Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Ισπανία. Χιλιάδες Βάσκοι διαδήλωσαν εναντίον της σύλληψης της ηγεσίας του Μπατασούνα.

Ισπανία. Χιλιάδες Βάσκοι διαδήλωσαν εναντίον της σύλληψης της ηγεσίας του Μπατασούνα.


Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ στο Μπιλμπάο, το Σαν Σεμπαστιάν και άλλες πόλεις της Χώρας των Βάσκων και της γειτονικής Ναβάρα στην Ισπανία.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη, την Πέμπτη, σχεδόν ολόκληρης της ηγεσίας του απαγορευμένου βασκικού αυτονομιστικού κόμματος Μπατασούνα.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν στην Παμπλόνα, την πρωτεύουσα της Ναβάρα, στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, η οποία διέλυσε μια παράνομη διαδήλωση υποστηρικτών του Μπατασούνα.

Στη διαδήλωση εκπρόσωπος του Μπατασούνα χαρακτήρισε τη σύλληψη των 23 ηγετών του κόμματος "κήρυξη πολέμου από την ισπανική κυβέρνηση εναντίον του βασκικού αυτονομιστικού κινήματος".

Σε άλλες διαδηλώσεις οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων και κρατούσαν πανώ που έγραφαν "ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος" και "ανοίξτε τις πόρτες στην ανεξαρτησία".

Είκοσι τρία άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη στη βασκική πόλη Σεκγούρα, κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν, ενώ ετοιμάζονταν να εκλέξουν μια νέα ηγεσία του κόμματος.

Το Μπατασούνα θεωρείται η πολιτική πτέρυγα της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Τέθηκε εκτός νόμου το 2003 ως τμήμα της ΕΤΑ, αλλά συνέχισε δραστηριότητες όπως να καλεί σε διαδηλώσεις και να οργανώνει συνεντεύξεις Τύπου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: