλο στα ανοικτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Με τις κρίσιμες αποφάσεις στο θέμα των Σκοπίων να τρέχουν ως το Μάρτιο του 2008, είναι εύλογο ότι δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της στο θέμα αυτό, όπου πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των Αμερικανών, των Γάλλων και των Γερμανών.

Η οικονομική παράμετρος είναι ακόμα πιο σημαντική. Μόνο το εξοπλιστικό πρόγραμμα για το μαχητικό τέταρτης γενιάς έχει προϋπολογιστεί από το ΓΕΑ στα 4,7 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης, όμως, είναι να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως το 2010 και η μετάθεση των παραγγελιών και κατά συνέπεια των παραλαβών και των πληρωμών όσο γίνεται στο μέλλον αποτελεί εύλογη επιλογή. Πόσο μάλλον, όταν όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίος υπουργός, «ακόμα πληρώνουμε τις προμήθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». Και αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή με την απογραφή η Ελλάδα άλλαξε το λογιστικό πρότυπο και συμπεριλαμβάνει τις εξοπλιστικές δαπάνες στους δημόσιους λογαριασμούς όταν γίνονται παραλαβές, τα προηγούμενα δύο χρόνια το υπουργείο Αμυνας είχε καθυστερήσει τις παραλαβές όσο μπορούσε, χωρίς ωστόσο να παγώσει τις διαδικασίες. Αυτό το επιβεβαιώνουν και πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι οι εκροές είχαν περιοριστεί σημαντικά.

Οπως επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης στις προγραμματικές δηλώσεις, στον προϋπολογισμό του 2008 έχουν εγγραφεί κονδύλια για παραλαβές εξοπλισμών ύψους 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή, κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Αυτό δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει σύντομα.

Συγκράτηση δαπανών
Η προτεραιότητα είναι στη συγκράτηση των δαπανών και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα βάρη, μεταξύ άλλων και το κόστος των επιστροφών επιδοτήσεων που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, το οποίο είναι άμεσα καταβλητέο.
Στην πλατεία Συντάγματος αναμένουν τη σχετική απόφαση από τις Βρυξέλλες στις αρχές Νοεμβρίου και υπολογίζουν αυτό το κόστος στα 2 δισ. ευρώ.

Μια άλλη παράμετρος η οποία ευνοεί την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης απέναντι σε προμήθειες νέων εξοπλιστικών συστημάτων που θα πυροδοτήσουν μια νέα κούρσα ανταγωνισμού των εξοπλισμών πάνω από το Αιγαίο είναι και οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες επιτρέπουν αισιοδοξία για περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Κάποιοι στην κυβέρνηση, μάλιστα, αμφιβάλλουν για τη σκοπιμότητα των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να χρησιμοποιηθούν αλλού τα χρήματα αυτά, όπως π.χ. στην Παιδεία και την Υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση των αποφάσεων, οι οποίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του δεκαετούς Εξοπλιστικού Προγράμματος θα έπρεπε να ληφθούν ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2008, σημαίνει καθυστέρηση της διαδικασίας και της παραγγελίας ως και για δύο ακόμα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες παραλαβές θα ξεκινήσουν, αν ξεκινήσουν, το 2014. Ο αρχικός σχεδιασμός του δεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος που τρέχει ως το 2016, τις τοποθετούσε στο 2011.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν εκ νέου τον εναέριο χώρο του Λιβάνου

Ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν εκ νέου τον εναέριο χώρο του Λιβάνου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του λιβανικού στρατού, ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν σήμερα εκ νέου τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τρία μαχητικά της IAF πέταξαν πάνω από τη Βηρυτό και αφού κατευθύνθηκαν προς τα νότια της χώρας αποχώρησαν προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Πηγή: Syrian Arab News Agency

Τα τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν έναν Κούρδο αντάρτη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ

Τα τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν έναν Κούρδο αντάρτη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ

Τα τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν σήμερα ένα Κούρδο αντάρτη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.

Η σύγκρουση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Σιρνάκ.

Από την ανταλλαγή πυρών τρεις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο τοπικό νοσοκομείο.

Πηγή: International Herald Tribune

Νικητής ο Ράικονεν, εγκατέλειψε ο Χάμιλτον!

Νικητής ο Ράικονεν, εγκατέλειψε ο Χάμιλτον!

Ο Κίμι Ράικονεν νίκησε στη Σανγκάη, το θαύμα που ζητούσε ο Φερνάντο Αλόνσο έγινε και το Πρωτάθλημα πήρε φωτιά!

Ο Λιούις Χάμιλτον εγκατέλειψε για πρώτη φορά στη σύντομη καριέρα του στην F1 και ο τίτλος θα κριθεί στον ...τελικό της Βραζιλίας που θα διεξαχθεί στις 21 του μηνός στην πίστα του Ιντερλάγκος και στον οποίο υπάρχουν τρεις πιλότοι που έχουν ελπίδες για Πρωτάθλημα.

Μετά και τον αγώνα της Κίνας, ο Χάμιλτον διατηρήθηκε στην κορυφή με 107 βαθμούς, ο Αλόνσο που τερμάτισε στη δεύτερη θέση πλησίασε στους τέσσερις (103), ενώ ο Ράικονεν που χάρισε στη Ferrari τη 200η νίκη της στην F1, έφτασε τους 100 βαθμούς.

Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Φελίπε Μάσα τη συνδρομή του οποίου θα ζητήσει ο Ράικονεν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Βραζιλία. Ίσως να πήγαινε ακόμα καλύτερα αν η στρατηγική της Scuderia ήταν καλύτερη στην περίπτωσή του (μέχρι τον 26ο γύρο έκανε και τους δυο ανεφοδιασμούς του).

Εκπληκτική εμφάνιση από τον Σεμπάστιαν Βέτελ που αν και ξεκίνησε από την 17η θέση, κατάφερε να τερματίσει τέταρτος εκμεταλλευόμενος και τη στρατηγική του ενός ανεφοδιασμού που ακολούθησε η Scuderia Toro Roso. Στο τέλος βέβαια, ο νεαρός Γερμανός που στο Φούτζι πρωταγωνίστησε στη σύγκρουση με τον Ουέμπερ και ενώ οι δυο τους βρίσκονταν σε τροχιά βάθρου, τα χρειάστηκε καθώς κινδύνευσε να μείνει από καύσιμα.

Ο Τζένσον Μπάτον τερμάτισε στην πέμπτη θέση, στο καλύτερο αποτέλεσμα της Honda στο φετινό Πρωτάθλημα, ενώ έκτος ήταν ο Βιταντρόνιο Λιούτσι που άντεξε στην πίεση του Νικ Χάιντφελντ. Την οκτάδα συμπλήρωσε ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ.

Ο Λιούις Χάμιλτον έφτασε 25 γύρους πριν το όνειρο αλλά κάπου εκεί τα λάστιχα και η στρατηγική της ομάδας του τον πρόδωσαν. Για 31 γύρους, ο νεαρός Άγγλος είχε την πρωτοπορία χωρίς να κινδυνεύει ουσιαστικά από τους αντιπάλους του.

Ωστόσο, τα ενδιάμεσα λάστιχα που χρησιμοποιούσε από την αρχή του αγώνα και τα οποία δεν άλλαξε στον πρώτο του ανεφοδιασμό (στρατηγική που ακολούθησαν και οι Ράικονεν, Αλόνσο), τού έπαιξαν άσχημο παιχνίδι.

Μη μπορώντας να κινηθεί σε ανταγωνιστικούς ρυθμούς και χάνοντας 5-6 δευτερόλεπτα στο γύρο, είδε τον Ράικονεν να τον προσπερνάει στον 29ο γύρο και τον Αλόνσο να τον πλησιάζει με άγριες διαθέσεις.

Δυο γύρους αργότερα, μπαίνοντας στα pits για να αλλάξει λάστιχα, βγήκε εκτός και κόλλησε στην αμμοπαγίδα. Όσο και αν προσπάθησαν οι άνθρωποι της πίστας να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στο pitlane, δεν τα κατάφεραν. Το λάθος έγινε και η πρώτη εγκατάλειψη του Βρετανού είναι γεγονός...

Από κει και πέρα, ο Ράικονεν πέρασε επικεφαλής με τον Αλόνσο να τον ακολουθεί. Σε κάποιοα σημεία ο ισπανός μείωσνε τη διαφορά στο στεγνό πια οδόστρωμα, αλλά ουσιαστικά ο Φινλανδός δεν κινδύνευσε να χάσει την πρωτοπορία.

Η πτώση της καρό σημαίας τον βρήκε να πανηγυρίζει την πέμπτη του φετινή νίκη και να κάνει όνειρα για Πρωτάθλημα.

Στο γκαράζ της McLaren Mercedes Κάποιοι χαίροντας και κάποιοι άλλοι όχι. Ο Λιούις Χάμιλτον εξηγούσε για το πως «έμεινε» από λάστιχα στους μηχανικούς του και τον Νόρμπερτ Χάουγκ, ενώ λίγο πιο δίπλα οι μηχανικοί του Αλόνσο πανυγήριζαν...

Ο Ισπανός φαίνεται πως έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας, αλλά ο Χάμιλτον είναι αποφασισμένος να πάρει αυτό το Πρωτάθλημα. Υπάρχει και το αουτσάιντερ, ο Κίμι Ράικονεν που ίσως η τύχη του επιστρέψει έστω και καθυστερημένα αυτά που του χρωστάει. Υπομονή...

Πηγή: 24sports.com.cy

Αντάρτες του ΠΚΚ σκότωσαν έναν Τούρκο χωρικό επειδή δεν τους έδωσε φαγητό

Αντάρτες του ΠΚΚ σκότωσαν έναν Τούρκο χωρικό επειδή δεν τους έδωσε φαγητό

Κούρδοι αντάρτες μέλη του ΠΚΚ σκότωσαν έναν Τούρκο χωρικό στη νοτιοανατολική Τουρκία επειδή αρνήθηκε να τους δώσει φαγητό.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στην επαρχία Σιίρτ της νοτιοανατολικής Τουρκία, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.

Πηγή: Reuters

Υπό οκταήμερη κράτηση οι αρχαιοκάπηλοι που πιάστηκαν στα πράσα

Υπό οκταήμερη κράτηση οι αρχαιοκάπηλοι που πιάστηκαν στα πράσα



Κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν
70 και πλέον αρχαία αντικείμενα, τα οποία θα πωλούνταν
έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ.


Διάταγμα οκταήμερης κράτησης των τριών Κυπρίων, εκ των οποίων ο ένας είναι κοινοτάρχης σε χωριό της Επαρχίας Πάφου και των δύο Ελλαδιτών, εξέδωσε το Δικαστήριο των Βάσεων, για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας. Ο έκτος ύποπτος, ο οποίος συνελήφθηκε μετά τον εντοπισμό στο σπίτι του αρχαίων αντικειμένων, οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε διάταγμα τριήμερης κράτησης, για υπόθεση κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων.

Οι τέσσερις Κύπριοι και δύο Ελλαδίτες, συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της αστυνομίας, σε περιοχή δυτικά του Υψωνα όπου σε γκαράζ αυτοκινήτων εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα αρχαιοτήτων ανεκτίμητης αξίας. Οι αρχαιότητες θα πωλούνταν από Κυπρίους σε Ελλαδίτες.

Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, έχουν εντοπισθεί αρχαία αντικείμενα αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ.


Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται χρυσά δακτυλίδια, σκουλαρίκια και δεκάδες αγαλματίδια.

Στο σπίτι του αδελφού ενός από τους τέσσερις κυπρίους συλληφθέντες, βρέθηκαν επίσης χρυσά νομίσματα, φύλλα χρυσού και αγαλματίδια.

Και οι τέσσερις συλληφθέντες είναι ιδιοκτήτες και οδηγοί εκσκαφέων.


Ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, Αντρέας Ιατρόπουλος, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες φαίνεται πως με βιτρίνα την απασχόλησή τους αυτή, προέβαιναν μόνοι τους σε αρχαιολογικές ανασκαφές και συλήσεις τάφων σε άδεια οικόπεδα και στην ύπαιθρο, η οποία είναι κατάσπαρτη από αρχαίους τάφους.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη: Ο αγωγός πετρελαίου αναβαθμίζει και το λιμάνι

Αλεξανδρούπολη: Ο αγωγός πετρελαίου αναβαθμίζει και το λιμάνι

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα σημάνει αμέσως και την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού στην περιοχή

Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Άμεσα ωφελημένος είναι αναμφισβήτητα ο νομός Έβρου, γι' αυτό η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θεωρείται επιβεβλημένη.


Όπως όλα δείχνουν, τα έργα εκβάθυνσης που προγραμματίστηκαν πριν από τρία χρόνια θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Αμπατζής, τονίζοντας ότι η μία από τις δύο εταιρείες που συμμετείχε στον τελευταίο διαγωνισμό και είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του έργου, τελικά την απέσυρε. Έτσι ο φάκελος του έργου προχώρησε πλέον χωρίς κανένα εμπόδιο προς το ελεγκτικό συνέδριο, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της δαπάνης του.

Η καθυστέρηση έναρξης του έργου οφειλόταν στις αλλεπάλληλες ενστάσεις σε διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχτεί, καθώς και σε υπουργικές αρνήσεις ανάδειξης αναδόχου εταιρείας λόγω χαμηλού ποσοστού έκπτωσης επί της συνολικής δαπάνης του έργου. Τα παραπάνω είχαν ως άμεση συνέπεια η Αλεξανδρούπολη να χάσει πολλές και σημαντικές ευκαιρίες, τόσο στον τουριστικό όσο και στον εμπορικό τομέα, που θα συνέβαλλαν στην οικονομική ανάπτυξή της.
Τα εμπόδια τελικά ξεπεράστηκαν και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί 18 μήνες μετά την έναρξή του. Η ανάδοχος εταιρεία "ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ Μεσαδάκος" αναμένεται να εγκατασταθεί στο τέλος Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, για να αρχίσει τις εργασίες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 23,5 εκατ ευρώ και το τελικό βάθος του λιμανιού θα είναι 14 μέτρα από τα 7,5 μ. που είναι σήμερα.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα σημάνει αμέσως και την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού στην περιοχή. Για παράδειγμα, πολλές φορές στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για φόρτωση - εκφόρτωση εμπορευμάτων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, καθώς μεγάλα εμπορευματικά πλοία δεν μπορούσαν να το προσεγγίσουν, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται σε άλλα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου.


Επίσης, πάρα πολλές φορές κρουαζιερόπλοια που εκτελούσαν εκδρομές αναψυχής στη Μεσόγειο και θέλησαν να προσεγγίσουν την πόλη της Αλεξανδρούπολης δεν το κατάφεραν, καθώς η αγκυροβόλησή τους στο λιμάνι ήταν αδύνατη.


Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αναμένεται ότι θα δώσει νέα πνοή στις θαλάσσιες δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν στην περιοχή και μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να γίνουν.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, απαιτείται κάθε δύο περίπου χρόνια και η ανάλογη συντήρηση του πυθμένα, για να διατηρηθεί το βάθος του στα 14 μέτρα, εξαιτίας των φερτών υλικών που θα συγκεντρώνονται στον πυθμένα, τόσο από τις εκβολές του ποταμού Έβρου όσο και από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η διαδικασία αυτή πάντως δεν φαίνεται να προβληματίζει τη διοίκηση του ΟΛΑ, αφού ευελπιστούν ότι τα έσοδα του λιμανιού θα είναι σε τέτοιο επίπεδο, που θα μπορούν να "σηκώσουν το βάρος" των απαιτούμενων εργασιών.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ιράκ: ο στρατός των ΗΠΑ 'δε γνωρίζει' πού βρίσκονται 190.000 τουφέκια και πιστόλια που παρέδωσε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ιράκ: ο στρατός των ΗΠΑ 'δε γνωρίζει' πού βρίσκονται 190.000 τουφέκια και πιστόλια που παρέδωσε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Τα αναζητούν επί μήνες, όμως οι αξιωματούχοι του στρατού των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη φθάσει στην ουσία του ζητήματος πού κατέληξαν δεκάδες χιλιάδες όπλα που παραδόθηκαν στις Ιρακινές δυνάμεις--πολλά εκ των οποίων πιστεύεται ότι είναι πλέον σε χέρια ανταρτών ή παραστρατιωτικών.

Οι Αμερικανοί παρέδωσαν π.χ. 125.163 ημιαυτόματα πιστόλια Glock στην Ιρακινή αστυνομία από το 2003 έως τα τέλη του 2006, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου· όμως, ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ Στιούαρτ Μπόουεν συνέκρινε τις παραδόσεις και τις Ιρακινές οπλαποθήκες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 13.180 Γκλοκ έχουν εξαφανισθεί.

Εννέα μήνες αργότερα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ο Αμερικανικός στρατός δε γνωρίζει πού βρίσκονται περίπου 190.000 μικρά όπλα που παραδόθηκαν στις Ιρακινές δυνάμεις μεταξύ του 2004 και του 2005. Στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και 80.000 πιστόλια, κυρίως τύπου Γκλοκ.

Συνολικά ανάμεσα στο 2003 και στο 2006 παραδόθηκαν στις Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, που υποτίθεται ότι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ανοικοδόμησης της χώρας, περίπου 370.000 τουφέκια και πιστόλια. Εξ αυτών, μόλις το 3% των σειριακών αριθμών των όπλων αυτών μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό τους. Ένας πρώην αστυνομικός, ο Γιασάρ, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Οι Αμερικανοί μας έδιναν Γκλοκ χωρίς να καταγράφουν τον σειριακό αριθμό και χωρίς χρεωστικό έγγραφο". Ο ίδιος εγκατέλειψε την μονάδα του στα τέλη του 2004· πούλησε το πιστόλι του σε "ένα φίλο" έναντι 800 δολαρίων.

Χιλιάδες αστυνομικοί που παραιτήθηκαν κέρδισαν κάποια χρήματα πουλώντας τα όπλα τους. Από την έναρξη του προγράμματος των ΗΠΑ για την εκπαίδευση του Ιρακινού στρατού και της αστυνομίας, ολόκληρες μονάδες έχουν διαλυθεί και τα μέλη τους έχουν εξαφανισθεί--μαζί με τα όπλα τους.

Αποτέλεσμα αυτού, λέει ένας νεαρός που είχε εκπαιδευθεί ως αστυνομικός κι εργάζεται πλέον ως ιδιωτικός φρουρός, είναι πως η μαύρη αγορά διαθέτει υπερπροσφορά των πιστολιών του είδους: ένα Γκλοκ κοστίσει λιγόετρα από χίλια δολάρια. Η αφθονία των όπλων είναι πολύ καλά νέα για τις ένοπλες συμμορίες που εμφανίζονται στους δρόμους της Βαγδάτης, τις ισλαμιστικές και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες, αλλά και την πανσπερμία των οργανώσεων που πολεμούν τους Αμερικανούς. Ορισμένα έχουν καταλήξει στα χέρια των ανταρτών του τουρκικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK.

Ο συνταγματάρχης Ντάνιελ Γουίλιαμς δηλώνει ότι ένας επιθεωρητής του Πενταγώνου, ο στρατηγός ε.α. Κλοντ Κικλάιτερ, επισκέφθηκε το Ιράκ για να ερευνήσει το θέμα τον περασμένο μήνα. "Υποθέτω ότι είναι πράγματι πιθανό όπλα που δώσαμε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να κατέληξαν στα λάθος χέρια", παραδέχεται ο Γουίλιαμς.

Στη Φαλούτζα το Γκλοκ "είχε γίνει το επίσημο όπλο του Ισλαμικού Στρατού του Ιράκ", μιας σουνιτικής ένοπλης ομάδας, λέει ο Γιάσερ.

Συνολικά από τον αμερικανικό στρατό έχουν εκπαιδευθεί 295.000 αστυνομικοί. Εξ αυτών, το 20% έχουν εγκαταλείψει τις δυνάμεις ασφαλείας ή έχουν σκοτωθεί, είπε ο Γουίλιαμς--που απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το πού κατέληξαν τα όπλα τους.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανησυχεί επίσης για την πιθανότητα ορισμένα από τα όπλα που παρείχε στις δυνάμεις ασφαλείας να κατέληξαν σε ομάδες παραστρατιωτικών ή ανταρτών με τη συνενοχή του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάσθηκε στο Κογκρέσο, στο υπουργείο έχουν διεισδύσει "οργανωμένοι εγκληματίες που. . .διαπράττουν εγκλήματα όπως απαγωγές, εκβιασμούς, δωροδοκίες". Το Ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνέντευξη με τον Γιώργο Αλογοσκούφη / Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Συνέντευξη με τον Γιώργο Αλογοσκούφη / Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει ότι: δεν θα υπάρξει πλαφόν στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά θα διενεργείται -εκ των υστέρων- εξονυχιστικός έλεγχος. Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων, ο κ. Αλογοσκούφης διευκρινίζει ότι τα αγροτεμάχια και οι αγροτοκαλλιέργειες εξαιρούνται του ενιαίου φόρου.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, την πρώτη μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, από τα όσα σας προσάπτουν στελέχη της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστές. Μιλούν για φοροεπιδρομή που είχε ως στόχο να εισπράξει το Δημόσιο 6 δισ. ευρώ. Πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;

Το εθνικό εισόδημα μεταξύ του 2008 και του 2007 θα αυξηθεί κατά περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Και είναι λογικό ότι σ' αυτά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον εισοδήματος που δημιουργεί η ανάπτυξη αντιστοιχούν φόροι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι φορολογικοί συντελεστές, υπάρχει συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα, ώστε κάθε φορά που υπάρχει αύξηση εισοδήματος υπάρχει και αύξηση στα έσοδα. Αυτά, λοιπόν, τα 6 δισ. που ακούγονται, ότι δήθεν είναι επιπλέον φόροι, είναι κυρίως έσοδα που αντιστοιχούν στο αυξημένο μας εισόδημα. Τώρα είναι γεγονός ότι παίρνουμε δύο μεγάλες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν επίσης σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Η μία πρωτοβουλία είναι η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι πολλά χρόνια που προσπαθούν διαδοχικές κυβερνήσεις να το αντιμετωπίσουν. Και έχουμε επεξεργαστεί ένα σύστημα το οποίο στις λεπτομέρειές του θα το ανακοινώσουμε, το οποίο, ενώ δεν προβλέπει καμία επιβάρυνση για τους πολίτες -είτε για το πετρέλαιο θέρμανσης είτε για το αγροτικό πετρέλαιο-, θα οδηγήσει σε δραστική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Αυτά όμως δεν τα είπατε πριν από τις εκλογές...

Για όλες τις σημαντικές μας επιλογές τοποθετηθήκαμε προεκλογικά. Και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής ανακοινώσαμε, και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στα ακίνητα, που είναι η δεύτερη πρωτοβουλία που παίρνουμε. Πάμε σε ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα. Σε ένα σύστημα στο οποίο θα καταργήσουμε όλους τους στρεβλωτικούς φόρους που υπάρχουν στη φορολογία των ακινήτων -φόρους μεταβίβασης, συμπληρωματικούς φόρους εισοδήματος, μια σειρά από φόρους που βαρύνουν το ακίνητο- και θα πάμε σε ένα ενιαίο τέλος ακινήτων. Αυτό το ενιαίο τέλος βεβαίως οδηγεί και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, διότι σήμερα στη φορολογία των ακινήτων έχουμε πάρα πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Και αυτό το είχαμε πει προεκλογικά, είχαμε πει για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Και θέλω επίσης να συμπληρώσω ότι όλες τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε -για την αύξηση του ΕΚΑΣ, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας- τις υλοποιούμε στο ακέραιο.

Νιώθετε «τσάρος της οικονομίας», όπως λένε ακόμη και συνάδελφοί σας στη ΝΔ;

Αυτοί οι χαρακτηρισμοί πιστεύω ότι είναι αφελείς. Ο ρόλος του υπουργού Οικονομίας ασφαλώς είναι συντονιστικός, αλλά είναι και ένας πολύ δύσκολος ρόλος. Εκ των πραγμάτων, όταν είσαι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, συνδέεσαι και με τις δραστηριότητες άλλων υπουργείων. Εγώ πάντοτε αυτόν τον ρόλο τον υπηρέτησα με σεβασμό και με διάθεση καλής συνεργασίας με τους συναδέλφους μου, και έτσι θα συνεχίσω να κάνω. Σε απόλυτη συνεργασία με τον πρωθυπουργό. «Τσάρος της οικονομίας» μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Εξαιρούνται τα αγροκτήματα, χαμηλότερο τέλος για τα εντός σχεδίου οικόπεδα

Ποιοι φόροι θα ενσωματωθούν στον ενιαίο φόρο κατοχής; Θα περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ο συμπληρωματικός φόρος στο εισόδημα από ενοίκια;

Κατ αρχάς, δεν μιλάμε για φόρο κατοχής. Μιλάμε για ένα ενιαίο τέλος ακινήτων, το οποίο δεν βαρύνει τον κάτοχο, βαρύνει το ακίνητο, δηλαδή δεν συνδέεται με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του κατόχου του ακινήτου. Βαρύνει το ακίνητο. Και θα καταργήσουμε όλους τους άλλους στρεβλωτικούς φόρους. Θα πάμε στη σταδιακή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων, που ήδη έχει ξεκινήσει με την εισαγωγή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας βεβαίως παραμένει, γιατί είναι ένα εξυγιαντικό μέτρο για τις νέες οικοδομές. Ο Φόρος Υπεραξίας στη Μεταβίβαση ασφαλώς παραμένει, γιατί είναι ένας φόρος που φορολογεί τις υπεραξίες που δημιουργούνται στα ακίνητα. Από εκεί και έπειτα θα πάμε στην κατάργηση όλων των υπολοίπων φόρων, που δεν είναι φόροι οι οποίοι πηγαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα τέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανεξάρτητα από το φορολογικό σύστημα.

Σε ποιο ύψος θα κυμαίνεται ο συντελεστής, θα είναι κλιμακωτός;

Ο στόχος μας είναι το σύστημα να είναι απλό. Αλλά να είναι και δίκαιο. Και μ αυτά τα δύο κριτήρια θα καθορίσουμε τον συντελεστή.

Πέραν της πρώτης κατοικίας, θα εξαιρεθούν και άλλα ακίνητα;

Είναι βέβαιον ότι τα ακίνητα στα οποία επιβάλλεται σήμερα το τέλος ακίνητης περιουσίας που πάει υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ακίνητα στα οποία θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα. Οι πολίτες έχουν κάνει δηλώσεις αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση, έχουμε δηλαδή ένα αρχείο με τις δηλώσεις αυτές και θα αξιοποιηθεί. Αλλά, αγροκτήματα και αγροτικές καλλιέργειες δεν πρόκειται να φορολογηθούν. Οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως μπορεί να φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή.

Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός του φόρου;

Θα γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Εχουμε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, το οποίο δεν το αμφισβητεί κανείς.

Δεν μπορεί όμως να πληρώνει τα ίδια αυτός που έχει σπίτι και ένα εξοχικό με αυτόν που έχει βίλες...

Ασφαλώς θα υπάρξει μέριμνα γι αυτό. Ο στόχος είναι να απαλλάξουμε φορολογικά αυτούς που έχουν μια λογική πρώτη κατοικία. Δεν είναι σκοπός μας να απαλλάσσουμε τα παλάτια.

Θα βάλετε κάποιο όριο στα τετραγωνικά;

Υπάρχουν εισηγήσεις και για τα τετραγωνικά και για το σύνολο της αντικειμενικής αξίας. Θα επιλέξουμε μεταξύ των δύο το καλύτερο σύστημα.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Δεν θα βάλουμε πλαφόν στο πετρέλαιο θέρμανσης

Με ποιο τρόπο τα νοικοκυριά θα παίρνουν πίσω την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης;

Με έναν πολύ απλό αντιγραφειοκρατικό τρόπο. Στην ουσία, με μια υπεύθυνη δήλωση. Θα πάμε σε ενιαίο τύπο πετρελαίου στην αγορά και σε ενιαία φορολόγηση και όταν πωλείται το πετρέλαιο για λόγους θέρμανσης ή για αγροτική χρήση, τότε θα υπάρχει η επιστροφή φόρου με μία πολύ απλή διαδικασία.

Θα μετάσχουν όλες οι τράπεζες;

Θα μετάσχουν όλες οι κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες. Είμαι βέβαιος ότι θα μετάσχουν και θα κληθούν να μετάσχουν βεβαίως και όσες άλλες τράπεζες επιθυμούν.

Πώς θα ελέγξετε τυχόν πλασματικές αποδείξεις για την αγορά πετρελαίου από επιτήδειους, τη στιγμή μάλιστα που και οι πρατηριούχοι θα μπορούν να δίνουν αφειδώς αποδείξεις χωρίς κόστος;

Από τις διασταυρώσεις. Από εκεί μπορούν να βγουν όλα τα στοιχεία. Πάμε στη λογική της Ηλείας. Εμπιστευόμαστε κατ' αρχάς τον πολίτη και προχωρούμε εκ των υστέρων στον έλεγχο.

Θα είναι δειγματοληπτικός ο έλεγχος που θα γίνεται μετά ή θα ελέγχονται οι πάντες;

Θα είναι πλήρης διασταύρωση. Δεν θα είναι δειγματοληπτικός, όλοι θα ελέγχονται, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Αμα υπάρχουν πλαστά τιμολόγια, θα βρεθούν από τη διασταύρωση.

Θα τεθεί όριο στην κατανάλωση πετρελαίου για τα νοικοκυριά και συνεπώς και στο ποσό επιστροφής φόρου, για να αποφευχθούν καταστρατηγήσεις του μέτρου;

Οχι, δεν θα τεθεί όριο, αλλά όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνεται υπερκατανάλωση ή εκμετάλλευση του μέτρου, θα γίνεται έλεγχος εκ των υστέρων.

Τι θα γίνει με τους καταναλωτές που αγοράζουν μικρές ποσότητες πετρελαίου ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση;

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2008
Θα εξισωθούν όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Στο Ασφαλιστικό... Ισχύουν τα σενάρια ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος;

Το θέμα του διαλόγου δεν είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της κυβέρνησης, είναι αρμοδιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων και όλων των πολιτικών κομμάτων. Εγώ αυτό που θέλω να ελπίζω είναι ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι θα προσέλθουν στο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς προκαταλήψεις, ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην καλύτερη λύση. Τώρα το τι θα κάνουν βεβαίως τα άλλα κόμματα...

Μα ήδη έχουν αρνηθεί...

Ο ελληνικός λαός όλους μας βλέπει και όλους μας κρίνει, και τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους...

Πάντως, μέσα στο 2008 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις;

Νομίζω ότι ναι, θα πρέπει μέσα σε λίγους μήνες να καταλήξουμε, δεν έχει νόημα να συζητούμε επ άπειρον.

Αυτό που δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής είναι το ποιος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό του Ασφαλιστικού.

Το θέμα είναι πώς κατανέμεται το βάρος και το όφελος από την ίδια τη μεταρρύθμιση. Και αυτή η κατανομή πρέπει να γίνεται με έναν δίκαιο τρόπο. Δεν είναι λύση για το Ασφαλιστικό να πούμε να πληρώσει το κόστος ο προϋπολογισμός, γιατί έτσι κι αλλιώς ένα μέρος το πληρώνει και θα το πληρώνει ο προϋπολογισμός. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν λέμε να πληρώσει ο προϋπολογισμός, εννοούμε στην ουσία τους Ελληνες φορολογούμενους. Θα πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα ασφαλιστικό το οποίο να είναι δίκαιο. Πολίτες με τις ίδιες προϋποθέσεις, ηλικιακές, εργασιακές κ.λπ. θα πρέπει να έχουν περίπου τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα, δεν μπορεί να έχουν τις πολύ μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα. Και πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα που δεν θα μετακυλίσει όλο το βάρος στις μελλοντικές γενιές.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Θέλουμε ιδιωτική Ολυμπιακή ψάχνουμε επενδυτή για ΟΤΕ

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή. Προς ποια κατεύθυνση κινείστε; Της πώλησης ή του κλεισίματος;

Κινούμαστε προς την κατεύθυνση του να υπάρξει μία βιώσιμη Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία να μπορεί να λειτουργεί στο πλαίσιο της ανοιχτής αγοράς που υπάρχει σήμερα στην Ε.Ε.

Υπό κρατικό έλεγχο;

Υπό κρατικό έλεγχο θα μπορούσε να είναι μόνο στην περίπτωση που δεν θα ζητούσε ποτέ επιδοτήσεις, γιατί απαγορεύεται οποιαδήποτε επιδότηση από τους κανόνες της Ε.Ε.

Το βλέπετε πιθανό να φτάσουμε σε μια Ολυμπιακή που δεν θα ζητάει επιδοτήσεις;

Βλέπω πιθανότερο ότι θα έχουμε μια ιδιωτική Ολυμπιακή Αεροπορία. Αλλωστε, η κατεύθυνση που έχουμε είναι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Θα προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ;

Μας ενδιαφέρει να έχουμε έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό που να παίξει τον ρόλο του και στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ελληνες και ξένοι;

Ολοι οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι. Αυτό που όμως είναι ξεκάθαρο, είναι το τι τύπου επενδυτή θα θέλαμε για στρατηγικό εταίρο, και έχουμε ξεκαθαρίσει και ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να απεμπολήσει τα όποια δικαιώματα έχει.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


Ισπανία. Χιλιάδες Βάσκοι διαδήλωσαν εναντίον της σύλληψης της ηγεσίας του Μπατασούνα.

Ισπανία. Χιλιάδες Βάσκοι διαδήλωσαν εναντίον της σύλληψης της ηγεσίας του Μπατασούνα.


Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ στο Μπιλμπάο, το Σαν Σεμπαστιάν και άλλες πόλεις της Χώρας των Βάσκων και της γειτονικής Ναβάρα στην Ισπανία.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη, την Πέμπτη, σχεδόν ολόκληρης της ηγεσίας του απαγορευμένου βασκικού αυτονομιστικού κόμματος Μπατασούνα.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν στην Παμπλόνα, την πρωτεύουσα της Ναβάρα, στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, η οποία διέλυσε μια παράνομη διαδήλωση υποστηρικτών του Μπατασούνα.

Στη διαδήλωση εκπρόσωπος του Μπατασούνα χαρακτήρισε τη σύλληψη των 23 ηγετών του κόμματος "κήρυξη πολέμου από την ισπανική κυβέρνηση εναντίον του βασκικού αυτονομιστικού κινήματος".

Σε άλλες διαδηλώσεις οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων και κρατούσαν πανώ που έγραφαν "ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος" και "ανοίξτε τις πόρτες στην ανεξαρτησία".

Είκοσι τρία άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη στη βασκική πόλη Σεκγούρα, κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν, ενώ ετοιμάζονταν να εκλέξουν μια νέα ηγεσία του κόμματος.

Το Μπατασούνα θεωρείται η πολιτική πτέρυγα της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Τέθηκε εκτός νόμου το 2003 ως τμήμα της ΕΤΑ, αλλά συνέχισε δραστηριότητες όπως να καλεί σε διαδηλώσεις και να οργανώνει συνεντεύξεις Τύπου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Φοβάμαι την 12η Νοεμβρίου»

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Φοβάμαι την 12η Νοεμβρίου»

«Πρώτη φορά από το 1974 βλέπω διάρρηξη της ψυχικής ενότητας. Αν η ένταση στο κίνημα διαιωνιστεί, δεν θα είναι εύκολη η συνύπαρξή μας την επόμενη μέρα». Η Βάσω Παπανδρέου φοβάται για τη συνοχή του κόμματός της και δεν μασάει τα λόγια της.

*Η πρώην υπουργός απαντά σε όσους συντρόφους της θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς του 1996, μ' έναν στίχο του Σαββόπουλου: «Δεν ήμουν εκεί, χτύπαε τον αέρα».

*Επικρίνει τον Κ. Σημίτη για τη διαδικασία της διαδοχής παραμονές εκλογών το 2004 και μετανιώνει που τότε δεν είπε τη γνώμη της: «Λάθος μου; Εκ του αποτελέσματος, ναι».

* Υπονομεύθηκε ο κ. Παπανδρέου από κορυφαία στελέχη;

- Κατ' αρχήν, κάνετε μία ερώτηση σε λάθος βάση. Οι εκλογές δεν ήταν προσωπική υπόθεση του προέδρου. Τη μάχη τη δώσαμε όλοι μαζί, και τη χάσαμε όλοι μαζί. Αν ρωτάτε για ευθύνες, είναι αυτονόητες οι ευθύνες όλων μας. Βεβαίως οι ευθύνες δεν είναι ίδιες για τον καθένα από μας και είναι βέβαια, πολύ μεγαλύτερες οι ευθύνες της ηγεσίας.

* Υπήρχαν προσωπικές στρατηγικές στο ΠΑΣΟΚ;

- Βεβαίως και υπήρξαν και ήταν πολύ διακριτές. Αλλά δεν είναι σωστό, ούτε χρήσιμο, να τις δαιμονοποιούμε. Η ήττα του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ουσιαστικά από τις εκλογές του 2000, όταν οι πολίτες μάς έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα, χωρίς να το εισπράξουμε. Το μήνυμα έγινε κραυγή το 2004, αλλά και πάλι εμείς δεν θελήσαμε να την ακούσουμε. Τώρα πια, ακόμα και να θέλουμε να υποκριθούμε ότι δεν καταλάβαμε τι συνέβη στις 16 του Σεπτέμβρη, δεν μπορούμε να το πράξουμε.

* Το βράδυ των εκλογών έπρεπε ο Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε παραίτηση;

- Η παραίτηση είναι μία απόφαση προσωπική. Το ερώτημα ύστερα από μία τέτοια ήττα, είναι αν αντέχεις να προσπαθήσεις ξανά. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε την απάντηση ότι θέλει να προσπαθήσει ξανά. Εθεσε τον εαυτό του στην κρίση της βάσης του ΠΑΣΟΚ, αυτοί θα κρίνουν. Αυτό, όμως, που είναι σαφές αυτή τη φορά, είναι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν λευκές επιταγές. Πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση των λαθών μας και να είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη σχέση μας με την κοινωνία.

* Και οι τρεις υποψήφιοι για την αρχηγία κάνουν ανοίγματα στην αριστερά. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ;

- Οχι, δεν είναι μόνον αυτό το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Και νομίζω ότι είναι αβασάνιστη αυτή η προσέγγιση. Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ένας χώρος πολυσυλλεκτικός. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ κίνημα διαμαρτυρίας, είναι κίνημα εξουσίας. Εμείς απευθυνόμαστε στους Ελληνες που δεν είναι προνομιούχοι, όπως κι αν εκφράζονται πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν χαρίζουμε στη Ν.Δ. εκείνους που εγκλωβίστηκαν και πάλι στις υποσχέσεις του κ. Καραμανλή. Υποσχέσεις που αποδεικνύονται κοροϊδία, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές. Αρκεί να πω για τους φόρους στα ακίνητα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

* Και με την άλλη αριστερά τι πρέπει να κάνετε;

- Με την υπόλοιπη αριστερά, και κυρίως με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους Πράσινους, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώκουμε το διάλογο και την κοινή δράση. Αλλά κυρίως οφείλουμε να απευθυνθούμε στους πολίτες που επέλεξαν αυτά τα κόμματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μηνύματα της κάλπης δεν είναι ποτέ μονοσήμαντα.

* Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει κι άλλες φορές σοβαρές κρίσεις. Τι σας κάνει σήμερα να φοβάστε περισσότερο από ποτέ για την ενότητα του κόμματος;

- Η ήττα είναι μεγάλη, άρα και η κρίση είναι μεγάλη. Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα. Αλλά υπάρχει. Για πρώτη φορά βλέπω διάρρηξη της ψυχικής ενότητας. Αλλά και αυτό δεν σημαίνει πολλά για το μέλλον. Αυτό που με φοβίζει είναι η προσπάθεια από ορισμένες πλευρές, να μην πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά η διαδικασία εκλογής του προέδρου. Το ΠΑΣΟΚ είναι και πρέπει να παραμείνει κίνημα εξουσίας. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο καταλληλότερος για να καθοδηγήσει τη μάχη απέναντι στον κακό μας εαυτό, τη μάχη για να επαναπροσεγγίσουμε την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αναζητούμε το ΠΑΣΟΚ που θα εκφράσει και θα αλλάξει και πάλι την κοινωνία, όχι το ΠΑΣΟΚ μιας πύρρειας νίκης ή μιας αξιοπρεπούς ήττας.

* Αν η ένταση διαιωνιστεί, θα είναι εύκολη η συνύπαρξη την επομένη της 11ης Νοεμβρίου;

- Οχι. Αλλά όλα είναι στα χέρια μας. Στα χέρια των στελεχών και στα χέρια των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Και να ξέρετε ότι το κλειδί είναι η λέξη «συμπόρευση». Δεν περισσεύει κανείς και κανείς δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν.

* Ακούω από πολλούς συντρόφους σας ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται η «δεξιά στροφή» της περιόδου 1996-2004. Ησασταν τότε μέλος των κυβερνήσεων. Υπηρετήσατε μια δεξιά πολιτική;

- Την περίοδο αυτή είχαμε μεγάλες επιτυχίες, κάναμε σημαντικό έργο, αλλά έγιναν και μεγάλα λάθη. Το μεγαλύτερο λάθος μας τότε ήταν η σταδιακή απομάκρυνση από τις ανάγκες και τις προσδοκίες σημαντικών τμημάτων του ελληνικού λαού. Και αυτό το έκριναν οι πολίτες.

* Εχετε την αίσθηση ότι ορισμένοι σύντροφοί σας κινούνται σαν να θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς για το 1996;

- Ομολογώ ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ τη σύγκριση του 2007 με το 1996. Αν κάποιοι ονειρεύονται ρεβάνς, μάλλον η κοινωνία πρέπει να τους αφιερώσει το στίχο του Σαββόπουλου: «Δεν ήμουν εκεί, χτύπαε τον αέρα». Απλώς, δεν ξέρω αν θα μας συγχωρηθούν τέτοια καμώματα.

* Κατηγορείται σήμερα ο Κ. Σημίτης επειδή, αντί να δώσει τη μάχη το 2004, παραχώρησε τη θέση του στον Γ. Παπανδρέου. Ποια είναι η γνώμη σας;

- Κανείς από τους δύο δεν ζήτησε τη γνώμη, ούτε τη δική μου, ούτε βεβαίως κανενός άλλου, εκείνη την περίοδο. Και ούτε την είπα, εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, μιας και υπήρχε προεκλογική περίοδος. Λάθος μου; Εκ του αποτελέσματος των εκλογών, ναι. Διάβασα την εξήγηση του κ. Σημίτη στο βιβλίο του, αλλά πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ με τα δαχτυλίδια της διαδοχής και όλα τα σχετικά. Ο Ανδρέας είχε πει το περίφημο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται και δεν τιμαριοποιείται. Θεωρώ ότι ο κ. Σημίτης αδίκησε τον εαυτό του, αδίκησε τον Γιώργο Παπανδρέου και όλο το ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου έπρεπε να είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αντίπαλο το 2004.

* Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα, να υπάρξει άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός;

- Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είναι συνταγές ακόμα μεγαλύτερης ήττας.

* Εσείς πότε θα πάρετε δημοσίως θέση για τις υποψηφιότητες; Δεν φοβάστε μήπως κατηγορηθείτε, αν φυσικά το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, για στάση «επιτήδειας ουδετερότητας;»

- Πολλά έχουν πει για μένα, αλλά κανείς δεν με έχει πει «επιτήδεια». Δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν, συζητώ με όλους, έχω συμβάλει με τις προτάσεις μου στο ξεπέρασμα του σοκ της ήττας και στον καθορισμό πολιτικών διαδικασιών. Είναι απαραίτητο, αυτή τη φορά, να υπάρξει ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο και επιλογή προέδρου, όχι αρχηγού. Και, βεβαίως, θα πάρω εγκαίρως θέση και για τις πολιτικές και για τα πρόσωπα. Δεν θέλω, όμως, να πάρω μέρος σε μία άχαρη διαμάχη που δεν με εκφράζει, ούτε εμένα προσωπικά, ούτε ένα μεγάλο κομμάτι των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


«Ευκαιρία για λύσεις στα ελληνοτουρκικά»

«Ευκαιρία για λύσεις στα ελληνοτουρκικά»

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δικομματισμού προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Πιστεύει ότι πρέπει παράλληλα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς αυτή την κατεύθυνση, τα μεγάλα κόμματα να «αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή της πολιτικής». Και προτείνει να ανοίξει σε «ουδέτερο χρόνο» συζήτηση για την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών και την υιοθέτηση εντελώς διαφορετικού εκλογικού συστήματος.

* Για το ΠΑΣΟΚ αρνείται να μπει σε συζήτηση προσώπων, θεωρεί πάντως αρνητικό φαινόμενο για το πολιτικό σύστημα το ενδεχόμενο διάσπασής του.

* Για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένει νέα κίνηση Νίμιτς και τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται κανένα όνομα στο τραπέζι».

* Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα δοθεί μπόνους των 10 εδρών και θα αλλάξει η διάταξη για τις συνεργασίες, ή θα γίνουν κι άλλες αλλαγές;

- Ακόμη δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση. Η κατεύθυνση είναι δεδομένη: ενίσχυση του πριμ εδρών για το πρώτο κόμμα, χωρίς να θιγεί η αναλογικότητα για τα μικρά κόμματα.

* Παίρνονται από το δεύτερο κόμμα δηλαδή;

- Λογικά, όπως γίνεται και με τον ισχύοντα νόμο. Η προσωπική μου άποψη, πάντως, είναι ότι δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο μπόνους στις συνεργασίες. Γιατί ευκαιριακές συνεργασίες δεν συγκροτούν πλατφόρμα που εξασφαλίζει ισχυρές κυβερνήσεις.

* Δεν θα κρίνει ο ελληνικός λαός αν αποτελούν ευκαιριακές συνεργασίες;

- Εννοώ τη συνεργασία που γίνεται πριν από εκλογές, μόνο και μόνο για εκμετάλλευση του εκλογικού νόμου.

* Αυτό ο ελληνικός λαός θα το κρίνει, αν τη θεωρεί ευκαιριακή.

- Ενδεχομένως. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μια προεκλογική συνεργασία δεν χρειάζεται να πάρει και μπόνους. Το βασικό ερώτημα είναι αν στην Ελλάδα θέλουμε να υπάρχουν ή δεν θέλουμε τα μεγάλα κόμματα. Ο δικομματισμός υπέστη μια μεγάλη επίθεση όλο αυτό τον καιρό. Δεν θα ισχυριστώ ότι πολλά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν άδικα, αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι είναι καλύτερα να ξεκαθαρίζεις, έστω και με κόστος στο εσωτερικό ενός μεγάλου κόμματος τις όποιες διαφορές έχεις και στην προεκλογική περίοδο ο κόσμος να έχει μια σαφή αίσθηση για το τι θα γίνει την άλλη μέρα, από το να φτάνεις μετά τις εκλογές και να αναζητείς συγκλίσεις και κοινούς τόπους. Χρειάζονται αλλαγές τα κόμματα και η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι δίδαγμα για όλους μας. Χρειάζεται να τολμήσουμε, να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσουμε το κύρος και τη χαμένη τιμή της πολιτικής, αλλά θεωρώ ότι το σημείο αφετηρίας είναι ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις.

* Βλέπετε να γίνεται κατάτμηση και κάποιων μεγάλων περιφερειών;

- Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα περιφερειών αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν διευκολύνει. Πρέπει κάποια στιγμή νηφάλια να δούμε εάν μια παλιά πρόταση, την οποία είχαμε υποστηρίξει ο Γ. Σουφλιάς και εγώ από τη Ν.Δ., αρκετοί συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

* Λέτε την πρόταση για ευρείες περιφέρειες και για στενές μονοεδρικές.

- Μάλιστα.

* Αυτό όμως δεν θα ενίσχυε τα δύο μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρών;

- Δεν νομίζω. Απλώς, θα υποχρέωνε όλα τα κόμματα να αναδείξουν και προσωπικότητες τέτοιες, οι οποίες να μπορούν να σταθούν και στη μονοεδρική. Οι συνδυασμοί στις ευρείες περιφέρειες στο σύνολο θα κατανέμονταν αναλογικά, άρα θα έπαιρναν έδρες στην περιφέρεια και τα μικρά κόμματα.

* Σας βρίσκουν σύμφωνη τα σενάρια για πιθανότητα εκλογών το 2009, το 2010;

- Οχι, και επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρή αυτή η συζητήση τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές. Υποχρέωση ενός κυβερνητικού κόμματος το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με αρχές και αξίες, είναι να εκδηλώνει την πρόθεσή του για τέτοια θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, με το «καλημέρα σας». Είναι προς τιμή του πρωθυπουργού ότι στις προγραμματικές δηλώσεις ξεκαθάρισε από την αρχή τη θέση του. Είναι μια επιλογή χωρίς ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον.

* Με τους 152 βουλευτές φοβάστε την επανάληψη του φαινομένου 1990-93;

- Οχι. Το πάθημα έχει γίνει μάθημα.

* Μια πρόβλεψη για το ΠΑΣΟΚ. Θα ποντάρατε σε νίκη Παπανδρέου ή Βενιζέλου;

- Δεν έχει καμία αξία να απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση. Εξάλλου δεν πιστεύω ότι είναι θέμα προσώπων. Η ουσία είναι το περιεχόμενο των πολιτικών που προωθεί ο καθένας. Εκεί πρέπει να βρίσκονται οι διαχωριστικές γραμμές και θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι ότι σ' αυτή την εσωκομματική αντιπαράθεση, έτσι όπως εξελίσσεται, η ουσία της πολιτικής απουσιάζει. Αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι η Ν.Δ. δεν επιχαίρει. Το αντίθετο! Μια κυβέρνηση επιθυμεί μια σταθερή, υπεύθυνη και δυνατή αντιπολίτευση.

* Βλέπετε διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ;

- Βλέπω πρώτη φορά -δεν πιστεύω πως θα γίνει τελικά- ότι το ΠΑΣΟΚ διατρέχει ουσιαστικό κίνδυνο να βρεθεί προ μιας διάσπασης.

* Αυτή δεν θα βοηθούσε τη μακροημέρευση της Ν.Δ. στην εξουσία;

- Οχι. Εγώ πιστεύω -όπως σας είπα και πριν- στα μεγάλα κόμματα. Δεν πιστεύω στον κατακερματισμό και στην πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

* Τα Σκόπια να ξεχάσουν το ΝΑΤΟ αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος;

- Καθαρές κουβέντες. Ο δρόμος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ περνάει από μια συμφωνία για το όνομα.

* Αρα, θα πάμε και σε βέτο.

- Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα είναι προς όφελος της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Και «η ώρα είναι τώρα.

* Περιμένουμε νέα πρωτοβουλία για το όνομα;

- Λογικό είναι ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες του κ. Νίμιτς. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική συζήτηση. Ομως, για να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, πρέπει και οι δυο πλευρές να συναντηθούν κάπου σε μια ενδιάμεση θέση. Αυτή τη στιγμή η αδιαλλαξία των Σκοπίων είναι τέτοια, που περίπου λένε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε εμείς 100% στη θέση των Σκοπίων. Αυτό αποκλείεται να γίνει.

* Το Ρεπάμπλικα Μακεντονίγια-Σκόπιε, που είχε προταθεί από τον κ. Νίμιτς...

- Δεν θα μπω στην ονοματολογία. Αυτή τη στιγμή έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις. Αρα δεν υπάρχει κανένα όνομα πάνω στο τραπέζι.

* Είχατε μιλήσει για «παράθυρο» ευκαιρίας για τα ελληνοτουρκικά το 2008. Ισχύει αυτή η πρόβλεψή σας;

- Ισχύει. Εχουμε δυο νέες κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή. Είναι σπάνιες οι περίοδοι όπου στην Ελλάδα και στην Τουρκία ταυτόχρονα υπάρχουν δυο ισχυρές κυβερνήσεις. Είναι το καλύτερο περιβάλλον για την επίλυση των θεμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Σας διαβεβαιώ ότι από την ελληνική πλευρά υπάρχει πολιτική βούληση και περιμένουμε την ανάλογη ανταπόκριση από την Αγκυρα.

* Μέχρι σήμερα συζητούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τώρα φαντάζομαι ότι μιλάμε για κάτι περισσότερο. Μέχρι πού μπορούμε να πάμε; Μπορούμε να μιλάμε για Χάγη;

- Είναι πάρα πολύ πρόωρο να πούμε, όταν δεν έχουμε ακόμα τα πρώτα δείγματα γραφής. Αυτό το οποίο σίγουρα θα κάνουμε είναι να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες.

* Με στόχο να καταλήξουμε σε κάποιο σημείο; Στο συνυποσχετικό, όπως έχουμε πει κατά καιρούς;

- Ο στόχος είναι να υπάρξει μιας μορφής συμφωνία, αλλά είναι πολύ νωρίς αυτή για να σας απαντήσω για το περιεχόμενό της.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ