Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

«Παράθυρο» ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά βλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη

«Παράθυρο» ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά βλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη

Ευκαιρία για λύσεις στα ελληνοτουρκικά βλέπει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να διαθέτουν νωπή λαϊκή εντολή. Παράλληλα, δηλώνει εν αναμονή πρωτοβουλιών από τον κ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Έχουμε δυο νέες κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή. Είναι σπάνιες οι περίοδοι όπου στην Ελλάδα και στην Τουρκία ταυτόχρονα υπάρχουν δυο ισχυρές κυβερνήσεις. Είναι το καλύτερο περιβάλλον για την επίλυση των θεμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Σας διαβεβαιώ ότι από την ελληνική πλευρά υπάρχει πολιτική βούληση και περιμένουμε την ανάλογη ανταπόκριση από την Αγκυρα» δηλώνει η κα Μπακογιάννη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Η υπουργός Εξωτερικών δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο πρόωρο. «Ο στόχος είναι να υπάρξει μιας μορφής συμφωνία, αλλά είναι πολύ νωρίς αυτή για να σας απαντήσω για το περιεχόμενό της», δηλώνει.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κα Μπακογιάννη τονίζει ότι «ο δρόμος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ περνάει από μια συμφωνία για το όνομα», ενώ για το ενδεχόμενο του βέτο απαντά: «Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα είναι προς όφελος της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Και η ώρα είναι τώρα».

Σχετικά με νέες πρωτοβουλίες για το όνομα, η υπουργός αναφέρει ότι «λογικό είναι ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες του κ. Νίμιτς. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική συζήτηση. Όμως, για να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, πρέπει και οι δυο πλευρές να συναντηθούν κάπου σε μια ενδιάμεση θέση» και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κανένα όνομα πάνω στο τραπέζι».

Για τα εσωτερικά ζητήματα, η Ντ.Μπακογιάννη αναφέρεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία θα είναι, όπως σημειώνει, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πριμ εδρών για το πρώτο κόμμα, χωρίς να θιγεί η αναλογικότητα για τα μικρά κόμματα. Παράλληλα διατυπώνει την προσωπική της άποψη ότι «δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο μπόνους στις συνεργασίες.»

«Το βασικό ερώτημα είναι αν στην Ελλάδα θέλουμε να υπάρχουν ή δεν θέλουμε τα μεγάλα κόμματα. Ο δικομματισμός υπέστη μια μεγάλη επίθεση όλο αυτό τον καιρό. Δεν θα ισχυριστώ ότι πολλά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν άδικα, αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι είναι καλύτερα να ξεκαθαρίζεις, έστω και με κόστος στο εσωτερικό ενός μεγάλου κόμματος τις όποιες διαφορές έχεις και στην προεκλογική περίοδο ο κόσμος να έχει μια σαφή αίσθηση για το τι θα γίνει την άλλη μέρα, από το να φτάνεις μετά τις εκλογές και να αναζητείς συγκλίσεις και κοινούς τόπους. Χρειάζονται αλλαγές τα κόμματα και η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι δίδαγμα για όλους μας» δηλώνει η κα Μπακογιάννη.

Σε ερώτηση για το ένα βλέπει κατάτμηση και κάποιων μεγάλων περιφερειών, απαντά: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα περιφερειών αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν διευκολύνει. Πρέπει κάποια στιγμή νηφάλια να δούμε εάν μια παλιά πρόταση, την οποία είχαμε υποστηρίξει ο Γ.Σουφλιάς και εγώ από τη ΝΔ, αρκετοί συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να εφαρμοστεί».

*H κα Μπακογιάννη θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας και Αλιείας της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ. Βασικό θέμα θα είναι η πρωτοβουλία για την ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν αποτελεσματικό συλλογικό μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: